۴۰ روز از حادثه تروریستی شاهچراغ گذشت؛ چه آثاری برای این واقعه تولید شد؟
چهارم آبان‌ماه خبر حادثه تروریستی در شاهچراغ به تیتر اول رسانه‌ها تبدیل شد. این واقعه تروریستی درحالی در شهر شیراز به وقوع پیوست و قلب‌های زیادی را به درد آورد که متن جامعه ایران به‌شدت ملتهب بود.
  • ۱۴۰۱-۰۹-۱۷ - ۰۰:۱۴
۴۰ روز از حادثه تروریستی شاهچراغ گذشت؛ چه آثاری برای این واقعه تولید شد؟
پاییز بی قصه شیراز
پاییز  بی قصه  شیراز

کیانا تصدیق‌مقدم، خبرنگار: چهارم آبان‌ماه خبر حادثه تروریستی در شاهچراغ به تیتر اول رسانه‌ها تبدیل شد. این واقعه تروریستی درحالی در شهر شیراز به وقوع پیوست و قلب‌های زیادی را به درد آورد که متن جامعه ایران به‌شدت ملتهب بود. این واقعه تروریستی به نسبت وقایع پیشین از چند جهت حائز اهمیت بود؛ اول اینکه که خوانش آن توسط جریان رسانه‌ای خارج از کشور دچار تحریف و انحراف شده بود و شبهاتی نسبت به دلایل وقوع این حادثه به بطن جامعه ایران پمپاژ می‌شد. به‌طور طبیعی توقع این است که ابعاد این واقعه با جزئیات توسط دستگاه مستندسازی داخل کشور در معرض دیدگان عموم مردم قرار گیرد. مستندهایی که به‌صورت دقیق و سریع آماده شوند تا رسانه‌های خارجی از خلاهای روایت به نفع خود بهره نبرند. گفته می‌شود در 40 روز گذشته ۹ مستند درباره حادثه تروریستی شاهچراغ تولید شده است. اما سوال این است که چقدر از این آثار توانسته پاسخگوی شبهات رسانه‌ای باشد و به‌صورت فراگیر در بین مردم دیده شود. 
علاوه‌بر اینکه تولیدات مستند می‌تواند به تقویت قوای استدلالی در پوشش چنین واقعه‌ای کمک کند، دستگاه‌های فرهنگی با بهره‌گیری از جنبه‌های هنری می‌توانستند به تولید محتوای حماسی و شورانگیز این اتفاق بپردازند. برای مثال شاعران از زبان شعر برای همدردی با مردم استفاده کردند، یک کارگردان هم فیلم کوتاهی با همین مضمون ساخته و شخصی دیگر از هنرش برای کشیدن تابلو نقاشی استفاده کرده است. در این میان نماهنگ‌هایی هم برای شبکه‌های مختلف تلویزیون آماده شده است. در ادامه از محتواهای تولیدشده با موضوع حادثه تروریستی شاهچراغ گزارش می‌دهیم. 

 7 مستند برای شهدای شاهچراغ
علیرضا باغبان‌منش، معاون سیمای صداوسیمای فارس در این باره گفته بود: «پس از حمله تروریستی به حرم مطهر شاهچراغ، صداوسیمای این مرکز برای معرفی و شناساندن بهتر و بیشتر شهدای این حمله ددمنشانه به مخاطبان، تولید هفت مستند را برای پخش از شبکه‌های سراسری و مراکز استان‌ها در دستورکار قرار داد.»
وی در ادامه توضیحاتی درباره مستندهای درحال تولید داد و گفت: «تولید دو مستند درخصوص خانواده شهید سرایداران به نام «آرشام فرزند ایران» و «مرثیه‌ای برای فاطمه و آرتین» به تهیه‌کنندگی و کارگردانی سیدعلی غمخواری از جمله این تولیدات است. همچنین مستند «باباخان» درخصوص شهید بهادر آزادی‌شیری از عشایر غیور روستای بهمنی میانجنگل شهرستان فسا با ۹ فرزند و شرایط خاص زندگی به تهیه‌کنندگی و کارگردانی امید پارسا، مستند «پرواز عشق» درخصوص شهید حسنعلی پورعیسی از خادمان حرم مطهر شاهچراغ‌(ع) به تهیه‌کنندگی علی امامزاده و کارگردانی حسین ایزدی از دیگر مستندهای درحال تولید است. جدا از اینها مستند «به کدامین گناه» درخصوص شهید محمدولی کیاسی از آزادگان سرافراز دوران دفاع مقدس و اهل شهرستان مرودشت به تهیه‌کنندگی علی امامزاده و کارگردانی مهرداد ملایی، مستند «بی‌قرار» درخصوص شهید محمدرضا کشاورز از شهدای نوجوان دانش‌آموز حمله تروریستی حرم مطهر به تهیه‌کنندگی و کارگردانی محمدعلی یزدان‌شناس از تولیدات دیگر سیمای فارس به یاد شهدای حمله تروریستی حرم مطهر حضرت احمدبن‌موسی علیه‌السلام است.»
به گفته معاون سیمای استان فارس این هفت مستند روز ۱۶ آذرماه مصادف با چهلمین روز شهادت شهدای حادثه تروریستی حرم مطهر شاهچراغ علیه‌السلام آماده پخش از شبکه‌های ملی و استانی پخش شده است. 
در این میان مستندی هم به نام «رفیق شهیدم» درخصوص شهیدان کشاورز و سرایداران از شهدای دانش‌آموز حمله تروریستی حرم مطهر به تهیه‌کنندگی امین فخارپور تولید شده است. همچنین نمایش «شاهد قرار» و دو برنامه ترکیبی هم ویژه تمامی شهدای حمله تروریستی حرم مطهر حضرت شاهچراغ تولید شده است. 

 مستند از «مدرسه تا حرم»
مستند «از مدرسه تا حرم» درباره زندگی شهیدان آرشام سرایداران، علی اصغر لری‌گوئینی و شهید محمدرضا کشاورز است که در حادثه تروریستی شاهچراغ علیه‌السلام به فیض شهادت نائل آمدند. 
این برنامه در ۵ کلاکت ۲۰دقیقه‌ای تولید و سعی شده در این مجموعه روایت خانواده‌های شهدا، خاطره، زندگینامه و روحیات فردی و اخلاقی شهدای نوجوان از نگاه دوستان آنها در مدرسه به تصویر کشیده شده شود. 
مستند از«مدرسه تا حرم» کاری از گروه کودک و نوجوان شبکه قرآن و معارف سیما به تهیه‌کنندگی محمدعلی زارع‌شریفی است. 

  مستند «پاییز حرم»
همزمان با فرارسیدن چهلمین روز درگذشت شهدای حادثه تروریستی شاهچراغ شیراز، مستند تلویزیونی «پاییز حرم» به کارگردانی علی خسروی و تهیه‌کنندگی مصطفی خیرپور، که تازه‌ترین محصول مرکز مستند سوره است روز دوشنبه از شبکه یک سیما پخش شد. 
این مستند۳۰دقیقه‌ای روایتی ناگفته از حادثه تلخ حمله به زوار حرم حضرت شاهچراغ (ع) است. این مستند حاوی تصاویر تازه و نادیده‌ای از دوربین‌های مداربسته حرم حضرت شاهچراغ و روایت‌هایی تلخ از شاهدان عینی ماجرای حمله تروریستی در گفت‌وگو با خادمان و زائران است. 

 نماهنگ «رفیق شهیدم»
ابوذر روحی، خواننده‌ای که پیش از این به واسطه سرود «سلام فرمانده» بیشتر شناخته می‌شد، بعد از حادثه شاهچراغ، تازه‌ترین اثرش را که نامش «رفیق شهیدم ۲» بود به شهدای دانش‌آموز حرم حضرت شاهچراغ(ع) و سایر شهدای این حمله تروریستی تقدیم کرد. این نماهنگ اکنون با نام «منم یه آرشامم، منم علی‌اصغر» معروف شده است. 

 موسیقی «نغمه‌های سوگ»
مجموعه قطعه‌های موسیقی «نغمه‌های سوگ» به مناسبت شهادت جمعی از هموطنان در حادثه تروریستی حرم شاهچراغ در واحد موسیقی صداوسیمای مرکز فارس تولید شد. 
این مجموعه با اشعاری از محمدجواد حسن‌شاهی، غلامرضا کافی و میلاد عرفان‌پور تولید و برای پخش از شبکه‌های سراسری تصویر‌گذاری شده است. 
در این میان نماهنگ «ستاره‌های شا‌چراغ» که صحبت‌های رهبر درباره این حادثه بوده است و در آن فرمودند: «حادثه‌ای که در شاهچراغ اتفاق افتاد، این یک ستاره است، این تمام‌شدنی نیست، این می‌ماند در تاریخ. اینها حوادثی است که فراموش نمی‌شود» و نماهنگ « زخم‌های شاهچراغ» با شعرخوانی احمد بابایی منتشر شد. 

 فیلم کوتاه «آزادی»
فیلم کوتاه «آزادی» با موضوع شهدای حمله تروریستی به حرم حضرت شاهچراغ(ع) ساخته و آماده پخش شد. این فیلم با تمرکز بر شخصیت شهید مجتبی ندیمی و دیگر شهدای حرم در سازمان فرهنگی شهرداری شیراز با همکاری موسسه مصاف، به نویسندگی و کارگردانی امین گودرزی‌پور تهیه شده است. 
به گفته کارگردان، فیلمنامه «آزادی» براساس خاطره خانواده شهید ندیمی نوشته شده و سایر منابع نیز تحقیق مطالعاتی و میدانی بوده است. این فیلم به حواشی اتفاقات و اغتشاشات اخیر در جامعه هم اشاره‌ای دارد. «آزادی» روز شنبه یازدهم آذرماه از شبکه سه سیما پخش شد. 

 نقاشی «از خون جوانان وطن لاله دمیده»
حسن روح‌الامین، نقاش هم در پی حادثه تروریستی در حرم شاهچراغ نقاشی‌ای با عنوان «از خون جوانان وطن لاله دمیده» کشیده است. این نقاشی مربوط به تصویر مادر و فرزندی است که جزء شهدای این حادثه بودند. 
این هنرمند نقاشی دیگری در راستای این اتفاق کشید و آن را به حضرت احمد بن ‌موسی‌الکاظم تقدیم کرد و با اشاره به نقاشی در اینستاگرام خود نوشت: «تقدیم به پیشگاه مبارک حضرت احمد بن موسی‌الکاظم؛ چراکه شما خاندان کرم و مهربانی هستید و این حادثه غمبار اول قلب نازنین شما را متالم و داغدار کرد که میهمانان و زائران شما بودند آقا جان! ضمن عرض تسلیت خدمت شما و ملت شریف ایران این تابلوی نقاشی که در روز نوزدهم آبان ماه به تصویر کشیده شد را پیشکش آستان مبارک‌تان می‌کنم. امید است که مقبول افتد.»

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران :