

سیامک خاجی، خبرنگار:انگلیس عصر فردا در دومین دیدار خود در مرحله مقدماتی جامجهانی رودرروی آمریکا قرار خواهد گرفت و با توجه به اینکه تیم ملی کشورمان در نخستین دیدار خود برابر سهشیرها شکست تلخی را متحمل شد نتیجه این مسابقه تاثیر زیادی در سرنوشت شاگردان کیروش در این جام خواهد داشت. البته ملیپوشان ما پیش از این مسابقه قرار است بازی خود را برابر ولز برگزار کنند که کسب نتیجه خوب در این بازی که شاید راحتترین بازی ما در این گروه باشد میتواند تاثیر زیادی در سرنوشت تیم ما در این تورنمنت داشته باشد. پیش از آغاز تورنمنت از دو تیم آمریکا و ایران بهعنوان مدعیان جدی کسب رتبه دومی در این گروه یاد میشد، بهخصوص که دیدار آخر دو تیم برابر هم خواهد بود و جدا از حساسیت این بازی از نظر سیاسی، از لحاظ ورزشی هم احتمالا سرنوشت صعود از این گروه را رقم خواهد زد.
نگرانی از غیبت احتمالی کین
دیدار فردا اگر با برتری انگلیس به پایان برسد به نظر نتیجه بهتری برای یوزهای ایرانی خواهد بود چراکه آمریکا با تنها یک امتیاز برای دیدار آخر خود آماده خواهد شد و در این شرایط اگر تیم ما بتواند بازی با ولز را با برد به پایان برساند، تساوی مقابل آمریکا در روز آخر حکم به صعود ما به دور بعد خواهد داد. در چنین شرایطی البته رسانههای انگلیسی هم نگران این بازی هستند بهخصوص که شرایط هری کین، کاپیتان و ستاره این تیم در آستانه این بازی مشخص نیست و ممکن است او با مصدومیتی که دچارش شده بخشی از جام را از دست بدهد. مهاجم گلزن انگلیسیها در سالهای اخیر که به نظر میرسد بهزودی و تنها با سه گل دیگر عنوان بهترین گلزن تاریخ تیم ملی انگلیس را به دست خواهد آورد در مصاف با ایران و بهدنبال تکلی که مرتضی پورعلیگنجی روی پای او زد دچار مصدومیت از ناحیه مچ پا شده و قرار است پس از تستهای پزشکی و بررسی شدت این آسیبدیدگی درباره اینکه او برابر آمریکا به میدان برود یا به استراحت بپردازد تصمیمگیری شود. آنچه از اردوی انگلیسیها به گوش میرسد این است که شرایط کین چندان مساعد نیست و مصدومیت او احتمالا جدیتر از چیزی است که قبلا تصور میشد. البته گرت ساوتگیت، سرمربی این تیم در مصاحبهای تلاش کرده تا نگرانی هواداران تیمش را برطرف کند و میگوید: «به نظرم که کین شرایط خوبی دارد و مشکل خاصی ندارد. تکل بدی بود اما او در ادامه بازی را دنبال کرد. در اواسط نیمه دوم اما احساس کردیم که وقت تعویض او فرا رسیده است و به همین دلیل او را بیرون کشیدیم.»
در این میان حتی گفته میشود ساوتگیت ممکن است درصورتیکه اسکن پای او نشان دهد که مشکل خاصی کاپیتان تیمش را تهدید نمیکند باز هم احتمالا به کین استراحت خواهد داد تا برای دیدارهای حساس تیمش در مراحل بعد آماده باشد. در این وضعیت هری ویلسون یا مارکوس رشفورد که هر دو در مصاف برابر ایران بهعنوان بازیکن تعویضی راهی زمین شدند و حتی ستاره منچستریونایتد یکی از گلهای تیمش را نیز به ثمر رساند گزینههای ساوتگیت برای جانشینی کین خواهند بود. کین هم اگر چه در بازی نخست تیمش گل نزد اما دو پاس گل به رشفورد و رحیم استرلینگ داد و نقش مهمی در برتری انگلیس ایفا کرد. آقای گل جامجهانی 2018 امید زیادی دارد تا در این تورنمنت نهتنها عنوان بهترین گلزن فوتبال ملی کشورش را تصاحب کند بلکه بتواند عنوان چهارمی تیم ملی کشورش در دوره قبل را بهبود بخشیده و شاید حتی در روز آخر جام قهرمانی را بالای سر ببرد.
رسانههای انگلیسی معتقدند اگر مصدومیت کین جدی باشد سرنوشت این کشور در جامجهانی احتمالا تغییر خواهد کرد و این تیم حتی کار سختی برای رسیدن به جمع چهار تیم پایانی خواهد داشت. کین مهمترین مهاجم سهشیرهای در تورنمنتهای اخیر بوده و نفرات جانشین او فاصله زیادی با این ستاره گلزن دارند. به همین دلیل غیبت او نهتنها از نظر روحی باعث افت روحیه بازیکنان خواهد شد بلکه از نظر فنی هم ضربهای بزرگ به تیم ساوتگیت میزند.
انگلیس در این دوره بهترین شروع تاریخیاش در جامهای جهانی را داشته و با بردی که در روز نخست برابر ایران کسب کردند، هواداران این تیم امید زیادی دارند تا تیمشان به حسرت 56ساله آنها برای فتح یک جام مهم خاتمه دهند. سایت «90 Min» در گزارشی از وضعیت انگلیسیها نوشته است: «پس از بازی نخست انگلیس برابر ایران، انتظارات از این تیم بسیار بالا رفته است. بهخصوص که آنها برابر تیمش به برتری رسیدند که کارلوس کیروش هدایت آن را برعهده دارد و معمولا بهعنوان مربیای شناخته میشود که تیمهایش در کارهای دفاعی عملکرد خوبی دارند اما این بار اگر چه پلن آنها برای این مسابقه به نظر خوب بود اما اجرای آن در زمین مسابقه اصلا خوب پیش نرفت تا آنها باخت سنگینی را تجربه کنند. ایران در بازی قبل کاملا تحت تاثیر استراتژی حریف قرار گرفته بود و در این شرایط انگلیس با شروعی عالی برای رقبای خود خطونشان کشیدند. آنها اگر بتوانند در دیدار برابر آمریکا به برتری برسند تا حد زیادی صدرنشینی خود را قطعی خواهند کرد و در این شرایط در بازی آخر برابر ولز با خیالی آسودهتر به میدان خواهند رفت. این بهترین سناریو برای آنها خواهد بود چراکه در بازی با ولز میتوانند به برخی ستارههای خود استراحت داده و آنها را برای مراحل حساس بعدی حفظ کنند. البته تساوی در این بازی هم ممکن است تا حدی شرایط آنها را سخت کند اما با توجه به برد پرگل برابر ایران و همچنین بازی نهچندان دشوار در روز آخر باز هم شانس خوبی برای صعود بهعنوان صدرنشین خواهند داشت.»
پاشنهآشیل آمریکا
البته آمریکا هم در بازی اول خود برابر ولز نشان داد که اگر چه تیمی جوان را راهی این تورنمنت کرده است اما نمیتوان آنها را دستکم گرفت و میتوانند برای انگلیس مدعی نیز دردسرساز شوند. شاگردان گرگ برهالتر بهخصوص در نیمه نخست آن بازی عملکرد بسیار خوبی از خود ارائه کردند. در این شرایط آنها با گل تیموتی وهآ بازی را پیش افتادند و درنهایت این گرت بیل بود که به داد ولزیها رسید و مانع از کسب سه امتیاز توسط یانکیها شد.
آمریکا این تورنمنت را با افکاری تهاجمی آغاز کرد و شاید شاهد هجومیترین آمریکای سالهای اخیر هستیم. 12 دقیقه ابتدایی بازی با ولز بهخوبی نشان میدهد که آنها تا چه حد تشنه رسیدن به برد بودند و در این وضعیت شاید آنها در دیدار برابر انگلیس کمی محتاطتر باشند اما مسلما باز هم بهدنبال حمله به دروازه جوردن پیکفورد خواهند بود. اتفاقی که در بازی سوم برابر ایران هم دور از ذهن نخواهد بود و بهخصوص اگر آمریکاییها در بازی فردا بازنده میدان باشند با تنها یک امتیاز اندوخته بهدنبال کسب برد خواهند بود و در این شرایط باز هم همانند دیدار با ولز فوتبالی تهاجمی را در دستور کار قرار خواهند داد. البته این تفکرات هجومی میتواند پاشنه آشیل این تیم نیز باشد و تیمهای حریف با استفاده از ضعف آنها در خط دفاعی میتوانند دروازه آمریکا را باز کنند. مشابه اتفاقی که در دقایق آخر بازی با ولز رخ داد و سه امتیاز را با یک امتیاز عوض کردند.
از سوی دیگر برهالتر در حال ساختن تیمی برای آینده است و شاید هدفگذاری آنها ارائه نمایشی موفق در جامجهانی 2026 باشد که میزبانی مسابقات را برعهده دارند. این به خوبی از میانگین سنی 24.8 سال ترکیب اصلی تیم در بازی نخست مشخص است و این آمریکا با ستارههای جوان و مستعد خود میتواند روی عمکردی خوب در یک دهه آینده حساب باز کند. کلینت دمپسی، اسطوره فوتبال این کشور تیم ملی کشورش را تیمی «نترس» لقب داده که برای رسیدن به اهدافش تمام تلاش خود را انجام میدهد.
نمایش خوب کریستین پولیسیچ، وهآ و جاش سرجنت برابر ولز زنگ خطری جدی برای انگلیس در بازی فردا و همچنین کارلوس کیروش برای دیدار آخر دور گروهی است. انگلیس برابر ایران در خط دفاعی آسیبپذیر نشان داد و دو گلی که مهدی طارمی وارد دروازه این تیم کرد نشان داد که اگر فشار روی این خط دفاعی وارد شود، باز کردن دروازه پیکفورد چندان کار سختی نخواهد بود.
یکی از چالشهای اصلی ساوتگیت پیش از دیدار برابر ایران این بود که او تیمش را با دفاع چهارنفره راهی زمین خواهد کرد یا با پنج مدافع (سه دفاع میانی و دو بازیکن کناری که در حملات نقش هافبک را دارند.) تیمش را راهی زمین خواهد کرد. با این حال آمریکا نشان داده که با هیچکدام از این دو روش مشکلی ندارد و میتواند برای هر دو دردسرساز شود. دفاع پنجنفره در آمریکایشمالی مرسوم نیست و به همین دلیل در دور انتخابی آمریکاییها برابر تیمی با این روش به میدان نرفتند اما وقتی نوبت به بازی آنها برابر ولز رسید آنها نشان دادند که حتی توانایی دور زدن مدافعان کناری در این سیستم و ایجاد خطر برای حریف را دارند. نگاهی به بازی آمریکا برابر ولز نشان میدهد که برهالتر تیمش را تنها با یک پلن به زمین نمیفرستد و در مواقع لزوم میتوانند با تغییر روش خود حریف را سورپرایز کنند. با این حال بیشتر اتکای سرمربی تیم ملی آمریکا به حرکات پولسیچ، مشهورترین بازیکن تیمش خواهد بود که در بازی با ولز هم بارها مدافعان حریف را به دردسر انداخت و در دو بازی بعد هم یکی از مهمترین نفرات تیم برای باز کردن دروازه انگلیس و ایران خواهد بود.
