
براساس شواهد تیم ملی ایران را میتوان جزء تیمهایی دانست که بعد از قطعی شدن حضورش در بیستودومین دوره جامجهانی موفق نشد برای آمادهسازی از تمام ظرفیتهای میسر، امکانات موجود و فیفادی ماه ژوئن سود کامل را ببرد. به نظر میرسد فارغ از برگزاری دیدار روبهروی اروگوئه و سنگال باید تقابل برابر تونس را نیز به فال نیک گرفت.
مدافعان منعطفتر نسبت به ۲۰۱۸

امید نظری گوهر، خبرنگار:براساس شواهد تیم ملی ایران را میتوان جزء تیمهایی دانست که بعد از قطعی شدن حضورش در بیستودومین دوره جامجهانی موفق نشد برای آمادهسازی از تمام ظرفیتهای میسر، امکانات موجود و فیفادی ماه ژوئن سود کامل را ببرد. به نظر میرسد فارغ از برگزاری دیدار روبهروی اروگوئه و سنگال باید تقابل برابر تونس را نیز به فال نیک گرفت. بهطور قطع شاگردان جلال القادری از حیث قدرت و ظرفیتهای فنی در سطحی پایینتر از تیمهای تحت هدایت دیگو آلونسو و الیو سیسه قرار میگیرند اما بدون شک تیمی که موفق شده با عبور از سد مالی بلیت ششمین دوره حضورش در جامجهانی را کسب کند، میتواند مهمترین پست تیم ملی یعنی خط دفاع را به چالش بکشد تا شاگردان کیروش با کمترین ایراد و ضعف ممکن گام در حساسترین تورنمنت ورزشی جهان بگذارند. البته تا پیش از برگزاری تقابل یوزهای ایرانی و عقابهای کارتاژ فوتبالدوستان و کارشناسان میتوانند آرایش و مهرههای دفاعی که قرار است کیروش به آن تکیه کند را حدس بزنند.
توازن خواسته سرمربیان پرتغالی
با اعلام لیست25 نفره تیم ملی مشخص شد یکی از بازیکنان خط خورده از میان مدافعان چپ انتخاب شده است. امید نورافکن را باید به علت حضور و تاثیرگذاری همیشگیاش در حملات سپاهان جزء مدافعان چپ مدرن آسیا دانست اما به نظر میرسد او به دلیل یک نقیصه از جمع ملیپوشان خط خورد. مدافع 25 ساله طبق آمارها و مشاهدات نمیتواند درمقابل تیمهای بزرگ شرحوظایف تدافعیاش را بهخوبی در مستطیل سبز پیاده کند تا ژوزه مورایس به علت ایجاد توازن در دفاع راست و چپ ناچار شود برابر گلگهر و فولاد به مدافع چپی (میلاد زکی پور) فرصت ارائه تواناییهایش را بدهد که خصوصیات دفاعی بیشتری دارد. البته جدا از نکته اشارهشده سه مدافع چپ اعزامی به بیستودومین دوره جامجهانی در ماههای اخیر توانستهاند شایستگیهایشان را اثبات کنند تا نکات متمایزی نسبت به نورافکن داشته باشند. ابوالفضل جلالی در دیدارهایی که زیر نظر کیروش به میدان رفته دیگر آن مهره دوران اسکوچیچ نیست که تلاشش برای توازن در حرکات دفاعی و هجومی حاوی سردرگمی چشمگیری بود. همچنین میلاد محمدی موفق شد بعد از تبدیل شدن به بازیکن نیمکتنشین برابر اروگوئه و سنگال با اتمام روزهای مختص به رقابتهای ملی در لباس تیم آ.ا.ک آتن جایگاهش را از احسان حاجصفی بازپس گیرد. همچنین جدا از تشخیص ماتیاس آلمیدا بابت نیمکتنشینی حاجصفی، مدافع 32 ساله یک مهره باتجربه است که توانایی بالایی در مستحکم کردن خط دفاعی و سرعت مناسبی برای انتقال از فاز دفاع به حمله دارد.
دغدغه بسیار شیرین
همانطور که انتظار میرفت سامان فلاح دیگر بازیکنی بود که سرنوشتش نسبت به بازیکنان اعزامی به جامجهانی 2022 قطر متفاوت بود تا براساس تشخیص سرمربی 69 ساله اسامی حسین کنعانیزادگان، شجاع خلیلزاده، مرتضی پورعلیگنجی و مجید حسینی در لیست 25 نفره سرمربی پرتغالی قرار گیرند که هر کدام این افراد دارای یک نوع خصوصیات مثبت هستند و هرگونه زوجسازی به پشتوانه این افراد طبیعتا دارای بعدهای منفی و مثبت خودش است. حسینی برخلاف سه بازیکن دیگر تا روزهای منتهی به آغاز جامجهانی در مسابقات فرسایشی و سنگین سوپرلیگ ترکیه به میدان رفته و پورعلیگنجی، کنعانی و خلیلزاده در هفتههای اخیر بهطور کامل زیر نظر کیروش قرار گرفتهاند تا تمام بعدهای رفتاری، هیجانی و فنیشان با چشمان تیزبین سرمربی تیم ملی سنجیده شود. همچنین روزبه چشمی میتواند در زمره بازیکنانی قرار گیرد که توانایی بالایی برای قرار گرفتن در پست دفاع میانی دارد که البته مصدومیت امید ابراهیمی و نیازمندی ایران برای حضوری بازیکنان تخریبگر در خط میانی احتمال حضور او را در خط دفاعی کاهش میدهد.
تنوع ابزار
شماره 2 و 23 تیم ملی به مدافعان راست یعنی صادق محرمی و رامین رضاییان اختصاص یافته است که ذات فوتبالی هر کدام از دو مدافع اسبق پرسپولیس میتواند زمینهساز رویدادهای خوشایندی برای تیم بیستم ردهبندی فدراسیون جهانی فوتبال شود. مدافع 26 ساله دیناموزاگرب بهشدت در کارهای تدافعی مهارت دارد اما خصوصیات هجومیاش با حد و اندازههای یک بازیکن ایدهآل فاصله دارد. از سوی دیگر مدافع 32 ساله سپاهان به خوبی میتواند در حملات گره از کار تیمش بگشاید اما همواره عملکردش در لحظاتی که تیمش با ضدحملات مواجه میشود سهلانگارانه و نامناسب بوده است. البته سرمربی پرتغالی در جامجهانی 2018 نشان داد به خوبی میتواند رضاییان را با افکار مدنظرش تطابق دهد تا ناهماهنگیهای فنی اشارهشده در عملکرد یوزهای ایرانی دیده نشود.
علاوهبر اسامی اشارهشده پیش از این شجاع خلیلزاده در پیراهن پرسپولیس و تیم ملی توانسته در قامت یک مدافع راست ساکن و تخریبگر ظاهر شود که همین موضوع میتواند اتفاقی خوشایند برای تیم ملی باشد چون حریفان ایران به پشتوانه بازیکنانی تکنیکی مثل بوکایو ساکا، رحیم استرلینگ، جک گریلیش، فیل فودن و کریتسین پولشیچ به راحتی میتوانند لایههای دفاعی ایران را بگشایند تا بر همین اساس حضور یک بازیکن جنگنده از زهر و تاثیر آنها بکاهد.
تجربه و شناخت نسبت به یکدیگر
به نظر میرسد با توجه به نکات اشارهشده و ابزارهای موجود سرمربی تیم ملی ایران آنقدر مهرههای منعطف با خصوصیات مختلف دارد که میتواند در هر دقیقه از رقابتهای جامجهانی آرایش و استراتژیهایش را تغییر دهد که البته نباید فراموش کرد قدرت و ظرفیتهای فنی شاگردان گرت ساوتگیت، راب پیج و گرگ برهالتر باعث میشود سود بردن از بعضی حربههای تاکتیکی قیمتی گزاف برای تیم تحت هدایت کیروش داشته باشد. در پست دفاع چپ طبق شواهد اگر سرمربی کهنهکار بتواند با زوجسازی فقدان حضور ابراهیمی را جبران کند گزینه نخست این پست به دلیل تجربه بالا، توازن بین خصوصیات تدافعی هجومی و وضعیت قابل قبول در فصل 2023-2022 سوپر لیگ یونان احسان حاجصفی است.
تصمیمات کیروش در مدت حضورش نشاندهنده دوری او از تصمیمات پرریسک و سود بردن از بازیکنانی است که نسبت به یکدیگر شناخت بالایی دارند و از هماهنگی خوبی نسبت به یکدیگر برخوردار هستند تا بر همین اساس بتوان حضور زوج خلیلزاده-کنعانیزادگان را در دفاع میانی متصور شد. سرنوشت پست دفاع راست نیز به نظر میرسد به مهره دفاع چپ گره خورده تا دو بازوی دفاعی ایران متوازن باشد با این حال تجربه بالای رضاییان از یک طرف و آمادگی این روزهای محرمی از طرف دیگر باعث شده کار کیروش برای انتخاب گزینه اصلی کمی سخت شود.
براساس عملکرد پیشین حاجصفی، خلیلزاده، کنعانی و رضاییان در تیم ملی حضور آنها در کنار یکدیگر میتواند یکی از برترین آرایشهای موجود برای تقابل با انگلیس، ولز و آمریکا باشد که البته اتفاقات طول بازی میتواند تا حدودی آن را تغییر دهد. جایگزینی محمدی با حاجصفی میتواند کمی تیم ملی را هجومیتر و شادابتر کند یا ابوالفضل جلالی آن مهرهای است که قدرت تدافعی ایران را افزایش میدهد. به میدان رفتن پورعلیگنجی و حسینی میتواند ترکیب تیم ملی را منطقی و باتجربه کند تا بتوان به راحتی براساس مهره هجومی حریفان تغییر آرایش تدافعی داد. طبق شواهد آغاز رقابت با خلیلزاده در پست راست عملا از قدرت هجومی ایران میکاهد اما نمیتوان انکار کرد مدافع 33 ساله الاهلی قطر یکی از برترین گزینههای موجود برای مدیریت نتیجه و پایین آوردن شانس فرو ریختن دروازه ایران است تا حضورش در پست دفاع راست را بتوان یک اتفاق خوشحالکننده دانست. تمام نکات اشارهشده حاکی از ابزارهای منعطفتر، خوشحالکنندهتر نسبت به جامجهانی 2018 است که همین موضوع میتواند زمینهساز اتفاقاتی بهتر نسبت به دوره گذشته شود.
