• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۱-۰۸-۲۲ - ۰۰:۱۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

پیام‌رسان‌های داخلی بستر تامین آزادی‌های تمام اقشار مردم است

یکی از چالش‌های مهم ما در پلتفرم‌های‌ خارجی رگولاتوری محتوای کاربران براساس سیاست‌ها و شاخص‌های دل‌بخواهی است. مثلا تلگرام رأسا محتوایی را نامناسب تشخیص می‌دهد و کانال و کاربری را مسدود و محدود می‌کند.

 عزیز نجف‌پورآقابیگلو،  مشاور رئیس و دبیر شورای عالی فضای مجازی دانشگاه آزاد :یکی از چالش‌های مهم ما در پلتفرم‌های‌ خارجی رگولاتوری محتوای کاربران براساس سیاست‌ها و شاخص‌های دل‌بخواهی است. مثلا تلگرام رأسا محتوایی را نامناسب تشخیص می‌دهد و کانال و کاربری را مسدود و محدود می‌کند. اینستاگرام هم به همین منوال محتوایی که به‌زعم خود نامناسب می‌بیند از صفحه کاربران حذف می‌کند و در صورت تکرار، صفحه کاربر را هم مسدود می‌کند. بدون اینکه مرجع قضایی یا هیات‌منصفه‌ای براساس شاخص‌هایی قانونی رای بر این اقدام داده باشند. طبعا این از مصادیق سلب آزادی‌های مدنی و تعرض به حریم خصوصی افراد است که در چهارچوب «قاعده جنگل جهانی» انجام می‌پذیرد.
 از این رو یکی از دلایل ضرورت توسعه پلتفرم‌های داخلی جلوگیری از این اعمال سلیقه پلتفرم‌ها و قانونمند کردن ایشان در قبال فعالیت و محتوای کاربران است. پلتفرم حق ندارد بدون دستور مرجع قانونی محتوای شهروند ایرانی را از روی صفحه شخصی‌اش حذف کند. این مهم صراحتا در بند 10 «مصوبه سیاست‌ها و اقدامات ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی» مصوبه شورای‌عالی‌فضای‌مجازی، ذکر شده که: «ارائه‌دهنده خدمات پیام‌رسان اجتماعی موظف به همکاری با مقامات مجاز، در چهارچوب قوانین و مقررات کشور است» از سوی دیگر طبق قانون مرجع قانونی تعیین مصادیق مجرمانه «کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه قوه قضائیه» است که همین کارگروه نیز تابع سیاست‌ها و شاخص‌های تعیین محتوای مجرمانه طبق «مصوبه سیاست‌ها و اقدامات ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی» است که صراحتا در بند 3-1 مصوبه مذکور وظیفه «تهیه و تدوین ضوابط و شرایط... مواجهه با تخلفات، ناهنجاری‌ها...» و همچنین در بند3-2 وظیفه «نظارت بر انتشار محتوا...» برعهده وزارت ارشاد و با جلب همکاری جمعی از دستگاه‌ها و نهادها و البته با تایید نهایی مرکز ملی فضای مجازی گذاشته شده است. 
غرض اینکه سازوکار ضابطه‌گذاری و نظارت و برخورد با مصادیق محتوای مجرمانه طبق روندی قانونی مشخص شده و هر پیام‌رسان اجتماعی حق ندارد سرخود فعالیتی کند و موظف است در سازوکاری مشخص، درنهایت صرفا مجری دستور قضایی باشد و همین فرآیند، جلوی برخوردهای سلیقه‌ای و شخصی شبیه آن چیزی که در پلتفرم‌های خارجی شاهد بودیم را می‌گیرد. اتفاقی که اخیرا در پیام‌رسان ایتا رخ داده و کانال مهدی نصیری را به دلیل انتشار محتوایی ناهنجار مسدود کرده (فارغ از اینکه بنده منتقد جدی مطالب جناب نصیری هستم و ایشان را مصداق فرد منحرف می‌دانم)، اولا خلاف فلسفه توسعه پیام‌رسان‌های بومی است و درثانی خلاف قوانین و مقررات کشور است و ایتا هیچ مجوزی برای حذف یا انسداد محتوا یا حساب کاربری نصیری نداشته است و البته سهم بالای این اشتباه را باید در کوتاهی دستگاه‌ها در تهیه ضوابط، نظارت و تعیین مصادیق جست‌وجو کرد. 
جمهوری اسلامی به‌تبع گفتمان انقلاب اسلامی اتفاقا اول مدعی آزادی مسئولانه در ذیل قوانین و مقررات رسمی است و در قیاس با نظام لیبرال‌دموکراسی جهانی، از دیکتاتوری پنهان و مزورانه (آن‌گونه که در پلتفرم‌هایی چون اینستاگرام دیدیم) فاصله دارد و باید هرچه سریع‌تر نسبت به تامین مواردی که اشاره شد اقدام کند و جلوی برخوردهای سلیقه‌ای را بگیرد. حواس‌مان باشد که قرار نیست هرکسی که سورس و کد را در اختیار دارد، خود را سیاست‌گذار و مقررات‌گذار و ضابط قضایی تشخیص دهد و با آزادی مردم بازی کند و قرار نیست آن رویه غلط پلتفرم‌های خارجی در داخل کشور ادامه یابد... . به قول شاعر: آن سبو بشکست  وآن پیمانه ریخت. 

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران و عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد:

فساد مانع مشارکت مردم در اقتصاد خیزش مدیریتی لازمه جهش تولید

زینب کرد، مسئول واحد زنان و خانواده اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل:

قانون جوانی جمعیت نگاهی مردانه دارد

بحران آموزش‌وپرورش- بخش دوم؛

ایرادهای ساختاری و راهکارهای تحولی

رضا نقدبیشی، مدیرکل تحلیل و نظارت بر امور پژوهشی؛

تجویز سه‌گانه برای تقویت علم داده در دانشگاه

حادثه 16 آذر 1332 یادآور اعتراض علیه حضور آمریکایی‌ها در دانشگاه تهران بود؛

5 وظیفه دانشگاهیان برای ساخت آینده کشور

«فرهیختگان» نرخ انتشار مقالات علمی پژوهشگران ایران را بررسی می‌کند؛

شروط ارتقای علمی اساتید هیچ منطقی ندارد!

علی عربی، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز:

دانش محلی؛ دروازه ورود به کارآفرینی

حسین پناهی، فعال دانشجویی:

آیین‌نامه جدید کارورزان خوب اما ناکافی

7 نکته درباره آغاز سال ‌تحصیلی؛

مهر 1402، دانشگاه زنده است

درباره حواشی ماجرای دانشکده علوم اجتماعی که ادامه دارد؛

پای ایران و قانون بایستید

عباسعلی رهبر، عضو هیات‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی:

6 ویٰژگی منظومه معرفتی جهاد تبیین امام حسن مجتبی

مهدی نوید‌ادهم، رئیس دبیرخانه هیات موسس دانشگاه آزاد:

۶ کارکرد ویژه راهپیمایی اربعین

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار

خبرهای روزنامه فرهیختگانمرتبط ها