• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۱-۰۸-۱۷ - ۰۰:۱۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

مسیر طبیعی سیاست‌های کلی اصل 44

یکی از ایراداتی که به اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 وارد می‌کنند آن است که قرار بود در پی ابلاغ این سیاست‌ها بنگاه‌های دولتی به بخش خصوصی واقعی سپرده شوند اما در عمل بیشتر واگذاری‌ها به بخش عمومی غیر‌دولتی بود.

دانیال داوودی، دانشجوی دکتری اقتصاد :یکی از ایراداتی که به اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 وارد می‌کنند آن است که قرار بود در پی ابلاغ این سیاست‌ها بنگاه‌های دولتی به بخش خصوصی واقعی سپرده شوند اما در عمل بیشتر واگذاری‌ها به بخش عمومی غیر‌دولتی بود، بنابراین اجرای این سیاست‌های کلی منحرف شد و هدف آن محقق نشد. همچنین برخی ادعا می‌کنند واگذاری در قالب سهام عدالت بود که سیاست‌های کلی اصل 44 را به انحراف کشاند. آمارها نشان می‌دهند که این دو ادعا صحیح نیست. همچنین اگر متن سیاست‌های کلی را ملاک قضاوت در مورد واگذاری‌ها بدانیم، نمی‌توان گفت واگذاری‌ها به بخش عمومی غیردولتی، اشتباه و انحراف بود، بلکه دقیقا منطبق‌ بر متن سیاست‌ها بود. همچنین نگارنده معتقد است این واگذاری‌ها را می‌توان در شرایط فعلی اقتصاد ایران، یک گام رو به جلو دانست.

  واگذاری‌های 20‌ساله
حسین قربان‌زاده –رئیس‌کل سازمان خصوصی‌سازی- در برنامه‌ ثریا (1400/10/06) در مورد کیفیت واگذاری‌ها در یک بازه‌ بیست‌ساله (از 1380 تا 1400) گفت: «‌30 درصد واگذاری‌ها به بخش خصوصی واقعی بوده است. 10 درصد در قالب سهام عدالت و 39 درصد در قالب انتقال سهام به طلبکاران (به‌صورت رد دیون) بوده است و بالاخره سهم فروش به نهادهای عمومی غیردولتی، تنها 21 درصد بوده است. بنابراین اولین نتیجه‌ای که می‌توان از این آمارها گرفت آن است که نباید اشکالات سیاست‌های کلی اصل 44 در مقام اجرا را به سهام عدالت (که تنها 10 درصد واگذاری‌ها است) تقلیل داد. سهام عدالت، مکانیزمی برای واگذاری سهام به عموم مردم و نوعی بازتوزیع بود که اگر اکنون نیز واگذاری آن در بازار سرمایه به‌خوبی مدیریت شود، می‌تواند سیاستی خوب در راستای حمایت از طبقات پایین درآمدی باشد. دیگر نتیجه‌ای که می‌توان گرفت آن است که سهم نهادهای عمومی غیر‌دولتی از واگذاری‌ها ‌-برخلاف بزرگنمایی‌هایی که می‌شود- حدود 20 درصد بیشتر نبود.»

   3 پرسش مهم
البته ممکن است این پرسش مطرح باشد که آیا همین 20 درصد را نمی‌توان انحراف از اصل سیاست‌های کلی اصل 44 دانست؟ آیا نمی‌توان اینطور استدلال کرد که وقتی گفته می‌شود دولت نباید تصدی‌گری کند، پس چه لزومی دارد که دیگر نهادهای حاکمیتی تصدی‌گری کنند؟ همچنین آیا نمی‌توان گفت در بسیاری از کشورهای پیشرفته، بخش عمومی غیر‌دولتی ندارند. ما چرا باید تافته‌ای جدابافته از دنیا باشیم؟ در ادامه به ترتیب به پاسخ این سه پرسش خواهیم پرداخت. در پاسخ پرسش اول باید گفت که وقتی به متن سیاست‌های کلی اصل 44 نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که در بخش (1) بند الف، تصریح شده که واگذاری‌ها به بخش‌های «تعاونی»، «خصوصی» و «عمومی غیر‌دولتی» انجام می‌شود. حتی در بخش (3-2) همین بند نیز به بخش عمومی غیردولتی، اجازه‌ سهامداری در بانک‌ها نیز داده شده است. همچنین در ابلاغ سیاست‌های کلی بند ج اصل 44 (1385/10/04) نیز اجازه‌ واگذاری بانک به بخش‌های عمومی غیر‌دولتی داده شده است. بنابراین اگر معیار انحراف در مقام اجرا را فاصله‌ متن سیاست‌ها با آنچه در عمل رخ داده بدانیم، نمی‌توان گفت واگذاری به نهادهای عمومی غیر‌دولتی، مصداق انحراف از سیاست‌های کلی اصل 44 است.

  یک گام رو به جلو
در پاسخ به پرسش دوم باید گفت که اگرچه واگذاری بنگاه‌های دولتی به بخش خصوصی واقعی اولویت دارد، اما اگر با توجه به شاخص‌های اقتصاد کلان و محیط کسب‌و‌کار -تورم بالا، بیکاری و تشکیل سرمایه منفی- (در کنار بازدهی پایین بنگاه‌های دولتی) بخش خصوصی واقعی رغبتی به خریدن این بنگاه‌ها نداشت یا سوء‌استفاده‌چی‌ها برای خریدن و انتقال سرمایه‌ بنگاه به بخش‌های غیر‌مولد حریص بودند، واگذاری به آن بخش از نهادهای عمومی غیر‌دولتی که شفافیت بیشتری دارند و کارآمدی خود را در مقام عمل اثبات کرده‌اند می‌تواند یک گام رو به جلو باشد؛ چرا‌که با کاهش تصدی‌گری‌ها، تمرکز دولت ‌-به‌عنوان قوه‌ مجریه- بیش از پیش معطوف تنظیم‌گری (که وظیفه‌ ذاتی‌اش است) خواهد شد و به تحقق یک دولت کوچک و چابک، نزدیک‌تر می‌شویم. بدیهی است که فعالیت اقتصادی نهادهای عمومی غیر‌دولتی نیز نباید از تنظیم‌گری دولت مستثنی باشد. همچنین بعدها که این بخش‌ها به‌عنوان پیشران توسعه، بنگاه‌ها را به سوددهی رساندند و شاخص‌های اقتصاد کلان به ثبات رسیدند، می‌توان به واگذاری بنگاه‌های تحت مالکیت بخش‌های عمومی غیر‌دولتی نیز فکر کرد. 

  تافته‌ جدابافته
درنهایت در پاسخ به آنها که ادعا می‌کنند ما نباید تافته‌ جدابافته‌ای از دنیا باشیم باید گفت که اگر منظور از دنیا، کشورهای پیشرفته است، امروزه اقتصاددان‌هایی مانند چانگ، نورث و بسیاری از نهادگرایان تاکید می‌کنند که نهادهای موجود در کشورهای توسعه‌یافته، الزاما در کشورهای در‌حال توسعه نتیجه‌ یکسان ندارند. ما باید مسیر طبیعی خودمان را برویم. اصرار بر الگوبرداری مکانیکی از خصوصی‌سازی مدنظر غرب، مانند ماجرای شرکت نیشکر هفت‌تپه به گسترش فساد در خصوصی‌سازی‌ها منجر خواهد شد و هدف اصلی که رشد و توسعه‌ اقتصادی است را محقق نخواهد کرد. مسیری که ما باید طی کنیم این است: جلوگیری از واگذاری بنگاه‌های دولتی به سوء‌استفاده‌چی‌ها، ایجاد نظام ملی ارزیابی عملکرد و پایش خصوصی‌سازی، تغییر شیوه‌‌گذاری بنگاه‌های دولتی به‌عنوان رد دیون از چهارچوب واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای به چهارچوب واگذاری دارایی‌های مالی (با استفاده از نوعی ساز و کار مهندسی مالی بهینه)، اولویت واگذاری به بخش خصوصی و سپس واگذاری به نهادهای عمومی غیردولتی توانمند. به این ترتیب از یک سو دولت کوچک و چابک، با تنظیم‌گری قوی زمینه را برای رشد اقتصادی آماده می‌کند و از دیگر سو، نهادهای عمومی غیر‌دولتی از طریق سودده کردن بنگاه‌های دریافتی، اقتصاد را به حرکت در‌می‌آورند. در ادامه و به‌مرور -با مهار تورم و ایجاد رونق اقتصادی- بخش خصوصی واقعی نیز جان گرفته و تمایل بیشتری به خرید بنگاه‌های دولتی و حاکمیتی پیدا خواهد کرد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند