• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۱-۰۷-۱۶ - ۰۰:۱۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

تجارت خارجی ایران از 50 میلیارد دلار گذشت

در 6 ماهه سال جاری 51 میلیون و 783 هزار تن کالا به ارزش 24 میلیارد و 251 میلیون دلار صادر شد که این میزان صادرات از حیث وزن 12.5 درصد کاهش و به‌لحاظ ارزش 13.32 درصد افزایش نشان می‌دهد.

تجارت خارجی ایران از 50 میلیارد دلار گذشت

تجارت خارجی کشور در 6 ماهه سال جاری با 13.2 درصد افزایش در ارزش به رقم 50 میلیارد و 282 میلیون دلار رسید. به گزارش گمرک ایران میزان وزنی تجارت خارجی کشور در نیمه‌اول سال جاری به میزان 68 میلیون و 103 هزار تن بوده است. این گزارش با تشریح میزان تجارت خارجی کشور در 6 ماهه اول امسال درخصوص آمار صادرات غیرنفتی می‌افزاید: «در این مدت 51 میلیون و 783 هزار تن کالا به ارزش 24 میلیارد و 251 میلیون دلار صادر شد که این میزان صادرات از حیث وزن 12.5 درصد کاهش و به‌لحاظ ارزش 13.32 درصد افزایش نشان می‌دهد. همچنین در این مدت 16 میلیون و 320 هزار تن کالا به ارزش 26 میلیارد و 31 میلیون دلار وارد شد که از حیث وزن 14.72 درصد کاهش و از لحاظ ارزش 13.15 افزایش داشت.» در 6 ماهه امسال پروپان مایع‌شده، متانول، بوتان مایع‌شده، گاز طبیعی مایع‌شده و پلی‌اتیلن گرید فیلم پنج قلم اول کالاهای صادراتی در این مدت بودند که به ترتیب دو میلیارد و 17 میلیون دلار، یک میلیارد 335 میلیون دلار، یک میلیارد و 165 میلیون دلار،  977میلیون دلار و 976 میلیون دلار از ارزش کل صادرات را به‌خود اختصاص دادند. حدود 26.5 درصد از ارزش کل کالاهای صادراتی ایران در این مدت به پنج‌قلم کالای فوق‌الذکر اختصاص داشت.براساس آمارهای گمرک، کشورهای عمده مقصد کالاهای صادراتی ایران شامل چین با هفت‌میلیارد و 842 میلیون دلار، عراق با سه‌میلیارد و 382 میلیون دلار، امارات سه‌میلیارد و 112 میلیون دلار، ترکیه با دومیلیارد و 626 میلیون دلار و هند 904 میلیون دلار بود. براساس این گزارش پنج‌قلم اول کالاهای وارداتی به کشور در نیمه‌اول امسال شامل برنج به ارزش یک میلیارد و 218 میلیون دلار، گندم معمولی یک میلیارد و 191 میلیون دلار، ذرت دامی یک میلیارد و 171 میلیون دلار، دانه سویا 925 میلیون دلار و گوشی تلفن همراه 867 میلیون دلار بوده است. پنج‌قلم اول کالاهای وارداتی حدود 20.63 درصد ارزش کل واردات را در این مدت به خود اختصاص داد. این گزارش درخصوص پنج‌کشور اول مبدا واردات در 6 ماهه امسال تشریح کرد: «در این مدت امارات متحده عربی با هفت‌میلیارد و 206 میلیون دلار، چین با 6 میلیارد و 846 میلیون دلار ترکیه با دومیلیارد و 680 میلیون دلار، هند با یک میلیارد و 380 میلیون دلار و فدراسیون روسیه با 876 میلیون دلار پنج‌کشور اول مبدا واردات بوده‌اند.» 

 بازگشت دومین اقتصاد بزرگ جهان به مسیر رشد
فعالیت کارخانه‌های چین در ماه سپتامبر به‌طور غیرمنتظره‌ای گسترش یافت که به روند بهبود مجموعه‌ای از اقدامات تسهیل‌کننده اخیر کمک کرد. در همین حال کاهش شدید رشد بخش خدمات و نظرسنجی ضعیف بخش تولید خصوصی نشان داد که اقتصاد پس از اجتناب از انقباض در سه‌ماهه دوم، در تلاش برای به‌دست آوردن مجدد قدرت است. دفتر ملی آمار چین (NBS) روز جمعه اعلام کرد که شاخص رسمی مدیران خرید بخش تولید  از ۴۹.۴ در ماه آگوست به ۵۰.۱ در سپتامبر افزایش یافت. این سنجش در نظرسنجی رویترز از اقتصاددانان، از انتظارات ۴۹.۶ پیشی گرفت و بالاتر از مرز ۵۰ واحد بود که انقباض را از رشد جدا می‌کند. با این حال نظرسنجی دیگر نشان داد که فعالیت کارخانه‌ها در ماه سپتامبر با سرعت بیشتری کاهش یافته است و شاخص‌های تولید، سفارش‌های جدید و اشتغال همگی به‌دلیل تقاضای ضعیف کاهش یافته‌اند. رشد در بخش خدمات نیز به‌شدت کاهش یافت و PMI رسمی غیر تولیدی از ۵۲.۶ در ماه آگوست به ۵۰.۶ در سپتامبر کاهش یافت. دولت چین از اواخر ماه می بیش از ۵۰ اقدام سیاستی را اجرا کرده اما قرنطینه‌های مکرر ناشی از کووید، بحران املاک و تقاضای صادراتی به‌شدت بر اعتماد کسب‌وکار و مصرف‌کنندگان تاثیر گذاشته است. با نشانه‌های اندکی که چین به‌زودی به‌طور قابل‌توجهی سیاست‌های ضدکووید صفر خود را کاهش می‌دهد، بسیاری از تحلیل‌گران انتظار دارند اقتصاد امسال تنها سه درصد رشد کند و این کمترین رشد از زمان گسترش ۲.۲ درصدی در سال ۲۰۲۰ و در اوج همه‌گیری کووید-۱۹ خواهد بود که کندترین نرخ از سال ۱۹۷۶ بود. براساس گزارش رویترز، رسانه‌های دولتی چین روز چهارشنبه به نقل از نخست‌وزیر لی که چیانگ گفتند که اقتصاد چین به‌طورکلی در سه‌ماهه سوم بهبود یافت و به ثبات رسید. دولت متعهد شده است که اجرای سیاست‌های حمایتی را در سه‌ماهه چهارم ادامه دهد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

محمدباقر شیرمهنجی، سیاست‌پژوه اقتصاد:

قیدگذاری غلط برای مشارکت مردم؛ رفتن به بیراهه

لابی باکو در تهران چگونه منافع ملی را گروگان گرفته است؟

بازگشایی سفارت به قیمت مصادره املاک ایران

محمد‌صادق تراب‌زاده‌جهرمی، پژوهشگر هسته عدالت اجتماعی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

کنترل عایدی بادآورده سرمایه به‌عنوان ‌انگیزه ضد تولید

سیدمحمد صادق‌ شاهچراغ، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

کلان‌شاخص حکمرانی بانک مرکزی بر شبکه بانکی

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه‌ اقتصادی:

معمای «طبقه‌ متوسط» در ایران

اکبر احمدی، دانش آموخته اقتصاد:

ضعف و سوءتفاهم در تعریف «استقلال»

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه اقتصادی:

نقاط ضعف و قوت آقای اقتصاددان

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه اقتصادی:

«بخش خصوصی» در منظومه‌ فکر اقتصادی آیت‌الله خامنه‌ای

مجتبی توانگر، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:

زورآزمایی برای حذف یک میراث مخرب

محمدباقر شیرمهنجی، پژوهشگر پژوهشکده سیاست‌پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت:

نظام اقتصادی قانون اساسی: اسلامی، راست یا چپ؟

علی محمدی‏‏‏‌پور، مدرس دانشگاه و عضو انجمن اقتصاد انرژی ایران:

ضربه سیاستگذاری متضاد به توسعه پایدار

محمدهادی عرفان، معمار و موسس مرکز مطالعات شما:

سازمان نظام مهندسی و شهرداری‌ها، حرکت با سرعت حلزون

حمیدرضا تلخابی، دکترای جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری؛

شهرنشینی در عصر بحران‌ها

محمد نائیج‌حقیقی، پژوهشگر حوزه اقتصاد مسکن:

ماجرای مسکن ۲۵ متری ادامه دارد؟

مجتبی رجب‌زاده، کارشناس اقتصاد:

رکود از رگ گردن به اروپا نزدیک‌تر شده است!

ضرورت تفکیک بانک‌ها در راستای لایحه برنامه هفتم توسعه؛

‌انواع بانک‌ها‌ و ‌انواع مدل‌های کسب‌وکار بانکی

سیدمقداد ضیاتبار، پژوهشگر پژوهشکده سیاست‌پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت:

مولفه‌های مشترک بحران‌های اقتصادی۱

ناصر غریب‌نژاد، پژوهشگر حقوق اقتصادی:

اقتصاد شیشه‌ای

میثم رستمی، پژوهشگر اقتصاد:

حمایت از تولید ملی: بایدها و نبایدها

ناصر غریب‌نژاد، پژوهشگر حقوق اقتصادی:

دشمنِ مردم

مجتبی رجب‌زاده

بحران اقتصادی چین

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار