• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۱-۰۷-۰۹ - ۰۲:۰۰
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

تفاوت‌های نسلی را به‌ رسمیت بشناسیم

هرچه پیشتر می‌رویم، جهان به سمتی می‌رود که حتی در طول یک‌دهه هم با تغییرات اساسی در نسل بشر روبه‌رو می‌شویم.

تفاوت‌های نسلی را به‌ رسمیت بشناسیم

حسین شکیب راد، کارشناس و پژوهشگر حوزه نوجوان:طبیعتا انسان‌ها را می‌شود از زوایای مختلفی مورد بررسی قرارداد. همه آن چیزهایی که منجر می‌شوند بتوانیم رفتارها و عملکردها و عکس‌العمل‌های آنها را در موارد گوناگون تحلیل کنیم. مثلا تفاوت در جنسیت، تفاوت در جغرافیا و فرهنگ و امثال آن‌. یکی از این رویکردها توجه به ویژگی‌های نسلی انسان‌هاست. اندیشمندان تقریبا انسان‌های متولد دهه‌های مختلف را در یک دسته‌بندی جداگانه تعریف می‌کنند که ویژگی‌های مشترکی دارند. البته هرچه به گذشته برمی‌گردیم تغییرات در طول زمان بیشتری اتفاق می‌افتاده و هرچه پیشتر می‌رویم، جهان به سمتی می‌رود که حتی در طول یک‌دهه هم با تغییرات اساسی در نسل بشر روبه‌رو می‌شویم. پس بررسی این ویژگی‌ها و تغییرات، می‌تواند کمک زیادی به تحلیل درست ما از رفتار و کردار افراد متولد آن دوره نسلی کند. 
دوران نوجوانی دوران کشف هویت است. فارغ از ویژگی‌های نسلی که گفته شد، در این دوران فرد دچار دگرگونی‌هایی می‌شود که اگر‌ بخواهیم با او مواجهه درستی داشته باشیم، حتما باید به این خصوصیات توجه کنیم. از مهم‌ترین ویژگی‌های این نسل استقلال‌طلبی، حرکت به‌دنبال آزادی عمل بیشتر، پیداکردن قدرت اعتراض به چیزهایی که به آن علاقه ندارد و همچنین مسائل مربوط به بلوغ است. این ویژگی‌ها در همه نسل‌ها در همین سن نوجوانی که عموما باید آن را از حوالی دوازده، سیزده سالگی تا نزدیک 20سالگی تعریف کنیم، یکسان است. اما اتفاقی که در مورد نسل جدید نسبت به این خصوصیات افتاده است، عمق پیداکردن این ویژگی‌هاست. یعنی اگر نوجوان نسل دهه 60 استقلال را در این می‌دید که بتواند پول توجیبی‌هایش را خرج چیزی کند که خودش دوست دارد، برخی از نوجوان‌های دهه هشتادی حتی به فکر زندگی جداگانه از خانواده هم هستند. یا اگر یک دختر نوجوان دهه پنجاهی، ته آزادی را در این می‌دید که او هم بتواند درس بخواند، یک دختر دهه هشتادی توقع دارد خانواده به او اجازه بدهند تا پاسی از شب هم به‌تنهایی در خیابان باشد. یا هرنوع پوششی فارغ از قوانین خانواده، عرف و حتی جامعه داشته باشد و کسی به او چیزی را تحمیل نکند. 
بمب هیجانات بودن یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های نوجوانان نسل جدید است، اینکه احساسات انسانی‌شان اعم از خشم و شهوت و غضب و هیجان و... همگی در اوج هستند و تقریبا غیرقابل کنترل. حتما اگر ‌سال‌های اخیر را مرور کنید با تعداد زیادی از موارد مواجه می‌شوید که نشانه‌هایی از این احساسات کنترل‌نشده به‌وضوح پیداست. مثلا قمه‌کشی یک دختر نوجوان در اصفهان، یا برخورد تلخ یک پسر نوجوان با دختری که مدتی با او دوست بوده است. و در مقایسه با اتفاقات اخیر و نمونه‌های قبلی آن هم می‌شود به آتش‌زدن پرچم ایران یا پایین‌کشیدن تصویر حاج قاسم سلیمانی، هر دو توسط دو نوجوان اشاره‌کرد. عده‌ای البته سعی می‌کنند همه‌چیز را در هجمه فرهنگی دشمن بدانند و این نوجوان را فریب‌خورده معرفی کنند. درصورتی‌که اتفاقاتی مثل حضور نوجوان‌ها در پارک آب‌وآتش یا مجتمع کوروش که همین چند سال پیش دیدیم، ربطی به این هجمه‌ها نداشت و صرفا فرصتی بود برای بروز و ظهور احساسات غیرقابل کنترل این نسل. 
به‌زعم من و خیلی از کارشناسان، بخش قابل توجهی از این اتفاقات ناشی از همین روحیات است و به‌جای برخورد سلبی با نوجوان‌هایی که خشم و شادی و سایر احساساتشان را به خیابان‌ها می‌آورند، بهتر است کمی هم به وجوه شخصیتی آنها توجه کرده و در بسترهای مختلف، شرایط منطقی برای تخلیه هیجانات ایشان فراهم کنیم. دنیای بدون مرز یکی دیگر از نکات قابل توجه در ویژگی‌های این نسل است و شرایطی فراهم می‌کند که حضور نوجوانان 16 تا 20‌ساله را کف خیابان‌های کشور در چنین روزهایی توجیه می‌کند. در چنین مختصاتی به جهت ارتباطات گسترده در فضای مجازی، تقریبا چیزی به‌عنوان مرز برای آنها نامفهوم است. وقتی یک نوجوان می‌تواند از طریق شبکه‌های اجتماعی، ارتباطات بین‌المللی داشته باشد و بی‌نهایت را تجربه کند، اگر بخواهیم او را در یک مرز فیزیکی منحصر کنیم تقریبا غیرممکن می‌شود. حالا در کنار این روحیه، کم‌کاری‌های فرهنگی خودمان را هم اضافه کنید که باعث می‌شود مفهوم عِرق و دلبستگی و حتی تعصب به مرزهای کشور در میان گروه زیادی از نوجوانان نسل جدید کمرنگ شود. کافی است در یک ‌جمع، از نوجوان صادقانه بپرسیم که فارغ از مسائل سیاسی، آیا علاقه‌مند به زندگی در یک کشور دیگر هست یا خیر. و چه‌بسا بچه‌های مذهبی هم مثلا از کشورهایی مثل عراق و لبنان برای زندگی نام ببرند و اگر درباره نوجوان‌ها و جوان‌هایی که مهاجرت کرده‌اند سوال کنیم‌، می‌گویند چطور است که اگر یک نفر از شهر تهران به شهر دیگری برای زندگی سفر کند ایرادی بر او وارد نیست، پس به کسی هم نباید خرده‌گرفت که یک گوشه دیگر از این زمین خدا را برای زندگی‌اش انتخاب می‌کند. 
چه باید کرد؟ بیش از هرچیزی شاید این سوال ذهن اهل فن را درگیر کرده است که باید با نوجوانان این نسل چطور برخوردکنیم؟ اصلا این نسل را باید ازدست‌رفته بدانیم؟ قطعا اینها حرف دقیقی نیست. با فرض اینکه در چند دهه پس از انقلاب کم‌کاری‌های زیادی درخصوص این نسل شده است اما برخی ویژگی‌های این نسل، به رشد چندین برابری درک ارزش‌ها در میان ایشان کمک می‌کند. منتها باید روی همین خصوصیات دست گذاشت و البته سایر تفاوت‌های این نسل را هم درنظر گرفت و به‌جای ارزش‌گذاری روی ویژگی‌های نسلی، تنها از عنوان تفاوت برایشان استفاده کرد و البته این تفاوت را به‌رسمیت شناخت. یکی از ویژگی‌های جالب این نسل، اخلاق‌مداربودن آنهاست. شاید سوال شود که پس چرا با قوانین عرف و شرع چندان ارتباطی برقرار نمی‌کنند. نکته این است که آنها قانون‌گریز هستند و طبیعتا وقتی دین را هم صرفا به‌عنوان قانون اجباری به او معرفی کنیم، آن را پی می‌زنند. اما اگر او به چیزی برسد، یعنی آن را باور‌کند، اتفاقا خیلی محکم‌تر از قدیمی‌ها روی آن پافشاری خواهد کرد. کافی است بستری را فراهم‌ کنیم که خوبی ارزش‌ها برایش مشخص شود و به‌جای تحمیل، قدرت تحلیل او را بالا ببریم. کاری که تقریبا به هیچ‌وجه در سیستم آموزشی ما دیده نمی‌شود. به‌زعم من، نقطه فرار از شرایط موجود، نه آموزش، بلکه پرورش به معنای بسترسازی برای بروز و ظهور استعدادها، توانمندی‌ها و نقاط قوت این نسل است. البته بهتر است که از این به‌بعد به‌جای آنکه به آنها آینده‌ساز بگوییم، باور کنیم که آنها از همین امروز هم می‌توانند نقش اساسی در رشد کشور داشته باشند و آنها را باور کنیم. 

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

روزنامه فرهیختگاننظرسنجی

مناظره‌های دور دوم، چقدر شما و اطرافیانتان را به مشارکت در انتخابات ترغیب کرده است؟



مشاهده نتایج

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار