دنیای ژوراسیک: قلمرو (Jurassic World Dominion) آخرین قسمت از سهگانه جدید سری فیلمهای «دنیای ژوراسیک» است. این فیلم طی سهماه گذشته به فروش نزدیک یک میلیارد دلاری رسیده است و در جایگاه دوم فیلمهای پرفروش جهان قرار دارد. کمپانی سازنده «دنیای ژوراسیک: قلمرو» ابتدا قرار بود اکران سراسری خود را در سال 2021 آغاز کند اما همهگیری بیماری کرونا باعث تعویق برنامههای یونیورسال پیکچرز برای اکران فیلم شد. قسمت اول و دوم این سهگانه که ریبوت «پارک ژوراسیک» (Jurassic Park) «استیون اسپیلبرگ» بود، در سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ اکران شدند و به ترتیب ۱.۶ و ۱.۳ میلیارد دلار در سراسر دنیا فروختند. کارگردانی «دنیای ژوراسیک: قلمرو» برعهده کالین ترورو بوده و ششمین قسمت از کل مجموعه پارک ژوراسیک محسوب میشود. داستان این قسمت مربوط به چهارسال پس از وقایع قسمت قبل است و دایناسورها در کنار انسانها زندگی میکنند؛ اما این تعادل شکننده، آینده را تغییر میدهد. با وجود اینکه این قسمت از دنیای ژوراسیک با نقدهای منفی همراه بوده است، ولی همچنان سریهای پارک ژوراسیک برای طرفدارانش کنجکاویبرانگیز است. اما مگر داستان دایناسورهای ژوراسیک چه چیزی دارد که همچنان ظرفیت قصهگویی برای آن حفظ شده است؟ اصلا قصه اصلی از کجا آمده است و این دایناسورها چگونه پایشان به سینما باز شد؟
خالق ژوراسیک کیست؟
جان مایکل کرایتون ۲۳ اکتبر سال ۱۹۴۲ در شیکاگو بهدنیا آمد و در نیویورک بزرگ شد. او در کالج هاروارد درس خواند و سپس تحصیلاتش را در دانشگاه کمبریج در انگلستان دنبال کرد و درنهایت در سال ۱۹۶۹ از دانشکده پزشکی دانشگاه هارولد، مدرک دکتری پزشکی گرفت. کرایتون نویسندگی را در همین ایام و در خلال تحصیل در رشته پزشکی شروع کرد و چندین رمان تحتنامهای مستعار «جان لنگ» و «جفری هودسن» منتشر کرد. هر دو نام مستعارش کنایههایی به قدش داشتند. او حدود ۲ متر و ۶ سانتیمتر قد داشت و لانگ یک نام خانوادگی آلمانی به معنی «بلندقد» است و سر جفری هادسون هم یک انسان کوتوله در دادگاهی در انگلستان قرن هفدهم بود. کرایتون را بیشتر بهخاطر رمانهای علمی و تخیلیاش میشناسند و در سال ۱۹۹۰ با انتشار «پارک ژوراسیک» به شهرت رسید و سهسال بعد اولین اقتباس سینمایی از پارک ژوراسیک ساخته شد. کتابهای کرایتون بیش از 200 میلیون نسخه در سراسر جهان فروختهاند و بیش از 12 کتاب از آثار او اقتباس شدند. او در اوایل سال 2008 به سرطان غدد لنفاوی مبتلا شد و نوامبر همان سال در 66سالگی چشم از جهان فروبست.
پارک ژوراسیک چگونه ساخته شد؟
پارک ژوراسیک یک فرنچایز چندرسانهای علمی-تخیلی است. فرنچایز چندرسانهای به مجموعههای مثل ماتریکس یا پلیس آهنی یا مرد عنکبوتی گفته میشود که درحقیقت یک کلکسیون از آثار هنری-سرگرمی مانند فیلم، سریال تلویزیونی، بازی ویدئویی یا غیرویدئویی، کمیک و رمان را شامل میشود که همه حول محور یک داستان یا شخصیتهای آن ساختهشدهاند. استیون اسپیلبرگ، قسمت اول پارک ژوراسیک را در سال 1993 کارگردانی کرد. مایکل کرایتون فیلمنامه این مجموعه را همراه با دیوید کپ نوشته است. ۶۳ میلیون دلار هزینه تولید این اثر سینمایی شد و توانست گیشه میلیارد دلاری را برای خودش به ارمغان بیاورد. پارک ژوراسیک اولین فیلمی بود که هر دو CGI و Animatronics را در یک فیلم لایو اکشن ادغام کرد و محصول نهایی فیلم به دلیل نوآوریهایش مورد تحسین منتقدان قرار گرفت. فیلم درمجموع 127 دقیقه است و از این زمان حدود 15 دقیقه دایناسورها در صفحهنمایش حضور دارند و تنها در حدود یکسوم (یا 5 دقیقه) از این زمان نمایش، دایناسورها بهطور کامل توسط رایانه ساختهشدهاند. این فیلم درنهایت توانست سه جایزه اسکار برای دستاوردهای فنی در جلوههای بصری و طراحی صدا کسب کرد. پارک ژوراسیک در سال ۲۰۱۸ از سوی کتابخانه کنگره بهدلیل اهمیت مهمی که از لحاظ «فرهنگی، تاریخی یا زیباییشناختی» داشت برای ثبت در فهرست ملی ثبت فیلم انتخاب شد. پنج دنباله بعد از این فیلم منتشر شد: جهان گمشده: پارک ژوراسیک (۱۹۹۷)، پارک ژوراسیک۳ (۲۰۰۱)، دنیای ژوراسیک (۲۰۱۵)، دنیای ژوراسیک: سقوط پادشاهی (۲۰۱۸) و دنیای ژوراسیک: قلمرو (۲۰۲۲).