اینکه گزارش تفریغ بودجه، 6ماه زودتر از موعد به مجلس ارسال شده، نشاندهنده سرعت عمل بالای دیوان محاسبات است و شاید بتوان این را جزء نقاطقوت این دیوان برشمرد. فکر میکنید کیفیت این گزارش تناسبی با سرعت عمل تنظیم آن دارد؟
کاری که دیوان محاسبات باید انجام بدهد، کار مشخصی است. طبیعتا با کاهش زمان، قرار نیست خدشهای به روند و کار دیوان محاسبات وارد شود، و وارد هم نشده است. عارضم خدمت شما که باید تا انتهای دیماه، این گزارش تهیه میشد که تا انتهای تیرماه یعنی 6ماه زودتر از موعده تهیه شده است.
این به چه دردی میخورد؟ از اینجهت مهم است که وقتی مجلس درحال تصویب بودجه سال 1402 هست، میتواند اطلاعات کافی داشته باشد راجعبه اینکه بودجه سال 1400 چگونه عملیاتی شده و کجاها در اجرا دچار مشکل بوده است. این مساله، هم در اختیار مجلس هم در اختیار دولت، ابزاری قرار میدهد که بتواند بفهمد احکامی که در بودجه سال 1400 بوده، کجاها در اجرا با مشکل مواجه شده تا بودجه 1402 بسته شود، درواقع اینها دیده شود. مفهومش این است که کیفیت کار قطعا دچار مشکل نشده است.
این مواردی که مطرح کردید، فکر میکنید به اصلاح ساختار بودجه نه فقط بودجه سال 1402 منجر بشود؟
طبیعتا در اصلاح ساختار بودجه میتواند موثر باشد، وقتی یک بودجهای نوشته شده و در اجرا دچار مشکلاتی بوده، این مشکلات میتواند در بودجه سالهای آینده مورد بررسی و مسیر راه برای ساختار بودجه سال آینده قرار بگیرد.
این گزارش چه زمانی بهصورت علنی در صحن مطرح میشود؟
این گزارش پروسه خود را دارد، ابتدا باید به هیاترئیسه ارسال شده، و آنها در دستورکار قرار بدهند. در ماه مرداد این گزارش قرائت خواهد شد اما اینکه در کدام جلسه از این ماه باشد، هنوز تعیین نشده است.
تفاوت گزارش تفریغ بودجه امسال با سالهای گذشته در دولتهای سابق چیست؟ اگر خاطرتان باشد در دولت قبل، گزارش تفریغ بودجه نهتنها زودتر به مجلس ارسال نمیشد بلکه تخلفات فراوانی هم داخلش دیده میشد.
نه، ببینید ما از آن منظر به این موضوع نگاه نمیکنیم. الان وقتی این گزارش را میخوانیم چیزی که مهم است اصلاح ساختار بودجه است. و وقتی به اصلاح ساختار بودجه توجه میکنیم، خیلی مهم نیست که این دولت به آن عمل کرده یا دولت قبل. آنچه اهمیت دارد، اشکالاتی است که در بودجهریزی وجود دارد و اینها باید اصلاح شود. اصل موضوع زمان تصویب است، اینها میتواند مورد اصلاح قرار بگیرد. این سوالی که شما گفتید، مربوط به اجراست، یعنی ممکن است چیزی ساختار خوبی داشته باشد اما خوب اجرا نشده باشد. این مساله را بله، ما بسته به عملکرد دولتها میتوانیم مورد بررسی قرار بدهیم و مقایسه کنیم تخلف کدام دولت بیشتر بوده است. به هر دوی اینها میشود پرداخت، یعنی اینکه ما آن مواردی را که میبینیم دچار اشکال اساسی است، اصلاح کنیم، همچنین یکسری موارد دیگر هم وجود دارد که در اجرا به مشکل خوردند، یعنی مثلا ممکن است دولت قبلی یا دولت فعلی در اجرا اشکالاتی داشته باشند، آنها را هم گوشزد میکنیم که تخلفات تکرار نشود. طبیعتا افرادی که دچار تخلف شدند باید به تخلفشان رسیدگی شود، اما نکته جالبتوجه این است که ما باید تلاش کنیم راه بروز تخلف را ببندیم.
در این رابطه بیشتر بخوانید:
جعبه سیاه شش ماه پایانی سال دولت روحانی باز می شود؟ (لینک)
آماده شدن گزارش تفریغ قبل از تهیه لایحه بودجه به نوشتن بودجه ای دقیق تر کمک میکند (لینک)
فارغ از بررسی عامل سرعت در تفریغ بودجه ساختار بودجه نیازمند اصلاح است (لینک)
در تنظیم گزارش تفریغ بودجه دقت نسبت به سرعت ارجحیت دارد (لینک)