فکر میکنید همافزایی گروهها و جناحهای مختلف سیاسی تا چه میزان میتواند در حل مشکلات راهگشا باشد؟
برای حل مشکلات باید یک برنامه جامعی باشد تا در آن اهداف و شیوه عمل مشخص و تبیین شود، آنگاه برای اجرای چنین برنامهای که برای برونرفت کشور از مشکلات فعلی تهیه شده، قطعا وحدت داخلی و وحدت بین همه جناحها، تشکلهای سیاسی و وحدت بین دولت و ملت یا حاکمیت و ملت، در همپوشانی و همافزایی نیروها بسیار موثر است. زمانی این همافزایی، وحدت و همپوشانی اتفاق میافتد که آن برنامهای که باید اجرا شود، موردپذیرش اکثریت باشد و لذا آن برنامه باید درمعرض افکار همگان قرار بگیرد و حتیالامکان برای رفع نواقص و کمبودها نظر دیگران هم دریافت شود، اینکه ندانیم الان برای برونرفت از مشکلات باید چه کنیم یا مساله عدماتحاد را از مشکلات کشور بدانیم، مشکلی حل نمیشود.
اما در این بین عدماتحاد و حتی رادیکالیسم هم به مشکلات اضافه میکند، اگر جناحها در کنار هم باشند و انتقادها و پیشنهادها را در فضای غیررادیکالیسم مطرح کنند، مشکلات سریعتر حل میشود؟
قطعا همینطور که میفرمایید است، ولی ببینید در این موارد تقریبا یک صف آگاهان، فعالان سیاسی، صاحبنظران و منتقدان هستند و یک طرف هم دولت است که تصمیم گرفته مشکلات را برطرف کند. این صحنه، اینجاست که دولت باید بیشتر پذیرای نظرات باشد. این اتفاق هنوز بهطور کامل نیفتاده و شنیده نشده دولت پذیرفته چنین مشکلاتی هست، تا آنجا که من اطلاع دارم. به نظر من برای عبور کشور از این شرایط سخت اولین قدم این است که این تحریمها لغو شود، لغو این تحریمها منوط به احیای برجام است، این کار سخت نیست و میشود انجام داد. این کار انجام شود آن هم در شرایطی که دنیا به نفت و گاز ما شدیدا احتیاج دارد و ما میتوانیم از این فرصت برای جلب سرمایه کشورها و شرکتها اقدام کنیم و سریعا سرمایهگذاری در عرصه نفت و گاز یا دیگر عرصهها صورت گیرد و از آن طرف یک گشایشی در سفره و زندگی مردم اتفاق بیفتد. من به شما قرص و محکم بگویم، منِ نمازی در این 42 سال بعد از انقلاب همیشه در صحنههای مختلف سعی کردم بهترین خدمت را به نظام بکنم. اعلام میکنم که اکثریت مردم نظام جمهوری اسلامی را میخواهند اما مشکلات و اشکالاتی میبینند که باید این اشکالات برطرف شود، برای مردمی که پای دفاع از نظام در صحنهها هستند و خواهند بود.
بحثی وجود دارد که میگویید مردم نظام را میخواهند اما مسئولان باید تلاششان را بیشتر بکنند و نظرات مختلف را بشنوند تا مشکلات برطرف شود. اما بعضا صحبتهایی شنیده میشود که مردم این نظام را نمیخواهند، این را بیشتر از جانب گروههای رادیکال اصلاحات میشنویم، خب با اینگونه صحبتها که بهگونهای رادیکالیسم در داخل است و مشکلات کشور را دوچندان میکند، نباید برخورد شود؟ آیا رادیکالیسم در جناحها میتواند راهحل برونرفت از مشکلات باشد؟
اینها راهحل نیست. آخر خط این افراطگرایی اگر خداینکرده آسیب به نظام باشد، چه خواهد شد؟ آسیب به نظام وضع را بهتر نمیکند. من شعار هم نمیدهم، به نظرم مردم نظام را میخواهند، از آن طرف هم میخواهند مشکلات حل شود. خب شما الان میبینید که چند وقت است اعتراضهای صنفی در کشور شروع شده، کسی نمیآید محکم پای کار بایستد و بگوید حق با مردم است یا نیست. باید همراهی خودشان را با مردم به اثبات برسانند، مردم چه میخواهند؟ مردم میخواهند همین نظامی که زحمت کشیده شده و سالها تجربیات خوبی به دست آمده، بتواند کشور را آباد کند و ملت را از رفاه و آسایش و معنویت بیشتر برخوردار کند. این خواسته همه هست و در یک کلام مردم میخواهند اصلاحات صورت بگیرد و نظام بالنده به راه خودش ادامه دهد.
این اصلاحات هم باید در چهارچوب منافع ملی و اسلامی باشد دیگر؟ نه اینکه فردی در چهارچوب اصلاحات، نظام جمهوری اسلامی را زیر سوال ببرد و همصدا با براندازان و رادیکالیسم در خارج از کشور شود؟
ببینید در اصلاحات همین معنایی که شما گفتید مستتر است. وقتی میگوییم اصلاحات یعنی تغییرات و تحولاتی که در چهارچوب منافع و امنیت ملی اتفاق میافتد، اگر چیزی منجر به آسیبرسیدن جدی به نظام شود، این اصلاح نیست، ساختارشکنی است.
حالا اگر افراد شاخص جناحهای اصلاحات مانند فائزه هاشمی بیایند و اینگونه اصلاحطلبی را رعایت نکنند و در چهارچوب امنیت و منافع ملی رفتار یا صحبت نکنند، به نظرتان کل جناح اصلاحات و هدفشان از اصلاحگری زیرسوال نمیرود؟ اصلاحات اگر مرزبندی خودش را با اینگونه افراد مشخص نکند، این حرفها بهمثابه کل جناح اصلاحات دیده میشود.
من تا جاییکه شاهد هستم، بهعنوان عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی، حزب خودمان یا مجمع نمایندگان ادوار را نگاه میکنم، هیچکس از چهرههای شاخص حداقل در این دو تشکل و تشکلهای دیگر دنبال ساختارشکنی نیست. همه دارند از لزوم اعمال اصلاحات صحبت میکنند. نمیدانم شما خبر دارید که اخیرا یک کلابهاوس بین مصطفی تاجزاده و مراد ویسی برگزار شد، مراد ویسی شدیدا از فروپاشی نظام صحبت میکرد، اما تاجزاده با همه اعتراضها و عملکردهایش گفت نه باید اصلاحات صورت بگیرد، یعنی اصلاحات حول همین نظام جمهوری اسلامی.
در این رابطه بیشتر بخوانید:
سکوت کنی خائنی (لینک)
برخی جریانات داخلی نباید در زمین براندازان بازی کنند (لینک)
کنشگری غیر عقلانی حاصلی جز تهدید منافع ایران ندارد (لینک)
رادیکالها میخواهند خودشان محور باشند (لینک)