• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۱-۰۳-۲۹ - ۰۵:۰۲
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0

جنگ اوکراین و اثر آن بر قطب‌‌بندی شرق و غرب

جنگ روسیه و اوکراین تاثیر خود را بر اغلب رخدادهای جهان باقی گذاشته و نوعی قطب‌بندی بین شرق و غرب ایجاد کرده است. تاثیر این جنگ را امروز می‌توانیم در تشدید تنش‌های منطقه نیز مشاهده کنیم.

حسن هانی‌زاده، کارشناس مسائل خاورمیانه: بعد از پیروزی زلنسکی در انتخابات اوکراین به‌عنوان رئیس‌جمهور یک‌سری تحرکاتی از سوی ناتو و آمریکا در اوکراین برای ناامن کردن روسیه صورت گرفت که همین مساله خشم رهبران کرملین را به‌دنبال داشت و روسیه برای پیشگیری از رخدادهای بزرگ‌تر و دور کردن ناتو از کنار مرزهای خود، دست به حمله پیشگیرانه زد. الان بحران اوکراین وارد مرحله حساسی شده است. دخالت کشورهای اروپایی، آمریکا و ناتو درمجموع در فضای بحران اوکراین کمکی به حل این بحران نکرده بلکه آن را تشدید کرده است. جنگ روسیه و اوکراین تاثیر خود را بر اغلب رخدادهای جهان باقی گذاشته و نوعی قطب‌بندی بین شرق و غرب ایجاد کرده است. تاثیر این جنگ را امروز می‌توانیم در تشدید تنش‌های منطقه نیز مشاهده کنیم. لبنان به‌عنوان چهارراه خاورمیانه اکنون شاهد بحران سیاسی و اقتصادی است. سوریه بارها هدف حمله هواپیماهای صهیونیستی و حمله زمینی ترکیه قرار گرفته است. وضعیت پارلمان عراق مناسب نیست. اختلاف جریان‌های سیاسی در عراق بعد از گذشت نزدیک به یک سال از انتخابات عراق حل‌نشده باقی مانده و کابینه این کشور هنوز تشکیل نشده است. تهدیدات رژیم‌صهیونیستی و تلاش این رژیم برای جریان‌سازی علیه ایران نیز بر غبارآلود شدن فضا افزوده و منطقه را وارد یک چالش امنیتی و سیاسی جدی کرده است. آنچه سعودی ها تحلیل می کنند این است که نتیجه سفر قریب‌الوقوع جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا به عربستان که قرار است در ماه آینده صورت گیرد باید تشکیل یک جبهه عبری- عربی گسترده علیه ایران و محور مقاومت باشد. به‌طورکلی به نظر می‌رسد فضای منطقه فضای مناسبی نیست و هرگونه اقدام شتابزده می‌تواند به بروز یک جنگ منطقه‌ای و حتی بین‌المللی منجر شود. ابعاد این بحران‌ها تاکنون تاثیر خود را بر همه حوزه‌های امنیتی، سیاسی و نظامی باقی گذاشته است. صف‌آرایی کشورهای اروپایی درمقابل روسیه و چین و همچنین قطع مذاکرات بین ایران و کشورهای ۱+۴ که درواقع به نتیجه مطلوبی نرسیده، نمونه‌ای از همین اثرات است. رژیم‌صهیونیستی هم درحال یارگیری در منطقه علیه محور مقاومت است. در چنین شرایطی که همه حوزه‌ها اعم از امنیت غذایی، سیاسی و نظامی تحت‌تاثیر جنگ اوکراین قرار گرفته و فضای منطقه نیز به‌سمت یک بحران بین‌المللی حرکت می‌کند، همه رهبران کشورهای جهان باید حسن‌نیت نشان داده و مانع از بروز یک جنگ‌جهانی با منشأ منطقه شوند. ادامه بحران اوکراین طبیعتا به نفع هیچ‌یک از طرف‌های درگیر نیست و ممکن است ناقوس جنگ‌جهانی را به صدا دربیاورد. یکی از بازیگرانی که هم در بحران اوکراین و هم در تنش ایجادشده در منطقه درحال ایفای نقش منفی است، ترکیه است.
ترکیه به‌عنوان همپیمان رژیم‌صهیونیستی در کنار این رژیم علیه محور مقاومت توطئه‌چینی می‌کند. احداث سد روی رودهای دجله و فرات و اخیرا نیز ارس نمونه‌ای از همین توطئه‌چینی‌هاست. پروژه‌های احداث سد روی رودخانه‌های دجله و فرات از سرمنشأ ترکیه یک پروژه صهیونیستی بوده و از سال‌های گذشته به‌خصوص از دوره ریاست شیمون پرز بر رژیم‌صهیونیستی از سال ۱۹۹۵ شکل گرفت. با احداث سد آتاتورک و سدهای دیگر سرریز آب‌های دجله و فرات به‌سمت سوریه و عراق به‌شدت کاهش یافت. این امر برای محیط‌زیست و رشد و توسعه کشورهایی مانند سوریه، عراق و درنهایت ایران کاملا مشکل‌ساز خواهد بود. قطع جریان آب دجله و فرات به‌سمت سوریه و عراق که خشک شدن تالاب هورالهویزه یکی از اثرات آن است، می‌تواند مشکل بزرگی برای کشورهای منطقه ازجمله ایران ایجاد کند. درحال‌حاضر تشکیل یک مجموعه منطقه‌ای برای حل بحران آب ضروری بوده و می‌تواند مانع از بروز درگیری بین کشورهای منطقه شود. علاوه‌بر همپیمانی ترکیه و اسرائیل علیه جریان مقاومت رژیم‌صهیونیستی تشکیل یک اتحاد ضدایرانی دیگر را نیز در منطقه پیگیری می‌کند. رژیم‌صهیونیستی تلاش خود را برای تشکیل یک ناتوی عبری- عربی علیه ایران آغاز کرده اما تاکنون موفق نبوده است. درمقابل این اقدامات تحریک‌آمیز، ایران در ابتدا راه مسالمت‌آمیز و دیپلماسی را در پیش گرفته که امید می‌رود این شیوه نتیجه داشته باشد اما این امکان نیز وجود دارد که جمهوری اسلامی ایران سازوکارهای مختلف و برگ‌های برنده‌ای را که دارد در زمان و مکان مناسب فعال کرده و از آنها برای مهار این توطئه‌چینی‌ها استفاده کند. رژیم‌صهیونیستی به‌دلیل حجم جغرافیای محدود به‌شدت آسیب‌پذیر است. جمهوری اسلامی ایران همپیمانان قدرتمندی دارد که می‌تواند درمقابل جریان‌سازی‌های تهاجمی رژیم‌صهیونیستی و برخی رژیم‌های مرتجع عرب از آنها استفاده کند. اکنون حزب‌الله در چهلمین سالگرد تاسیس خود قوی‌تر از گذشته و دارای بازدارندگی بسیار بالایی درمقابل رژیم‌صهیونیستی بوده و وضعیت سوریه نیز در مقایسه با سال‌های گذشته بعد از 11سال بحران به یک نقطه قابل اتکا رسیده است. طبیعتا ایران مایل نیست وارد یک فضای درگیری شود اما اقدامات و امکانات ایران بسیار بالا بوده و رژیم‌صهیونیستی و آمریکا به‌خوبی از قدرت بازدارندگی ایران و جریان مقاومت آگاه هستند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار