علیرضا کوهکن، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
واقعیت این است که صدور قطعنامه لزوما به گزارش آژانس ارتباطی پیدا نمی‌کند. با توجه به اینکه سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و ایالات‌متحده مدعی و دنبال‌کننده صدور قطعنامه هستند، احتمال صدور قطعنامه وجود دارد، نه اینکه صرفا به‌خاطر گزارش قطعنامه صادر شود و با توجه به اینکه به متحدان و وابستگانی که این کشورها در شورای حکام دارند، احتمال صدور قطعنامه وجود دارد و مانعی برای آن نیست.
  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۸ - ۰۴:۲۰
  • 10
علیرضا کوهکن، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
پاسخ ایران به کارشکنی آژانس، افزایش توانمندی هسته‌ای خود است
پاسخ ایران به کارشکنی آژانس، افزایش توانمندی هسته‌ای خود است

نرگس چهرقانی، خبرنگار گروه سیاست: چند هفته‌ای است که رسانه‌های غربی و آمریکایی، احتمال صدور قطعنامه علیه ایران را بر سر زبان‌ها انداخته‌اند. به همین جهت، در گفت‌وگویی که با علیرضا کوهکن داشته‌ایم، به بررسی اقدامات ایران درقبال این فضاسازی مخرب غربی‌ها پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در ابتدا به ارتباط بین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و صدور قطعنامه احتمالی شورای حکام می‌پردازد: «واقعیت این است که صدور قطعنامه لزوما به گزارش آژانس ارتباطی پیدا نمی‌کند. با توجه به اینکه سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و ایالات‌متحده مدعی و دنبال‌کننده صدور قطعنامه هستند، احتمال صدور قطعنامه وجود دارد، نه اینکه صرفا به‌خاطر گزارش قطعنامه صادر شود و با توجه به اینکه به متحدان و وابستگانی که این کشورها در شورای حکام دارند، احتمال صدور قطعنامه وجود دارد و مانعی برای آن نیست.»
در ادامه درباره اقدامی پرسیدیم که ایران می‌تواند درقبال این فضاسازی غربی‌ها انجام دهد. کوهکن در پاسخ به تبیین رویکردهای ایران درقبال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌پردازد و می‌گوید: «رویکرد ایران تا به الان برای پاسخ به سوالات آژانس، همکاری با آژانس بوده است. در سفری هم که گروسی در اسفندماه به ایران داشت، طبق توافقی که با گروسی کردیم، بنا شد با همکاری آژانس برای رفع ابهامات تلاش شود. اما الان این نهاد بین‌المللی عملا راه دیگری را درپیش گرفته و وقتی که مدیرکل آژانس با این گزارش فعلی به مسائل ایران وارد شده است، به وضوح نشان می‌دهد که بنایی برای حل مسائل ندارد و اصلا دنبال راه‌حل نیست. به همین دلیل دیگر ادامه رویکرد همکاری با آژانس فایده‌ای ندارد. به نظر می‌رسد که نیاز است، جمهوری اسلامی جدیت خودش را نشان بدهد، چون اگر نگاه کنید ما در فرآیند تعامل‌محور دیگر فایده‌ای نداریم، یعنی این راه را ادامه بدهیم یا ندهیم دیگر این بهانه‌هایی که مدیرکل دارد می‌گیرد، خاتمه پیدا نخواهد کرد. بنابراین بهتر است ایران در مسیر افزایش قدرت و توانمندی خودش در حوزه هسته‌ای حرکت کند. لااقل در زمینه هسته‌ای تلاش کنیم که دست‌مان پر باشد، چون ادامه این همکاری با آژانس فایده خاصی برای ما ندارد. شاید تا قبل از این می‌گفتند که بهتر است ما کاری نکنیم که باعث بهانه‌جویی بشود، ولی وقتی طرف مقابل می‌خواهد در هر صورت بهانه‌ای پیدا کند، اینکه کاری بکنید یا نکنید، تفاوتی ندارد. اتفاقا اینکه کاری نکنید، صرفا دست خودتان را بسته‌اید، نه اینکه بهانه‌جویی آنها را کم کرده باشید. بر همین اساس، بهتر است که ما همان برنامه‌ها و توانمندی هسته‌ای خودمان را دنبال کنیم، تا شاید بعدا بتوانیم از این توانمندی‌ها در جایی که لازم است، استفاده بکنیم.»
علیرضا کوهکن در پایان علت بهانه‌‌گیری جدید غرب و آمریکا را ناکامی در حوزه سیاسی دانست و توضیح می‌دهد: «تجربه قبلی این را نشان می‌دهد، غربی‌ها حالا که در حوزه سیاسی نتوانسته‌اند امتیازی بگیرند، دارند زمینه‌سازی می‌کنند تا به موضوع هسته‌ای ایران ابعاد فنی بدهند با این هدف که توجیهی برای بهانه‌گیری‌های بعدی‌شان داشته باشند.
اینکه الان به پرونده ایران در شورای حکام ایراد فنی گرفتند و این پرونده به دلیل ایراد فنی به شورای امنیت برود، مضحک است، یعنی اصلا توضیح و توجیه مناسبی برای قطعنامه نیست. حدس می‌زنم اگر بنا باشد پرونده ایران به شورای امنیت فرستاده شود، بهانه‌های دیگری نیز به آن اضافه می‌شود. ضمنا این را هم توجه داشته باشید که پرونده‌ ایران به این شکل و در این زمان اگر به شورای امنیت برود، به‌خاطر مخالفت جدی روسیه و چین اتفاق خاصی نمی‌افتد. من فکر می‌کنم البته پرونده ایران هیچ‌وقت به شورای امنیت نخواهد رفت، نه این دور، نه دور بعدی.»

در این رابطه بیشتر بخوانید:

سناریوهای ایران مقابل قطعنامه احتمالی (لینک)

رویکرد آمریکایی‌ها در چند مدت اخیر خصمانه‌تر شده (لینک)

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۱