محمدرضا حاجیعبدالرزاق، خبرنگار گروه ورزش: مجمع عمومی فدراسیون فوتبال بعد از حدود 15 ماه روز گذشته در هتل المپیک تهران از ساعت 9 صبح در آکادمی سالن هگمتانه آغاز شد و تا ساعت 14:45 ادامه داشت. در این جلسه اتفاقات مهمی رخ داد که مهمترین آنها خارج شدن عزل رئیس قبلی فدراسیون فوتبال از صورتجلسه بود تا به این ترتیب یکی از اشتباهات بزرگ مجمع فدراسیون فوتبال که مهمترین و اساسیترین رکن فوتبال کشور است به وقوع بپیوندد.
کامرانیفر، دبیرکل فدراسیون فوتبال اعلام کرد پس از محرومیت عزیزیخادم از سوی کمیته اخلاق و استیناف، استعلامی از فیفا صورت گرفته مبنیبر اینکه آیا فردی که عزل و از سوی ارکان قضایی محروم شده، پس از دوران محرومیت میتواند برگردد و مسئولیت داشته باشد که فیفا به صراحت اعلام کرده به هیچ عنوان امکانپذیر نیست و شرایط احراز سمت را از دست داده است و کسی که میخواهد وارد مسئولیت اجرایی شود مطابق بند 9 ماده 20 نباید محرومیت کیفری که مغایر با مسئولان آنها باشد، داشته باشد. برخی از این محرومیتها خارج از فوتبال هستند و برخی از طریق ارکان قضایی شکل میگیرد. دیگر عزیزیخادم عضوی از فدراسیون نخواهد بود و حتی اگر در ادامه از محرومیت او کم شود، با توجه به محرومیت از سوی ارکان مستقل قضایی، امکان بازگشتش به فدراسیون فوتبال وجود ندارد.
در هر صورت روش قانونی و شیوه اصلی این موضوع میتوانست به این شکل باشد که عزل عزیزیخادم توسط مجمع تایید شود تا در این صورت دیگر هیچ راهکار قانونیای برای بازگشت این چهره به عرصه مدیریتی فوتبال وجود نداشته باشد. درحالی که اعلام شده بود عزیزیخادم قرار است در مجمع شرکت کند اما این امر درنهایت محقق نشد تا پرونده ریاست وی بر فدراسیون فوتبال بسته شود. این درحالی است که دوران ریاست این چهره حتی یک سال هم دوام نداشت. جالب این که در پایان مجمع، هم عزیزیخادم که علیه او کودتا شکل گرفته بود عزل شد، هم یکی از طراحان اصلی کودتا!
تعیین تاریخ انتخابات و ابقای 3 عضو هیاترئیسه
دیگر بخش مهم جلسه رأیگیری درباره عزل احسان اصولی، احمدرضا براتی، مهرداد سراجی و طهمورث حیدری بود که به جز سراجی سایر نفرات در هیاترئیسه ابقا شدند. پیش از این عنوان شده بود که با عزل یک عضو، کل هیاترئیسه از رسمیت خارج خواهد شد و این ادعایی بود که همین اعضا هم داشتند اما کامرانیفر بعد از جلسه اعلام کرد که هیاترئیسه از رسمیت خارج نشده است. نکته دیگر تعیین تاریخ انتخابات فدراسیون بود که با تصویب مجمع قرار شد این انتخابات روز سهشنبه 8 شهریور 1401 برگزار شود. البته با اعلام مجمع مقرر شده بود تا مجمع انتخاباتی در تاریخ 10 شهریور برگزار شود اما از آنجایی که این تاریخ با روز پنجشنبه مطابقت پیدا میکرد به تاریخ سهشنبه 8 شهریور موکول شد.
وزیر کجا بود؟
در ابتدا میرشاد ماجدی، سرپرست فدراسیون فوتبال گزارش عملکرد مدت زمان حضورش بهعنوان سرپرست را برای اعضای مجمع ارائه کرده و در ادامه پولادگر، معاون وزیر ورزش که به جای حمید سجادی در این جلسه حاضر شده بود توضیحاتی را درباره برگزاری مجمع ارائه کرد. او در این جلسه اعلام کرد که وزیر ورزش به دلیل مشغله کاری در جلسه حاضر نشد اما نکتهای که شک و گمانها را بیشتر میکرد این بود که سجادی دو شب پیش نیز در جریان دیدار استقلال و نفت سلیمان برای حضور در جشن قهرمانی آبیپوشان و اهدای جام به استقلالیها در ورزشگاه آزادی حاضر نشده بود تا به این ترتیب گمانهزنیها در این خصوص شدت بگیرد اما پولادگر اعلام کرد که برای وزیر کار فوری پیش آمده و وی از معاونش درخواست کرده بود تا در جلسه حاضر شود.
جنجال بر سر صورتهای مالی
در جریان برگزاری مجمع عمومی، زمانی که نوبت به بخش ارائه صورتهای مالی فدراسیون فوتبال در سال گذشته به اعضای مجمع رسید، اتفاقی رخ داد که برگزاری مجمع را با مشکل مواجه کرد و حتی تا آستانه غیرقانونی اعلام شدن آن پیش رفت. ماجرا از جایی شروع شد که بازرس و حسابدار مستقل فدراسیون فوتبال، زمانی که نوبت به ارائه صورتهای مالی رسید، اعلام کرد که به دلیل نرسیدن گزارشهای مالی فدراسیون در زمان مقرر، گزارش صورتهای مالی را نتوانسته است آماده کند اما از آنجایی که این موضوع یکی از ارکان مهم هر مجمعی بهشمار میرود این اتفاق مورد اعتراض تنی چند از اعضای مجمع قرار گرفت و کار تا ایجاد یک جنجال بزرگ در امر برگزاری مجمع پیش رفت.
وقتی که حسابرس مستقل فدراسیون اعلام کرد از صورتهای مالی خبری نیست کی شمس، مدیرعامل نفت آبادان بهشدت به این موضوع اعتراض و اعلام کرد وقتی صورتهای مالی آماده نیست چرا اصلا این مجمع برگزار شده و اصولا با این وضعیت جلسه وجاهت قانونی ندارد. وی افزود: «زمانی که صورتهای مالی یک موسسه مردود اعلام میشود، آیا مجمع مبنای قانونی دارد؟» درنهایت این هیاهو با تذکرات کامرانیفر که دبیری جلسه را به عهده داشت به همراه برخی توصیههای ماجدی به پایان رسید.
درنهایت این موضوع به این نتیجه رسید که چون هیاترئیسه قبلی صورت وضعیتهای مالی قبلی را تایید نکرده و به امضا نرسانده، هیاترئیسه فعلی نیز این کار را انجام نداد که درنهایت مقرر شد این صورت وضعیت در مجمع بعدی مورد بررسی قرار بگیرد. برخی عنوان کردند که باید در این خصوص دست به دامان قانون شد اما درنهایت با یک فرصت حدد 3 ماهه قرار شد صورت وضعیتهای مالی در مجمع بعدی مورد بررسی قرار بگیرد.
در این بین حسابرس فدراسیون فوتبال در صحبتهایی مهم در این خصوص در پاسخ به برخی افراد توضیح داد: «ما کار اجرایی نمیکنیم که یک سازمان را وارد حسابها کنیم یا نه. این وظیفه هیاترئیسه فدراسیون فوتبال است اما در گزارش ۹۹ و ۱۴۰۰، صورتهای مالی سازمان لیگ تلفیق نشده و ما هم در گزارش پیشنویس این ایراد را وارد کردیم. متاسفانه سازمان لیگ هم مثل فدراسیون فوتبال صورتهای مالی مصوب خود را جهت ارائه گزارش به ما نداده است.»
پیشنهاد ساکت و انتقاد استیلی
در ادامه این جلسه ساکت که به نمایندگی از باشگاه سپاهان در جلسه حاضر شده بود پیشنهادی را ارائه کرد که این موضوع مورد انتقاد مدیر تیمملی فوتبال ایران قرار گرفت. جریان از این قرار بود که هرکدام از باشگاهها یک تیم «ب» یا تیم دوم داشته باشند با این شرط که تیم فوق در دستهای که تیم اصلی آنها فعالیت میکند، نباشد. این پیشنهاد نیز مورد شور قرار گرفت که البته موافقان و مخالفان برسر آن صحبتهایی را مطرح کردند، با این حال نکته قابلتوجه آنجایی بود که حمید استیلی مدیر تیمملی که در جریان مجمع میهمان اتاق خبرنگاران بود و از صبح تا پایان جلسه بهدقت شرایط و روند را رصد میکرد در واکنش به این صحبت ساکت در جمع خبرنگاران بهصورت دوستانه اعلام کرد تیمهای پایه ما شرایط مالی خوبی ندارند، چطور باشگاهها میخواهند تیم دوم خود را راهاندازی کنند. درنهایت قرار شد سازمان لیگ این موضوع را مورد کارشناسی قرار داده و نتیجه را دراختیار هیاترئیسه قرار دهد تا درصورت تایید هیاترئیسه در مجمع بعدی به رای گذاشته شود تا این موضوع را مصوب کند.
اعضایی که ابقا شدند اما اقبال ندارند
در ادامه درخواست برای عزل چهار تن از اعضای هیاترئیسه مورد بررسی و شور مجمع قرار داده شد که ابتدا دو نفر از مخالفان این اعضا صحبتهایی را مطرح کردند و سپس نوبت به این چهار نفر رسید تا آنها نیز از خود و عملکردشان دفاع کنند. در این بین اصرار برای انگلیسی صحبتکردن حسینی یکی از مخالفان و براتی عضو هیاترئیسه فدراسیون جالب توجه بود که با تذکر کامرانیفر آنها درنهایت صحبتهای خود را به فارسی ادامه دادند. حسینی اینطور عنوان کرد چرا کسی را که عزل کردید به او اجازه دفاع کردن نمیدهید و این پایههای اخلاقی مجمع را سست میکند. طالقانی نیز یکی دیگر از مخالفان بود که اعلام کرد چرا اعضای هیاترئیسه برای عزل عزیزیخادم با اعضای مجمع مشورت نکردهاند.
درنهایت هم با برگههایی به چهار رنگ رایگیری انجام شد که سراجی عزل شد و سه نفر دیگر ابقا شدند. با این حال نکته قابلتوجه اینکه سراجی درحالی صحبت از تنشزدایی و اتحاد بین اعضا کرد که خود با اقداماتش در این چند وقت اخیر تنشهای زیادی را برای فوتبال کشور ایجاد کرد و همچنین درحالی از کار برنامهمحور صحبت کرده بود که تیمهای فوتبال و والیبال سایپا در زمان مدیریت وی به دستههای پایینتر سقوط کرده بودند.
ازسوی دیگر تعداد مخالفان ابقای هر چهار نماینده بیشتر از موافقان ابقا بود که بهخاطر قانون دوسوم و اینکه دبیرکل فدراسیون فوتبال اعلام کرده بود طبق بند چهار ماده37 رایگیری درمورد پیشنهاد عزل در هیاترئیسه/مجمع عمومی باید بهصورت مکتوب و مخفی باشد (که انجام شد) و پیشنهاد عزل درصورتی تصویب میشود که دوسوم آرای ماخوذه به آن رای مثبت دهند؛ بر همین اساس سه نفر ماندنی شدند که این موضوع بهخوبی نمایانگر آن بود که این تعداد نیز اقبال خاصی بین اهالی مجمع نداشتند و بهواسطه قانون دوسوم درنهایت ماندنی شدند.
باگهای عجیب در اساسنامه
اساسنامه فدراسیون فوتبال درحالی مورد وثوق این فدراسیون قرار دارد که همیشه و در همه حال باگهایی را از خود نشان داده که باعث شده است این موضوع تبعاتی را بههمراه داشته باشد. روز گذشته نیز در ابتدا این خلأ قانونی ایجاد شد که باید دوسوم به عزل اعضای هیاترئیسه رای دهند یا بیشتر از دوسوم که همین موضوع برسر عزل سراجی مشکلاتی را ایجاد کرد و حتی کار به مشورت با نمایندگان فیفا و ایافسی نیز پیش رفت. با این حال باگ اصلی زمانی بود که یکی از این اعضا عزل شد. سراجی قبل از مجمع گفته بود: «جلسات هیاترئیسه با دوسوم اعضا به رسمیت میرسد. یعنی از ۱۱نفر، 8نفر حضور داشته باشند. درحال حاضر 8نفر در هیاترئیسه هستیم. امروز حتی اگر یکنفر هم عزل شود هیاترئیسه از نصاب میافتد و امکان تشکیل جلسات هیاترئیسه وجود ندارد و اتفاقات ناگوار رخ میدهد. مجمع باید امروز تصمیم بگیرد که استراتژی همراهی را دنبال میکند یا استراتژی تقابل و انتقام را!» با این حال کامرانیفر و ماجدی به این موضوع ورود کرده و اعلام کردند این اتفاق هرگز مشکلی را برای فدراسیون ایجاد نخواهد کرد؛ چراکه از قبل مشورتهای لازم و تمهیدات ممکن برای این اتفاق اندیشیده شده بود. حال اینکه چرا تا زمانی که برخی اتفاقات نیفتد، متوجه باگها و خلأهای قانونی نمیشویم، این موضوع نیز از عجایب فوتبال ایران بهشمار میرود.
ملیپوشان هم بودند
در حاشیه برگزاری جلسه مجمع، اعضای تیمملی که به اردو دعوت شده بودند نیز در هتل المپیک برای برگزاری اردوی تیمملی حاضر شدند و مورد توجه اصحاب رسانه قرار گرفتند. در این بین ترابی، نوراللهی و علیپور مدت زمان قابلتوجهی را در لابی با هم سپری کردند و کنعانیزادگان نیز درنهایت بهخاطر دستور کمیته استیناف اردو را ترک کرد. بیرانوند نیز در صحبتهایی جنجالی با انتقاد به عملکرد فدراسیون فوتبال گفت: «آقایان از سهماه قبل برای مجمع برنامهریزی کرده بودند، نه برای تیمملی. الان هم که ویزا نداریم و باید به خرمآباد برویم و امیدوارم آنجا هوا پاک باشد.»
درنهایت نیز ادامه فعالیت میرشاد ماجدی بهعنوان سرپرست فدراسیون به رای گذاشته شد و این امر هم رای آورد تا ماجدی همچنان تا روز 8شهریور که انتخابات فدراسیون برگزار می شود، در این سمت فعالیت کند.