امید نظریگوهر، خبرنگار: هواداران فوتبال ایران بعد از آشنایی چشمها و گوشهایشان با اسامی کشورهایی همچون نیوزیلند، برزیل، آرژانتین، اسپانیا، پرتغال، سنگال، آلبانی، کرواسی، کانادا، اکوادور و روسیه این روزها با اسامی پاراگوئه و اروگوئه مواجه شدهاند. ماحصل پراکندگی و بههمریختگی اخبار حوزه تیمملی در روزهای بعد از برگزاری قرعهکشی جامجهانی2022 قطر تنها سردرگمی مخاطب و عدم ناتوانی در تشخیص اخبار درست و غلط بوده است. البته پریشانی و نابسامانی تنها مختص به علاقهمندان یوزهای ایرانی نیست و در فدراسیون تیم رنکینگ21 دنیا مسئولان درظاهر مطلع برای رسانهای کردن اخبار ناقص و احتمالی خود میخواهند گوی رقابت را نسبت به یکدیگر بربایند.
جنگ برای کسب جایگاه ویژه در رسانهها
طبیعتا در تمام فدراسیونهای بزرگ و با ساختار دنیا یک شخص آگاه و مشرف به اتفاقات روز، رسانهها و مخاطبان را از برنامهها و رویدادهای پیشرو مطلع میکند اما در ساختمان شیخبهایی شمالی این روزها تمام افراد میخواهند نقش اول اعلام دیدارهای تدارکاتی ایران در روزهای آینده باشند و معمولا هم اخبارشان به مرحله تایید نهایی نمیرسد. محمد جماعت، مدیر رسانهای تیمملی ایران شاگردان گیرمو باروس شلوتو در تیمملی پاراگوئه را بهعنوان حریف احتمالی ایران در روزهای آتی اعلام کرد و محمدجواد پاینده که عهدهدار مدیریت روابطعمومی فدراسیون فوتبال است اسم اروگوئه را که این روزها هدایتش برعهده دیگو آلونسو 47ساله است درکنار اسم پاراگوئه بهعنوان کشورهایی که درحال مذاکره با آن هستند، معرفی کرد. با این حال در فاصلهای خیلی کوتاه دبیرکل فدراسیون فوتبال حسن کامرانیفر 50ساله که سابقه حضور بهعنوان کمکداور اصلی و ذخیره در جامهای جهانی 2010 و 2014 را در کارنامه خود میبیند با سبک و سیاق همیشگی خود در ابتدای مصاحبه شرح مذاکرات را افشا نکرد اما سرانجام قهرمان جامهای جهانی 1930 و 1950 یعنی اروگوئه را حریف احتمالی شاگردان دراگان اسکوچیچ در بازه زمانی 21 یا 22خرداد به میزبانی شهر مونتهویدئو معرفی و تاکید کرد قرار نیست با پاراگوئه دیداری برگزار شود و به همین سرعت نام پاراگوئه هم از لیست گزینههای تیمملی خارج شد. دیگر شخصی که در روزهای گذشته نقش پررنگی در مخابره کردن اخبار حوزه تیمملی داشت شخصی نبود بهجز بازیکن و سرمربی اسبق پرسپولیس حمید استیلی که ابتدا سنگال را آلترناتیو ایران درصورت لغو دیدار با اکوادور اظهار کرد و بعد از گذشت چند روز برپایی آن در خردد ماه را منتفی و برگزاری احتمالی آن را به انتهای شهریور و ابتدای مهرماه محول کرد، همانطور که قبلا در یک مصاحبه از احتمال رویارویی با برزیل و آرژانتین خبر داد و در مصاحبهای دیگر تاکید کرد خبری از بازی با این تیمها نیست.
گمراه نشدن خواسته معقول هواداران فوتبال
بهنظر میرسد تصمیم مسئولان فدراسیون فوتبال برای کیفیسازی دیدارهای دوستانه پیش از رقابت در جامجهانی مقابل انگلیس، آمریکا و برنده پلیآف تا این لحظه عایدیای برای علاقهمندان فوتبال جز ناامیدی و تاثر نداشته است و طبق شواهد و قرائن، توجه مربیان اسبق یوزهای ایرانی به کمیت دیدارهای تدارکاتی حاصل و دستاورد مناسبتری برای فوتبال ایران داشته است. اکثر مسئولان صاحبمنصب در فدراسیون فوتبال در 59روزی که از برگزاری قرعهکشی مسابقات جامجهانی در شهر دوحه گذشته است با تلاش چشمگیر و زایدالوصفشان برای کسب جایگاه نخست پوشش اخبار دیدارهای تدارکاتی باعث کلافگی و تشویش مخاطبان رسانههای دیداری و نوشتاری شدهاند، این افراد سعی میکنند با مطرح کردن روند مذاکراتی که هنوز به قطعیت نرسیده وضعیت خود را از حیث رسانهای بهبود ببخشند و تبدیل نخستین فرد مژدهدهنده اخبار مهم و خوشحالکننده شوند. این اتفاق درحالی رقم خورده است که دیگر نمایندگان قاره آسیا در بیستودومین دوره جامجهانی در سکوت خبری بدون هیاهو بیش از اندازه پازلهای تکمیلکننده آمادگی خود را چیدهاند و بدون شلوغکاری در راه بهبود آن قدم برمیدارند. تیمملی عربستان بدون همهمه و افراد صفشده برای بشارت، دیدارهای مناسبی همچون کلمبیا، ونزوئلا و اکوادور را تدارک دیده و 6روز قبل از اولین دیدار خود در جامجهانی مقابل آرژانتین در شهر ریاض از نایبقهرمان دوره گذشته مسابقات کرواسی متشکل از ستارگانی همچون لوکا مودریچ، شیمه ورسالیکو، متئو کواکیچ و مارسلو بروزوویچ میزبانی میکند. عربستانیها که ششمین جامجهانی خود را در قطر تجربه میکنند پا را فراتر گذاشتند و در روزهایی که فوتبالدوستان ایرانی درگیر تشخیص خبر اشتباه و درست هستند، قرارداد سرمربی 53ساله و فرانسوی خود هرور رنار را تا سال2027 تمدید کردند.
ژاپن تحت هدایت هاجیمه موریاسو با برنامهای متفکرانه و حسابشده در روزهای 12، 16 و 20 خرداد مقابل پاراگوئه، برزیل و غنا قرار میگیرد تا مثل همیشه با بالاترین سطح آمادگی مقابل اسپانیا، آلمان و برنده دیدار نیوزیلند و کاستاریکا حاضر شود. در اردوی شاگردان پائولو بنتو هم شرایط مسرورکننده دنبال میشود؛ این تیم که در جامجهانی2002 به جایگاه چهارم تکیه زد با چهار دیدار فشرده و سنگین مقابل برزیل، شیلی، پاراگوئه و مصر در روزهای 12، 16، 20 و 24 خرداد نقاطضعف خود را قبل از تقابل تنگاتنگ برابر اروگوئه، پرتغال و غنا میسنجد. حتی شرایط تیمهای استرالیا و امارات نیز که با حضور در جامجهانی دو دیدار فاصله دارند نسبت به شاگردان مربی کروات بهتر است و تیم تحت هدایت گراهام آرنولد باید 11خرداد در دیداری تدارکاتی مقابل اردن قرار گیرد و مسئولان فدراسیون فوتبال امارات برای شاگردان رودولفو آروابارنا امروز، 8خرداد دیداری مقابل گامبیا تدارک دیده بودند تا با آمادگی مناسب راهی جدال حساس 17خرداد برابر کانگوروها و شاید رقابت تاریخی و سرنوشتساز مقابل پرو شوند.
قطعا فوتبال ایران از حیث تحریمها، مشکلات اقتصادی و توانایی مسئولان تاثیرگذار در فدراسیون فوتبال نمیتواند بهراحتی با تیمهایی مثل برزیل و آرژانتین دیدار کند ولی قطعا تمام هواداران و علاقهمندان تیمملی توقع دارند با برنامهای مناسب شاگردان اسکوچیچ برای دیدارهای 30آبان، 4آذر و 8آذر آماده شوند که این اتفاق از دل تلاش در زمین دیپلماسی ورزشی بیرون خواهد آمد و قطعا اگر این روند گمراهکننده تداوم داشته باشد اتفاقات تلخ و ناراحتکنندهای که نمونه مشهود آن برای عربستان تحت هدایت ناصرالجوهر در جامجهانی2002 رقم خورد برای شاگردان مرد 53ساله کروات تکرار خواهد شد؛ مربیای که برخلاف سرمربی پرتغالی و پیشین تیمملی چندان اهل سرشاخ شدن با مسئولان نیست و معمولا با هر اتفاقی کنار میآید؛ چراکه خوب میداند رزومه درخشانی برای انتخاب بهعنوان سرمربی تیمملی ایران نداشته و خیلیها میگویند هدفش صرفا حضور با ایران در جامجهانی و قرار گرفتن این عنوان در رزومهاش است و با توجه به مدیران ضعیفی که در بخشهای مختلف فدراسیون از سرپرستی گرفته تا اعضای هیاترئیسه حضور دارند و مشغول دعواهای داخلی هستند، امید چندانی به برگزاری مسابقات تدارکاتی با تیمهایی قدرتمندتر از ایران نمیرود، همانطور که تیمملی امید هم در این مدت نتوانسته رقیب گردنکلفتتری غیر از عراق پیدا کند و بازیهای دوستانهاش با تیمهای لیگ خودمان بوده است!