راضیه فلاح، خبرنگار: برای «سردر» امروز از شمال غرب ایران به جنوب کشور سفر میکنیم. شهر حاجیآباد مقصد این هفته ماست؛ این شهر در مسیر ترانزیتی کشور واقع شده است و محور اصلی جنوب به شمال کشور از این شهر عبور میکند. 13 ساعت مسافت تهران به این شهر را برای دیدن نخلستانها مشتاقانه طی میکنم. بهطور قطع در این فصل زمان بهتری برای رفتن به شهرهای جنوبی است و مدتی که بگذرد گرمای هوا بسیار زیاد و بهسوی «خرماپزون» میرود. شهر حاجیآباد شمالیترین شهر استان هرمزگان و همجوار استانهای کرمان و شیراز است. بهعلت همین همجواری و محاصره شدن در کوهستان از دیگر مناطق این استان هوای بسیار خنکتری دارد. در ابتدای ورود به شهر «قلعه تاریخی» قرار دارد که قدمت آن به زمان ایلخانیان میرسد. همین امر نشان از قدمت منطقه دارد و یک گزینه مناسب برای افرادی است که سفر به شهرهای باستانی را دوست دارند. «قلعه کهن»، آسیابهای آبی، چشمههای آب گرم، طبیعت زیبای «منطقه بخوان» و... از دیگر مناطق گردشگری این شهرستان هستند. نزدیکی به استانهای کرمان و فارس خود باعث درآمیختگی فرهنگی با این دو استان شده است و میتوان این آمیختگی فرهنگ را در غذاهای محلی این شهرستان بهخوبی دید. مقصد اصلی من دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد در بلوار دانشگاه است. این واحد از سال 1383 فعالیت خود را در مساحتی بیشتر از 342 هزار متر مربع در قالب مرکز آغاز کرد. واحد حاجیآباد در سالهای فعالیت خود توانسته پنجهزار نفر را آموزش دهد. در سالهای اخیر این واحد دانشگاهی بهطور خاص به تولید «خرمای پیارم» پرداخته و توانسته در «مزرعه چاهتر» دوهزار اصله نخل پیارم را پرورش دهد. پیارم یک محصول تجاری و درجه یک از انواع خرما بوده که بهدلیل کیفیت مناسب و بازارپسندی یک رقم خاص صادراتی بهحساب میآید. این محصول تاکنون بهخوبی توانسته توجه بازارهای جهانی را به خود جلب کند. دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد در سال توانسته با تولید و پرورش این محصول 200 میلیون تومان کسب درآمد کند و امید است این مبلغ را در سال جاری تا دوبرابر بالا ببرد، همچنین با عرضه بستهبندی مناسب این محصول را نیز برای فروش در بازارهای جهانی آماده کند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد مطرح کرد
تولید روغن از هسته خرما و تولید سوخت فسیلی از ضایعات خرما
محمد حیدرینارمندی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد در گفتوگو با «فرهیختگان» درباره تعداد اعضای هیاتعلمی در این واحد دانشگاهی عنوان کرد: «در واحد حاجیآباد هفت عضو هیاتعلمی حضور دارند. به بیان دقیقتر در این دانشگاه دو استادیار، پنج مربی و 30 نفر بهعنوان استاد مدعو تدریس میکنند.»
او درباره تعداد رشتههای فعال در این واحد گفت: «15 رشته مانند آموزش ابتدایی، برق، حسابداری، کامپیوتر، مکانیک، معماری، ساختمان، کشاورزی و... در مقاطع مختلف کاردانی و کارشناسیناپیوسته در این واحد تدریس میشوند، همچنین رشته آموزش ابتدایی بیشترین دانشجو را بهخود اختصاص داده و رشته مکانیک از کمترین میزان محبوبیت بین دانشجویان برخوردار است.»
حیدرینارمندی درخصوص تعداد دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد اظهار کرد: «درحالحاضر 952 نفر در این واحد دانشگاهی تحصیل میکنند و تاکنون پنجهزار نفر از این دانشگاه فارغالتحصیل شدهاند.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی این واحد گفت: «این دانشگاه 342 هزار و 545 متر مربع مساحت دارد که از این مقدار 300 هزار مترمربع آن مزرعه کشاورزی است و باقی برای فضای ساختمانی دانشگاه در نظر گرفته شده است.»
او درباره برنامه پنجساله راهبردی برای انجام سند تحول و تعالی و اقدامات انجامشده در این راستا عنوان کرد: «امید است بتوانیم با افزایش کیفیت در آموزش، افزایش طرحهای تحقیقاتی بروندانشگاهی، برگزاری جلسات مستمر با مدیران مدارس، دهیاران و بخشداران در سطح شهرستانها، تجهیز و بهروزرسانی کارگاهها و آزمایشگاهها، افزایش امکانات رفاهی و تحصیلی از قبیل پرداخت تسهیلات به دانشجویان، تاسیس مدرسه دخترانه سما، کاشت گیاهان دارویی و اجرای بهتر شعار «هر دانشجو یک مهارت» به این مهم دست پیدا کنیم.»
حیدرینارمندی درخصوص فعالیتهای انجامشده در واحد حاجیآباد ادامه داد: «در سال گذشته توانستیم تفاهمنامهای با اداره ورزشوجوانان و دو طرح با سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان در غالب تفاهمنامه انعقاد کنیم. طبق تفاهمنامهای که با جهاد منعقد شد، قرار است قسمتی از مزرعه چاهتر را به کلکسیون انواع خرمای استان و کشور مانند شاهانی، مضافی و... تبدیل کنیم. از ابتدای سالجاری سههکتار از مزرعه نیز زیرکشت گیاهان دارویی مانند آویشن، نعنافلفلی و... رفته است، همچنین براساس این تفاهمنامه قرار است تمام فارغالتحصیلان رشته کشاورزی بتوانند در این سازمان مشغول به کار شوند.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد افزود: «جهاد دانشگاهی نیز مکلف است بخشی از هزینههای تولید مانند آبیاری قطرهای را تقبل کند، همچنین درصددیم تا طرحهای اقتصاد دانشبنیان را بهصورت تهیه و تولید محصولاتی بر پایه گیاهی عملی کنیم، بهعنوان مثال میتوان به تولید روغن از هسته خرما و تولید سوخت فسیلی از ضایعات خرما اشاره کرد.»
او در ادامه گفت: «درحالحاضر دوهزار اصله نخل پیارم و 100 اصله نخل از انواع دیگر نخیلات در این مزرعه زیرکشت هستند، همچنین درتلاشیم خرمای پیارم را با بستهبندی مناسب صادرات به بازار نیز عرضه کنیم.»
حیدرینارمندی ادامه داد: «امضای تفاهمنامه با نظام مهندسی استان برای ساخت آزمایشگاه بتن و خاک از برنامههایی است که در دستور کار قرار گرفته است. ساخت این آزمایشگاهها برای اولینبار در شهرستان انجام میشود و بهنوعی شهرستان را درخصوص آزمایشهای بتن و خاک بینیاز میکند، پس از احداث این آزمایشگاهها پژوهشهای آزمایشگاهی ادارات شهرداری، صمت، راه و ساختمان شهرستان را نیز میتوانیم انجام دهیم و بهنوعی برای دانشگاه کسب درآمد داشته باشیم.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد با بیان اینکه بهدنبال توسعه ورزش در شهر حاجیآباد هستند، ادامه داد: «با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی توانستیم در سال گذشته 32 نفر را برای داوری فوتبال آماده کنیم، همچنین برای اولینبار در سطح شهرستان بازیهای دورهای فوتبال برگزار شده و امید داریم ورزش را با دانشجویان و زندگی مردم شهر بیشتر پیوند بزنیم.»
او درباره تعداد مدارس سما و دانشآموز درحال تحصیل این مدرسه اظهار کرد: «تنها مدرسه ابتدایی پسرانه سما با 195 دانشآموز درحال فعالیت است. امید داریم برای سال آینده مدرسه سما دخترانه را نیز احداث کنیم. با احداث مدرسه دخترانه سما میتوانیم برای فارغالتحصیلان رشته آموزش ابتدایی بهنوعی اشتغالزایی داشته باشیم.»
حیدرینارمندی درخصوص ماموریت منطقهای این واحد گفت: «مزیت منطقه شهرستان حاجیآباد کشاورزی بهویژه تولید نخیلات است. در این راستا برای اولینبار در شهرستان گیاهان دارویی را نیز به زیرکشت بردهایم.»
معاون دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد:
برآوردمان درآمد یکمیلیارد تومانی در سالجاری است
قاسمعلی ناظمی، معاون دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد درخصوص تعداد پژوهشهای انجامگرفته در این واحد تصریح کرد: «از سال 1383 که فعالیت این واحد آغاز شد تا امروز 40 مقاله ISI، علمی-پژوهشی و 15 کنفرانس علمی داخلی و خارجی ارائه شده که از این تعداد پنجمقاله ISI و علمی-پژوهشی در سال گذشته ارائه شده است.»
ناظمی درباره مسیر پیشروی این واحد برای رسیدن به دانشگاه نسل سوم و کارآفرین گفت: «در نظر داریم با برگزاری نشست با حضور مسئولان اداره کار و رفاه اجتماعی، شهردار و دانشجویان بتوانیم فارغالتحصیلان بیشتری را برای انجام بهتر فعالیتهای مختلف مهارتی جذب کنیم، برای انجام بهتر امور نیز در نظر داریم مجوز کانون کارآفرینی را اخذ کنیم.»
معاون دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد درباره تعداد کتابهای موجود در کتابخانه این واحد عنوان کرد: «کتابخانه واحد حاجیآباد دارای 6 هزار کتاب تخصصی برای رشتههای فعال دانشگاه و کتابهای متفرقه است، همچنین این دانشگاه سه کارگاه برای رشتههای کامپیوتر، معماری، برق و پنج آزمایشگاه نیز دارد که سه آزمایشگاه برق، فیزیک و مواد مصالح فعال هستند.»
او درباره چگونگی روند اجرای طرح پویش در دانشگاه واحد حاجیآباد گفت: «ما توانستیم با شرکت معدن تنگزاغ و شرکت انتقال آب تفاهمنامههایی را منعقد کنیم. طبق این تفاهم دانشجویان پس از فارغالتحصیلی جذب این شرکتها میشوند و بهنوعی آموزش عملی خود را تکمیل میکنند.»
ناظمی ادامه داد: «متاسفانه درحالحاضر هیچدانشجویی را در قالب طرح پویش به صنعت معرفی نکردهایم. درتلاشیم برای سالجاری بتوانیم 50 نفر از دانشجویان رشته معدن را در شرکت معدن تنگزاغ معرفی کنیم، همچنین تمام دانشجویان رشتههای برق و کامپیوتر و فارغالتحصیلان آنها بهعلت آموزش مهارت ضمن تحصیل جذب صنایع شهرستان شدهاند و بهنوعی فارغالتحصیل بیکار در این دو رشته از دانشگاه وجود ندارد.»
او در ادامه افزود: «در نظر داریم برای سال پیشرو رشتههای تحصیلی واحد حاجیآباد در مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد افزایش دهیم، همچنین کانونهای مهارتافزایی را تاسیس و رفتن بهسمت دانشگاه مهارتآفرین را باجدیت بیشتری پیش ببریم.»
ناظمی درباره تعداد مراکز رشد و زمینه فعالیت آن عنوان کرد: «مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد با تمرکز روی محصولات استخراجی از خرما سعی دارد محصولاتی از گیاهان دارویی مختلف را تولید کند و در بستهبندی محصول استراتژیک پیارم بهنوعی به خودکفایی برسد.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی این واحد درمورد دانشکده مهارتی و رشتههای آن اظهار کرد: «با فنیوحرفهای تفاهمنامهای را منعقد کردهایم تا در قالب طرح «هر دانشجو یک مهارت» بتوانیم در این زمینه عملکرد خوب و مناسبی داشته باشیم. طبق این طرح هر دانشجو در زمان تحصیل موظف به آموزش یک مهارت است. با این آموزش پس از فارغالتحصیلی دانشجویان نگرانی اشتغال نخواهند داشت، همچنین احداث دانشکده مهارتی در رشته کشاورزی با ظرفیت 50 نفر در دستورکار است.»
او درخصوص میزان درآمدهای غیرشهریهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد گفت: «در این واحد سالیانه حدود 200 میلیون تومان درآمد از فروش خرما پیارم بهدست میآید که امید است این مقدار را برای سالجاری دوبرابر کنیم. بهعلاوه در نظر داریم با فروش پاجوش نخل پیارم بتوانیم یکمیلیارد تومان کسب درآمد کنیم.»
6 کانون و 3 تشکل فعال در واحد حاجیآباد
ناظمی درباره کارنامه فرهنگی این واحد عنوان کرد: «بالطبع در واحد برای مناسبتهای مختلف تقویمی، فعالیتهای فرهنگی در رابطه با همان مراسم برگزار میشود و همچنین به مراسمی میپردازیم که از سوی سازمان مرکزی ارسال میشوند.»
معاون دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد در ادامه گفت: «این واحد توانسته است در سطح استان هرمزگان امتیاز 2 را برای فعالیتهای فرهنگی کسب کند.»
او در مورد فعالیتهای فرهنگی این واحد در ایام کرونا اظهار کرد: «در دوسال شیوع کرونا و تعطیلی مراکز آموزشی، برنامهها و فعالیتهای فرهنگی را در بستر مجازی پیش بردیم. در آن ایام با برگزاری دورههای آموزشی جلسات بهصورت مجازی توانستیم بیشترین استفاده را از این بستر داشته باشیم.»
ناظمی درخصوص روند فعالیتهای فرهنگی در واحد حاجیآباد عنوان کرد: «با تجربهای که از فضای مجازی در این مدت بهدست آمد، میتوانیم در آینده از این فرصت نیز به نحو احسن استفاده کنیم. درتلاش هستیم فعالیتهای فرهنگی را در واحد چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی افزایش و بهبود دهیم.»
معاون دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد درباره تعداد نشریههای این واحد گفت: «در این واحد تنها نشریه «به سوی ظهور» در زمینه علمی، مذهبی و اجتماعی منتشر میشود. امیدواریم بتوانیم تعداد نشریات را افزایش دهیم.»
او درمورد تعداد تشکلهای این واحد اظهار کرد: «در این دانشگاه 6 کانون قرآن و عترت، گردشگری و محیطزیست، ادب و هنر، اندیشههای امام خمینی(ره) و جرعه نور، عفاف و حجاب فعالیت دارند.»
ناظمی ادامه داد: «دانشگاه آزاد اسلامی واحد حاجیآباد سه تشکل فعال به نامهای تشکل انجمن اسلامی دانشجویی، بسیج دانشجویی و بسیج اساتید دارد.»