• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۱-۰۲-۰۵ - ۰۳:۱۲
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 1
چرا از «بچه» خوش‌مان می‌آید؟

درباره کاراکتر بچه در مجموعه‌ نمایشی «مهمونی»

«بچه»، بچه نیست. او درواقع بزرگ است و دربردارنده‌ نهان‌ترین وجوه درونی بزرگسالان. از همین رو است که این همه طرفدار پیدا کرده. کاراکتر بچه با تمام شوخی‌های به‌ظاهر کودکانه‌اش توانسته کنهِ شخصیت بزرگسالان را به تصویر بکشد.

محمد رضوانی‌پور، منتقد: «بچه»، بچه نیست. او درواقع بزرگ است و دربردارنده‌ نهان‌ترین وجوه درونی بزرگسالان. از همین رو است که این همه طرفدار پیدا کرده. کاراکتر بچه با تمام شوخی‌های به‌ظاهر کودکانه‌اش توانسته کنهِ شخصیت بزرگسالان را به تصویر بکشد و خنده‌‌ مخاطب بزرگسال در مواجهه با بچه درواقع خنده‌ مخاطب بزرگسال است به اینکه خودش را دارد در آینه‌ بچه تماشا می‌کند. اما راز جذابیت این کاراکتر چیست؟
یکی از مهم‌ترین عناصر شخصیت بچه میل او به انجام هرکاری‌ است که دلش می‌خواهد، بی‌آنکه مجازات شود. از نظر او همه‌چیز مجاز است و در عین حال، او این حق را دارد که انتظار داشته باشد عقوبتی گریبانش را نگیرد. به‌عنوان مثال او توقع دارد فحاشی کند اما همچنان محبوبِ «دیگری» یعنی «آقای مجری» باقی بماند.
آنچه بچه به آن میل دارد، آرزوی دیرینه‌ بشر است: انجام گناه، بی‌عقوبت. انسان همواره با این خطر بنیادین و هستی‌شناختی مواجه است که توسط بازتاب کنشش هضم شود. در این مثال، انسان گویی در جهان فریاد می‌کشد و سپس در پژواک صدای خویش مغروق می‌شود؛ اما بچه خود را محق در کنش و نامحق در دریافت واکنش می‌داند. کار بچه در اعماق خود چیزی شبیه این است که فرد دست به عملی غیراخلاقی بزند و همچنان طالب محبت‌ورزی طرف مقابل باشد و عمق این کاراکتر اینجاست که انسان معاصر دقیقا درحال تجربه‌کردن چنین احساسات و امیال متناقضی در زندگی خویش هست. مرزها، اصول و قوانین کلاسیک زندگی به‌هم‌ریخته و بشر خود را تحت سیطره انواع و اقسام داده‌ها و اطلاعات و امکان‌های گونه‌گونی حس می‌کند که همه و همه‌ آنان را حریصانه خواهان است. بشر مدرن طالب انفجار و تخریب است، بی‌آنکه چیزی خراب شود. فلسفه‌ وجود بسیاری از بازی‌ها یا تفریحات بشر مانند بسیاری از تفریحات خشونت‌آمیز نیز همین است. بچه دو امر متناقض را همزمان تمنا می‌کند و این یعنی عمیق‌ترین لایه‌ درونیات انسان امروز.
بچه همچنین در وجه دیگری بسیار مشابه ماست. بچه، تداوم ندارد. یک لحظه احساسی می‌شود و ثانیه‌ بعد همان جنبه‌ احساسی را لگدمال می‌کند و می‌گوید: «عاطفی چیه بابا؟!» یا به‌عنوان مثال در یک لحظه با مهربانی به مجری گل هدیه می‌دهد و در لحظه‌ بعد می‌خواهد پولش را بگیرد و بعد هم منصرف می‌شود! بچه تجلی انسانی است که اساسا ثبات شخصیتی، اجتماعی، فرهنگی و الهیاتی‌اش را از دست داده و هر لحظه یک چیز می‌خواهد و همواره بین ابژه‌های میل در حرکت و سیلان است. بچه تجلی «فردیت» است؛ فردیتی که همواره میل انسان را مرکز جهان و دارای اصالت می‌داند و نه هیچ‌چیز دیگر. در میان اندیشمندان دوران مدرن نیز فروید یکی از کسانی بود که به‌خوبی ماهیت خودخواه و لجوج انسان را نشان داده بود. از منظر او و بسیاری از چهره‌های مکتب روانکاوی، سوژه همواره و در هر حال به‌دنبال ارضای غرایز خویش است و در این میان «نهاد» یا «اید» از هیچ‌چیز به غیر از «اصل لذت» پیروی نمی‌کند. مطالبات «اید» هیچ‌گاه واقع‌گرایانه یا مطابق با نظامات ارزشی جامعه نیست و همان‌طور که در کاراکتر بچه می‌بینیم بعضا سویه‌های لجوجانه‌ شدید یا پرخاشگرانه و سادیستی به‌خود می‌گیرد. آنچه سد راه غرایز بی‌حد و حصر بشر است و «لیبیدو» را تحدید می‌کند از منظر فروید «سوپرایگو» نام دارد. سوپرایگو که شامل ارزش‌ها و هنجارهای نهادینه‌شده در فرد است، در جهان سنتی دارای سلطه‌ بیشتری روی افراد بود اما انسان مدرن به‌دنبال هرچه بیشتر محقق کردن غرایز و امیال خویش است و اینجا، بچه کاراکتری است که به‌ظاهر و به‌علت «بچه» بودنش بسیاری از قواعد یا عرف‌های اجتماعی و اخلاقی را زیرپا می‌گذارد.
همه‌ ما از اوایل زندگی‌مان توسط نهادهایی مانند خانواده، مدرسه یا دولت «جامعه‌پذیر» شده‌ایم. جامعه به ما یاد می‌دهد چطور رفتار کنیم، سخن بگوییم، غذا بخوریم، بنشینیم، بایستیم و حتی چطور فکر کنیم. آن‌دسته از غرایز و امیال ما که درخلاف جهت آن‌ چیزهایی است که به ما یاد داده شده، نه‌تنها از بین نمی‌روند بلکه درون ما رشد و گسترش می‌یابند. حال، این غرایز یا مدام سرکوب می‌شوند یا اینکه درقالب شیطنت‌های مجاز یا غیرمجاز (گناه) برون‌ریزی می‌شوند. در این میان، «بچه» جذاب است چون نماینده‌ آن امیالی ا‌ست که پنهان‌شان کرده‌ایم.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار

خبرهای روزنامه فرهیختگانمرتبط ها