
تشکلهای دانشجویی عصر امروز با رئیسجمهور دیدار خواهند کرد و قطعا بهرسم همه این دیدارها، دانشجویانی به نمایندگی از تشکلهای خود نکات مختلفی را به گوش شخص اول اجرایی کشور میرسانند.
از دغدغه گفتمانی تا نقد کارکردی

فاطمه طاریبخش-مریم طیبی نظری، گروه دانشگاه: تشکلهای دانشجویی عصر امروز با رئیسجمهور دیدار خواهند کرد و قطعا بهرسم همه این دیدارها، دانشجویانی به نمایندگی از تشکلهای خود نکات مختلفی را به گوش شخص اول اجرایی کشور میرسانند. موضوعاتی که قطعا بخش عمدهای از آنها را میتوان بهراحتی حدس زد؛ مسائل معیشتی، برجام، وعدههای داده شده و... همان موضوعاتی است که فعالان دانشجویی در اولین دیدار خود با رئیسجمهور، آنها را مطرح خواهند کرد. در این میان طبیعی است که نگاه برخی دانشجویان متفاوت باشد و ترجیح دهند درصورتیکه تربیونی به آنها داده شود، درباره مسائل دیگری سخن بگویند. در این گزارش بهسراغ چند تن از فعالان تشکلهای مختلف رفتیم تا برایمان از دغدغههایی که میخواهند آنها را به گوش رئیسجمهور برسانند، بگویند.
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامهطباطبایی:
تحقق دولت الکترونیک مقدمه تمامی اصلاحات و تحولات است
علیرضا بهرامی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامهطباطبایی گفت: «بخشی از مطالبه و سوالاتمان درمورد مواجهه دولت با دانشگاه و افزایش ارتباط با تشکلهای دانشجویی است اما مساله مهمتر، بحث کلان اقتصادی کشور و مشکلات مربوط به آن است.» وی اظهار داشت: «در کل مطالباتی داریم که باید دولت تکلیفشان را مشخص میکند، بهخصوص بحث دولت الکترونیک که مقدمه تمامی اصلاحات و تحولات است. با عملیاتیشدن چنین اقداماتی بستر شفافسازی فراهم میشود و بعد از آن اتفاقات بعدی را شاهد خواهیم بود. یعنی با روشن شدن شرایط دهکها، وضعیت مشاغل مختلف، فرارهای مالیاتی و... با ارائه دادههای روشن و صحیحی دراختیار مردم و متخصصان قرار میگیرد و این خود زمینه ایجاد یک شبکه اطلاعاتی مناسب است.»
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامهطباطبایی خاطرنشان کرد: «طبیعی است که وجود یک دولت الکترونیک با اشراف اطلاعاتی بالا میتواند مشکلات پیچیده اجتماعی و اقتصادی را حل کند. بهعبارت دیگر، تحقق این دولت باعث بهترشدن شرایط در بخشهای مختلف کشور میشود.»
مسئول بسیج دانشگاه شهیدبهشتی:
عدم وجود گفتمان مشخص چالش اصلی دولت است
علی یزدی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهیدبهشتی گفت: «یکی از دغدغههای اصلی در بسیج دانشجویی بحث مذاکرات است؛ چراکه رویهای که دولت فعلی در پیش گرفته بهدور از آن چیزی است که مدنظر ما بوده. چه گزارههایی که نمایندگان داخل مجلس خواندند و چه آن چیزی که ما از فضای موجود میبینیم و تحلیل خودمان از شرایط است، نشاندهنده شتاب غیرضروری این روند است. با این مسیر فعلی بعید است که نکات مدنظر رهبری تحقق یابد.» وی اظهار داشت: «گفتمان سوال بعدی ما از ریاستجمهوری است. بهنظر میرسد دولت فعلی فاقد گفتمان مشخصی است که نمود آن در مذاکرات مشهود است. عدم وجود گفتمانی مشخص در عرصه مختلف حاکمیت مسالهای است که دولت رئیسی با آن مواجه است. مساله بعدی کندی انتصابات است. درحال حاضر بعد از گذشتن یکسال از استقرار دولت جدید همچنان تغییری در نیمی از مناصب دیده نمیشود. همچنین پست دادن به برخی افراد که در دولت قبل نقش داشتند که این امر در تناقض با صحبتهای ریاستجمهوری است که پیشتر گفته بود مسببان شرایط موجود نباید برسر کار باشند.» مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهیدبهشتی با تاکید بر محوریت مشکلات اقتصادی در جامعه گفت: «مساله بعدی از مطالبات ما، بحث اقتصاد و بحرانهای اقتصادی است. در دولت رئیسی در بحرانهای اقتصادی که برای مردم پررنگ بود، تغییری به وجود نیامد. برای مثال در صنعت خودروسازی که رهبرمعظمانقلاب نیز به آن ورود پیدا کردند، دولت ورود قدرتمندی در این صنعت نداشت. همچنین تامین کالاهای اساسی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.» یزدی در همین زمینه خاطرنشان کرد: «طبیعتا دولت از قبل متوجه این مشکلات بوده و انتظار میرفت که دولت جدید با قدرت و برنامهریزی دقیق به این امور بپردازد و آنها را حل کند. شاید چنین روحیهای را در شخص رئیسجمهور شاهد باشیم اما در بدنه دولت خیلی این امر محسوس نیست. در کل انتظارات ما از یک دولت انقلابی بسیار فراتر از شرایطی است که درحال حاضر وجود دارد.»
دبیر انجمن اسلامی دانشگاه بینالمللی امامخمینی (ره):
مشکلات اقتصادی مردم باید به اطلاع رئیسجمهور برسد
سعید واشقانیفراهانی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) گفت: «در استان قزوین مشکلات زیادی داریم که اگر تربیونی دراختیار داشتیم، حتما آنها را بیان میکنیم. مشکلات اقتصادی، کارخانهها، کارگران و مشکلاتی را که مردم استان از لحاظ اداری با آن روبهرو هستند مطرح خواهیم کرد. قطعا همه مسائل نیز به این حوزه مربوط نمیشود، بلکه مسائل دیگری هم وجود دارد که باید به اطلاع رئیسجمهور برسد.»او با بیان اینکه مشکلاتی در دانشگاه و بخش آموزش نیز وجود دارد که اگر میتوانستیم آن را نیز به سمعونظر رئیسجمهور میرساندیم، بیان داشت: «دانشگاه امامخمینی براساس اهدافی مانند صدور انقلاب تاسیس شد. این اهداف بیشتر در حوزه بینالملل متمرکز بود که دانشگاه بستری برای تربیت سفرای جمهوری اسلامی باشد. بهعنوان مثال اگر فرد دانشجویی از جبهه مقاومت در اینجا درس میخواند بعد از بازگشت به کشورش گفتمان انقلاب اسلامی را ترویج دهد. اما وضعیت دانشگاه امامخمینی امروز به این صورت نیست و متاسفانه به دانشگاهی استانی تبدیل شده است. دانشگاه از آنچه باید در جهان اسلام دنبال کند دور شده و رنکینگ و رتبهبندی پایینی نیز داشته است.»دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) در ادامه به معضل بزرگترین کارخانه نخ در حوزه نساجی خاورمیانه اشاره و خاطرنشان کرد: «در استان نیز با موارد دیگری روبهرو هستیم و بحثی حول محور کارخانه مهنخ و نازنخ مطرح شده است. این کارخانه یکی از بزرگترین کارخانههای نخ در حوزه نساجی در خاورمیانه است و چندسالی میشود که به بخش خصوصی واگذار شده است. خبرها حاکی از این است که بسیاری از سولههای کارخانه نابود شده است و برای استان بهدلیل بزرگی این کارخانه یک معضل محسوب میشود. ما شاهد این هستیم که خیلی از سولههای این کارخانه نابود شده و تعداد کارگران آن نیز کاهش داشته است. ما از آقای رئیسی توقع داریم که در سفرهای استانی خود بازدیدی از این کارخانه و کارخانههای دیگر استان داشته باشند، زیرا مستقیم با بحث اشتغال مردم در ارتباط است.»
دبیر انجمن دانشجویان مستقل دانشگاه یاسوج:
زیرساختهای آموزش حضوری دانشگاهها فراهم نشده است
الهه قربانی، دبیر انجمن دانشجویان مستقل دانشگاه یاسوج گفت: «در فضای سیاسی مذاکراتی که مدنظر دولت و تیم مذاکرات است دغدغه مهمی است. در بحث دانشجویی نیز زیرساختهای دانشگاهی بسیار برای ما مهم است؛ چراکه متاسفانه زیرساختهای لازم وجود ندارد و دانشجوهایی که دانشگاه آنها حضوری شده، مشکلاتی را دارند. فرهنگ نیز مساله دیگری است که میخواهیم با رئیسجمهور مطرح کنیم، چراکه استان یاسوج از لحاظ فرهنگی و زیرساختها نسبت به سایر استانها وضع نامناسبی دارد.» وی در توضیح بیشتر این مساله اظهار داشت: «کهگیلویهوبویراحمد از لحاظ فرهنگی هنوز بهروزرسانی نشده و از لحاظ زیرساختها بعضی از روستاها در این استان حتی آب ندارند و در دو هفته پیش که به اردوی جهادی رفتم، شاهد این بودم که در برخی روستاها امکانات اولیه وجود نداشت یا در شهرستان دیشموک خودکشی و خودسوزی بسیار وجود داشت. قطعا این مورد از فرهنگ کم نشأت میگیرد و کاملا میتوان این موضوع را مشاهده کرد.»
دبیر انجمن دانشجویان مستقل دانشگاه یاسوج درخصوص معضل قومیتگرایی در استان اظهار داشت: «در این استان همچنان بر بحث قومیتگرایی پافشاری میکنند. با وجود اینکه رئیسجمهوری و سران کشور تاکید بر شایستهسالاری دارند اما در استان این مساله دیده نمیشود. متاسفانه انتصابات بیرویه و نامناسب وجود دارد. نمایندگان مجلس نیز در انتصابات دخالت میکنند. دو بحث فرهنگسازی و تامین زیرساخت در کهگیلویهوبویراحمد مهم و قابلتوجه است، چراکه هنوز شاهد آن هستیم که در برخی مناطق مردم آب، مسکن مناسب و دبیرستان ندارند. عدم امکان تحصیل و ظرفیت تحصیل روستاهای استان نیز یکی از مواردی است که به آن توجه نمیشود.»
دبیر تحکیم وحدت دانشگاه بابل:
اتفاق خاصی در حوزه ساخت مسکن نیفتاده است
مجتبی بابایی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان (دفتر تحکیم وحدت) دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل گفت: «با توجه با اینکه یکسال از استقرار دولت جدید میگذرد دولت را باید با توجه به زمان سپریشده و وعدههای دادهشده ارزیابی کرد. ازجمله وعدههایی که رئیسی در ابتدای امر به مردم داد و امکان تحقق آن در یکسال هم محقق بوده تعداد خانههایی است که خود او وعده ساخت آن را داده، اما تا امروز آنطور که باید اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده است.» او بیان داشت: «طبق آخرین خبر منتشرشده، دستاورد دولت در راستای تحقق به ساخت مسکن تنها مهیا شدن 70درصد زمین ساخت این خانهها است. قطعا چنین وضعیتی نشان میدهد دولت در این بازه زمانی نتوانسته به وعدههای دادهشده، تحقق ببخشد. در چنین وضعیتی سوال اصلی این است که رئیسجمهور پیش از سکانداری دولت برآورد این وعده را کرده و با در نظر گرفتن شرایط، چنین وعدهای را به مردم داده است یا خیر؟» دبیر انجمن اسلامی دانشجویان (دفتر تحکیم وحدت) دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با اشاره به اینکه مساله بعدی قولهای دادهشده در بحث خودرو است که بازهم متاسفانه در عمل خلاف وعدهها را شاهدیم، چراکه طی چند روز اخیر قیمت خودرو دوباره بالا رفته است، خاطرنشان کرد: «فارغ از مسائل معیشتی اگر بخواهیم به دولت نگاه کنیم، بحث دولت جوان انقلابی است که رهبری آن را مطرح کردند، موضوع دیگر نیز ارتباط رئیسجمهور با توده مردم است. خوشبختانه رئیسی توانسته جایی برای خود میان مردم باز کند، اما نباید این مساله نادیده گرفته شود که کشور تنها را حضور میان مردم اداره نخواهد شد؛ چراکه افکار مردم زمانی مثبت میشود که اثرگذاری این اقدامات را ببینند.»
دبیر فرهنگی انجمن اسلامی دانشگاه الزهرا(س):
دولت باید از دانشجویان متاهل حمایت بیشتری داشته باشد
مهدیه اسداللهی، دبیر فرهنگی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه الزهرا(س) گفت: «دیدار حضوری اتفاق مثبتی است که امیدواریم ادامه داشته باشد، اما در کنار آن پیگیری مسائل کشور باید توسط دولت به صورت عینی انجام شود، یعنی باید تمام اعضای کابینه درگیر مسائل امروز کشور باشند، نه اینکه صرفا رئیسجمهور این کار را انجام دهد. طبیعی است که یکی از موضوعات اصلی که باید به گوش رئیسجمهور برسد، بیبرنامه بودن دانشگاهها در دوران حضوری شدن است که ناشی از یکسانانگاری شرایط دانشگاههاست. چنین اقدامات و دستورات بالا به پایین از بزرگترین چالشهای ما در دولت و باقی بخشهای حکومت است.»
وی با بیان اینکه دولت باید فکری برای واردات اقلام ضروری کند؛ چراکه واردات برخی از کالاها و مواد برای کشور ما خوب نیست؛ قطعا رفع این معضل نیز چاره دارد، اظهار داشت: «یکی دیگر از مسائلی که اگر بتوانم به رئیسجمهور میگویم درباره شرایط دانشجویان متاهل است که هیچگونه حمایتی از آنها صورت نمیگیرد و حتی متاسفانه آنها یک بیمه درمانی هم ندارند. متاسفانه درحالی شاهد چنین وضعیتی هستیم که کشور از لحاظ جمعیتی دچار چالش است. قطعا حمایت از دانشجویان برای ازدواج و فرزندآوری از مواردی است که از آن غافل شدهایم.»
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره):
دولت باید به حوزه کشاورزی بیشتر توجه کند
جواد آتشگر، دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) با بیان اینکه مساله اصلی این است که روند انتصابات مدیران میانی آسیب زیادی به استانها وارد کرده است، گفت: «در کنار سرعتالعمل دولتیها در این زمینه باید معیشت مردم نیز با توجه به بیانات رهبری مورد توجه ویژه قرار بگیرد تا جایی که تودههای مردم در استان بهتر شدن وضعیت را حس کنند. در اصل اقداماتی که در این زمینه صورت میگیرد باید بهگونهای باشد که مردم به سرعت آن را در بخشهای مختلف زندگی خود حس کنند.»
او با اشاره به روند مذاکرات گفت: «اگر روند مذاکرات هم خوب بوده و مسائل بنیادین حل شود، طبیعتا در مشکلات معیشتی تغییر ایجاد نمیشود و ما همچنان شاهد افزایش قیمت اقلام مختلف در کشور خواهیم بود. مولفه دیگر که برخی از دانشجویان را نگران کرده مسائل آموزشی است؛ چراکه متاسفانه بخشهای مختلف دانشگاهها درحال و هوای غیرحضوری به سر میبرند و در استان قزوین نیز دانشگاه امام خمینی(ره) ظرفیت بسیار بزرگی دارد که بهعنوان آبروی نظام از آن یاد میشود، قطعا باید از این ظرفیت برای تربیت سفیران نظام استفاده بهتری شود.»
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) با اشاره به ظرفیت کشاورزی استان خاطرنشان کرد: «در بحث کشاورزی نیز که رهبری در سال 1382 به قزوین آمده و تاکید بر افزایش ظرفیت کشاورزی در استان داشتند، قطعا برای تحقق این مساله باید بقیه صنایع نیز در خدمت آن قرار بگیرند اما به این مساله توجهی نشد و بعد از 18 سال شاهد فعالیت خاصی در زمینه رشد این فضا نبودیم. یکی از این ظرفیتهای بزرگ دشت قزوین است که از لحاظ منابع قوی است. مساله کشاورزی نیز باید پیگیری شود.»
غلامعلیزاده، دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران:
اشتغال و ازدواج جوانان جزء اولویتهای اول کشور باشد
عرفان غلامعلیزاده، دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران گفت: «با ورود به 40سال دوم انقلاب اسلامی و در سالهای آغازین گام دوم، اراده تمامی ارکان باید برای تحقق تمدن نوین اسلامی باشد. همانطور که مقاممعظمرهبری نیز تاکید کردهاند، مسیر رسیدن به این هدف والا از تشکیل دولت و جامعه اسلامی میگذرد. با روی کارآمدن دولت سیزدهم این وظیفه سنگین برعهده رئیسجمهور است و قطعا دانشجویان نیز قاطعانه در راه تحقق آرمانهای انقلاب پای کار هستند.»
او با بیان اینکه مسائل و مشکلات در زمینههای مختلف کشور، ناکارآمدیهای مدیریتی، عدم استفاده از منابع و ظرفیتهای کشور و بیعدالتیها و نابرابریها، مانند سد عظیمی راه پیشرفت انقلاب را گرفته و بذر ناامیدی را در دل امت کاشته است، گفت: «بعد از گذشت ۸ ماه از دوران ریاستجمهوری حقیقتا نقاط قوتی مشاهده شد که باید در ادامه دولت سیزدهم در سطح همه مدیران استمرار یابد و ثانیا این تلاشها به هدف رفع واقعی مشکلات مردم و نه صرفا شوی تبلیغاتی و رسانهای باشد. نکته اول اینکه اصلیترین مساله کشور که حلالمسائل همه مشکلات کشور است، فرهنگ به معنی باورها و ارزشهای عمومی است.»
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران اظهار داشت: «غفلت از این مساله مهم و پرداختن صرف به حل مشکلات اقتصادی و رفاهی مردم بزرگترین آفتی است که میتواند گریبانگیر دولت باشد. اولا ما تقاضا داریم برای این مساله برنامهریزی شود و خصوصا در سطح مدارس و دانشگاهها مسئولان را مامور به کار و فعالیت ریشهای و بلندمدت کنند. ثانیا با شروع به کار دولت سیزدهم و در پیش گرفتن سیاست شایستهسالاری در انتصابات، انتظار مردم از دولت انقلابی این است که اگر دولتمردان خواهان تحقق چنین سیاستی هستند، نباید بانیان وضع موجود در مدیریتهای مهم کشور حضور داشته باشند؛ چراکه با حضور این چنین افراد تحقق دولت انقلابی امیدی واهی است و متاسفانه هنوز بخشی از مناصب مدیریتی مهم و استراتژیک کشور در چنگال غربزدگانی است که بر خلاف مشی دولت حرکت میکنند.»
وی خاطرنشان کرد: «نیاز است تا دیر نشده بهصورت سریع و دقیق روند تغییر مسئولیت به صورت جهادی تکمیل شود. نکته سوم در مورد مسائل بینالمللی، پیروی دولت و تیم مذاکرهکننده از شروط رهبری و گره نزدن مسائل مختلف به مذاکرات از یکسو و برقراری ارتباط و تعامل سازنده با سایر کشورهای جهان خصوصا کشورهای منطقه است، با این حال عدم شفافیت و بعضا درست تبیین نشدن برخی موارد در مذاکرات و عضویت برخی افراد بدسابقه در تیم مذاکرهکننده، باعث نگرانی و سوءاستفاده غربگرایان شده است. نکته چهارم هم اشتغال و ازدواج جوانان است که حقیقتا منشأ بسیاری از معضلات اجتماعی و فرهنگی کشور به این مهم گره خورده و باید این مساله جزء اولویتهای اول کشور باشد که اگر حل نشود بحرانهای خطرناکی در کشور ایجاد خواهد شد. اشتغال جوانان نیز باتوجه به وجود جمعیت قابلتوجه قشر تحصیلکرده باید در خدمت تولید و دانشبنیان کردن آن باشد.»
دبیر دفتر تحکیم وحدت دانشگاه علم و صنعت:
دولت دانشبنیان شدن اقتصاد را با تمام توان دنبال کند
علی ستودهنیا، دبیر دفتر تحکیم دانشگاه علم و صنعت گفت: «مساله اصلی درحال حاضر اقتصاد ریشهدار است. اقتصادی که تولید ارزش افزوده میکند و این مسالهای است که کشور تقریبا یک دهه است که روی آن ایستاده و جلو نرفته است. در حقیقت صنعت و اقتصاد دانشبنیان که مشخصا امسال رهبر انقلاب بر آن تاکید داشتهاند، موضوعی است که دولت باید با تمام توان آن را دنبال کند.»
وی اظهار داشت: «بحث فرهنگ و رسانه و فضای مجازی نیز مسائل قابل بحث است. درخصوص طرح صیانت که افرادی با بدسلیقگی تمام به دنبال اجرا کردن آن هستند، درحال تکرار است.»
ستودهنیا خاطرنشان کرد: «یکی از مهمترین موضوعات، بحث خودرو است که خودش به تنهایی نماد بیکفایتی این 40 ساله است. که با اصلاح شرایط موجود در این حوزه امید و خودباوری در کشور شکل میگیرد و قطعا در چنین شرایطی میتوان شاهد رفع چالشها در دیگر بخشها باشیم. اما این تنها درصورتی است که دولت به تمام معنی در این حوزه ورود کرده و بتواند فکر اساسی برای این حوزه کند.»
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهرانشمال:
انتظار میرفت تغییرات مدیریتی بهطور کامل انجام شده باشد
مهدی زربخش، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهرانشمال گفت: «مسالهای که باید دولت بهسرعت به آن رسیدگی کند، بحث تعویض مدیرانی است که از دوران دولت قبل هنوز در قدرت هستند، قطعا با توجه به مدت زمانی که از روی کار آمدن دولت سیزدهم گذشته، انتظار میرفت تا الان دیگر این مساله بهطور کامل انجام شده باشد، نه اینکه هنوز بخش مهمی از دولت قبل بر سر کار باشند.»
او ادامه داد: «قرار بود که برجام دیگر به زندگی مردم گره نخورد، اما در عمل میبینیم که باز هم با اخبار مربوط به مذاکرات و همچنین تغییر نرخ دلار، شرایط معیشتی مردم تغییر میکند و این همان وضعیتی است که در دولت دوازدهم شاهد آن بودیم، همچنین موضع مقاممعظمرهبری نیز در این زمینه واضح است و اینکه مقامات رسمی هنوز بهدنبال احیای برجام هستند، جای تامل دارد.»
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهرانشمال خاطرنشان کرد: «علیرغم اینکه برخی پروژهها بهدلیل مشکلات محیطزیستی در دوران حضور رئیسی در قوه قضائیه دستور توقف آن صادر شده بود، اما میبینیم که در دولت او این پروژهها دوباره آغاز شده که نمونه آن پتروشیمی میانکاله است. یکی دیگر از موضوعات هم آلودگی هوای تهران است که تا امروز هیچ راهکاری برای آن ارائه نشده است.»
