• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۱-۰۱-۲۲ - ۰۶:۰۷
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
بررسی مهم‌ترین دلیل معطل ماندن مذاکرات وین در گفت‌وگو با مصطفی خوش‌چشم، کارشناس مسائل بین‌الملل

بازی جدید آمریکا؛ حفظ سپاه در لیست تروریستی

برداشته شدن تحریم‌ها از روی افرادها و نهادهای لیست قرمز، همچنین مساله FTO سپاه است و مواردی این‌گونه است که در مجموع تحریم‌هایی ا‌ست که روی ایران اعمال شده ‌است.

بازی جدید آمریکا؛ حفظ سپاه در لیست تروریستی

نرگس چهرقانی، خبرنگار گروه سیاست: درباره آخرین وضعیت مذاکرات احیای برجام بعد از دیدار انریکه مورا با مذاکره‌کننده ارشد ایران، با سیدمصطفی خوش‌چشم، کارشناس مسائل بین‌الملل به گفت‌وگو پرداختیم. خوش‌چشم با اشاره به اینکه طرف غربی و آمریکایی زیر برخی از موارد پذیرفته‌شده در اواسط مذاکرات زده‌، گفت: «در طول مذاکرات و در ماه‌های آغازین تا اواسط مذاکرات آمریکایی‌ها در یک‌سری از موارد اعلام می‌کردند که امتیازات را به ایران خواهند داد اما در چند مورد با رسیدن به اواخر مذاکرات، زیر صحبت خودشان زدند. درحقیقت در ابتدای کار چراغ سبز نشان دادند و مابه‌ازای آن را خواستند، اما در انتهای مذاکرات، همین اسفند 1400 بدون اینکه مابه‌ازای یادشده توسط ایران را درنظر بگیرند، برخی از امتیازاتی را که قبلا داده‌ بودند، به‌صورت یک‌طرفه پس گرفتند و اعلام کردند که آن امتیازات را نخواهند داد، درحالی‌که امتیازاتی که طرف ایرانی اعلام کرده باید داده ‌شود. با این استدلال اعلام کردند که در مواضع قبلی خودشان بازبینی کردند و بنابراین از دادن آن امتیازات سر باز می‌زنند. حالا با رسیدن به انتهای مذاکرات و باقی ماندن چند مورد، می‌گویند حاضرند همان موارد را به‌صورت محدودتر به ایران اعطا کنند اما مابه‌ازای بیشتری می‌خواهند، درحالی‌که درباره مابه‌ازای این موارد از قبل صحبت و تمام شده بوده ‌است. اما الآن اعلام می‌کنند که باز هم امتیازاتی می‌خواهند.»
در ادامه از این کارشناس مسائل بین‌الملل درباره موارد اختلافی باقی‌مانده در مذاکرات پرسیدیم. او توضیح داد: «برداشته شدن تحریم‌ها از روی افرادها و نهادهای لیست قرمز، همچنین مساله FTO سپاه است و مواردی این‌گونه است که در مجموع تحریم‌هایی ا‌ست که روی ایران اعمال شده ‌است. به عبارت دیگر، در مجموع مسائل باقی‌مانده، این عنصر از بقیه برجسته‌تر است که طرح خواسته‌های بیشتر آمریکا باعث شده که مذاکرات در وضعیت فعلی باشد.»
در پایان به برخی از پیشنهادهای دلالان مذاکرات اشاره کردیم؛ مانند نوشته رسانه‌های آمریکایی درباره اینکه آمریکا تنها بخشی از سپاه را از لیست تحریم‌ها خارج کند و سپاه قدس در تحریم بماند و پرسیدیم که این دلالان مذاکرات هدف‌شان از چنین فضاسازی‌هایی چیست؟ خوش‌چشم در پاسخ گفت: «طرف آمریکایی نیازمند توافق است. هم باتوجه به اینکه ابزارهای فشارش روی ایران از دوران پیک حداکثری گذشته ‌است و از یک طرف یعنی مقاومت ایران جواب داده و در دوران بعد از پیک این مذاکره انجام شد و هر روز هم با اقداماتی که در حوزه وزارت خارجه ایران و گسترش آن انجام می‌شود، تاثیر تحریم‌ها کمتر می‌شود. به‌ویژه در سالی که شروع شده ‌است. اما در طرف دیگر، اوضاع بین‌المللی ایران هم مولفه‌های فشاری دارد که می‌تواند از آنها استفاده بکند و ایران تازه در ابتدای ثبوت در نمودار استفاده از اهرم‌ها و مولفه‌های قدرت است. از طرف خارجی هم، آمریکا دچار معضلات و بحران‌های عمیق داخلی و بین‌المللی ازجمله در پرونده اوکراین است. فشاری که روی صادرات انرژی به اروپا و غرب اثر گذاشته ‌شده و قیمت‌های حامل‌های انرژی درحال افزایش است، اینها باعث فشار بیشتری روی طرف آمریکایی می‌شود و طرف آمریکایی می‌داند که توافق با ایران می‌تواند حداقل برای مدتی محدود آمریکا و غرب را از معطوف داشتن انرژی و تمرکزش روی این پرونده کم کند. بنابراین آمریکایی‌ها به دنبال این هستند که استراتژی مهار ایران را به هیچ‌وجه از دست ندهند و توافق هسته‌ای یک بخشی از این مسیر است. اما در عین‌حال نمی‌خواهند امتیازاتی دهند که شاکله تحریم‌ها دچار آسیب شود و به دنبال این هستند که ابزارهای خودشان را حفظ کنند. بنابراین آمریکایی‌ها می‌دانند شکست مذاکرات برای آنها، خسارت‌بار است؛ چراکه ابزار قابل استفاده‌ دیگری برای فشار بیشتر روی ایران ندارند. از طرفی فضای جهانی هم این اجازه را به آنها نمی‌دهد که در عین واحد در چند پرونده درگیر باشند و آمریکا هم دیگر توانمندی سابق را باتوجه به افول هژمونی آمریکا ندارد که بتواند در چند پرونده همزمان درگیر باشد. از طرفی نمی‌خواهد ابزارهای فشارش ناکارآمد بشوند؛ چراکه آنچه به نام برجام می‌شناسیم تنها گام اول از چندین گام است که تنها به دنبال محدودسازی قدرت ایران است که بخش هسته‌ای یک بخشی از آن است و مولفه‌های موشکی و منطقه‌ای و... موردنظر آمریکاست. این وضعیت چالش‌برانگیزی برای آمریکا ایجاد کرده تا با طرح چنین حرف‌ها و مواضع غیررسمی، سعی کند در عین اینکه از شکست مذاکرات جلوگیری کند، امتیاز هم ندهد.»

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار