فرهیختگان» از نقش فناوری ۵G در پیشبرد حوزه‌های مختلف در دنیا گزارش می‌دهد
چندسالی بیشتر از ظهور نسل‌های مختلف اینترنت در دنیا نمی‌گذرد که با توجه به سرعت‌گرفتن رشد فناوری، شاهد ورود نسل پنجم اینترنت پرسرعت هستیم و طبق شواهد موجود، با سرعت فوق‌العاده‌ای که دارد می‌تواند دنیا را متحول کند.
  • ۱۴۰۱-۰۱-۱۷ - ۰۷:۳۸
  • 00
فرهیختگان» از نقش فناوری ۵G در پیشبرد حوزه‌های مختلف در دنیا گزارش می‌دهد
دنیا در دستان نسل پنجم
دنیا در دستان نسل پنجم
ندا اظهریخبرنگار

ندا اظهری، مترجم: چندسالی بیشتر از ظهور نسل‌های مختلف اینترنت در دنیا نمی‌گذرد که با توجه به سرعت‌گرفتن رشد فناوری، شاهد ورود نسل پنجم اینترنت پرسرعت هستیم و طبق شواهد موجود، با سرعت فوق‌العاده‌ای که دارد می‌تواند دنیا را متحول کند. رشد این فناوری به انتقال سریع‌تر داده‌ها و اطلاعات بین کاربران در دنیا کمک می‌کند، به‌طوری‌که گاهی داده‌ها تا 10برابر سریع‌تر هم منتقل می‌شوند. اما فناوری5G فرصت بی‌نظیری را پیش‌روی صنایع و فناوری‌های مختلف قرار داده تا با سرعتی بالغ‌بر 100برابر بیشتر از اینترنت‌های دیگر، بتوانند مراحل رشد خود را با سرعت زیادی طی کنند. 
در ژوئن 2021 بود که سرویس‌های تجاری فناوری 5G در بیش از 1500 شهر از بیش از 60 کشور جهان راه‌اندازی شد و مورد استفاده قرار گرفت. این فناوری بدون‌‌شک اهمیت بالایی در افزایش تعداد دستگاه‌های مجهز به اینترنت اشیا دارد که برای انتقال داده‌های متعدد در زمان واقعی به فناوری 5G وابسته‌اند. سرعت این فناوری از 12بیت در سال 2020 به 30بیت در سال 2025 رشد خواهد داشت که به ازای هر انسان روی کره‌زمین، بیش از چهار دستگاه را شامل می‌شود. مدیران مختلف در سراسر صنایع درحال‌حاضر برای استفاده از فناوری 5G و جلوگیری از مختل شدن آن تلاش می‌کنند. 

  نسل پنجم اینترنت و پیشرفت تحقیقات علمی
با عرضه 5Gدر آمریکا، کاربران آنلاین این فناوری می‌توانند با سرعتی بسیار بالاتر دانلود کنند اما تاثیر نسل پنجم اینترنت پرسرعت چیزی فراتر از کاربرد آن در گوشی‌های هوشمند و تبلت‌هاست. با افزایش سرعت و ظرفیت این نسل از اینترنت، فرصت‌های جدیدی پیش‌روی دانشمندان قرار می‌گیرد که به این واسطه می‌توانند از راه دور هم روی پروژه‌های مختلف کار کنند. دفتر علوم وزارت انرژی ایالات‌متحده آمریکا از طریق فناوری 5G، پروژه‌هایی را در آزمایشگاه‌های ملی تامین مالی کرده تا نشان دهد چگونه این فناوری پیشرفته برای تحقیقات علوم بنیادی مثمرثمر خواهد بود. دانشمندان فعال در آزمایشگاه‌های ملی آمریکا در خلال کارگاه‌های آموزشی 2020 که تحت‌عنوان نوآوری انرژی با قابلیت 5Gبرگزار شدند، اداره علوم، این فناوری را برقرار کرد و جایزه 6 میلیون دلاری را در سال 2021 به آن اهدا کرد. شبکه‌های 5G در انتقال داده‌ها ازجمله پهنای باند، تاخیر یا تراکم داده‌ها از 4G بهتر عمل می‌کند. این شبکه می‌تواند تا 100برابر، داده‌های بیشتری را تنها با تاخیرهای میلی ثانیه‌ای ارسال کند که هم‌تراز با بسیاری از شبکه‌های کابلی عمل می‌کند. 
به گزارش energy، فناوری5G همچنین می‌تواند حدود 100برابر دستگاه‌های بیشتری را در یک منطقه خاص پشتیبانی کند. این به‌روزرسانی‌ها به این معناست که فناوری 5G قادر است از پیشرفت در زمینه‌های مملو از داده مانند هوش مصنوعی، اتوماسیون و علم اطلاعات کوانتومی پشتیبانی کند؛ این یکی از وجوه تمایز 4G به شمار می‌رود. دانشمندان از این فناوری جدید به‌منظور هدایت دستگاه‌های بی‌سیم در میدان‌های الکتریکی و آزمایشگاه استفاده می‌کنند. دستگاه‌های بی‌سیمی که داده‌ها را جمع‌آوری می‌کنند مانند حسگرها یا پهپادها، در لبه زنجیره دیجیتال یا مجموعه‌ای از وسایل الکترونیک متصل به هم، از دستگاه‌های کوچک گرفته تا مراکز داده‌های بزرگ هستند. فناوری 5G می‌تواند محاسبات بیشتری را در این لبه به سرانجام برساند و این دستگاه‌های خط‌مقدم را هوشمندتر و دامنه کارآمدی آنها را بیشتر کند. ویژگی جدید 5G می‌تواند برای علم هم بسیار مفید باشد. برخلاف نسل‌های بی‌سیم قدیمی، شبکه‌های 5G را می‌توان برای ارائه خدمات مناسب به دستگاه‌های متصل تقسیم کرد. به‌طورکلی، انتظار می‌رود مصرف انرژی برای شبکه‌های 5G تا 90درصد کاهش یابد که احتمالات جدیدی را برای آزمایش‌هایی ارائه می‌دهد که زمان جمع‌آوری داده‌ها در آن طولانی‌تر می‌شود. به‌عنوان مثال، آزمایش‌ها برای اندازه‌گیری اثرات تغییرات آب‌وهوایی، اغلب حسگرها و سایر تجهیزات را برای سال‌ها در جنگل‌های بارانی یا سایر مکان‌های دورافتاده قرار می‌دهند. اگر این دستگاه‌ها انرژی کمتری مصرف کنند، ممکن است هرگز نیازی به باتری‌های جدید یا تعمیرات عملی نداشته باشند و کاهش هزینه‌ها، زمان و خطر بیشتری برای دانشمندان به‌دنبال داشته باشد. به‌عبارت دیگر، 5G قابلیت آن را دارد که تمام حوزه‌های تحقیقات علمی را تحت‌تاثیر قرار دهد و حتی زیرساخت‌های علمی را متحول کند. 
در کنار تاثیر این نسل از اینترنت پرسرعت بر پژوهش‌های علمی دنیا، صنایع مختلف هم از آن بهره‌مند می‌شوند و محققان قادرند در عرصه‌های مختلف تولیدی در صنایع از آن بهره‌مند شوند. این فناوری در حوزه‌های تولیدی و خودروسازی، انرژی و تاسیسات، کشاورزی، خرده‌فروشی، خدمات مالی، رسانه و سرگرمی، مراقبت بهداشتی، حمل‌ونقل، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، بیمه، آموزش، محاسبات ابری، بازی، امنیت عمومی، مدیریت زنجیره تامین، رستوران‌ها، گردشگری، حوزه‌های نظامی و نیز بازاریابی و تبلیغات کاربرد دارد. به گزارش finmasters، طبق پیش‌بینی‌های صورت‌گرفته توسط یک غول فناوری سوئدی، اینترنت فوق‌سریع 5G تا پایان سال 2025، بیش از 65درصد کل جمعیت جهان را پوشش می‌دهد. ارزش کل بازار جهانی ارائه‌دهندگان خدمات در 10 صنعت، فراتر از پهنای باند تلفن همراه، 700 میلیارد دلار در سال 2030 پیش‌بینی شده است. گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که خروجی اقتصاد جهانی این فناوری در سال 2035 چیزی بالغ‌بر12/3 تریلیون دلار خواهد بود. 

  ارزش اقتصادی 13 تریلیون دلاری صنایع با فناوری 5G
صنایع تولیدی، بخش‌های مختلفی را دربرمی‌گیرد و در نسل آینده، فناوری‌هایی با پهنای باند سنگین مانند خودروسازی، اینترنت اشیا و هوش مصنوعی را در کارخانه‌ها به خود اختصاص می‌دهد. این کارایی با قدرت بخشیدن به پوشش‌های واقعیت افزوده در جریان‌های کاری بهبود می‌یابد و نیز از طریق آموزش مبتنی‌بر واقعیت مجازی، از اقدامات ایمن‌تر اطمینان حاصل می‌کند. همچنین این فناوری، تعداد نقایص را از طریق تجزیه و تحلیل پیش‌بینی‌ها و تشخیص آسیب‌ها در زمان واقعی کاهش می‌دهد. تاثیر 5G بر روند تولید بسیار جالب‌توجه است. گزارش‌ها حکایت از آن دارد که بهبود اتصال اینترنت از طریق 5G تا سال 2035، چیزی قریب به  13 تریلیون دلار ارزش اقتصادی جهانی بین صنایع ایجاد می‌کند. پیش‌بینی می‌شود که یک‌سوم کل این مقدار تنها از منبع بخش تولیدی تامین شود. احداث کارخانه‌های هوشمند که به صنعت خودروسازی، واقعیت افزوده و اینترنت اشیا و... کمک می‌کند، از نمونه‌های تاثیر این فناوری در بخش تولیدی است. فناوری 5G می‌تواند به عملیات تولید در صنعت کمک کند تا درعین افزایش ایمنی، انعطاف‌پذیری و کارآمدی بیشتری پیدا کند. 
در خطوط مونتاژ سریع، حتی چند میکروثانیه تاخیر می‌تواند باعث اختلالات پرهزینه‌‌ای برای سازنده شود. با معرفی فناوری 5G، ربات‌های صنعتی به‌گونه‌ای راه‌اندازی می‌شوند که با اطمینان بیشتر و با تاخیر بسیار کمتری نسبت به گذشته ارتباط برقرار کنند. شرکت ارتباطی «اریکسون» که در سال 2018 واقعیت افزوده را مورد آزمایش قرار داده، در سال‌های اخیر فناوری 5G را هم آزمایش کرده و اذعان داشته که استفاده از این فناوری می‌تواند تنها در یک کارخانه، صرفه‌جویی مالی 30 میلیون دلاری را به‌دنبال داشته باشد. کمپانی‌های بزرگ خودروسازی دنیا ازجمله پورشه، جنرال‌موتورز و تویوتا برنامه‌های 5G بزرگی پیش‌رو دارند که با استفاده از این فناوری می‌توانند آنها را تسریع کنند. قابلیت‌هایی که هر روز به خودروهای روز دنیا افزوده می‌شود، با قابلیت اینترنت نسل پنج شکل دیگری به خود می‌گیرند. به‌عنوان مثال، کمپانی پورشه درحال آزمایش توانایی خودروها برای هشدار نسبت به وجود عابران پیاده یا مانع در جاده‌هاست که با کمک اینترنت 5G، این هشدار با سرعت بالاتری منتقل می‌شود و خطر کاهش می‌یابد. 

  صرفه‌جویی در انرژی
فناوری 5G منجر به ایجاد راه‌حل‌های نوآورانه از تولید، انتقال، توزیع و مصرف انرژی می‌شود. با شبکه‌های هوشمند بیشتر که از قابلیت‌های اتصال برتری برخوردار می‌شوند، مدیریت انرژی کارآمدتر شده و پیک‌های مصرف برق و هزینه‌های انرژی را کاهش می‌دهد. با استفاده از این فناوری در این حوزه، منابع انرژی ثبات بیشتری پیدا کرده و تصمیم‌گیری‌های بهتری پیرامون توزیع نیرو از داده‌های به‌دست‌آمده از حسگرهای هوشمند 5G اتخاذ می‌شود. اتصالات اینترنتی قوی‌تر در میزان مصرف انرژی تاثیر مثبتی دارد. چراغ‌های خیابان درصورت اتصال به اینترنت 5G، به حسگرهایی مجهز هستند که قادرند درصورت نبودن افراد یا وسایل‌نقلیه در جاده، کم‌نور شده و درنتیجه در مصرف انرژی صرفه‌جویی شود. این فناوری سالانه در آمریکا موجب صرفه‌جویی یک میلیارد دلاری می‌شود. از سوی دیگر، با اینترنت نسل پنج و بهبود ارتباطات اینترنتی، بسیاری از خانه‌ها به مقیاس‌های هوشمند مجهز می‌شوند. 

  انرژی پاک با فناوری 5G 
به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، رشد انرژی‌های تجدیدپذیر در دنیا با سرعت پیش می‌رود. انتظار می‌رود ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر تا سال 2026، تا 60درصد بیشتر از 4800گیگابایت افزایش یابد که از کل ظرفیت فعلی سوخت فسیلی و منابع هسته‌ای ترکیبی بالاتر می‌رود. به گزارش biztechmagazine، 56 درصد کمپانی‌های انرژی و تاسیسات از این فناوری در عملیات‌های خود استفاده کرده‌اند. این تغییر مستلزم زیرساخت‌های تولید نیروی بیشتری است تا بدنه فناوری بتواند منابع بیشتری را با سرعت بالاتر پیش ببرد. نصب عالی پنل‌های خورشیدی تا توربین‌های بادی و منابع زمین گرمایی زمانی به بهترین شکل صورت می‌گیرد که نیروی بهتری تولید شود. راه‌حل‌های 5G در مدیریت شبکه و کاهش خطر خرابی الزامی است. مدیریت داده‌ها و شبکه موثرتر می‌تواند به کاهش زمان قطع شبکه بین 50 تا 70درصد کمک می‌کند.

  قرارداد تست 600 میلیون دلاری در حوزه‌های نظامی
برقراری ارتباط یکی از رموز موفقیت در استراتژی‌های نظامی است. انتقال مجموعه داد‌ه‌ها در قالب شبکه‌های ارتباطی بسیار حیاتی است و فناوری 5G تا حد زیادی می‌تواند سرعت این انتقال داده را افزایش دهد. ‌این فناوری در سیستم‌های فرمان و کنترلی که در ارتباطاتی با برد طولانی به شبکه‌های ماهواره‌ای وابستگی بیشتری دارند، باعث بهبود وضعیت می‌شود. سازمان‌های دفاعی نظامی نیز از این فناوری سود می‌برند. به‌عنوان مثال، کمپانی دفاعی و هوافضای «لاکهید مارتین» در مارس 2021 وارد قراردادی استراتژیک با کمپانی Omnispace شد که برقرارکننده ارتباطات است و از این طریق توانست شبکه‌های ماهواره‌‌ای و زمینی را به هم متصل کند. در اواخر سال 2020، سازمان دفاع آمریکا خبر از انعقاد قراردادی 600 میلیون دلاری به‌منظور تست فناوری 5G در پنج پایگاه نظامی داد. در یک پروژه آزمایشی، پایگاه‌های نظامی از تجهیزات واقعیت افزوده و واقعیت مجازی با استفاده از شبکه‌های 5G ارائه‌شده از سوی کمپانی سامسونگ برای شبیه‌سازی موانع میدان‌های جنگ استفاده کرده‌اند. 

  بهبود یادگیری در آموزش
با توجه به اقبالی که آموزش‌های از راه دور و آنلاین در دوران همه‌گیری پیدا کرد، حجم بسیاری از آموزش‌ها در دنیا به‌صورت آنلاین پیش می‌رود. استفاده از این فناوری، یادگیری‌ها را کارآمدتر و دسترسی به آموزش را راحت‌تر کرده و نیز می‌تواند به تجربه آموزش همه‌جانبه از طریق گوشی‌های هوشمند کمک کرده و انعطاف‌پذیری را در چگونگی رویکرد استادان و دانشجویان در یادگیری افزایش دهد. فناوری 5G با بهبود تجربه واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، استادان را قادر می‌سازد از این فناوری‌ها برای استفاده بهتر از این رویکردهای آموزشی استفاده کنند. به‌عنوان مثال، این فناوری به دانشجویان کمک می‌کند با کمک هدست‌های واقعیت مجازی و اتصال به اینترنت 5G، در موقعیتی مجازی غوطه‌ور شوند و از این طریق، اکوسیستم‌های مختلف را به‌طور تعاملی مشاهده کنند. 

  تقویت 104 میلیارد دلاری بخش سلامت آمریکا
برخی اقدامات پزشکی و سلامت و عمل‌های جراحی با تکیه بر اینترنت انجام می‌شوند و ازاین‌رو، داشتن سرعتی بالا می‌تواند تضمین‌کننده موفقیت آن عملیات باشد و به پزشک و جراح در اتخاذ بهترین تصمیم کمک می‌کند. تا سال 2030، فناوری 5G قادر است باعث تقویت و رشد 104 میلیارد دلاری بخش مراقبت بهداشتی در آمریکا شود. کمپانی تلفن و تلگراف AT&T و وزارت امور کهنه‌سربازان آمریکا در فوریه 2021 تجهیزات شبکه 5G را به‌طور آزمایشی نصب کردند. این طرح پایلوت به‌منظور آزمایش 5G در خدمات مراقبت بهداشتی انجام شد و از این طریق، از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در آموزش پزشکی و مدیریت درد و کمک در عمل‌های جراحی با استفاده از واقعیت مجازی استفاده کرده‌اند. 
به گزارش finmasters، طبق پیش‌بینی‌های صورت‌گرفته توسط یک غول فناوری سوئدی، اینترنت فوق‌سریع 5G تا پایان سال 2025، بیش از 65درصد کل جمعیت جهان را پوشش می‌دهد. ارزش کل بازار جهانی ارائه‌دهندگان خدمات در 10 صنعت، فراتر از پهنای باند تلفن همراه، 700 میلیارد دلار در سال 2030 پیش‌بینی شده است. گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که خروجی اقتصاد جهانی این فناوری در سال 2035 چیزی بالغ‌بر 12/3 تریلیون دلار خواهد بود. 
 

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران