• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۱۲-۲۳ - ۰۰:۳۷
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0
سعدالله زارعی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

مسیر دفاعی ایران و مذاکرات هسته‌ای دو مسیر متفاوت است

مذاکرات وین و کلا مذاکراتی که پیرامون بحث هسته‌ای ایران از سال 1384 شروع شد و در سال 1394 به امضای برجام منجر شد، اساسا بحث فراهسته‌ای نبوده‌‌اند، البته آمریکایی‌ها به‌خاطر اینکه خوی زیاده‌خواهانه‌ای دارند، تلاش می‌کنند برجام را آغاز یک راه معرفی کنند؛ راهی که در ادامه‌اش برجام نظامی است.

مسیر دفاعی ایران و مذاکرات هسته‌ای  دو مسیر متفاوت است

بامداد روز گذشته اصابت چندین موشک به دو پایگاه جاسوسی موساد در اربیل واکنش‌های بسیاری از سوی مقامات آمریکایی و رژیم‌صهیونیستی به‌همراه داشت. بعدازظهر دیروز با بیانیه‌ای که سپاه پاسداران منتشر کرد، مشخص شد که ایران درپی جنایات اخیر رژیم جعلی صهیونیستی و اعلان قبلی مبنی‌بر بی‌پاسخ نگذاشتن جنایت‌های اسرائیل علیه ایران، مرکز راهبردی جاسوسی رژیم‌صهیونیستی را مورد هدف موشک‌های نقطه‌زن قرار داده‌ است. با این حال طرف اسرائیلی و آمریکایی که همواره از روش فرار رو به جلو استفاده می‌کنند تا زیرسوال رفتن قدرت نظامی خود را پنهان کنند، اعلام کردند هیچ‌خسارت یا تلفاتی در هیچ‌یک از تاسیسات آمریکایی یا وابسته به آمریکا رخ نداده است. در ادامه برای بررسی این اقدام دفاعی و استراتژیک ایران در حمله به اربیل با سعدالله زارعی، کارشناس مسائل منطقه به گفت‌وگو پرداختیم.

وی همزمان با اینکه معتقد است برتری نظامی ایران نسبت به رژیم‌صهیونیستی و بسیاری از کشورهای منطقه برای همه واضح است، گفت: «ایران برای ایجاد موازنه به عملیات نظامی علیه یک موقعیت اسرائیلی در اربیل اقدام نکرده‌ است، بلکه اساسا برتری نظامی ایران نسبت به رژیم‌صهیونیستی و بسیاری کشورهای منطقه کاملا واضح است و نیازی نیست که ایران بخواهد برای اثبات و موازنه منطقه‌ای چنین کاری را انجام دهد.»
در ادامه این گفت‌وگو از سعدالله زارعی پرسیدیم علت اصلی اقدام ایران در حمله به مراکز موساد در اربیل چه بوده است؟ وی علت اصلی چنین اقدامی را اقدامات خصمانه رژیم‌صهیونیستی علیه ایران در چند سال اخیر دانست. او دراین‌باره توضیح داد‌: «بحث اصلی در اقدام روز گذشته ایران این است که صهیونیست‌ها، طی یک یا دوسال گذشته تلاش کرده‌اند هم در حوزه داخلی و هم در حوزه خارجی به ایران ضربه بزنند. در حوزه داخلی ضرباتی را به امنیت وارد کرده‌اند و در حوزه خارجی و منطقه‌ای مثلا در سوریه اقداماتی را علیه جمهوری اسلامی انجام داده‌اند. بر این اساس نیاز بود که صهیونیست‌ها یک گوشمالی جدی داده شوند.»

زارعی در ادامه با تاکید بر استراتژیک بودن چنین اقدامی از سوی ایران به این موضوع پرداخت که چرا ایران در خاک کشوری ثالث علیه رژیم‌صهیونیستی اقدام کرده ‌است و گفت: «عملیات نظامی علیه رژیم‌صهیونیستی در خاک کشور ثالث به این معناست که صهیونیست‌ها در یک کشور ثالث در منطقه نمی‌توانند به‌صرف داشتن رابطه سیاسی با دولت‌ها امنیت داشته‌ باشند و با توجه به اینکه رژیم‌صهیونیستی آشکارا دشمنی خود با ایران را بارها اعلام کرده و ایران در راهبرد خود این رژیم‌ را به‌عنوان دشمن می‌داند، بنابراین ما نمی‌توانیم صرف اینکه دشمن‌مان در خاک کشوری ثالث حضور دارد، از گوشمالی و به دام انداختن آن خودداری کنیم. این پیام آشکاری بود که ایران در این صحنه به‌نوعی بروز داده است. به همین جهت دولت اردوغان هم که می‌ترسید چنین ماجرایی در داخل ترکیه هم تکرار شود، بیانیه داد و این اقدام مشروع و قانونی ایران را محکوم کرد.»

این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: «در ایران تاسیسات هسته‌ای‌ در معرض تهدید رژیم‌صهیونیستی قرار گرفته، آسیب‌هایی که صهیونیست‌ها به نطنز وارد کرد‌ه‌اند ادامه داشت و به سایت کرج هم آسیب زدند و دانشمند ایران، محسن فخری‌زاده را به شهادت رساندند و اخیرا در سوریه به دو فرمانده ایرانی حمله شد. بنابراین بحث اصلی اقدامات متقابل ایران گوشمالی‌ای است که ایران می‌خواست به رژیم‌صهیونیستی بدهد و مساله موازنه منطقه‌ای در حالت کنونی برقرار است، به‌طوری‌که ما در منطقه غرب آسیا کشوری قدرتمندتر از ایران در بعد نظامی نداریم.»

در پایان از او درباره تاثیر اقدامات ایران در حمله به مراکز جاسوسی رژیم‌صهیونیستی پرسیدم که در پاسخ با تاکید بر اینکه مذاکرات هسته‌ای مسیر خود را می‌رود و اقتدار و مسائل دفاعی ایران هم مسیر خود را می‌روند، گفت: «مذاکرات وین و کلا مذاکراتی که پیرامون بحث هسته‌ای ایران از سال 1384 شروع شد و در سال 1394 به امضای برجام منجر شد، اساسا بحث فراهسته‌ای نبوده‌‌اند، البته آمریکایی‌ها به‌خاطر اینکه خوی زیاده‌خواهانه‌ای دارند، تلاش می‌کنند برجام را آغاز یک راه معرفی کنند؛ راهی که در ادامه‌اش برجام نظامی است، برجام منطقه‌ای است، برجام حقوق بشر است، برجام حقوق اسلامی است و... همه اینها یک‌سری ادعا از سوی آمریکاست و ماهیت حقوقی هم ندارد، یعنی در هیچ‌کجا ایران درباره این مسائل صحبت نکرده‌ است و نخواهد کرد. در عین حال اقدام نظامی‌ اخیر ایران علیه رژیم‌صهیونیستی تاکید دوباره‌ای بر این بود که مذاکرات هسته‌ای مسیر خود را می‌رود و اقتدار و مسائل دفاعی ایران هم مسیر خودش را می‌روند و اینها دو مسیر متفاوت هستند.»

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

محمدسعید صفاری، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع):

انقلاب خمینی کبیر؛ راهبر وارثان عالم

محسن فرجیان روزنامه‌نگار:

رسانه کارآمد و هزینه‌های آن

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

دست سردبیر، گاوبازی اپوزیسیون و پروژه ما

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار