• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۱۲-۲۲ - ۰۳:۲۷
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0

ماجراهای یک بودجه نابجا

این نخستین‌بار نیست که مقام‌معظم‌رهبری خود بار تبیین راهبردهای اعلامی خود را بر دوش می‌کشند و به میدان می‌آیند تا آنچه را به‌مثابه هدفی برای جهت‌گیری‌های خرد و کلان در حوزه‌ای خاص تعیین فرموده بودند، شرح بیشتری دهند که مباد آن هدف اعلامی در هزارتوی تفسیرهای ناصحیح این و آن و سیاستگذاری‌های غلط، سر از ناکجاآباد درآورد و اصلا کارکردی عکس فلسفه وجود خود پیدا کند.

سیده‌آزاده امامی، خبرنگار: رهبرمعظم‌انقلاب پنبه تصویب «بودجه سنگین» برای «جهاد تبیین» را زدند تا برای چندمین‌بار ثابت شود در جمهوری اسلامی تفاوت سطح نگاه و درک بعضی آقایان مسئول با افق دید رهبری از کجاست تا کجا!

این نخستین‌بار نیست که مقام‌معظم‌رهبری خود بار تبیین راهبردهای اعلامی خود را بر دوش می‌کشند و به میدان می‌آیند تا آنچه را به‌مثابه هدفی برای جهت‌گیری‌های خرد و کلان در حوزه‌ای خاص تعیین فرموده بودند، شرح بیشتری دهند که مباد آن هدف اعلامی در هزارتوی تفسیرهای ناصحیح این و آن و سیاستگذاری‌های غلط، سر از ناکجاآباد درآورد و اصلا کارکردی عکس فلسفه وجود خود پیدا کند.

درواقع گاهی نحوه مواجهه مسئولانی که مخاطب خاص خط‌دهی‌های رهبری بوده‌اند آن‌قدر سطحی و ابتدایی بوده و دچار کج‌فهمی شده‌اند و جهت‌گیری‌ها و برنامه‌های مثلا عملیاتی که به‌منظور تحقق آن موضوع تدوین کرده‌اند آن‌قدر دور از مقصود و ناظر به بیرونی‌ترین لایه آن مفهوم بوده که ایشان گریزی از موضع‌گیری مجدد و بازتوضیح مقصود خود نداشته‌اند و تازه بعد از آن آقایان تا حدی منظور رهبری را دریافته و به‌زعم خود به آن لبیکی دوباره گفته‌اند! و این درحالی است که کلام و بیان رهبر انقلاب در عین برخورداری از عمق و دوراندیشی‌ای بی‌بدیل، عمدتا چنان روشن و واضح است که حتی مردم عادی جامعه نیز فراخور قابلیت‌ها و استعداد خود اغلب درک درستی از آن دارند و در برخی موارد حتی «نفهمیدن» مقصود ایشان به‌مراتب دشوارتر از «فهمیدن» آن بوده است، اما متاسفانه بعضی حضرات مسئولان از پس درک صحیح آن برنیامده و راه دیگری رفته‌اند، تا اینکه رهبری خود دست آنها را گرفته و به مسیر بازگردانده‌اند.

گفتم مسئولان، چون اتفاقا تفسیرهای عجیب‌وغریب و بعضا عملکردهای ناصواب برخی از این آقایان در مواردی شبیه ماجرای اخیر، رهبری را به ایضاح دوباره منظور خود واداشته است. والا در مواردی که مردم مخاطب بوده‌اند در اغلب موارد به‌موقع و به‌درستی به میدان آمده و آن امر را محقق کرده‌اند. اما هرجا رهبری ناگزیر از اعلام دوباره مطلبی در «پشت بلندگو» شده‌اند، یا ضرورتی برای شرح بیشتری درخصوص آن تشخیص داده‌اند، یا نامه زده‌ و صریحا و با ذکر جزئیات به موضوعی خاص امر کرده یا از حرکتی خاص بازداشته‌اند، مخاطب در اکثر قریب به اتفاق موارد افراد و نهادهای حاکمیتی بوده‌اند که اشارت‌ها و خط‌دهی‌های معمول ایشان را درنیافته -یا لااقل این‌گونه وانمود کرده‌اند- و چنان راهکارهای نامناسب و حتی نامربوطی ارائه کرده‌اند، که درنهایت رهبری را به موضع‌گیری دوباره واداشته‌اند.

در همین ماجرای اخیر و پس از تاکید بر «جهاد تبیین» نیز مقصود رهبری و لوازم و بایسته‌های آن لااقل بر بسیاری از نخبگان جامعه روشن بود و آنها که به‌واقع درکی از فرهنگ و رسانه و امر تبیین دارند نیک می‌دانستند در شرایط فعلی تنها مولفه یا لااقل عاملی که حتی در چند اولویت ابتدایی ضرورت‌های تحقق تبیین به‌حساب نمی‌آید مسائل مالی و اختصاص رقم و بودجه برای آن است، از این‌رو تصمیم عجیب مجلس در تصویب بودجه‌ای هزارمیلیاردی برای «جهاد تبیین» بلافاصله میان این قشر واکنش‌برانگیز شد.

آنچه مسلم است اینکه ما در این مملکت بودجه و نهاد و ساختار و قرارگاه برای کار در عرصه فرهنگ و تبیین کم نداریم که نخستین و ضروری‌ترین گامی که امروز باید برای آن برداشته شود، تصویب بودجه‌ای جداگانه و هنگفت برای آن باشد. صدها و بلکه هزارها نهاد و مجموعه در کشور وجود دارند که وظیفه ذاتی و تعریف‌شده آنها کار فرهنگی و تبیین است و بودجه‌ای که سالانه و به‌طور معمول برای آنها در نظر گرفته می‌شود اساسا به‌منظور تحقق این امر است، بنابراین اگر امروز رهبری از ضرورت «جهاد تبیین» سخن می‌گویند نخستین اقدامی که باید انجام داد بازخواست از این دم و دستگاه‌‌های عریض و طویلی است که با هدف فرهنگ‌‌سازی و تبیین تعریف‌ شده‌اند، اما معلوم نیست در تمام این سال‌ها چه کرده‌اند که حاصل عملکردشان رضایت‌بخش نبوده و اینک رهبری با تاکید بر «جهاد تبیین» درواقع رسالت ذاتی آنها را نیازمند اهتمام مجاهدانه عنوان می‌کنند. نه اینکه بودجه مضاعفی به آنها تزریق شود که همچنان که ایشان شخصا تصریح فرمودند سرنوشت نامعلومی پیدا کند و نهایتا چند صباح دیگر جز چند گزارش‌کار فرمالیته، آورده‌ دیگری در سطح جامعه نداشته باشد. نگاه سخت‌افزاری به امری که ماهیت آن نرم‌افزاری و مبتنی‌بر اندیشه و تامل و عمل خردورزانه است، موضوع تازه‌‌ای نیست و مشابه آن را پیش‌تر و بارها در بسیاری از سرفصل‌های فرهنگی دیگر نیز شاهد بوده‌ایم؛ از مواجهه با گونه‌های مختلف تهاجم و شبیخون فرهنگی گرفته، تا جنبش نرم‌افزاری و نهضت تولید علم که به‌محض طرح مساله از جانب رهبری، نخستین چیزی که به ذهن برخی آقایان خطور کرده تخصیص بودجه‌هایی است که عمدتا در کار ساخت و تجهیز قرارگاه و به‌قول معروف دفتر و دستک و لوازم آن هزینه شده و کمتر به کار اصل قضیه آمده است.

روی دیگر سکه این نگاه هم تدوین سیاست‌های صرفا سلبی برای مقابله با آن مواردی بوده که رهبری نسبت به آن انذار داده‌اند؛ از برخوردهای حذفی با ویدئو و ماهواره گرفته تا فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی و... . برخوردهایی از این دست که همگی نتیجه مشترکی داشته‌ و بی‌نیاز از توضیح هستند، اما در کمال تعجب همچنان در دستورکار بوده و برخی اصرار به پیمودن همان مسیرهای آزموده‌ را دارند!

متاسفانه قشری‌نگری و برداشت‌های ساده و سطحی از منویات رهبری و فروکاستن فحوای فرمایشات ایشان به ظاهری‌ترین و ابتدایی‌‌ترین مقصودی که از مفهوم مورد نظر ایشان برمی‌آید -و در بعضی مواقع حتی از آنچه رهبری اراده فرموده‌اند اصلا برنمی‌آید!- آفتی است که در سال‌‌های اخیر در سطوح مختلفی از حاکمیت راه یافته و همان‌گونه که ذکر آن رفت رهبری را ناگزیر از موضع‌گیری مجدد و تشریح و حتی ساده‌سازی مفهومی کرده است که پیش از این به‌مثابه هدف یا نقشه‌راهی برای جهت‌گیری سیاست‌های کلان حاکمیتی بیان فرموده بودند. امری که نتیجه نامطلوبش تنزل جایگاه رهبری در امر حکمرانی از یک استراتژیست و سیاستگذار کلان که وظیفه تدوین و تعیین سیاست‌ها و جهت‌گیری‌های کلان و کلی نظام را دارند، به سطح یک کارگزار حکومتی که وظیفه‌اش عملیاتی‌کردن آن سیاست‌هاست، خواهد بود.

بنابراین ابتدایی‌‌ترین وظیفه مسئولان در مواجهه با منویات رهبری نه موضع‌گیری شتابزده و تدوین راهکارهای سطحی به‌زعم لبیک‌گویی عاجل به فرمان ایشان، که نخست فهم عمیق و دقیق مقصود ایشان و سپس تدوین سیاست‌هایی مناسب با روح و عمق هدف‌های تعیینی از جانب رهبری است، تا ضرورتی به بازتوضیح مفهوم مدنظر ایشان و احیانا هزینه‌کردن از جایگاه رهبری پیش نیاید. اینکه حضرات مسئول منتظر تبیین جزءبه‌جزء بایسته‌های راهبردهای اعلامی رهبری از جانب خود ایشان بمانند هیچ امتیازی برای آنها محسوب نمی‌شود و لبیک گفتن بعد از این ایضاح حکم نماز صبحی را دارد که بعد از طلوع آفتاب خوانده شود!

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

محمدسعید صفاری، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع):

انقلاب خمینی کبیر؛ راهبر وارثان عالم

محسن فرجیان روزنامه‌نگار:

رسانه کارآمد و هزینه‌های آن

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

دست سردبیر، گاوبازی اپوزیسیون و پروژه ما

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار