• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۱۲-۰۷ - ۰۱:۲۸
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۱
  • 2
  • 0
فواد ایزدی، کارشناس مسائل آمریکا در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

آمریکا می‌خواست از طریق اوکراین به روسیه فشار بیاورد

ناتو تحت ولایت و زیرنظر مستقیم آمریکاست. آمریکایی‌ها با روسیه چند مشکل اصلی دارند؛ روسیه کشور بزرگی است و انرژی گسترده‌ای دارد. دولت روسیه زمانی علاقه‌مند بود رابطه خوبی با غربی‌ها داشته‌باشد و حتی زمانی که ولادیمیر پوتین بر سر کار آمد، روسیه علاقه‌مند به ادامه ارتباط با غرب بود اما بعضی از غربی‌ها با اقدامات خودشان شرایط را به‌سمت تنش و شرایط فعلی بردند که شما می‌بینید به چه صورت است.

آمریکا می‌خواست از طریق اوکراین به روسیه فشار بیاورد

نرگس چهرقانی، خبرنگار گروه سیاست: برای بررسی نقش ناتو در حمله روسیه به اوکراین با فواد ایزدی، کارشناس مسائل بین‌الملل و آمریکا به گفت‌وگو پرداختیم. این کارشناس بین‌الملل با تاکید بر اینکه صحنه‌گردان و مقصر اصلی ماجرای حمله روسیه به اوکراین آمریکاست، گفت: «ناتو تحت ولایت و زیرنظر مستقیم آمریکاست. آمریکایی‌ها با روسیه چند مشکل اصلی دارند؛ روسیه کشور بزرگی است و انرژی گسترده‌ای دارد. دولت روسیه زمانی علاقه‌مند بود رابطه خوبی با غربی‌ها داشته‌باشد و حتی زمانی که ولادیمیر پوتین بر سر کار آمد، روسیه علاقه‌مند به ادامه ارتباط با غرب بود اما بعضی از غربی‌ها با اقدامات خودشان شرایط را به‌سمت تنش و شرایط فعلی بردند که شما می‌بینید به چه صورت است.»

در ادامه از هدف و نقش آمریکا در تحریک اوکراین برای پیوستن به ناتو پرسیدیم، ایزدی در پاسخ با اشاره به اینکه آمریکا، اوکراین را تحریک کرد تا از روسیه بهانه بگیرد، مطرح کرد: «آمریکا برای اینکه به روسیه فشار بیاورد به‌دنبال بهانه بود. بهانه هم راحت نیست، مثلا نسبت به ایران بهانه هسته‌ای دارند اما نسبت به روسیه که نمی‌توانند چنین بهانه‌ای بگیرند. نمی‌توانند به روسیه بگویند شما دارید بمب اتم تولید می‌کنید، چون روسیه یکی از کشورهای شناخته‌شده به‌لحاظ هسته‌ای است. بنابراین آمریکا در سازمان‌ملل خیلی دستش باز نیست چون روسیه حق وتو دارد. از این جهت از سال2008 جرج بوش پسر، رئیس‌جمهور آمریکا طرحی ارائه داد تا اوکراین بخشی از ناتو شود. این طرح را چرا ارائه داد؟ چون متوجه بود اگر اوکراین را تحریک کند تا بخشی از ناتو شود، تنشی را با روسیه ایجاد خواهد کرد و این تنش بهانه‌ای برای فشار بیشتر به روسیه و تحریم آن خواهد شد. آمریکا و اروپا در تمام این سال‌ها برنامه‌ریزی کردند تا شرایط را به این سمت ببرند که بردند.»

در ادامه ایزدی به‌علت حمله روسیه به اوکراین پرداخت و اشاره کرد: «روسیه برای دفاع از خودش دربرابر نقشه آمریکا، چاره‌ای نداشت که حمله کند. روسیه می‌خواست هم از خودش دفاع کند هم جمعیت قابل‌توجه روس‌تباری که در اوکراین هستند. حدود 20درصد اوکراین روس‌تبار هستند و از این جمعیت در سال2014 که آمریکایی‌ها در اوکراین انقلاب مخملی کردند، 14هزار نفر کشته شدند. این انقلاب مخملی یک حالت جنگ داخلی داشت و 80درصد کشته این انقلاب، روس‌تبارها بودند یعنی فشار اصلی روی روس‌تبارها بوده است. بنابراین روسیه هم برای دفاع از جمعیت روس‌تبار در اوکراین، هم به‌خاطر اینکه دولت قبل اوکراین، یانوکوویچ در عمل اجازه رسیدن به توافق با روسیه را پیدا نکرد، دست به حمله زد.»

در ادامه از او درباره این پرسیدیم که دولت قبل اوکراین با دخالت آمریکا برکنار شد که ایزدی گفت: «از سال2014 که یانوکوویچ، رئیس‌جمهور وقت اوکراین بود، حاضر نشد به فشار غربی‌ها تمکین کند و غربی‌ها و آمریکایی‌ها برای برکنار کردن یانوکوویچ انقلاب مخملی در اوکراین راه انداختند. سال2015 در اوکراین انتخابات ریاست‌جمهوری بود و آمریکا می‌توانست صبر کند تا روش‌های دموکراسی را که مدعی‌اش است به‌کار بگیرد تا به اهدافش برسد اما صبر نکردند و انقلاب مخملی کردند. در همین بین آمریکایی‌ها قول‌ها و وعده‌هایی به اوکراین دادند و سعی کردند دولت‌های بعدی در اوکراین نتوانند با روسیه به توافق برسند. الان رئیس‌جمهور فعلی اوکراین، زلنسکی می‌گوید آمریکا دارد ما را تماشا می‌کند و کمکی به ما نمی‌کند. الان در عمل آمریکا، اوکراین را رها کرده‌است. بانی جنگ فعلی در اوکراین آمریکا و غرب هستند.»

در پایان این مصاحبه با اشاره به اینکه الان اوکراین قربانی غرب و آمریکا شده ‌است، پرسیدم در این جنگ، آمریکا و غرب چه نفعی می‌برند. این کارشناس مسائل آمریکا گفت: «دغدغه اوکراین و منافع اوکراین هیچ‌وقت در ذهن آمریکایی‌ها نبود و نیست. الان هم بیشترین ضرر را اوکراین متحمل شده ‌است و اروپایی‌ها هم به‌نظرم اشتباه کردند چون ضرر می‌کنند. قیمت انرژی در اروپا افزایش می‌یابد و درگیری بین اوکراین و روسیه به‌نفع اروپا نیست. چه کسی در این جنگ برده است؟ روسیه، چون دغدغه‌های امنیتی‌اش از بین خواهد رفت و آن جمعیت روس‌تبار که زیر فشار غرب و اوکراین بودند، از فشار خارج می‌شوند. البته آمریکایی‌ها کوتاه‌مدت از حوزه انرژی برد دارند، چون پروژه نورد استریم موقتا بین جنگ در روسیه متوقف می‌شود و ناتو هم یک بهانه‌ای برای زنده ماندن پیدا کرده و آمریکا نقش برادر بزرگ‌تر را بازی می‌کند. از طرف دیگر مشکلات داخلی بایدن حل می‌شود و فشاری که روی دولت او وجود دارد، کم می‌شود. اما در درازمدت آمریکا به اهدافش نخواهد رسید، چون روسیه درمقابل غرب یکدست می‌شود. از طرفی درک این مساله در داخل ایران به وجود می‌آید که «غربی‌ها قابل اعتماد نیستند». همچنین تقابل بین روسیه و غرب درنهایت برای روسیه مفید است. از این جهت به‌نظر می‌رسد رقبای آمریکا، یعنی روسیه، چین و ایران متحد خواهند شد و درمقابل آمریکا می‌ایستند و این به‌نفع ماست.»

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۱

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند