• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۱۰-۰۹ - ۰۳:۱۳
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

تکنیک احضار مردگان واچوفسکی‌ها

بهتر است تکلیف را با فیلم لانا واچوفسکی مشخص کنیم. هرچند تکلیف نیز مشخص است، قسمت چهارم ماتریکس یک فیلم ابرقهرمانی است که نه‌تنها هیچ داستان، ایده و شخصیت‌پردازی خاصی ندارد، بلکه برعکس تبدیل به یک اثر اکشن دم‌دستی شده است؛ فیلمی که تنها می‌توان گفت فروش گیشه برای سازندگانش در سطح استودیو یا کارگردانی مهم بوده، هرچند آن‌هم چنانکه توقع می‌رفت محقق نشده است.

تکنیک احضار مردگان واچوفسکی‌ها

امیرمحمد بهامیر: اولین‌باری که سه‌گانه ماتریکس را دیدم، غرق در جهان فلسفی و پر از نمادش شدم. از آن زمان حدود 12سال می‌گذرد و در این مدت هیچ‌گاه اثری به قدرتمندی ماتریکس را برای جریان‌سازی در صنعت سینما ندیده‌ام؛ اثری که مفاهیم دینی را به‌گونه‌ای با تکنولوژی و نمادهای سرمایه‌داری و ضددینی تلفیق کرد که بعد از پایان این سه‌گانه شما می‌ماندید و پرسش‌هایی اساسی که پیرامون واقعیت و آگاهی مطرح می‌شود؟

سه‌گانه برادران واچوفسکی در سال‌های انتهایی قرن بیستم چنان موجی را پیرامون مباحث فلسفی و دینی به‌راه انداخت که تا قبل از آن هیچ‌اثری نتوانسته بود اینچنین سینما و منتقدانش را به‌چالش بکشد. اثری که در پس لایه‌های داستانی خود عملا باور به خدا، واقعیت و منجی را به‌چالش می‌کشید و دنیای واقعی را درون گودال این پرسش می‌کشاند که آیا واقعی است یا تنها محیط شبیه‌سازی‌شده‌ای که فکر می‌کنیم واقعی است.

اما بعد از گذشت 20 سال و تغییر برادران واچوفسکی به خواهران واچوفسکی، سرنوشت سه‌گانه ماتریکس نیز تغییر کرده است. قسمت چهارم ماتریکس که بوی طمع فروش گیشه‌های سینما بعد از کرونا از تمام سکانس‌هایش به‌مشام می‌رسد، هرچه را سه قسمت قبلی ریسید، پنبه کرد، البته این پنبه کردن درباره فلسفه دنیای ماتریکس نیست، زیرا آن فلسفه جهان واقعی و رویا همچنان باقی است، حالا اما کمی خلاصه‌تر.

جهان واقعی و رویا که واچوفسکی‌ها درباره آن سه‌گانه ساختند و پس از آن ساتوشی کن از سرزمین آفتاب تابان درباره‌اش انیمیشنی به نام پاپریکا ساخت و سپس نولان این ایده را با ساخت فیلم تلقین تقریبا جهانی کرد، در ماتریکس4 بار دیگر سوژه قرار گرفته است. ایده‌ای پیرامون امر واقع و جهان رویا که آیا اساسا جهان زندگی ما رویاست یا رویا نیست، زیرا اگر جهان واقعی رویا فرض شود آنگاه فلسفه، دین، آزادی و اختیار، همگی یکباره در آن دچار ایرادات اساسی می‌شوند.

بهتر است تکلیف را با فیلم لانا واچوفسکی مشخص کنیم. هرچند تکلیف نیز مشخص است، قسمت چهارم ماتریکس یک فیلم ابرقهرمانی است که نه‌تنها هیچ داستان، ایده و شخصیت‌پردازی خاصی ندارد، بلکه برعکس تبدیل به یک اثر اکشن دم‌دستی شده است؛ فیلمی که تنها می‌توان گفت فروش گیشه برای سازندگانش در سطح استودیو یا کارگردانی مهم بوده، هرچند آن‌هم چنانکه توقع می‌رفت محقق نشده است.

واچوفسکی‌ها که آثار شاخصی همچون «کلاود اطلس» را ساخته‌اند یا نویسنده اثر تحسین‌شده «وی مثل وندتا»‌ بوده‌اند، در ماتریکس4 اثری عامه‌پسند را ساخته‌اند؛ فیلمی که تمام ایده‌های قبلی جهان ماتریکس را به دم‌دستی‌ترین حالت ممکن تنزل می‌دهد، سپس تلاش می‌کند بار دیگر آن را در قالبی جدید سروسامان بدهد تا بتواند به خورد مخاطبانی بدهد که دیگر آن نسل پر از اندیشه قرن بیستم نیستند. شاید به همین خاطر باشد که ماتریکس جدید، ساده، دم‌دستی و با مفاهیمی همچون شبکه‌های مجازی، گیم‌های ویدئویی و از همه بدتر سروشکلی همچون فیلم‌های ابرقهرمانی و اکشن هالیوودی پیوندخورده است.

قسمت چهارم چکیده‌ای خلاصه از سه قسمت اصلی است، یعنی فیلمساز برای آنکه بتواند ایده‌های سه‌گانه را خلاصه و بعد ساده‌سازی کند، با تبر خود داستان و شخصیت‌ها را قربانی کرده است، از آن سمت سازندگان فیلم تلاش می‌کنند ایده‌ای را که خود مبتکر آن بوده‌اند اما دیگران آن را بهتر برای مخاطب تعریف کرده‌اند، دوباره تعریف کنند.

ایده ظاهری ماتریکس4 همزیستی مسالمت‌آمیز ربات‌ها و انسان‌هاست، برخلاف سه‌گانه قبلی که ربات‌ها در مقابل انسان‌ها قرار گرفته بودند. این قرارگیری نیز ارتباط مستقیمی با خودآگاهی دارد که آن را فیلم، هم در شخصیت نئو به تصویر می‌کشد و هم در شخصیت مورفیوس و هم در قالب ربات‌هایی که به کمک انسان‌ها آمده‌اند.

نئو و ترینیتی-که دو محور اصلی سه‌گانه ماتریکس هستند- در قسمت چهارم پوسته‌ای خالی از شخصیت‌های قبلی‌اند، زیرا تمرکز نه روی شخصیت‌ها، بلکه روی آن پیامی است که لانا واچوفسکی می‌خواهد با فیلمش بگوید. از همین روی است که اگر سکانسی از ماتریکس4 را درکنار سکانسی از فیلم جان ویک ادیت کنید، هرگز نخواهید فهمید کیانو ریوز در کدام فیلم نقش نئو را برعهده دارد و در کدام یک نقش جان را.

شخصیت ترینیتی که نمادی فمینیستی از زنان قهرمان‌محور در سینمای مردسالار هالیوودی بود نیز به این سرنوشت و حتی بدتر دچار شده است؛ شخصیتی که هیچ‌فرقی با NPC یا همان شخصیت‌های غیرقابل‌بازی در گیم‌های ویدئویی ندارد. زوجی که در انتهای قسمت سوم فدا شدند تا جهان انسان‌ها به صلح برسد، در تناسخ یا رستاخیز یا هر آنچه اسمش را بگذارید، کاملا به سبک دراماهای کره‌ای عمل می‌کنند.

کل داستان چهارم درواقع یک درامای کره‌ای جذاب از رسیدن نئو به ترینیتی است. هرچند دراماهای کره‌ای حداقل تکلیف‌شان با خودشان مشخص است اما در اینجا همین تکلیف نیز معلوم نیست که به کجا ختم خواهد شد، تکلیفی که در شخصیت‌های فرعی فیلم، وضعیتش به‌مراتب فاجعه‌بارتر است؛ از مورفیوس بگیرید که معلوم نیست وظیفه حضورش در فیلم چیست تا نایوبی که تبدیل به پیرزنی غرغرو شده است.
جهان ماتریکس بعد از قسمت چهارم به دوتکه تقسیم خواهد شد؛ سه‌گانه ماتریکس برادران واچوفسکی و سری فیلم‌های ماتریکس لانا واچوفسکی.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار