• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۱۰-۰۵ - ۱۲:۵۸
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

ابهامات لحظه برخورد قطارهای مترو روشن شد

در جلسه امروز شورای شهر جزئیات حادثه برخورد قطارهای مترو بررسی و علل مختلف این حادثه از سوی مسئولین حوزه حمل و نقل مطرح شد.

ابهامات لحظه برخورد قطارهای مترو روشن شد

به گزارش «فرهیختگان»، جلسه صبح امروز شورای شهر با حضور اکثریت اعضا و با محوریت بررسی حادثه اخیر برخورد دو قطار مترو برگزار شد.

در ابتدای این جلسه مهدی چمران رئیس شورای شهر نسبت به لزوم آمادگی تهران در برابر وقوع زمین لرزه سخن گفت و سپس اعضا به مطرح کردن تذکرات خود پرداختند.

سپس مهدی اقراریان طی تذکری به شهردار تهران نسبت به لزوم ارائه گزارش واریز واحدهای اجرایی به خزانه شهرداری، به شهردار تهران تذکر داد.

سپس احمد علوی عضو شورای شهر در تذکری، علت ناکارآمدی بسیاری از طرح های شهرداری و شورای شهر را بی توجهی به حقوق ذی نفعان در تدوین طرح ها و دانست و گفت: تا زمانی که این مشکل در طرح ها رفع نشود شاهد بروز حوادث مختلف مانند آتش سوزی بازار گل هستیم.

وی افزود: متاسفانه ما در طرح ها حقوق ذی نفعان را در نظر نگرفته ایم و بیشتر به فکر خودمان بودیم.

وجود ۱۲۹ ساختمان پر خطر در تهران

سپس مهدی پیرهادی طی تذکری از وجود ۱۲۹ ساختمان بسیار پرخطر در سطح شهر تهران که از پلاسکو هم خطرناک تر و بحران آفرین تر هستند خبر داد و اظهار داشت: اگر به اینها توجه نشود قطعاً یک حادثه و بحران دیگری به وقوع خواهد پیوست و جلوی آن را نمی‌توانیم بگیریم.

وی افزود: اگرچه شهرداری تهران متولی این موضوع نیست اما این واقعیت در تهران وجود دارد، که در حدود ۳ هزار ۵۰۰ ساختمان شناسایی شده پرخطر و ۲۳ هزار و ۱۸۹ ساختمان میان خطر داریم.

پرونده پلاسکو هنوز باز است

سپس ناصر امانی طی تذکری گفت: یکی از ویژگی های تهران را ناپایداری و ناایمنی است. حوادثی که طی روزهای گذشته نیز برای تهران رخ داد، نشان داد که تهران همچنان در معرض خطر است و ظاهراً قرار است ساختمان های ناایمن پس از آتش سوزی و حادثه پلمپ شوند و اراده‌ای برای رسیدگی به آن ها پیش از وقوع حادثه وجود ندارد.

امانی بیان کرد: یکی از وظایف شهرداری اقدام برای جلوگیری از وقوع حادثه برای شهر است.

وی با بیان اینکه در یک دور باطل قرار داریم، اظهار داشت: حادثه پلاسکو سال ۹۵ رخ داد اما هنوز پرونده آن بسته نشده و هنوز مقصر اصلی و رای نهایی آن صادر نشده است.

در لحظه برخورد قطارهای مترو چه اتفاقی رخ داد؟

در ادامه این جلسه مجتبی شفیعی معاون حمل و نقل شهرداری تهران با حضور در صحن شورای شهر، با توضیح درباره حادثه اخیر برخورد دو قطار در خط ۵ مترو تهران گفت: قطار مقصر پیش از ورود به ایستگاه سرعت غیر مجاز داشته و راهور برای جلوگیری از ترمز اضطراری سیستم atp را قطع می کند و وارد ریل می شود تا مسافرگیری را انجام دهد.

وی افزود: سپس چراغ فرمان قرمز بوده و وی باید منتظر عبور قطار بعدی می مانده این در حالیست که بدون توجه به چراغ قرمز، وارد ایستگاه می شود.

معاون حمل و نقل شهرداری تهران اظهار داشت: حدود ۴۹۰ متر پیش از ورود قطار دوم به ایستگاه سیستم ترمز اضطراری وی فعال می شود و کاهش سرعت رخ می دهد و در ایستگاه حدود ۳۰ کیلومتر سرعت داشته که در نهایت دو قطار با هم برخود می کنند. قطار دیگری نیز در حرکت بوده که خوشبختانه متوقف می شود و از حادثه بعدی جلوگیری می شود.

شفیعی اظهار داشت: بر اساس مجموع بررسی ها در کمیسیون سوانح، راهبر ۵ خطا را به صورت همزمان انجام داده و به نظر می رسد در زمان حادثه تمرکز کافی را نداشته است. این خطاها شامل سرعت غیرمجاز، دومی قطع سیستم ATP سوم عبور از چراغ قرمز، چهارم بی توجهی به سوزن و پنجم توقف بی‌جا است.

وی بیان کرد: برخی اشکالات فنی و ضعف در سیستم سیگنالینگ نیز از جمله عوامل این حادثه است. ازجمله ضعف های این سیستم نیز امکان قطع atp توسط راهبر است که منجر به برخورد قطارها شده است.

معاون حمل و نقل شهرداری تهران عنوان کرد: برخی مشکلات فرآیندی در زمینه آموزش و کنترل راهبران نیز وجود داشته و ضعف حفاظت فیزیکی خط ۵ و احتمال آسیب به تجهیزات نیز وجود دارد. اشکال زمینه‌ای دیگر برای این حوادث نیز فرسودگی موجود در سیستم ناوگان مترو، است. سیستم های سیگنالینگ مترو حدود ۲۰ سال قدمت دارد و ما حداقل های این سیستم را نداریم. به علاوه حدود ۴۰ درصد قطارهای این خط نیاز به اورهال دارند و برخی قطعات سال هاست که خریداری نشده و حتی انبار ها برای برخی قطعات خالی است.

فرسودگی مترو جدی است

سپس مهدی شایسته اصل مدیرعامل شرکت بهره برداری متروی تهران با توضیح درباره این حادثه گفت: فرسودگی تجهیزات ما بسیار جدی است و به عنوان مثال چرخ های قطارها به صورت جدی فرسوده است.

وی افزود: نسبت به نیروی پلیس کمبود داریم و ۴۰ ایستگاه در زمینه حفاظت کمبود دارد. از سوی دیگر مراکز فرمان ما یکپارچه نیست و ۲۰ سال است که مرکز فرمان ما نیاز به اورهال دارد. بحث حریق در مترو به مراتب مهم تر و نگران کننده تر از بازار گل است و باید مورد توجه مسئولین قرار گیرد.

شایسته بیان کرد: چارچوب شرکت مترو نیاز به بازبینی دارد. زیر ساخت و توسعه مگر چقدر کار دارد؟. ما نیاز به توسعه و افزایش کیفیت مترو در شهر تهران داریم و باید منابع را از هر جایی حفظ و در این زمینه مصرف کنیم. حدود ۱۰۰ عدد از پله برقی های مترو نیاز به تعویض دارد. به علاوه اجرای تعهد دولت برای حمل و نقل ضروری است.

شایسته بیان کرد: البته در حال حاضر با روش دیگری در حال حرکت به سمت استفاده از ظرفیت های داخلی برای توسعه مترو هستیم. از سوی دیگر ما ۸ هزار پرسنل داریم اما در جای مورد نیاز نیروی متخصص کافی نداریم. یکی از برنامه های ما تعمیر قطعات راهبردی و نیازهای عاجل است که باید تا الان تامی ن می شد. البته شهردار تهران در این زمینه دستور داده اند اما ناهماهنگی های داخلی برای تامین منابع وجود دارد.

وی افزود: بحث روشنایی امری جدی است این در حالی است که متروی ما تاریک و بی روح است و علیرغم توسعه تهران، در حوزه فرهنگی و زیبایی عقب هستیم. از اسفند و فروردین ماه در صورت عدم وقوع مشکلی، دوران تحول و پیشرفت را رقم می زنیم و بحث های مرتبط با فناوری را رقم خواهیم زد.

وی عنوان کرد: امیدوارم با تولیدات بومی، در دروان تحول دوم مترو را توسعه بخشیم. به علاوه یکی از بحث های جدی قطارها، بحث پایانه ها است و در صورت افزایش قطارها نیز باید پایانه ها را افزایش دهیم.

پس از توضیحات مسئولین حوزه حمل و نقل درباره این حادثه، اعضای شورا نظرات خود را نسبت به توضیحات آن ها مطرح کردند.

آغاز تحقیق و تفحص از حادثه متر

پرویز سروری نائب رئیس شورای شهر از آغاز تحقیق و تفحص برای این حادثه خبر داد و گفت: ما انباری پر از قطعات را تحویل دوستان دوره قبل دادیم این در حالی است که گزارشات امروز درباره وضعیت انبارها نگران کننده است و باید ترک فعل دوستان گذشته پیگیری شود. شهرداری باید به سرعت اولویت بندی کرده و موضوعات مرتبط با جان شهروندان را در اولویت قرار دهد.

وی تاکید کرد: برای جلسه آینده تحقیق و تفحصی در موضوع مترو انجام خواهیم داد.

سپس نرجس سلیمانی عضو شورای شهر با طرح پرسشی از شایسته، با اشاره به توافق اخیر شرکت بهره‌برداری مترو تهران و اسنپ گفت: با چه امتیازی این توافق انجام شده و جزئیات آن چگونه است.

در ادامه مهدی پیرهادی گفت: از شهردار تهران می خواهم با عنایت به بودجه مصوب اصلاحی شهرداری و مدت باقی مانده تا پایان سال و با توجه به مصوبات شورای شهر در زمینه توسعه حمل و نقل شهری، نسبت به توسعه و تجهیز ناوگان عمومی اقدام کند.

مترو دربار شاهی نیست

در ادامه مهدی چمران گفت: از دوستان مترو می خواهم این سیستم تشریفاتی در مترو را حذف کنند. اینجا یک شرکت مترو است نه دربار شاهی و نیازی به این همه تشریفات در مترو وجود ندارد و باید این موضوع اصلاح شود.

در ادامه شایسته در پاسخ به اعضای شورای شهر گفت: ما با مطرح کردن مشکلات قصد ایجاد بی اعتمادی نداریم اما این حقیقت وضع موجود است. از ۱۶۰۰ راهبر مترو حدود نیمی از افراد معاینات پزشکی را انجام نداده اند. در سیستم جذب راهبری مسائلی داریم و تعداد راهبران از دو نفر به یک نفر کاهش یافته است.

وی افزود: در حال حاضر یک دوربین در انبارهای ما وجود ندارد این در حالی است که حتی در سوپر مارکت ها نیز دوربین وجود دارد. در حال حاضر ۵۰ رام قطار عاجل نیاز داریم و ۵۰ قطار دیگر در مرحله دوم و ۷۰۰ واگن نیز نیاز داریم.

در نهایت نیز به دلیل طولانی شدن روند بررسی حادثه برخورد قطارهای مترو، اعضای شورای شهر فرصت بررسی دیگر دستورات جلسه را پیدا نکردند و جلسه شورای شهر به پایان رسید./ مهر

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

امیرحسین کسائی، خبرنگار:

مسجد پارک قیطریه و بانی خیر

مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت و حقوقی شورای شهر تهران:

نگاهی به علت‌های ساختاری مشارکت پایین‌تر از میانگین در تهران

همه ابهامات مصوبۀ جدید شورای عالی فضای مجازی؛

ممنوع می‌کنم، پس هستم!

در پی انتقاد از به کار رفتن واژه «خلیج فارس»؛

خبرنگاران قطری، لطفا به موزه‌ها سر بزنید!

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

از شورشی‌های یمنی تا سال 57! چراغ سبز به تحقیر ملی

علی سعد، مدیر اندیشکده حکمرانی شریف:

مهجوریت سرمایه ‌اجتماعی و تلاش برای اصلاح امور

نقدی به یک رفتار رسانه‌ای که چند بار تکرار شده است

کاش مردم سیستان‌و‌بلوچستان، توییت خانم خبرنگار را ندیده باشند

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

تنش در شرق از زاویه‌ای دیگر

سهیلا عباس‌پور، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

کریم مجتهدی؛ فیلسوفی وقف فلسفه

پژوهشگر هسته عدالت اجتماعی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

مدرسه دولتی از نوعی دیگر

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

بنویسید مرا، شهر مرا خشت به خشت

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

مردی در خیابان کشوردوست

نعمیه موحد، روزنامه‌نگار:

چرا دوباره هک شدیم؟

بچه کشتن تو مرام من نیست؛

دم ناصر خاکزادهای مدینه گرم...

در ۱۰۰ سالگی از جان جلال چه می‌خواهیم؟

ایران ۱۴۰۲ و جنبش جلال

حضور وزیر بهداشت و خبرنگار صداوسیما در اتاق زایمان؛

اتاق زایمان بیلبورد تبلیغاتی نیست

ابوالقاسم رحمانی، دستیار سردبیر:

موضع فان فانی

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

پرواز از پمپ‌بنزین

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر روزنامه فرهیختگان؛

از عباس آژانس تا سخنران تلویزیون + فیلم

حامد عسکری، شاعر و نویسنده؛

ملاقات بر سطح لغزنده‌ کلمات

از میدان التحریر تا دانشگاه هاروارد؛

ایران در نوک پیکان درگیری‌ است

فاطمه کنعانی، عضو هیات‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

قوی سیاه هوش‌مصنوعی و دنیای سفید کودکان

رامین شمسایی‌نیا، دانش‌آموخته دکترای علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی:

ایده «مقاومت اجتماعی» اسلام‌گرا و لکنت علوم اجتماعی متاخر

خبر بازداشت فرزند یکی از مسئولان قضایی تایید شد

فرصت و تهدید برخورد با یک دانه‌درشت دیگر

کلید اسرار بر قفل صندوق‌های قرض‌الحسنه؛

روایتی از شگرد جدید فرار مالیاتی در استان فارس

تاثیر و تأثر سینما و جامعه از منظر مرحوم دکتر عماد افروغ

سینما آینه جامعه است

به بهانه استعفای لوئیس روبیالس، رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا به‌خاطر اقدام غیراخلاقی در جام‌جهانی

وقتی اخلاق بر فوتبال پیروز شد

ادعای معاون وزیر آموزش‌وپرورش مبنی‌بر تعطیلی انتشارات گاج باز هم آب رفت؛

مردودی آموزش و پرورش در آزمون گاج

مهدی عبداللهی، دبیر گروه اقتصاد:

موفقیت سیاست دلارزدایی از ارز اربعین

رضا کردلو، روزنامه‌نگار:

پراکنده از اربعین

صادق نیکو، روزنامه‌نگار:

زبان رسا و البته رسانا

احمد اولیائی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

اربعین را به مثابه «فرهنگ» باید دید نه اتفاق مناسکی موسمی

نقدی بر سفر هیات فنی آب ایران جهت درخواست اجرای کامل قرارداد هیرمند

غصه ناتمام هیرمند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار