«فرهیختگان» به بهانه برگزاری سی‌امین جشنواره دانشجوی نمونه بررسی کرد
جشنواره دانشجوی نمونه که سال گذشته مانند بسیاری از جشنواره‌ها به‌دلیل همه‌گیری کرونا برگزار نشده بود،‌ قرار است امسال بیست‌و‌نهمین و سی‌امین دوره‌اش به‌صورت همزمان برگزار شود. درست است که در عمل فرصتی برای شرکت در این جشنواره باقی نمانده، اما اطلاق عنوان دانشجوی نمونه کشوری کافی است تا هر دانشجویی را برای شرکت در این رقابت قلقلک دهد.
  • ۱۴۰۰-۰۹-۲۹ - ۰۰:۳۷
  • 00
«فرهیختگان» به بهانه برگزاری سی‌امین جشنواره دانشجوی نمونه بررسی کرد
چگونه یک دانشجوی نمونه شویم؟
چگونه یک دانشجوی نمونه شویم؟

زهرا رمضانی- یگانه عرب، گروه دانشگاه: جشنواره دانشجوی نمونه که سال گذشته مانند بسیاری از جشنواره‌ها به‌دلیل همه‌گیری کرونا برگزار نشده بود،‌ قرار است امسال بیست‌و‌نهمین و سی‌امین دوره‌اش به‌صورت همزمان برگزار شود. درست است که هنوز یک روزی زمان باقی مانده تا دانشجویان بتوانند کارهای ثبت‌نام خود را انجام دهند؛ اما از چهار تا 11 دی‌ماه فرصت دارند مستندات خود را برای شرکت در ماراتن این جشنواره ارسال کنند. تازه بعد از آن است که مرحله داوری آثار از 15 تا 30 دی‌ماه آغاز می‌شود و درنهایت نیز اسامی برگزیدگان نیمه‌اول اسفندماه مشخص خواهد شد. هدف اصلی این جشنواره آن است که بتواند درنهایت بعد از داوری دانشجویان در سطح دانشگاهی، رقابتی را در سطح کشوری برگزار کند تا دانشجویی که توانسته بالاترین امتیاز را در حوزه‌های علمی، فرهنگی و آموزشی به دست بیاورد، معرفی کند.

درست است که در عمل فرصتی برای شرکت در این جشنواره باقی نمانده، اما اطلاق عنوان دانشجوی نمونه کشوری کافی است تا هر دانشجویی را برای شرکت در این رقابت قلقلک دهد. اما این جشنواره برخلاف عمده جشنواره‌هایی که ویژه دانشجویان برگزار می‌شود، نیاز به برنامه‌ریزی دقیق و آمادگی قبلی دارد. در اصل نمی‌توان به محض اطلاع از شروع ثبت‌نام‌ها، وارد این جشنواره شد؛ چراکه براساس آیین‌نامه این جشنواره نحوه امتیازدهی به بخش‌های تعیین‌شده به‌گونه‌ای نیست که بتوان ظرف تنها چند روز مهلت تعیین‌شده برای ارسال مستندات، این کار را انجام داد. از طرف دیگر با در نظرگرفتن شیوه‌نامه اجرایی این جشنواره، به احتمال زیاد تغییری در کلیت چگونگی این جشنواره ایجاد نمی‌شود،‌ یعنی دانشجویان در سه بخش اصلی کسب امتیاز که همان آموزشی، پژوهشی و فرهنگی است باید از همین حالا تلاش کنند تا برای جشنواره 1402-1401 در تمام این حوزه‌ها، دست برتر را داشته باشند. در همین ابتدای کار باید خیال دانشجویان کاردانی را راحت کنیم؛ چراکه آنها به هیچ عنوان نمی‌توانند در این جشنواره شرکت کنند.

3 راهکار برای کسب امتیازات بخش آموزشی

برای کسب امتیازات بخش آموزشی حواس‌تان به مقطع تحصیلی،‌ آزمون زبان و المپیادهای علمی باشد؛ چراکه معدل هر نیمسال‌تان در هر مقطع تحصیلی می‌تواند شانس بزرگی را برای دانشجوی نمونه‌شدن به شما بدهد. در اصل اگر کارشناسی پیوسته هستید و معدل‌تان 16 است، هشت امتیاز برای هشت نیمسال خواهید داشت،‌ در این میان برای کارشناسی‌ارشد ناپیوسته و معدل 17 به چهار امتیاز برای چهار نیمسال،‌ کارشناسی‌ارشد پیوسته و معدل 16 به 15 امتیاز برای 12 نیمسال، ‌دکترای عمومی به 10 امتیاز برای 10 نیمسال البته اگر معدل‌تان 16 باشد و سه امتیاز برای سه نیمسال دکترای تخصصی می‌رسد،‌ البته در بخش آخر نیز شرط کسب این امتیاز داشتن معدل 17 است. گواهی قبولی در حداقل دو آزمون ارتقا و گواهی قبولی در آزمون بورد تخصصی نیز به ترتیب 35 و 37 امتیاز خواهد داشت. وضعیت برای شما المپیادهای علمی متفاوت‌تر خواهد بود. یعنی اگر مقام اول و مدال طلا داشته باشید، ‌سه امتیاز، نقره دو امتیاز، برنز یک و درنهایت اگر در زمره شایسته تقدیری‌ها قرار گیرید، 5/0 امتیاز خواهید داشت. از طرفی شرط داشتن مدرک زبان هم باعث شده این مقوله بتواند یکی از ملاک‌های امتیازدهی قرار گیرد. البته هرکدام از مدارک زبان امتیاز خاص به خودش را دارد اما درنهایت بیشترین امتیاز این بخش پنج و کمترین آن نیز دو خواهد بود که این مهم تنها بستگی به نمره قبولی در آزمون زبان دارد. همچنین اگر بیش از یک مدرک معتبر زبان داشته باشید، ‌بالاترین امتیاز برایتان لحاظ خواهد شد. بخش دکترای عمومی خود امتیازات خاصی دارد که درمجموع به حداکثر هشت امتیاز نیز می‌رسد، ‌در این میان قبولی در آزمون‌های جامع علوم پایه کشوری، جامع پیش‌کارورزی کشوری، جامع پیش‌کارورزی دانشگاهی و جامع علوم‌پایه دانشگاهی می‌تواند شما را یک پله از دیگر دانشجویان این مقطع جلو بیندازد.

از ترجمه کتاب تا اختراع و مقاله؛ مسیرهای کسب امتیاز بخش پژوهشی

بخش پژوهشی که برخلاف اسمش شامل حال هر سه مقطع می‌شود، می‌تواند یکی از مسیرهای مطمئن برای رسیدن به‌عنوان دانشجوی نمونه باشد. این بخش خود زیرشاخص‌های متفاوتی دارد که هرکدام امتیازات خاص به خودش را دارد. در بخش مقالات حداکثر امتیاز تعیین‌شده 40 امتیاز است. در بخش طرح‌های پژوهشی نیز درنهایت می‌توانید 10 امتیاز را به دست آورید، البته این بخش شامل حال دانشجویان کارشناسی هم می‌شود. با این وضعیت اگر مجری اصلی طرح باشید امتیاز بیشتری را نسبت به همکار طرح به دست می‌آورید. همچنین اگر کتابی تالیف کرده‌اید هم می‌توانید امتیازش را به دست آورید، البته این بخش نیز همانند طرح‌ها درنهایت 10 امتیاز خواهد داشت که بنا به تعداد نویسندگان و مقطع تحصیلی، سطح امتیازدهی هم متفاوت خواهد شد. ترجمه و گردآوری کتاب هم همانند تالیف 10 امتیاز دارد، اما اگر توانسته باشید اختراع یا نوآوری را به ثبت برسانید می‌توانید حداکثر از 20 امتیاز این بخش بهره‌مند شوید. درنهایت تنها برگزیده شدن در مسابقات یا جشنواره‌های علمی است که می‌تواند 10 امتیاز دیگر به امتیازات بخش پژوهشی اضافه کند.

امتیاز‌های فرهنگی را فراموش نکنید!

دانشجویان شرکت‌کننده در دوره بعد جشنواره دانشجوی نمونه در کسب امتیاز بخش فرهنگی بدانند که امتیازات بخش فرهنگی شامل بخش فعالیت‌های قرآنی حداکثر ۳۰ درصد، فعالیت در نهادهای دانشجویی حداکثر ۲۰ درصد، نشریات دانشجویی حداکثر ۱۵ درصد، مسابقات و جشنواره‌های فرهنگی، هنری و ادبی حداکثر ۲۵ درصد، مسابقات ورزشی حداکثر ۲۰ درصد و سایر فعالیت‌های فرهنگی حداکثر ۱۰ درصد امتیازات بخش فرهنگی را شامل می‌شود. در این میان اگر کتاب تالیفی یا ترجمه‌ای داشته باشید که با رشته تحصیلی‌تان مرتبط نباشد در زمره موضوعات قرآنی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، هنر و ورزشی تلقی شده و می‌تواند برایتان آورده‌ای داشته باشد.

فناوری؛ بخشی که می‌توان روی امتیازش حساب کرد!

درکنار همه بخش‌هایی که باید برای کسب امتیاز، مستند به ارائه کتاب و مقاله و... بپردازید، اگر تنها ایده فناورانه‌ای داشته باشید، بازهم دست‌تان به نسبت دیگر دانشجویان پر خواهد بود. به‌عبارت دیگر حداکثر امتیاز تعیین‌شده برای این بخش 11 امتیاز است که اگر به‌صورت مستقل این ایده را ارائه کرده باشید، ‌پنج امتیاز، ‌مشترک با دانشجوی دیگر 3.5 امتیاز و درنهایت اگر با عضو هیات‌علمی اقدام به این کار کرده باشید، می‌توانید 2.5 امتیاز را از آن خود کنید. شاید این بخش تنها بخشی باشد که می‌توانید در روزهای پایانی ثبت‌نام نیز برای آن فکری کنید و طبیعتا این مهم باعث می‌شود بخش فناوری یکی از بخش‌هایی باشد که کسب امتیاز در آن به یکی از ساده‌ترین کارها تبدیل شود.

البته اگر در زمره واحد فناور تلقی شوید هم هشت امتیاز خواهید داشت، اگر منظور از واحد فناور در اینجا، واحدی است که دارای هویت مستقل (حقوقی) بوده و براساس مقررات سازمان ثبت اسناد تاسیس شده باشد. ارائه محصول فناورانه نیز راهکار دیگری است که هشت امتیاز را به سبد امتیازهایتان اضافه خواهد کرد.

فناوری بخش دیگری هم به نام آموزش دارد،‌ بخشی که کمترین امتیاز را به دوش می‌کشد و از دل آن تنها 6 امتیاز به دست می‌آورید که این مهم خود شامل شرکت در استارتاپ‌ها و شرکت در دوره آموزشی می‌شود.

نحوه استفاده از امتیازات  مختص دانشجویان دارای شرایط خاص

 درست است دانشجویان با توجه به مقاطع تحصیلی‌ای که دارند، باید بتوانند در هرکدام از سه بخش اصلی فرهنگی، آموزشی و پژوهشی حدنصاب امتیازات را کسب کنند، اما شیوه‌نامه آموزشی برای شما که در زمره دانشجویان دارای شرایط ویژه قرار دارید نیز امتیازات خاصی را در نظر گرفته است. یکی از همان تبصره‌ها مختص دانشجویان معلول است. این قشر از دانشجویان می‌توانند از امتیازی که صرفا برای آنها در نظر گرفته شده بهره‌مند شوند. البته اولین مولفه برای این کار آن است که تاییدیه‌ای از سوی سازمان بهزیستی به مسئولان ارائه دهد، تنها از این طریق است که 10 امتیاز تشویقی را به دست می‌آورید،‌ اما این تنها به شرطی است که پیش‌تر موفق به کسب 90 درصد حد نصاب امتیاز لازم برای شرکت در این جشنواره شده باشید.

خوب است بدانید اگر به‌عنوان دانشجویی در زمره جانبازان، آزادگان‌، رزمندگان و خانواده آنها قرار می‌گیرید، باز هم می‌توانید از امتیاز خاصی بهره‌مند شوید.

البته نمی‌توان به‌صورت دقیق درباره میزان امتیازی که قرار است در سال آینده برای این بخش اعمال شود، صحبت کرد اما میزان این امتیازدهی از 5 تا 12 امتیاز بنا به شرایط دانشجو متغیر خواهد بود. در این بین هم امتیاز مدت حضور خواهران در اسارت یا جبهه با ضریب دو محاسبه می‌شود.

نکات ضروری که فراموشی‌اش کار دست‌تان خواهد داد

درکنار چگونگی کسب امتیاز بخش‌های مختلف نباید این مهم را فراموش کنید که اصلا برای راهیابی به این جشنواره باید حداقل‌هایی را داشته باشید. یعنی حداقل معدل‌تان در مقطع کارشناسی 16، ارشد 17، ارشد پیوسته و دکترای عمومی 16 و دکترای پیوسته و تخصصی نیز 17 باشد. البته برای دانشجویان مقطع کارشناسی‌ارشد و دکتری این مساله بدون احتساب نمره پایان‌نامه آنهاست. از طرف دیگر جمع امتیازهایی که باید در هر چهار حوزه آموزشی، پژوهشی،‌ فرهنگی و فناوری کسب می‌کنید به 100 برسد و در غیر این صورت نمی‌توانید راه به جایی ببرید.

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰