• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۹-۲۹ - ۰۰:۱۸
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0
طرح استیضاح وزیر اقتصاد مدافعان کمی دارد، وزیر صمت‌ بیشتر

کدام استیضاح جدی است کدام نه؟

فارغ از اینکه بحث استیضاح سیدرضا فاطمی‌امین و سیداحسان خاندوزی تا چه میزان جدی بوده اما موضع‌گیری‌های اخیر نمایندگان مجلس نشان می‌دهد بهارستان‌نشینان پیرامون عملکرد این دو وزیر کابینه سیزدهم انتقادهایی جدی دارند.

کدام استیضاح جدی است کدام نه؟

معین رضیئی، روزنامه‌نگار: در روزهای گذشته اخبار متفاوتی مبنی‌بر استیضاح سیدرضا فاطمی‌امین، وزیر صمت و سیداحسان خاندوزی، وزیر اقتصاد توسط مجلس شورای اسلامی در رسانه‌های مختلف منتشر شده است. در برخی از این اخبار منتشرشده به مصاحبه‌های نمایندگان مجلس نیز استناد شده بود، مانند مصاحبه‌ سیدجواد حسینی‌کیا نایب‌رئیس کمیسیون صنایع مبنی‌بر جمع‌آوری امضا برای استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت سیزدهم. اما در سمت دیگر ماجرا، خیلی زود اصل استیضاح وزرای صمت و اقتصاد از سوی برخی دیگر از نمایندگان مانند علیرضا سلیمی، عضو هیات‌رئیسه مجلس و سیدکاظم موسوی، نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی تکذیب شد. فارغ از اینکه بحث استیضاح سیدرضا فاطمی‌امین و سیداحسان خاندوزی تا چه میزان جدی بوده اما موضع‌گیری‌های اخیر نمایندگان مجلس نشان می‌دهد بهارستان‌نشینان پیرامون عملکرد این دو وزیر کابینه سیزدهم انتقادهایی جدی دارند و به‌دلیل همین انتقادها برخی نمایندگان به‌دنبال طرح سوال از وزرای صمت و اقتصاد هستند که در ادامه‌ گزارش امروز «فرهیختگان» به بررسی ریشه این انتقادها خواهیم پرداخت.

  افزایش قیمت خودرو عامل اصلی نارضایتی از وزیر صمت

افزایش 18 درصدی قیمت خودرو سرآغاز کشمکش‌های میان مجلس شورای اسلامی و وزیر صمت بود. این افزایش قیمت یکشنبه هفته‌گذشته پای فاطمی‌امین را به‌منظور پاسخگویی به مجلس کشاند، طبق اظهارات روح‌الله عباس‌پور سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس، فاطمی‌امین در توجیه افزایش قیمت‌ها خطاب به نمایندگان گفته، اگر اقدامی درخصوص اصلاح قیمت خودرو صورت نمی‌گرفت، زیان خودروسازان در پایان سال به ۱۰۵ هزار میلیارد تومان می‌رسید. بعد از این جلسه بررسی برخی مواضع اعضای کمیسیون صنایع مجلس نشان می‌دهد آنها از توضیحات وزیر صمت در چرایی افزایش قیمت خودرو قانع نشدند، نمایندگان معتقدند این افزایش قیمت غیرقانونی و خلاف وعده‌های پیشین وزیر صمت است، زیرا پیش از این در ابتدای آبان امسال فاطمی‌امین وعده داده بود قیمت هیچ‌کدام از خودرو‌های داخلی افزایش پیدا نمی‌کند. علاوه‌‌بر این‌وعده‌ فاطمی‌امین، اواسط ماه گذشته نیز دو شرکت خودرو‌سازی سایپا و ایران‌خودرو بدون دریافت مجوز از ستاد تنظیم بازار به‌عنوان مرجع تعیین‌کننده قیمت خودرو، قیمت محصولات‌شان را با توجیه افزایش هزینه‌ها و تولید همراه با زیان بین 15 تا 19 درصد افزایش دادند، این اقدام شرکت‌های خودروساز با موجی از نارضایتی عمومی روبه‌رو شد و در واکنش به این اقدام غیرقانونی رئیس‌جمهور بلافاصله دستور داد افزایش قیمت خودروها لغو شود. حالا بعد از گذشت حدود یک‌ماه از این دستور بار دیگر این دو شرکت‌ بدون دریافت مجوز از ستاد تنظیم بازار به بهانه‌های قبلی قیمت محصولات خود را افزایش دادند اما در این نوبت اقدام غیرقانونی شرکت‌های خودروساز با حمایت وزیر صمت نیز مواجه شد، زیرا همان‌طور که گفتیم فاطمی‌امین معتقد است اگر قیمت‌ها اصلاح نمی‌شد خودروسازان زیان می‌دیدند. این توجیه مورد پذیرش مجلس قرار نگرفته و به همین دلیل در جلسه با وزیر صمت مقرر شده است کارگروهی مشترک میان دولت و مجلس برای بررسی افزایش 18 درصدی قیمت خودرو تشکیل شود تا در این رابطه تصمیم‌گیری صورت پذیرد. اگر این کارگروه به خروجی مشخص نرسد با توجه به نارضایتی‌های کنونی شاید در آینده شاهد استیضاح فاطمی‌امین باشیم.

  بورس؛ پاشنه‌آشیل وزیر اقتصاد

اوضاع نابسامان بورس عامل اصلی انتقادات مجلس به عملکرد سیداحسان خاندوزی، وزیر اقتصاد دولت سیزدهم است. حل مشکل بورس یکی از وعده‌های مهم سیدابراهیم رئیسی در زمان انتخابات ریاست‌جمهوری بود. اما با وجود این وعده در سه‌ماهی که دولت فعالیت خود را به‌طور رسمی آغاز کرده، اوضاع بورس تغییر محسوس و چندانی نسبت به گذشته نداشته است. نمایندگان مجلس عامل اصلی این نابسامانی در بورس را وزیر اقتصاد می‌دانند. در همین راستا محمدحسین آصفری، نماینده مردم اراک چندی قبل در صحن علنی مجلس در تذکری خطاب به خاندوزی گفته بود: «آقای خاندوزی پیش از وزارت دائم توئیت می‌کردند و درمورد خروج بورس از وضعیت بحرانی راهکار می‌دادند. حالا همان راهکارهایی را که توئیت می‌کردند، اجرا کنند تا مشکلات بورس حل شود.»

علاوه‌بر این تذکر آصفری، سخنان چندی قبل مرحبا، سخنگوی کمیسیون اقتصادی نیز نشان‌دهنده‌ نگرانی مجلس از شرایط کنونی بورس است. مرحبا در این رابطه گفته بود نمایندگان مجلس به‌ویژه اعضای کمیسیون اقتصادی درخصوص شرایط بورس و عرضه اوراق‌ بدهی دولت، نگرانی‌هایی داشته و دارند و این مساله احتمال استیضاح وزیر اقتصاد را کمی قوت می‌بخشد اما این موضوع هنوز از قاطعیت کافی برخوردار نیست، زیرا مجلس درنظر دارد حداکثر همکاری را برای بهبود شرایط معیشتی مردم با دولت انجام دهد. به جز سخنان مرحبا در یک جمع‌بندی کلی از اظهارات سایر نمایندگان نیز می‌توان استنباط کرد که با وجود تمام انتقادات مجلس به وزیر اقتصاد در شرایط کنونی، بهارستان‌نشینان قصدی برای استیضاح خاندوزی به‌طور جدی ندارند. اما این شرایط ناپایدار است، اگر در عملکرد وزیر اقتصاد تغییر رویه‌ای صورت نگیرد و اوضاع بازار سرمایه به همین منوال باقی بماند، شاید در ماه‌های آینده سیداحسان خاندوزی نخستین وزیر خارج‌شده از کابینه رئیسی باشد.

در همین رابطه مطالب زیر را بخوانید:

لطف‌الله سیاه‌کلی، عضو کمیسیون صنایع مجلس در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

از توضیحات وزیر صمت قانع نشده‌ایم (لینک)

 

غلامرضا مرحبا، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

وزیر اقتصاد فعلا استیضاح نمی‌شود (لینک)

 

محمد صادقی، اقتصاددان در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

وزیر اقتصاد متولی نوسان بورس نیست (لینک)

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند