• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۹-۱۸ - ۰۱:۰۳
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
جواد میری، استاد دانشگاه و جامعه‌شناس در دومین نشست فصلی انجمن ادبی جوزا:

دهه نود، دوران حمله به جلال و دکتر شریعتی بود

در دهه نود، از سمت سازمان‌های دولتی و رسانه‌ها و روزنامه‌های زنجیره‌ای، توهین‌های زیادی به دو نفر می‌شد؛ یک نفر جلال آل‌احمد و یک نفر دکتر شریعتی. صبح تا شب کار این رسانه‌ها شده بود تخریب جلال آل‌احمد و دکتر شریعتی و سخنگوی این جریان نیز سیدجواد طباطبایی بود و او می‌گفت که جلال و شریعتی اساس و بنیان وحدت ملی را نشانه رفته بودند.

دهه نود، دوران حمله به جلال و دکتر شریعتی بود

حمیدرضا ندیری: 53 سال پس از روزی که جلال آل‌احمد کتاب «در خدمت و خیانت روشنفکران» را منتشر کرد، هنوز هم مباحث طرح‌شده در آن کتاب مبتلابه جامعه ایران هستند و درباره نظریات جلال آل‌احمد در این کتاب بحث و تبادل‌نظر صورت می‌گیرد. یکی از آخرین نمونه‌ها درخصوص مباحثی که راجع‌به کتاب «در خدمت و خیانت روشنفکران» مطرح شده است، نشست فصلی انجمن ادبی جوزا است که به نقد و بررسی این کتاب اختصاص پیدا کرد. روز سه‌شنبه نهم آذر 1400 در دومین نشست فصلی انجمن ادبی جوزا، با حضور تنی چند از کارشناسان علوم اجتماعی و فلسفه، در سالن اجتماعات فرهنگسرای رازی، به نقد و بررسی کتاب در خدمت و خیانت روشنفکران اثر جلال آل‌احمد پرداخته شد. طی یک دهه گذشته بارها به این کتاب در نشست‌های گوناگون و نشریات مختلف پرداخته شده است اما در این نشست، غیر از خود جلال آل‌احمد، به همان نشست‌های قبلی و مقالاتی که عموما علیه جلال و دکتر شریعتی نوشته شده بودند هم اشاره شد.

در ادامه به بازتاب بخشی از صحبت‌های سیدجواد میری در رابطه با این کتاب پرداخته شده است. سیدجواد میری‌، متولد ۱۳۵۰، جامعه‌شناس ایرانی-سوئدی و دانشیار جامعه‌شناسی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است. آثار او عمدتا در حوزه نظریه اجتماعی و متفکران اسلامی است.

جواد میری در دومین نشست فصلی انجمن ادبی جوزا در سالن اجتماعات فرهنگسرای رازی که به نقد و بررسی کتاب در خدمت و خیانت روشنفکران اختصاص داشت، گفت: «این کتاب، نگاه جلال آل‌احمد به جریان روشنفکری است که شاید حرف‌های زیادی در رابطه با آن زده شده باشد، اما روی آن کم کار شده است. در دهه نود، از سمت سازمان‌های دولتی و رسانه‌ها و روزنامه‌های زنجیره‌ای، توهین‌های زیادی به دو نفر می‌شد؛ یک نفر جلال آل‌احمد و یک نفر دکتر شریعتی. صبح تا شب کار این رسانه‌ها شده بود تخریب جلال آل‌احمد و دکتر شریعتی و سخنگوی این جریان نیز سیدجواد طباطبایی بود و او می‌گفت که جلال و شریعتی اساس و بنیان وحدت ملی را نشانه رفته بودند.» سیدجواد میری در ادامه با اشاره به این موضوع که فارغ از ادیب و نویسنده بودن جلال آل‌احمد، به مطالعه این شخصیت، با محوریت این پرسش پرداخته که آیا اصلا جلال آل‌احمد نگاهی به مسائل کلان مملکت داشته یا خیر، افزود: «باید بپرسیم آیا جلال آل‌احمد یا شریعتی دیدگاهی ضدوحدت ملی داشته‌اند یا فهم آنها در این مسائل متفاوت بوده است؟ جلال نه‌تنها یک خودانتقادی نسبت به خودش داشت، بلکه نسبت به آن صورت‌بندی‌هایی که در جامعه راجع‌به مسائل کلان حوزه فکر و اندیشه وجود داشت و حتی باورهای متقن در باب مسائل تاریخی نیز ایراد وارد می‌‌کرد. یک نمونه به‌عنوان مثال (که اگر در دهه نود این حرف‌ها زده می‌شد، هزاران انگ بر آدم می‌زدند) ظهور صفویه و نگاه صفویه به عثمانی است که اگر نگاه درست‌تری می‌بود، شاید استعمار به معنای امروزی آن به این‌گونه در جهان پدید نمی‌آمد. امروز نگاه به تاریخ گذشته ایران، یک‌سری قالب‌هایی پیدا کرده که اگر ما از آن قالب‌ها بگذریم، در نظر برخی انگار که وحی منزل را زیرپا گذاشته‌ایم. اما جلال این‌گونه نگاهی نداشت. در یکی از بخش‌های کتاب در خدمت و خیانت روشنفکران، یک عنوانی وجود دارد به نام «روشنفکر ایرانی کجاست؟» در این صدساله، در این جریان روشنفکری شاید کسی نبوده که این‌گونه به وضوح درباره مساله ایران و ایرانیت و تکثری که در ایران وجود دارد و تاثیرش بر مفهوم روشنفکری صحبت کرده باشد، بدون اینکه پنهان‌کاری داشته باشد.»

وی در ادامه افزود: «سنت روشنفکری در ایران با مساله زبان ترکی و مساله آذربایجان به‌گونه‌ای درحال مناقشه و منازعه و نزاع درونی است. از اواخر دوران قاجار تا سال انقلاب (1357) برخی روشنفکران به‌شدت در تلاش بودند تا با این تکثر و تنوعی که در جامعه ایران وجود دارد و با اسلامی که بین این تکثر، وحدتی به وجود آورده است، مبارزه کنند.»

میری ادامه داد: «بعد از مرگ یکی از سران این جریان روشنفکری، آنها از مقابله مستقیم با اسلام و روحانیت خودداری و سعی کردند ملایم‌تر به مبارزه بپردازند. اما این بار، ایرانیت را در مقابله با زبان عربی تعریف می‌کردند. از سوی دیگر به‌شدت به زبان ترکی حمله می‌کردند. جلال که در اواخر دهه 30، راجع‌به این مسائل صحبت می‌کند، نوع نگاهش به مساله روشنفکری و مساله زبان، قابل‌توجه است. حتی امروزه که در قرن بیست‌ویکم هستیم، هیچ‌کدام از روشنفکران حوزه عمومی یا کسانی که به‌نوعی در حوزه عمومی در حال نویسندگی یا در حال یک گفتاری هستند، توجه کافی نداشتند. جلال آل‌احمد اما در این بین، یک انسان تقریبا وحید و یگانه‌ای است که به این مسائل اینچنین توجهی دارد. چرا این توجه را داشت؟ به این دلیل که به دنبال این بوده که چگونه می‌شود یک وحدت ملی درست کرد که این وحدت ملی، بتواند جامعه ایران را از اختلافات بنیادی که دچارش شده برهاند؟»

گفتنی است در ادامه این بحث به رابطه بین روشنفکری و ترجمه در ایران و کیفیت آن نیز پرداخته شد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟