• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۹-۱۸ - ۰۱:۲۲
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

عصر پس از عاشقانه‌های رمانتیک

داستان‌های سیندرلا، زیبای خفته، دیو و دلبر یا هر عاشقانه‌ای از دو دهه پیش، همواره با پایانی عاشقانه تمام می‌شدند که شخصیت اصلی دختر عشق حقیقی‌اش را پیدا می‌کرد و آن زوج به خوبی و خوشی زندگی‌شان را ادامه می‌دادند. اما در داستان‌ها و انیمیشن‌هایی که در دهه اخیر تولیده شده‌اند، جهش معنایی عشق به وضوح مشخص است.

عصر پس از عاشقانه‌های رمانتیک

سارا ابراهیمی‌پاک، پژوهشگر حوزه نوجوان: نوجوان‌ها به اقتضای سن‌شان مخاطب محصولات رسانه‌ای مثل داستان‌ها، رمان‌ها و انیمیشن‌های مختلفی هستند که درونمایه اصلی‌شان «عشق» است. 20 سال پیش، آنچه از عشق در دنیای والت‌دیزنی دیده می‌شد، با آنچه درحال حاضر نمایش داده می‌شود، زمین تا آسمان فرق کرده است. عشق همچنان محور اصلی داستان‌های دیزنی است، اما گستره معنایی دیگری را در برگرفته: دیگر حالت ایده‌آل، عشق به جنس مخالف نیست بلکه عشق به خانواده است که در ادامه آن را بیشتر توضیح می‌دهیم.

داستان‌های سیندرلا، زیبای خفته، دیو و دلبر یا هر عاشقانه‌ای از دو دهه پیش، همواره با پایانی عاشقانه تمام می‌شدند که شخصیت اصلی دختر عشق حقیقی‌اش را پیدا می‌کرد و آن زوج به خوبی و خوشی زندگی‌شان را ادامه می‌دادند. اما در داستان‌ها و انیمیشن‌هایی که در دهه اخیر تولیده شده‌اند، جهش معنایی عشق به وضوح مشخص است. در پایان داستان، دو خواهر یا برادر با وجود اختلاف‌هایشان آشتی می‌کنند یا در خانواده صلح به وجود می‌آید. این عشق قرار نیست صرفا عشق بین یک مرد و زن باشد که مرد سوار بر اسب سفید، دختری را که نیمه‌ گمشده‌اش است و از قضا شرایط زندگی خوبی ندارد، می‌بیند و با یک نگاه عاشق هم می‌شوند و پس از گذر از مشکلات فراوان به یکدیگر می‌رسند. بلکه عشق به تصویر کشیده‌شده در دهه اخیر قرار است ما را شاد کند، مشکلات ما را حل کند و به ما فرصت رشد و تغییر و تجربه دهد. درنتیجه تصویر عشق از یک اهرم نجات‌دهنده که پایانی خوش می‌آفریند، تبدیل به معنایی شده است که در جریان زندگی روزمره متوجه آن می‌شویم. آثار دیزنی دیگر از ما انتظار ندارد که منتظر شاهزاده‌ای با زره درخشان و چهره‌ای ورای واقعیت باشیم بلکه از ما انتظار دارد خواهر یا برادر خود را ببخشیم، همکاری کنیم و به اهداف جمعی‌مان برسیم، مشکلات‌مان را حل کنیم، شنونده‌ نقص‌هایمان باشیم و خود را اصلاح کرده و با والدین‌مان صلح کنیم.

بازنمایی عشق در فیلم‌ها و انیمیشن‌هایی که کودکان و بیشتر نوجوان‌ها طرفدار آنها هستند، علاوه‌بر اینکه احساسات و عواطف درونی انسانی‌ را نشان می‌دهند، انتظارمان را از اینکه عشق چگونه است یا قرار است چگونه باشد، شکل می‌دهند. این بازنمایی باعث می‌شود تلاش کنیم تا به انتظارات شکل‌گرفته در خودمان پایبند باشیم و حتی در قدم بعدی مدل ایده‌آلی را می‌آفریند که می‌خواهیم احساسات‌مان را به آن بدل کنیم. عشق رمانتیک که سال‌ها قبل همواره تحسین فرهنگی را تصاحب می‌کرد، حالا ماهیتش تغییر پیدا کرده و ما به خوبی می‌توانیم این تغییر را از محصولات رسانه‌ای -به‌خصوص انیمیشن‌های- یک دهه اخیر ببینیم.

برای مثال، این جهش معنایی درمورد داستان‌های مالفیسنت و یخ‌زده (frozen) به وضوح دیده می‌شود. زمانی که عشق حقیقی (true love) باید معجزه کند و تمام سختی‌ها را پشت‌سر بگذارد، شخصیت‌های اصلی داستان تصور می‌کنند که این عشق، باید درست شبیه عاشقانه‌های رمانتیک باشد و تنها در آن صورت است که می‌تواند عمل کند، اما تنها زمانی زیبای خفته از خواب برمی‌خیزد که مادرخوانده‌اش متوجه اشتباه خود می‌شود و ابراز پشیمانی می‌کند یا در داستان یخ‌زده، درنهایت و زمانی که آنا و السا اشتباهات هم را می‌پذیرند و به صلح می‌رسند، داستان تمام می‌شود. حتی در داستان گیسوکمند، با اینکه ممکن است در ابتدا تصور شود داستان، عاشقانه‌ای سنتی‌ است، اما به‌زودی رابطه بین راپونزل و پسر راهزن به طرز عجیبی تغییر ماهیت می‌دهد. عاشقانه آنها از فانتزی‌ها به دور است، ساده و سبک است و شور و شوق بیش‌ازحدی ندارد. از سمت دیگر، رابطه راپونزل با مادرش نشانگر کلیشه‌های رایج بین مادران و دختران نوجوان است. مادرانی بیش‌ازحد کنترل‌کننده که درنهایت بدرفتاری‌هایشان به مراقبت‌های بیش‌ازحد و تربیت استثمارگرایانه منجر می‌شود.

اینکه معنای عشق در این سطح تغییر پیدا کرده و کلیشه‌ عشق سنتی تقریبا درحال از بین رفتن است، خود می‌تواند قدم مثبت و رو به جلویی باشد. این مساله برای ما اهمیت دارد، چون آنچه از «عشق» در محصولات رسانه‌ای کودکان و نوجوانان بازنمایی می‌شود، تصویر آنها را از آنچه قرار است در زندگی برایشان به وقوع بپیوندد، شکل می‌دهد. آنها مدل به تصویر کشیده‌شده‌ تمام و کمال ذهنی‌شان را تقلید می‌کنند یا حتی منتظر آن می‌مانند. مطمئنا نوجوان‌ها هم نسبت به ایده‌آل‌های احساسی و عاطفی که در دیزنی نمایش داده و تجلیل می‌شوند، حساس هستند و آنها را تکرار می‌کنند. پس این قدم رو به جلو که کاملا منطبق بر نیازهای زندگی امروز شکل گرفته است، به نسبت بهتری می‌تواند انتظارات واقع‌بینانه عاطفی افراد را شکل دهد. عشق همان احساس تعهد نسبت به خانواده و خواهر و برادر است؛ این مدل واقع‌بینانه‌تری است که اعضای یک خانواده از دست هم عصبانی شوند و سر هم داد بزنند، اما همچنان بدانند که یکدیگر را دوست دارند. عشق به خانواده، ظرف بزرگ‌تری در مقایسه با عشق دوسویه دراختیار ما قرار می‌دهد که می‌تواند پیچیدگی‌های بیشتری را در خودش جا دهد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

امیرحسین کسائی، خبرنگار:

مسجد پارک قیطریه و بانی خیر

مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت و حقوقی شورای شهر تهران:

نگاهی به علت‌های ساختاری مشارکت پایین‌تر از میانگین در تهران

همه ابهامات مصوبۀ جدید شورای عالی فضای مجازی؛

ممنوع می‌کنم، پس هستم!

در پی انتقاد از به کار رفتن واژه «خلیج فارس»؛

خبرنگاران قطری، لطفا به موزه‌ها سر بزنید!

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

از شورشی‌های یمنی تا سال 57! چراغ سبز به تحقیر ملی

علی سعد، مدیر اندیشکده حکمرانی شریف:

مهجوریت سرمایه ‌اجتماعی و تلاش برای اصلاح امور

نقدی به یک رفتار رسانه‌ای که چند بار تکرار شده است

کاش مردم سیستان‌و‌بلوچستان، توییت خانم خبرنگار را ندیده باشند

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

تنش در شرق از زاویه‌ای دیگر

سهیلا عباس‌پور، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

کریم مجتهدی؛ فیلسوفی وقف فلسفه

پژوهشگر هسته عدالت اجتماعی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

مدرسه دولتی از نوعی دیگر

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

بنویسید مرا، شهر مرا خشت به خشت

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

مردی در خیابان کشوردوست

نعمیه موحد، روزنامه‌نگار:

چرا دوباره هک شدیم؟

بچه کشتن تو مرام من نیست؛

دم ناصر خاکزادهای مدینه گرم...

در ۱۰۰ سالگی از جان جلال چه می‌خواهیم؟

ایران ۱۴۰۲ و جنبش جلال

حضور وزیر بهداشت و خبرنگار صداوسیما در اتاق زایمان؛

اتاق زایمان بیلبورد تبلیغاتی نیست

ابوالقاسم رحمانی، دستیار سردبیر:

موضع فان فانی

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

پرواز از پمپ‌بنزین

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر روزنامه فرهیختگان؛

از عباس آژانس تا سخنران تلویزیون + فیلم

حامد عسکری، شاعر و نویسنده؛

ملاقات بر سطح لغزنده‌ کلمات

از میدان التحریر تا دانشگاه هاروارد؛

ایران در نوک پیکان درگیری‌ است

فاطمه کنعانی، عضو هیات‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

قوی سیاه هوش‌مصنوعی و دنیای سفید کودکان

رامین شمسایی‌نیا، دانش‌آموخته دکترای علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی:

ایده «مقاومت اجتماعی» اسلام‌گرا و لکنت علوم اجتماعی متاخر

خبر بازداشت فرزند یکی از مسئولان قضایی تایید شد

فرصت و تهدید برخورد با یک دانه‌درشت دیگر

کلید اسرار بر قفل صندوق‌های قرض‌الحسنه؛

روایتی از شگرد جدید فرار مالیاتی در استان فارس

تاثیر و تأثر سینما و جامعه از منظر مرحوم دکتر عماد افروغ

سینما آینه جامعه است

به بهانه استعفای لوئیس روبیالس، رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا به‌خاطر اقدام غیراخلاقی در جام‌جهانی

وقتی اخلاق بر فوتبال پیروز شد

ادعای معاون وزیر آموزش‌وپرورش مبنی‌بر تعطیلی انتشارات گاج باز هم آب رفت؛

مردودی آموزش و پرورش در آزمون گاج

مهدی عبداللهی، دبیر گروه اقتصاد:

موفقیت سیاست دلارزدایی از ارز اربعین

رضا کردلو، روزنامه‌نگار:

پراکنده از اربعین

صادق نیکو، روزنامه‌نگار:

زبان رسا و البته رسانا

احمد اولیائی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

اربعین را به مثابه «فرهنگ» باید دید نه اتفاق مناسکی موسمی

نقدی بر سفر هیات فنی آب ایران جهت درخواست اجرای کامل قرارداد هیرمند

غصه ناتمام هیرمند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار