نیک میدانید که در 12سال ریاست پر از ابهام آن بندهخدا علی لاریجانی بر مجلس شورای اسلامی حتی یکبار این امکان فراهم نشد که رودررو با ایشان صحبت کنیم و بپرسیم بهراستی مجلس خانه ملت است یا محفل سیاسیکاریها؟ لذا ضمن تشکر از جناب آقای قالیباف به سبب برگزاری این نشست ضمن پایبندی به چارچوب گفتمانی عقلانیت انقلابی نکاتی را مطرح میکنم.
جناب آقای رئیس
دهه۹۰ دوره ندانمکاریها و سیاستهای اشتباهی بود که ایران را به یک موقعیت ویژه تاریخی رساند. چالشهای امروز کشور شوخیبردار نیست و فرصتی برای آزمون و خطا وجود ندارد. اکنون باید از خود سوال کنیم که سهم مجلس در موفقیتها و شکستهای کشور چه میزان بوده است و تاچه میزان مجلس شورای اسلامی امروز نقش پیشبینیشده خود در قانون اساسی کشور را بهخوبی ایفا میکند؟
مردم سوال دارند سهم مجلس از تورم قریب به ۵۰ درصدی، دلار ۳۰ هزار تومانی، قطعی برق در اوج گرمای خوزستان، خشکی بستر زایندهرود، کاهش اعتماد عمومی به نظام و پودر شدن سرمایههای خرد مردم در بورس چقدر است؟
آقای دکتر قالیباف
مجلس رکن قانونگذاری و نظارت است، اما معالاسف گاهی اوقات شأن مجلس به تامین منافع حزبی و گروهی یا منطقهای و قومی نمایندگان تنزل مییابد و به همین دلیل نهتنها قدرت ارائه راهکار برای مشکلات کشور را از دست میدهد، بلکه خود به بخشی از مشکل تبدیل میشود.
میدانید و اگر نمیدانید بدانید بسیاری از نمایندگان کارکرد اصلی خود را کارچاقکنی یا تعیین فرماندار و رئیس اداره آبوفاضلاب حوزه انتخابیه خود میدانند، لذا نمیشود از نمایندهای که برای رای آوردن دوباره، منافع منطقهای خود را به منافع ملی ترجیح میدهد و درمقابل فهمیدن سادهترین اولویتهای کشور مقاومت میکند، انتظار تصمیمگیری راهبردی و ملی داشت. اگر مجلس در جایگاه نظارتی خود استوار بود، امروز بهدلیل سالها مدیریت غلط منابع آب ازسوی دستگاههای اجرایی در اصفهان و چهارمحال و یزد کارد به استخوان مردم نرسیده بود و اعتراض مردم شکل و شمایل امنیتی به خود نمیگرفت.
اگر مجلس و نماینده مردم اولویتهای کشور را بهدرستی تشخیص میداد و از حق مردم کوتاه نمیآمد، دولتها نمیتوانستند با بودجهنویسی تورمزا و غیرواقعی معیشت مردم را گروگان بگیرند! آیا نظارت دائم و موثر بر دستگاههای دولتی وظیفه مجلس نیست؟
اینکه قصه حقوقهای نجومی در دولت قبل ازطریق درز اطلاعات محرمانه و فیش حقوقی مدیران در فضای مجازی افشا میشود، یعنی ظرفیت نظارتی مجلس شورای اسلامی کارکرد مطلوبی ندارد و اگر نبود شبکههای اجتماعی، احتمالا تا همین امروز ماها اصلا خبر نداشتیم که در یک شرکت دولتی حقوق ۲۱۳ میلیون تومانی هم داریم.
و بازهم اگر همین ظرفیت شبکه اجتماعی نبود، احتمالا هیچوقت متوجه نمیشدیم آقای نماینده فلان شهرستان برای بهکارگیری دختر و داماد و برادرزادهاش با وزرای دولت مکاتبه میکند.
واقعا میشود امیدوار بود چنین کسی حق و حقوق مردم را از وزرا مطالبه کند؟ و آیا ما حق نداریم از شما سوال کنیم هیات نظارت بر نمایندگان مجلس یا حتی شخص جنابعالی چرا در اینگونه موارد دستکم یک موضعگیری خشک و خالی نمیکنید که خطای یک نفر به پای کل مجلس نوشته نشود؟ چرا نباید از تریبون مجلس به چنین افرادی که آبروی نظام را لکهدار میکنند، حداقل یک تذکر اخلاقی داده شود؟
آقای دکتر قالیباف
اگر میخواهیم مجلس به ریل بازگردد، باید ساختارها و سازوکارهای آن را متناسب با چالشهای پیچیده کنونی بهروزرسانی کنیم. بخشی از مشکلات دیروز و امروز فراتر از ایرادات شخصی و فردی نمایندگان و ناشیاز ضعف ساختارهای سیاسی کشور است. به همکاران خود بگویید «شفافیت» زیربنای رفع بسیاری از این چالشهاست. ما نمیدانیم چه برنامهریزیای دارید و چرا برای بررسی مجدد طرح شفافیت امروز و فردا میکنید. اما اگر مجلس در این زمینه کوتاهی کند یا تصویب آن را به ماههای آخر موکول کند، به این معناست که اراده جدی برای تحول در بهارستان وجود ندارد. «اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی» یکی دیگر از ضرورتهای تحول در بهارستان است.
متاسفانه درحال حاضر مکانیسمهای سیاسی که به انتخاب نمایندگان مجلس منتهی میشود، فاقد کارآیی لازم بوده و درنتیجه ساختارهای رسمی همچون احزاب و تشکلهای سیاسی کارکردی ندارند و بیشتر محافل پشتپرده و لابیگریهای سیاسی اصالت پیدا میکند. در این شرایط عملا پاسخگویی وجود ندارد. قبل از انتخابات افراد با شاخصهای مبهم و غیرشفاف و با اعمال نفوذ پدرخواندهها وارد لیست میشوند و پس از انتخابات نیز هیچکس مسئولیت عملکرد آنها را نمیپذیرد. فیالمثل خود حضرتعالی که ازطریق لیست ایران سربلند به مجلس شورای اسلامی راه پیدا کردید، بهتر از ما میدانید که با برخی از اعضای همان لیست اختلافنظرهای جدی سیاسی دارید. و فکر نمیکنم بتوانید یک نفر را معرفی کنید که مسئولیت مواضع کلان ۳۰ منتخب شهر تهران را بپذیرد. این ماجرا وقتی دردناکتر میشود که میدانیم بسیاری از نخبگان و چهرههای سیاسیای که به محافل سیاسی وصل نبودند، در روزهای منتهی به انتخابات توسط پدرخواندههای اصولگرایی از لیست کنار گذاشته شدند. آیا وقتش نرسیده به این دور باطل و این سیاسیکاری آشکار پایان داده شود؟ میشود و میتوانیم مکانیسمهای انتخاباتی را از حالت اکثریتی خارج کنیم و با حرکت بهسمت مدلهای تناسبی و طراحی مکانیزمی نوین برای انتخابات مجلس شورای اسلامی، در بهارستان تحول واقعی ایجاد کنیم (درصورت تمایل حضرتعالی و باتوجه به جلسات متعددی که در این زمینه در اتحادیه مستقل داشتهایم، آمادگی برگزاری جلسات تخصصی در این زمینه را داریم.)
آقای دکتر قالیباف
مجلس یازدهم و دولت سیزدهم میراثداران جریان پرمدعا و بیعملی هستند که هنوز هم تهماندههای کمخردشان، مسئولیتناپذیرتر از هر زمان دیگری به انقلاب هجمه میکنند. قرار بود ۱۰۰ روزه مشکلات معیشتی و اقتصادی را حلوفصل کنند و مدعی بودند با مذاکره میشود آب خوردن را هم تامین کرد. اما روزی که از مدیریت اجرایی کشور کنار رفتند، نه فقط معیشت، بلکه آب و برق و محیطزیست را هم آلوده به ناکارآمدی خود کردند. نتیجه هشت سال خوشبینیشان به غرب ۱۰ برابر شدن نرخ ارز، بالاترین نرم تورم سالانه پس از انقلاب، رکود کمسابقه و بحرانهای پیچیده سیاسی امنیتی بود.
رئیس محترم مجلس
غلبه بر مشکلات پیچیدهای که با اقدامات غیرعاقلانه جریان غربگرا ایجاد شده است، با تصمیمگیریهای هیجانی و غریزی ممکن نیست. اینکه در راهروهای مجلس درکنار برخی اقدامات مثبت صورتگرفته که امیدوارکننده است، گاهی شاهد ارائه انبوهی از طرحهای دو و چندصفحهای فاقد هرگونه پشتوانه کارشناسی هستیم، زنگ خطر جدی برای دستگاه قانونگذاری کشور است، لذا عمیقا معتقدیم اولویت نخست در مجلس و دیگر قوا باید غلبه بر مشکلات معیشتی و ترمیم سرمایه اجتماعی باشد. در این مسیر هر صیانت غیرمعقولی که براساس انگیزههای گروهی، کشور را دچار حاشیه کند خلاف عقلانیت انقلابی است. امروز ایران بیش از هر زمانی نیازمند صیانت از اعتماد عمومی است.