• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۹-۰۹ - ۰۱:۰۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 2
  • 0
دیاکو حسینی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

تجربه بالا، نقطه‌قوت تیم مذاکره‌کننده ایرانی

فکر می‌کنم این تیم تجربه خوبی دارد، از این جهت که در گفت‌وگوهای دولت قبلی شرکت داشتند. خود باقری‌کنی هم مسئولیت داشته و تجربه آن مذاکرات قبل و شکست‌ها و احتمالا پیشرفت‌هایی که آن مذاکرات در مقاطعی داشته است را دارد.

تجربه بالا، نقطه‌قوت تیم مذاکره‌کننده ایرانی

علی مزروعی، روزنامه‌نگار: با فرارسیدن 8 آذر، مذاکرات هسته‌ای میان ایران و کشورهای 1+4 در وین، پایتخت اتریش آغاز شد. درباره چشم‌انداز مذاکرات و ترکیب تیم مذاکره‌کنندگان ایرانی گفت‌وگویی با دیاکو حسینی، کارشناس مسائل بین‌الملل داشته‌ایم که متن آن را در ادامه ‌می‌خوانید.

سخنان خطیب‌زاده در نشست خبری با شرح «ما با اراده جدی و حسن‌نیت وارد وین شده‌ایم و اگر ایالات‌متحده برای رفع تحریم‌ها بیاید، قطعا می‌تواند بلیت بازگشت به اتاق برجام را دریافت کند، وگرنه خارج از میز برجام خواهد ماند.» را می‌توان نشانه‌ای از احتمال حضور آمریکا در روند مذاکرات مستقیم در آینده نزدیک تفسیر کرد؟

از صحبت‌هایی که ایشان داشته‌اند نمی‌توان تفسیری غیر از این داشت. طرف ایرانی هم به‌خوبی متوجه است که این مذاکرات غیرمستقیمی که میان ایران و آمریکا جریان دارد، عملا به‌نوعی موجب کندی سرعت پیشرفت گفت‌وگوها شده است و حتی ممکن است دقت مذاکرات را تحت‌تاثیر منفی خود قرار داده باشد. چون این امکان وجود ندارد که مواضع ایران، با همان دقت و با همان صراحت توسط اروپایی‌ها، روسیه و چین، به طرف آمریکایی منتقل شود. بنابراین باتوجه به گفته‌ خطیب‌زاده احتمال دارد ما در ادامه، برای حضور بی‌واسطه آمریکا در مذاکرات، آمادگی بیشتری را احساس کنیم. اینکه آمریکا بتواند طرف مقابل کشورهای 1+4 و ایران قرار بگیرد، از جهتی بهتر است. همان‌طور که گفته شد، آمریکا عضو برجام نیست و منطقا برای مذاکره جهت بازگشت به برجام باید دربرابر همه کشورهایی که برجام را اجرا می‌کنند قرار بگیرد نه اینکه فقط دربرابر ایران دیده شود. درست این است که آمریکا برابر اعضای اجراکننده برجام قرار بگیرد و مذاکره کند. ازمنظر توجه به جایگاه‌‌های مذاکراتی هم این روش، روش بهتری است. اگر هدف ما از مذاکرات غیرمستقیم، تنبیه آمریکا است، این فرمت پیشنهادی برای رسیدن به این هدف کارآمدتر عمل خواهد کرد.

همزمان با آغاز مذاکرات احیای برجام در وین، وزیران امور خارجه انگلیس و رژیم‌صهیونیستی در یکی از رسانه‌های غربی یادداشتی با رویکرد خصمانه سابق منتشر کرده‌اند؛ به‌نظر شما این یادداشت تا چه میزان می‌تواند روند مذاکرات را تحت‌تاثیر قرار دهد؟

طرف ‌صهیونیست همواره این‌گونه مواضع را داشته و به‌طور طبیعی با مذاکره برای احیای برجام مخالف بوده‌ است. به‌ویژه اگر هدف این مذاکرات، احیای برجام با همان مفاد توافق‌شده در سال 2015 باشد و ایران امتیازی اضافه‌تر از آنچه در برجام آورده شده است ندهد. از آنجاکه هدف مذاکرات فعلی، احیای همان برجام است و قرار نیست موضوعی فراتر از آن مورد مذاکره قرار گیرد، طبیعی است که رژیم‌صهیونیستی برای به‌نتیجه نرسیدن مذاکرات تلاش و به‌نحوی در روند آن سنگ‌اندازی کند. طرف‌های غربی‌ هم طبق روال معمول مجبور هستند به رژیم‌صهیونیستی باج بدهند و به اشکال مختلف از رژیم‌صهیونیستی دلجویی کنند و به آنان تضمین بدهند که در گفت‌وگوها، به اطمینان بیشتری از وضعیت فعالیت‌های هسته‌ای ایران خواهند رسید. بنابراین من فکر می‌کنم این نوع تحرکاتی که ما درحال حاضر از طرف‌های اروپایی و آمریکا در مذاکرات می‌بینیم و احتمالا در آینده هم خواهیم دید، با هدف باج دادن به رژیم‌صهیونیستی و آرام نگه داشتن او است تا مذاکرات طبق روال عادی خود پیش رود. این روابط میان غرب و رژیم‌صهیونیستی موضوع عجیب و جدیدی نیست.

باتوجه به برخی فشارها ازسوی لابی‌های صهیونیست و جمهوری‌خواهان به دولت فعلی آمریکا برای زیاده‌خواهی‌های بیشتر مقابل ایران و یادداشت اخیر شورای سردبیری روزنامه وال‌استریت ژورنال تحت عنوان «ایران شماره هسته‌ای بایدن را دارد»، فکر می‌کنید زیاده‌خواهی‌های آمریکا تحت‌تاثیر این فشارها ادامه خواهد داشت؟

این اتفاقات طبیعی است. در آمریکا هم یکپارچگی وجود ندارد. قطب‌بندی‌ها بسیار شدید است. درباره ایران هم مشخصا نحوه نگاه‌ها به مساله توافق هسته‌ای میان جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها با شکاف عظیمی روبه‌رو است. این صداهایی که ما می‌شنویم، صدای جمهوری‌خواهانی است که در دولت ترامپ‌ هم حامی فشار حداکثری بودند و طرف‌های غربی‌ را از مذاکره با ایران پرهیز می‌دادند. آنها امروز در حاشیه قرار گرفته‌اند و طبیعی است که این سروصداها را تولید کنند. آنها درحال حاضر دولت بایدن را به سستی و ضعف درمقابل ایران متهم می‌کنند، درصورتی‌که این‌طور نیست. باید این تحولات، در کانتکست و قالب سیاست داخلی آمریکا دیده شود. فکر می‌کنم این فشارها تاثیری بر روند گفت‌وگوها نخواهد داشت. ضمن اینکه فشارهای سنگینی که ازسوی جمهوری‌خواهان وجود دارد به این دلیل است که انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا در پیش است و دولت بایدن هم از این لحاظ فرصت کمی برای به‌نتیجه رسیدن مذاکرات پیش‌رو دارد.

ترکیب مذاکره‌کنندگان ایران را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

فکر می‌کنم این تیم تجربه خوبی دارد، از این جهت که در گفت‌وگوهای دولت قبلی شرکت داشتند. خود باقری‌کنی هم مسئولیت داشته و تجربه آن مذاکرات قبل و شکست‌ها و احتمالا پیشرفت‌هایی که آن مذاکرات در مقاطعی داشته است را دارد. همچنین در هشت سال گذشته شاهد روند مذاکرات و نتایج آن بودند. بنابراین از این جهت که تیم مذاکره‌کننده جدید ایرانی با پرونده هسته‌ای آشنایی خوبی دارد، نقطه‌قوت است. این تیمی که امروز در وین است، به‌خاطر تجربه هشت سال گذشته، پختگی بیشتری در رابطه با پیچیدگی حقوقی و فنی تحریم‌ها دارد و احتمالا در قیاس با گذشته بهتر می‌دانند که چه خطوط قرمزی باید رعایت شود و چه مطالباتی باید تحقق پیدا کند. همچنین یکی از مسائل حائز اهمیتی که در گفت‌وگوها وجود دارد، تسلط بر زبان انگلیسی است، به‌طوری‌که گفت‌وگوی غیرمستقیم می‌تواند انتقال دیدگاه‌ها را دشوارتر کرده و نتایجی را ناخواسته ایجاد کند. ولی با تلاش بیشتر و پیگیری و زحمات بیشتر می‌شود این نقص‌ها را جبران کرد.

چشم‌انداز شما از مذاکرات وین چیست؟ فکر می‌کنید در کوتاه‌مدت به نتیجه‌ای خواهد رسید؟

پیش‌بینی‌اش بسیار سخت است. به این دلیل که اساسا مذاکرات پیش‌رو، بسیار پیچیده‌تر از قبل است. در مذاکرات دولت روحانی هنوز تجربه برجام وجود نداشت و دولت‌های ایران و آمریکا متفاوت از حالا بودند. ازطرف دیگر تجربه برجام را داریم که ترامپ از آن خارج شد، مشکلاتی به‌وجود آورد و بی‌اعتمادی‌ها را افزایش داد. بنا بر این تجارب، ایران موضع سرسختانه ناشی‌از بی‌اعتمادی را درپیش گرفته است. درمقابل، ضمن اینکه تحریم‌ها گسترده‌تر از سال 2015 است، ظاهرا آقای بایدن هم قصد ندارد همه آنها را لغو کند، با این استدلال که بخشی از تحریم‌هایی که وضع شده است تحریم‌هایی نیست که لغو آنان در برجام موردتوافق قرار گرفته باشد. توافقاتی که در برجام بوده نقض شده است، تعدادی از بندهای غروب پشت‌سر گذاشته شده و تعدادی دیگر هم در شرف تمام شدن است. با احتساب همه اینها، من فکر می‌کنم مذاکرات بسیار سختی درپیش خواهد بود. با شرایط فعلی، رسیدن به توافق بسیار دشوار خواهد بود، مگر اینکه در میز مذاکره شاهد نرمش‌هایی از هر دوطرف باشیم. درباره زمان به‌نتیجه رسیدن مذاکرات هم من تصور می‌کنم پیش‌بینی رسیدن به نتیجه زودهنگام تا پایان سال شمسی، مقداری خوشبینانه است.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

روزنامه فرهیختگاننظرسنجی

مناظره‌های دور دوم، چقدر شما و اطرافیانتان را به مشارکت در انتخابات ترغیب کرده است؟



مشاهده نتایج

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

محمدسعید صفاری، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع):

انقلاب خمینی کبیر؛ راهبر وارثان عالم

محسن فرجیان روزنامه‌نگار:

رسانه کارآمد و هزینه‌های آن

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

دست سردبیر، گاوبازی اپوزیسیون و پروژه ما

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار