آیتالله محسن مجتهد شبستری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده مجلس خبرگان رهبری روز گذشته بهعلت سکته قلبی در بیمارستان امام حسین(ع) تهران دعوت حق را لبیک گفت.
او سال 1316 در شبستر تبریز متولد شد. پدرش آیتالله میرزا کاظم مجتهد شبستری امامت جمعه شهر تبریز را بر عهده داشت و در شمار فقها و علمای بزرگ آذربایجان بهحساب میآمد. آیتالله مجتهد شبستری پس از گذراندن دروس مقدماتی در تبریز برای تحصیل علوم حوزوی به شهر قم مهاجرت کرد و در حوزه علمیه نزد اساتیدی چون امام خمینی(ره)، آیتالله گلپایگانی، علامه طباطبایی، آیتالله بروجردی و میرزا هاشم آملی به تحصیل علوم دینی و فلسفه پرداخت. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در نهضت امام خمینی(ره)، او و شهید مطهری، شهید بهشتی و شهید مفتح تشکل جامعه روحانیت مبارز در تهران را تاسیس کردند. طی این سالها وی بارها بهدلیل فعالیت سیاسی علیه رژیم پهلوی تحت تعقیب ساواک قرار گرفت و بازداشت شد. با پیروزی انقلاب اسلامی، آیتالله شبستری به نمایندگی از مردم آذربایجان شرقی به عضویت مجلس خبرگان رهبری درآمد و در جلسه خرداد 68 مجلس خبرگان رهبری ایشان جزء نخستین فقهایی بود که با صراحت، آیتالله خامنهای را بهعنوان ولیفقیه پس از امام خمینی(ره) شایسته دانست، آیتالله مجتهد شبستری در خاطرات خود درمورد این واقعه تاریخی به نکات ارزشمندی اشاره میکند، ازجمله اینکه در جلسه 14 خرداد خبرگان رهبری آیتالله هاشمیرفسنجانی تا آخرین لحظات تمایلی به بیان توصیههای امام خمینی(ره) درمورد شایستگی آیتالله خامنهای برای تصدی مقام رهبری و ولایتفقیه نداشتند آیتالله مجتهد شبستری درخصوص این ماجرا میگوید: «بعدازظهر جلسه تشکیل شد. ابتدا راجع به شورایی شدن رهبری صحبت شد، زیرا آن موقع در قانون اساسی، رهبر یا شورای رهبری قید شده بود. در آن جلسه چنین مطرح شد که اگر شورای رهبری رای بیاورد، کشور بهواسطه شورا اداره شود. من براساس این صحبتها فهمیدم که کار به درازا میانجامد، لذا یادداشتی نوشته و به هیاترئیسه فرستادم و نوشتم این بحث را کوتاه کنید و مطالبی را که امام درمورد آیتالله خامنهای فرموده بودند، مطرح شود. من یادداشت را به آقای طاهریخرمآبادی [منشی جلسه] فرستاده بودم و او هم نوشته مرا به آقای رفسنجانی داده بود. آقای رفسنجانی گفته بود فعلا صبر کنید بحث شورا بهجایی برسد و اگر شورا رای نیاورد و افراد مطرح شدند، این موضوع را مطرح میکنیم. من ساکت نشستم تا بحث شورا به اتمام برسد. شورا بالاخره رای نیاورد. البته عدهای در اقلیت مایل به رهبری شورا بودند اما من از همان ابتدا با رهبری شورا موافق نبودم و با مخالفان بحث کردم و عوارض رهبری شورا را بر ایشان توضیح دادم که با اختلافنظر بین شورا مملکت فلج میشود؛ پس بهتر است رهبری واحد حاکم باشد. پس از روشن شدن تکلیف بحث شورا افراد را مطرح کردند. عدهای آیتالله گلپایگانی را پیشنهاد کردند و من دوباره از جا برخاستم و با صدای بلند به آقای هاشمی اعتراض کردم و گفتم من یادداشتی را به شما دادهام و الان وقت قرائت آن رسیده، پس آن را بخوانید. آقای رفسنجانی نوشته مرا خواندند و گفتند آقای شبستری میخواهد من که حضور داشتم و جزء شهود بودم توصیههای امام را در مورد آیتالله خامنهای نقل کنم.»
آیتالله مجتهد شبستری علاوهبر سابقه نمایندگی در مجلس خبرگان رهبری چهار دوره نیز از سوی مردم تهران به نمایندگی مجلس شورای اسلامی برگزیده شد. همچنین او طی سهدهه گذشته دوبار از سوی رهبر معظم انقلاب بهسمتهای مختلف سیاسی – اجتماعی منصوب شد، نخستین حکم انتصاب رهبر معظم انقلاب برای آیتالله مجتهد شبستری مربوط میشود به سال 1374 که با این حکم آیتالله خامنهای، وی را بهعنوان نماینده ولیفقیه و امامجمعه تبریز منصوب کرد، سال 96 نیز رهبر معظم انقلاب با صدور حکمی، آیتالله مجتهد شبستری را برای یک دوره پنجساله بهعنوان یکی از اعضای حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب کردند. کارنامه زندگی این فقیه وارسته عجین شده است با مجاهدتها و تلاشهای وی برای دفاع از جایگاه جمهوری اسلامی و مقام ولیفقیه در بزنگاههای مهم تاریخی بهویژه در دوران پرآشوب فتنه 88.
موارد بیانشده تنها بخش کوتاهی از زندگی و مجاهدتهای آیتالله مجتهد شبستری در راه اعتلای اسلام و انقلاب اسلامی بود، مجاهدتهایی که انشاءالله سبب رحمت وغفران الهی و علو درجات برای روح وی در سرای دیگر خواهد شد.