• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۸-۲۷ - ۰۱:۰۴
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

اسپایدرمن یا سوپرمن؟

نویسندگان ابرقهرمان‌های زیادی را خلق کردند. در بین این شخصیت‌ها و مخلوق‌ها اما، نام تعداد اندکی‌شان به یاد مردم مانده‌ است. همین تعداد اندک اما هنوز طرفداران خودشان را دارند و برایشان محصولات رسانه‌ای جدیدتری تولید شده و روایت‌های مختلف و جدیدتری از زندگی‌شان بیان می‌شود.

اسپایدرمن یا سوپرمن؟

ریحانه شفیق، پژوهشگر حوزه نوجوان: از زمانی که کتاب‌ها و داستان‌‌های کمیک خوانندگان پروپاقرص خودش را پیدا کرد و مورد توجه مردم قرار گرفت، نویسندگان ابرقهرمان‌های زیادی را خلق کردند. در بین این شخصیت‌ها و مخلوق‌ها اما، نام تعداد اندکی‌شان به یاد مردم مانده‌ است. همین تعداد اندک اما هنوز طرفداران خودشان را دارند و برایشان محصولات رسانه‌ای جدیدتری تولید شده و روایت‌های مختلف و جدیدتری از زندگی‌شان بیان می‌شود. هرکدام از این قهرمان‌ها خصوصیات و داستان‌های خاص خودشان را دارد، همین تفاوت‌ها جایگاه‌شان را نیز در ذهن مخاطب متفاوت و خاص می‌کند. سوالی که برایمان ایجاد می‌شود، این است که اصلا چرا برخی از این ابرقهرمان‌ها و داستان‌هایشان در ذهن مردم ماندگار شده‌اند؟ در ادامه به مقایسه‌ شخصیت و داستان دوتا از مشهورترین ابرقهرمان‌های کمیک و جایگاه‌شان در ذهن مخاطبان می‌پردازم. اگر از افراد بپرسیم بزرگ‌ترین و مشهورترین ابرقهرمان داستان‌های کمیک کیست؟ بدون‌شک نام سوپرمن اولین کلمه‌ای است که به زبان‌شان می‌آید. سوپرمن، ابرقهرمانی زاده‌ کریپتون، جایی بیرون از کره‌ زمین است. او قدرت‌های فراانسانی دارد و ذاتا از انسان‌ها برتر است و معمولا می‌تواند دشمن را شکست دهد و خیال مردم را راحت کند. قدرت فیزیکی سوپرمن نامحدود است. در عوض کلارک کنت - شخصیت زمینی سوپرمن- خبرنگاری معمولی و عینکی است و کمی هم لکنت‌زبان دارد، شخصیت کلارک بسیار متفاوت از سوپرمن است و همچنین تغییر ظاهری او (مثل عینکی بودنش) مانع از این می‌شود که در داستان اطرافیانش به او شک کنند و همچنین کلارک همان جایگاهی است که مخاطب معمولی با زندگی عادی‌اش کمی خودش را به سوپرمن نزدیک حس می‌کند اما درنهایت شخصیت سوپرمن شخصیتی شکست‌ناپذیر، دست‌نیافتنی، قابل‌اتکا و باورنکردنی است. او ذاتا ابرقهرمان است و ابرقهرمان متولد شده‌ است.

قهرمان بعدی که می‌خواهم درموردش بگویم، مرد عنکبوتی یا اسپایدرمن است. چرا از اسپایدرمن می‌گویم؟ زیرا اسپایدرمن از آن ابرقهرمان‌هایی است که با ورودش به دنیای کمیک طرفداران خیلی زیادی پیدا کرد، با وجود اینکه ورود باشکوهی به دنیای کمیک نداشت و به‌عنوان یکی از داستان‌های فرعی یک کمیک کم‌فروش وارد این دنیا شد، اما شخصیت او آنقدر جذاب بود که برخلاف پیش‌بینی مدیران کمپانی مارول خیلی زود معروف شد. حتی می‌توان رد این محبوبیت را در ایران هم مشاهده‌ کرد، بیشتر نوجوانان و جوانان ایرانی از بین ابرقهرمان‌های مارول و دی‌سی با اسپایدرمن آشناتر هستند. پیتر پارکر -شخصیت معمولی مرد عنکبوتی- نوجوانی عادی است که پدر و مادرش از دنیا رفته‌اند و با عمو و زن‌عمویش زندگی می‌کند. پیتر هوش بالایی دارد اما در اجتماع فرد پذیرفته‌شده و محبوبی نیست. دوستان زیادی ندارد و از طرف قلدرهای مدرسه، زیاد مورد تمسخر قرار می‌گیرد. یک روز که تنهایی به موزه برای بازدید علمی رفته، طی حادثه‌ای توسط یک عنکبوت رادیواکتیوی گزیده ‌‌شده و پس از مدتی متوجه توانمندی‌های جدیدی که به دست آورده می‌شود. مثلا می‌تواند از دیوارها بالا برود یا حس ششم قوی‌ای پیدا کرده ‌است. اسپایدرمن در ابتدایی که قدرت‌هایش را به دست می‌آورد مرتکب اشتباه‌هایی می‌شود که هرکدام برایش هزینه‌ها و تاوان‌هایی دارد، مثلا در ابتدا که متوجه قدرت‌‌هایش شده‌ بود تبدیل به فردی خودخواه شده ‌بود و فقط برای پول درآوردن از آنها استفاده می‌کرد. اما پس از کشته‌شدن عمویش در یک حادثه که با دزد درگیر شده‌ بود، متوجه می‌شود شهر چقدر ناامن است و باید در چه راستایی از قدرت‌هایش استفاده کند و بعد از این جریان به نجات مردم شهر از دست دزد‌ها و ناامنی‌ها می‌پردازد.

اگر بخواهیم داستان‌های این دو ابرقهرمان را مقایسه کنیم می‌توانیم بگوییم برعکس سوپرمن، اسپایدرمن در داستان‌هایش ناکامی را نیز تجربه می‌کند و باید با نقشه پیش برود وگرنه علی‌رغم قدرت‌های خارق‌العاده‌اش پیروز نمی‌شود. سوپرمن (به غیر از چند داستان محدود) هرگز شکست نمی‌خورد و همین خاصیت او، خیال مخاطب را از پیروزی او درنهایت داستان راحت‌می‌کند و اصلا همین شکست‌ناپذیری او را به ابرقهرمانی بی‌رقیب در دنیای کمیک تبدیل کرده ‌است. از طرف دیگر اشتباهات اسپایدرمن، تعلیق داستان‌هایش و اطمینان‌ نداشتن مخاطب از پیروزی او، امکان احساس همذات‌پنداری مخاطب خصوصا نوجوانان را بر می‌انگیزد. داستان‌های اسپایدرمن پر از روایت‌‌های ساده‌ روزمره‌ای است که هر فرد دیگری در این دوره‌ زندگی‌اش تجربه کرده ‌است، همین خصوصیات داستان‌های اسپایدرمن است که او را به یکی از محبوب‌ترین ابرقهرمان‌های داستان‌های کمیک تبدیل کرده‌ است. درنهایت سوپرمن و اسپایدرمن هر دو از شخصیت‌های محبوب و معروف تاریخ داستان‌های کمیک هستند که هنوز هم مخاطب‌های خودشان را دارند. هرکدام از این دو جایگاه متفاوتی در ذهن مخاطبان دارد که طبیعتا بخش زیادی از این تفاوت به همین تفاوت‌های روایی و شخصیتی آنها باز می‌گردد.

درک و تحلیل روایت‌های ابرقهرمان‌ها و دنیاهای خیالی‌شان و ظرافت‌های این دنیاهای خیالی چیزی نیست که به راحتی به‌ دست‌ آید، اما برای آغاز تحلیل جایگاه هرکدام‌شان در ذهن مخاطب ورود به داستان‌هایشان و مطالعه‌ و تماشای نسخه‌های مختلف آن امری ضروری است.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

امیرحسین کسائی، خبرنگار:

مسجد پارک قیطریه و بانی خیر

مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت و حقوقی شورای شهر تهران:

نگاهی به علت‌های ساختاری مشارکت پایین‌تر از میانگین در تهران

همه ابهامات مصوبۀ جدید شورای عالی فضای مجازی؛

ممنوع می‌کنم، پس هستم!

در پی انتقاد از به کار رفتن واژه «خلیج فارس»؛

خبرنگاران قطری، لطفا به موزه‌ها سر بزنید!

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

از شورشی‌های یمنی تا سال 57! چراغ سبز به تحقیر ملی

علی سعد، مدیر اندیشکده حکمرانی شریف:

مهجوریت سرمایه ‌اجتماعی و تلاش برای اصلاح امور

نقدی به یک رفتار رسانه‌ای که چند بار تکرار شده است

کاش مردم سیستان‌و‌بلوچستان، توییت خانم خبرنگار را ندیده باشند

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

تنش در شرق از زاویه‌ای دیگر

سهیلا عباس‌پور، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

کریم مجتهدی؛ فیلسوفی وقف فلسفه

پژوهشگر هسته عدالت اجتماعی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

مدرسه دولتی از نوعی دیگر

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

بنویسید مرا، شهر مرا خشت به خشت

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

مردی در خیابان کشوردوست

نعمیه موحد، روزنامه‌نگار:

چرا دوباره هک شدیم؟

بچه کشتن تو مرام من نیست؛

دم ناصر خاکزادهای مدینه گرم...

در ۱۰۰ سالگی از جان جلال چه می‌خواهیم؟

ایران ۱۴۰۲ و جنبش جلال

حضور وزیر بهداشت و خبرنگار صداوسیما در اتاق زایمان؛

اتاق زایمان بیلبورد تبلیغاتی نیست

ابوالقاسم رحمانی، دستیار سردبیر:

موضع فان فانی

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

پرواز از پمپ‌بنزین

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر روزنامه فرهیختگان؛

از عباس آژانس تا سخنران تلویزیون + فیلم

حامد عسکری، شاعر و نویسنده؛

ملاقات بر سطح لغزنده‌ کلمات

از میدان التحریر تا دانشگاه هاروارد؛

ایران در نوک پیکان درگیری‌ است

فاطمه کنعانی، عضو هیات‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

قوی سیاه هوش‌مصنوعی و دنیای سفید کودکان

رامین شمسایی‌نیا، دانش‌آموخته دکترای علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی:

ایده «مقاومت اجتماعی» اسلام‌گرا و لکنت علوم اجتماعی متاخر

خبر بازداشت فرزند یکی از مسئولان قضایی تایید شد

فرصت و تهدید برخورد با یک دانه‌درشت دیگر

کلید اسرار بر قفل صندوق‌های قرض‌الحسنه؛

روایتی از شگرد جدید فرار مالیاتی در استان فارس

تاثیر و تأثر سینما و جامعه از منظر مرحوم دکتر عماد افروغ

سینما آینه جامعه است

به بهانه استعفای لوئیس روبیالس، رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا به‌خاطر اقدام غیراخلاقی در جام‌جهانی

وقتی اخلاق بر فوتبال پیروز شد

ادعای معاون وزیر آموزش‌وپرورش مبنی‌بر تعطیلی انتشارات گاج باز هم آب رفت؛

مردودی آموزش و پرورش در آزمون گاج

مهدی عبداللهی، دبیر گروه اقتصاد:

موفقیت سیاست دلارزدایی از ارز اربعین

رضا کردلو، روزنامه‌نگار:

پراکنده از اربعین

صادق نیکو، روزنامه‌نگار:

زبان رسا و البته رسانا

احمد اولیائی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

اربعین را به مثابه «فرهنگ» باید دید نه اتفاق مناسکی موسمی

نقدی بر سفر هیات فنی آب ایران جهت درخواست اجرای کامل قرارداد هیرمند

غصه ناتمام هیرمند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار