• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۸-۲۲ - ۰۳:۰۲
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0
رضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

باید مشخص شود دولت در ایران تغییر کرده است

به‌نظر می‌رسد مذاکرات پیش‌رو در 8 آذر، باتوجه به تغییر دولت که در جمهوری اسلامی به‌وجود آمده، مسیر جدیدی را می‌خواهد بپیماید. آنچه از گفته‌ها، نوشته‌ها و اظهارنظر مقامات سه کشور اروپایی برمی‌آید، این است که به‌دنبال این مساله هستند که مذاکرات در ادامه مذاکرات در دوران دولت گذشته باشد.

باید مشخص شود دولت در ایران تغییر کرده است

علی باقری، معاون سیاسی وزارت خارجه در گفت‌وگویی که اخیرا با روزنامه گاردین داشته، اهداف و مشی ایران در دور جدید مذاکرات وین را تشریح کرده است. در گفت‌وگویی که با رضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل بین‌الملل داشته‌ایم، این اهداف مورد ارزیابی قرار گرفته است.

صدرالحسینی معتقد است باتوجه به اینکه هیچ چشم‌اندازی از نوع مذاکرات اروپایی‌ها وجود ندارد، فعلا در جلسه اول و دوم باید تفهمیم شود که دولت در جمهوری اسلامی تغییر کرده و تعاملات جمهوری اسلامی در دولت جدید در حوزه سیاست خارجی با دولت قبلی متفاوت است. مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

در مذاکرات پیش‌رو در وین طرف ایرانی سه شرط اصلی دارد؛ لغو تحریم‌ها، تضمین و راستی‌آزمایی. برخی معتقدند این شروط به‌گونه‌ای است که طرف غربی آنها را نمی‌پذیرد. نظر شما راجع به این‌گونه نظرات چیست؟

به‌نظر می‌آید این یک پیش‌داوری باشد. باتوجه به تغییرات قابل‌توجهی که درطول ماه‌های اخیر در منطقه و نظام بین‌الملل به‌وجود آمده، دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی براساس همه استانداردهای موجود در نظام بین‌الملل درحال رفتار سیاسی بسیار مثبت و دقیقی است. اگر موضوع دیپلماسی در نظام بین‌الملل را با دستیابی به همه شروط طرفین بخواهیم محاسبه کنیم، قطعا هیچ مذاکره‌ای صورت نخواهد گرفت. بر این اساس مذاکرات دیپلماتیک در سطوح مختلف و درمورد موضوعات متعدد، امروز در دنیا رایج است. جمهوری اسلامی هم براساس این مساله به‌دنبال اثبات این موضوع است که ما اهل مذاکره هستیم، ما از برجام خارج نشدیم و اضمحلال برجام و عدم انجام توافقات برجام به‌عهده آمریکا و دولت‌های اروپایی حامی آمریکا است که دربرابر خروج آمریکا هیچ اقدامی انجام ندادند. به‌نظر می‌آید مذاکرات پیش‌رو به‌عنوان مهم‌ترین مساله ما در حوزه سیاست خارجی محسوب می‌شود.

سوال دیگری که از خدمت‌تان داشتم، یکی از مواردی است که وزیر خارجه چندی‌ پیش در صحبت‌هایش به آن اشاره کرد، که البته جزء شروط برجام نیست، اما شاید بتوان گفت پیش‌شرط ایران است. گفت اگر غرب عزم جدی برای احیای برجام دارد، 10میلیارد دلار از اموال بلوکه‌شده ایران را آزاد کند. حالا در آستانه آغاز مجدد مذاکرات هسته‌ای هستیم، این 5/3میلیارد دلار پول آزادشده می‌تواند ارتباطی با این 10میلیارد دلار داشته باشد؟

در تشریح این مورد باید گفت امیرعبداللهیان در صحبت‌های سابق خودش، درخواست آزادسازی 10میلیارد دلار را به‌عنوان پیش‌شرط مثال زد؛ یعنی درحقیقت برای اثبات صداقت طرف مذاکره‌کننده میزان 10میلیارد دلار را بیان کرد. درواقع ما می‌خواهیم بگوییم در آن صحبت‌هایی که قبلا بیان کرده -آن موقع مسئولیت مستقیم هم نداشت- 10میلیارد دلار یک عدد پیش‌شرط به مفهوم عدد مثالی بوده است. این نکته باید جا بیفتد، می‌توانسته بگوید پنج‌میلیارد یا 12میلیارد یا... . در شرایط کنونی موضوع این 3.5میلیارد که درحال آزادسازی است، هیچ ارتباطی به توافقات وین یا به صداقت یا اقدام ابتدایی اروپایی‌ها ندارد. به‌عبارت دیگر این 3.5میلیارد دلار هیچ ارتباطی به پول‌های جمهوری اسلامی که در کشورهای اروپایی بلوکه‌شده ندارد.

این 3.5 میلیارد مشخص هست از سمت کدام کشور آزادسازی می‌شود؟

این را باید اجازه بدهید مقامات دولتی بیان کنند، در مصاحبه‌های رسمی خود خطیب‌زاده خواهد گفت.

فکر می‌کنید در مذاکرات آتی که هشتم آذرماه مجددا آغاز خواهد شد، عزم جدی جهت رسیدن به توافق برای طرفین وجود دارد یا شاهد مذاکرات فرسایشی خواهیم بود؟

به‌نظر می‌رسد مذاکرات پیش‌رو در 8 آذر، باتوجه به تغییر دولت که در جمهوری اسلامی به‌وجود آمده، مسیر جدیدی را می‌خواهد بپیماید. آنچه از گفته‌ها، نوشته‌ها و اظهارنظر مقامات سه کشور اروپایی برمی‌آید، این است که به‌دنبال این مساله هستند که مذاکرات در ادامه مذاکرات در دوران دولت گذشته باشد. باوجود این، به‌نظر می‌آید در جلسه اول و دوم مذاکرات می‌توان پی برد که طرف‌های اروپایی مذاکره‌کننده به‌دنبال نتیجه هستند یا تداوم مذاکرات فرسایشی. جمهوری اسلامی قبل از هشتم آذر مذاکراتی را با همه دولت‌های موثر در مساله مذاکرات ازجمله کشورهای اروپایی شرکت‌کننده در وین شروع کرده و بر همین اساس معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفر به کشورهای اروپایی در گفت‌وگوهای طولانی و فشرده با مقامات مسئول در این رابطه درحال بیان و توجیه و پاسخ به سوالات احتمالی و مطالب و موضوعاتی است که می‌خواهد در روز هشتم آذرماه موردتوجه ایران قرار گیرد. حتی در این راستا جمهوری اسلامی با برخی از کشورهای اروپایی غیرعضو در مذاکرات به رایزنی‌های سیاسی پرداخته تا شاید بتواند از این مذاکرات سود کامل برای منافع ملی مردم را ببرد، از این‌رو هیچ چشم‌اندازی از نوع مذاکرات اروپایی‌ها وجود ندارد. فعلا در جلسه اول و دوم باید تفهیم شود که دولت در جمهوری اسلامی تغییر کرده و تعاملات جمهوری اسلامی در دولت جدید در حوزه سیاست خارجی با دولت قبلی متفاوت است. بنابراین هنوز نمی‌توان هیچ چشم‌انداز یا پیش‌بینی از نتیجه گفت‌وگو در هشتم آذر داشت. اما اصل گفت‌وگو به‌عنوان یک اصل پذیرفته‌شده در سیاست خارجه جمهوری اسلامی است.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

محمدسعید صفاری، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع):

انقلاب خمینی کبیر؛ راهبر وارثان عالم

محسن فرجیان روزنامه‌نگار:

رسانه کارآمد و هزینه‌های آن

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

دست سردبیر، گاوبازی اپوزیسیون و پروژه ما

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار