سارا طاهری، روزنامهنگار: توجه به مشکلات معیشتی کارکنان و تلاش برای رفع آنها از آن شعارهایی است که در دانشگاه آزاد اسلامی رنگ واقعیت به خود گرفته است. روزهای ابتدایی امسال بود که مسئولان دانشگاه آزاد وعده دادند سال ۱۴۰۰ سال معیشت کارکنان این دانشگاه خواهد بود، به همین دلیل در گام اول افزایش ۳۰درصدی حقوق و دستمزد برای کارکنان درنظر گرفته شد و حالا در گام دوم، پروژه تامین مسکن کارکنان و اعضای هیاتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی کلید خورده است. از آنجا که افزایش چندبرابری قیمتها باعث شده تامین مسکن به یک آرزوی دستنیافتنی برای همه اقشار جامعه تبدیل شود، مسئولان دانشگاه آزاد طرحی را به هیاتامنای دانشگاه دادند که براساس آن زمین برای ساخت مسکن کارکنان و اعضای هیاتعلمی تامین شود. اقدامی که باعث خواهد شد داشتن خانه و سرپناه برای کارکنان این دانشگاه دیگر یک آرزوی دستنیافتنی نباشد.
حالا با حدود ۵۰۰ هکتار از زمینهای دانشگاه آزاد اسلامی برای تامین مسکن کارکنان دانشگاه در قالب تعاونیهای مسکن استانی، موافقت شده و خبر خوش این است که قیمت زمین در این طرح برای تمام کارکنان و اعضای هیاتعلمی نزدیک به صفر است و همگی میتوانند صاحب مسکن شوند.
بر همین اساس چند روز پیش دکتر طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در مراسم معارفه سعید صابونی، رئیس جدید مرکز عمران، املاک و مستغلات دانشگاه، بر اهمیت پروژه تامین مسکن کارکنان و اعضای هیاتعلمی این دانشگاه تاکید کرد و در پیگیری این پروژه را به سعید صابونی، رئیس مرکز عمران سپرد. به گفته طهرانچی مقدمات کار تا حدی انجام شده و حالا قرار است رئیس جدید مرکز عمران، املاک و مستغلات دانشگاه در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهد.
پروژه تامین مسکن کارکنان و اعضای هیاتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی و ایجاد تعاونی مسکن در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی کار بسیار مهم و بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی بوده و آنطور که صابونی رئیس جدید مرکز عمران، املاک و مستغلات دانشگاه گفته است با توجه به اهمیت موضوع، در سه ماه آینده پروژه تامین مسکن کارکنان و اعضای هیاتعلمی دانشگاه کلید میخورد و در این زمینه 500 هکتار زمین برای این پروژه در کشور درنظر گرفته شده است.
شرکتهای تعاونی استانی در تمام استانها فعال میشوند
سعید صابونی، رئیس مرکز عمران، املاک و مستغلات دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با «فرهیختگان» از جزئیات پروژه تامین مسکن کارکنان و اعضای هیاتعلمی و البته برنامههای پیشروی این مرکز سخن گفت. او توضیح داد: «یکی از برنامههای پیشرو در این مرکز بحث تامین مسکن کارکنان و اعضای هیاتعلمی خواهد بود که در دستورکار قرار گرفته است. با توجه به مصوبه هیاتامنا برای شرکتهای تعاونی، درنظر داریم شرکتهای تعاونی استانی را در تمام استانها فعال کرده و برای سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی و استان تهران نیز این مهم در دستورکار قرار گرفته است.»
او با بیان اینکه حدود 25 هکتار زمین در پردیس در اختیار داریم، اضافه کرد: «از این میزان، 5 هکتار ساخته شده و قرار است 20 هکتار باقیمانده را از کاربری آموزشی به کاربری مسکونی تغییر کاربری داده و برای اعضای هیاتعلمی و کارکنان دانشگاه چند هزار واحد مسکونی ایجاد کنیم. در کنار این موضوع برای بحث پرند نیز همین اتفاق خواهد افتاد و در ادامه برای تمام کشور این برنامه در دستورکار قرار گرفته است.»
500 هکتار از زمینهای دانشگاه آزاد اسلامی به مسکن کارکنان اختصاص پیدا میکند
رئیس مرکز عمران، املاک و مستغلات دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه تصریح کرد: «طبق مصوبه هیاتامنای دانشگاه آزاد اسلامی قرار است 500 هکتار از زمینهای دانشگاه آزاد اسلامی به مسکن کارکنان دانشگاه در قالب تعاونیهای مسکن استانی اختصاص پیدا کند. در همین راستا قرار است تعاونیهای مسکن استانها شکل بگیرد و اعضای هیاتعلمی و کارکنان دانشگاه میتوانند عضو این تعاونیهای مسکن شوند.»
صابونی خاطرنشان کرد: «در کنار این موضوع باید آوردهای توسط اعضای هیاتعلمی و کارکنان وجود داشته باشد تا استارت کار زده شود. در کنار این موضوع میتوانیم در دو حوزه کار کنیم؛ یعنی این مسکنها را خودمان ساخته و از طریق شرکتهای تعاونی به کارکنان تحویل دهیم و هم از طریق وزارت راهوشهرسازی ثبتنامها صورت گیرد. البته بنده اعتقاد دارم که کار باید دست تعاونیهای مسکن دانشگاه آزاد اسلامی باشد تا سریعتر به نتیجه برسد.»
او در ادامه تاکید کرد: «پروژه تامین مسکن کارکنان و اعضای هیاتعلمی از روز شنبه هفته گذشته بهصورت پایلوت استارت زده شد و ایجاد تعاونی مسکن در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی تا سه ماه آینده کلید خواهد خورد تا بتوانیم در جهت قانون جهش تولید مسکن- که در کشور کلید خورده است- گامی برداریم.»
آماده ساخت 54 هزار واحد مسکونی هستیم
او تاکید کرد: «در هر استان قرار است یک تعاونی مسکن ایجاد شود و نامه این موضوع نیز به دبیرخانه استانها ارسال شده تا هرچه سریعتر اقدامات لازم آغاز شود. البته در برخی استانها تعاونی مسکن وجود دارد اما هنوز فعال نیستند. این تعاونیها باید فعال شده و پذیرش اعضا صورت گیرد.»
صابونی گفت: «درواقع باید تعاونیهای مسکنها فعال شده و اعضا نیز مشخص شوند تا بتوانیم کار را در استانها و در تهران کلید بزنیم. نزدیک 30 هزار هیاتعلمی و 24 هزار کارمند در دانشگاه آزاد اسلامی حضور دارند که برای تمام این افراد مسکن درنظر گرفته شده است. تاکید میکنم که از این 54 هزار نفر، هرکس درخواست مسکن داشته باشد در خدمت او خواهیم بود و آماده ساخت این 54 هزار واحد مسکونی خواهیم بود.»
تمام زمینها باید تغییر کاربری داده شوند
رئیس مرکز عمران، املاک و مستغلات دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به اینکه آیا در بحث تامین مسکن کارکنان و اعضای هیاتعلمی مشکل خاصی نیز وجود دارد یا خیر، گفت: «تمام زمینها باید تغییر کاربری پیدا کرده و از زمینهای آموزشی به کاربری مسکن تغییر پیدا کنند. این روند نیازمند یکسری مراحل اداری است که حداقل بین دو تا سه ماه زمان خواهد برد. البته برای این تغییر صبر نمیکنیم و همزمان با گذراندن این مراحل اداری، با توجه به ارتباطات خود با وزارت راهوشهرسازی، طرح خود را مصوب خواهیم کرد و در کنار آن تعاونیها شکل خواهد گرفت تا بتوانیم بهزودی ساختوسازها را آغاز کنیم.»
صابونی در ادامه درخصوص جزئیات زمین و املاک دانشگاه آزاد اسلامی نیز ادامه داد: «در دانشگاه آزاد اسلامی در تمام کشور نزدیک به 170 هزار هکتار زمین وجود دارد؛ بهعبارت بهتر 2 هزار و 320 قطعه زمین متعلق به دانشگاه آزاد اسلامی است که از این میزان، برای 54درصد سند قطعی گرفته شده است. یعنی از نظر مساحت برای 9 هزار و 211 هکتار از زمینهای دانشگاه آزاد اسلامی سند قطعی اخذ شده است. همچنین از نظر قطعه، 75درصد قطعات سنددار شده است یعنی هزار و 728 قطعه از 2 هزار و 320 قطعه سنددار شدهاند.»
او افزود: «این 2 هزار و 120 هزار قطعه، زمینهایی هستند که از طریق وزارت راهوشهرسازی و سازمان منابع طبیعی به دانشگاه آزاد اسلامی به شرط ساخت واگذار شده است. بعد از اجرای طرح و اخذ پایان کار پول این زمینها را با 50درصد تخفیف پرداخت خواهیم کرد. در این زمینها چه از بابت راهوشهرسازی و چه سازمان منابع طبیعی متاسفانه ساختوسازی تاکنون صورت نگرفته است.»
او بیان کرد: «بهعبارت بهتر از این 2 هزار و 320 قطعه زمین، 75درصد سنددار شده و مابقی باید با منابع طبیعی و هم با سازمان راهوشهرسازی، تعیینتکلیف شوند. در ماده 4 نیز عنوان شده که این زمینها الزاما آموزشی است و بعد از ساخت و پایان کار برای آنها سند قطعی داده میشود. یکی از مشکلات ما این است که بتوانیم زمینهای باقیمانده را سنددار کنیم.»
90 پروژه راکد دانشگاه تعیینتکلیف میشوند
رئیس مرکز عمران، املاک و مستغلات دانشگاه آزاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص برنامههای خود در این مرکز عنوان کرد: «برنامههای کوتاهمدت زیادی را در دستورکار قرار داده و درحال ارزیابی دقیق پروژههای عمرانی موجود و تعیینتکلیف پروژههای راکد هستیم. درحالحاضر نزدیک به 90 پروژه راکد در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد که هنوز تعیینتکلیف نشدهاند.»
او با بیان اینکه یکی از اولویتهایمان در مرکز عمران، املاک و مستغلات دانشگاه آزاد اسلامی به جریان انداختن این پروژههای راکد خواهد بود، خاطرنشان کرد: «همچنین تعیینتکلیف پروژههای عمرانی جدید در سطح کشور که به هر دلیلی متوقف شدهاند از دیگر اقدامات و برنامههای ما در این مرکز خواهد بود. به دلیل آنکه از پروژههای ناتمام و جدید جلوگیری کنیم برنامههایی را در دست اجرا قرار دادهایم.»
۱۳ پروژه مصوب دانشگاه بهزودی کلید میخورند
صابونی با تاکید بر اینکه نظارت دقیق بر اجرای پروژههای عمرانی که اخیرا سازمان مرکزی دانشگاه در سطح کشور کلید زده است از دیگر برنامهها خواهد بود، گفت: «درحالحاضر 22 پروژه فعال در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد که نزدیک به 26 هزار و 912 متر ساختمان و 7 هزار و 60 متر محوطهسازی و حصارکشی است.»
او درخصوص پروژههای مصوب در دست اقدام در دانشگاه آزاد اسلامی نیز توضیح داد: «درحالحاضر 13 پروژه مصوب در دست اقدام در این دانشگاه وجود دارد که هنوز کلید نخورده و نزدیک به 47 هزار و 705 متر ساختمان است. همچنین یکسری ساختمان نیز در دانشگاه آزاد وجود دارد که در مرحله رسیدگی و مذاکره است و نزدیک به 39 پروژه است که از نظر مساحتی 175 هزار و 527 قطعه مترمربع ساختمان و 186 هزار و 400 مترمربع محوطهسازی است و تمام اینها در مرحله مذاکره و رسیدگی است.»
رئیس مرکز عمران، املاک و مستغلات دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: «تلاش خواهیم کرد که ماهانه به این موارد رسیدگی کنیم و جلساتی در این خصوص برگزار شود. بنا داریم بهطور مثال اگر درحالحاضر 90 پروژه راکد در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد، برای ماه بعد این 90 پروژه کاهش پیدا کند. یا بهطور مثال اگر 39 پروژه درحال رسیدگی و مذاکره وجود دارد، در ماه آینده تعدادی از آنها تعیینتکلیف شده باشند تا در آینده نزدیک این پروژههای راکد به صفر برسد.»
نزدیک به 55 پروژه در دانشگاه آزاد اسلامی تعیینتکلیف شدهاند
او با بیان اینکه نزدیک به 55 پروژه در دانشگاه آزاد اسلامی تعیینتکلیف شدهاند، اضافه کرد: «همچنین بحث تعمیر و نگهداری ساختمانها از دیگر برنامهها خواهد بود که متاسفانه این موضوع تاکنون مغفول مانده است. بهطور مثال برخی ساختمانها ساخته شده و بهرهبرداری نیز شده اما از آنها نگهداری نمیشود که این موضوع آفتی برای دانشگاه آزاد اسلامی خواهد بود.»
او بیان کرد: «اجرای طرحی تحتعنوان شناسایی ساختمانهای بهینه در دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور از دیگر برنامههای در دست اجرا خواهد بود. این شناسایی با شاخصهایی همچون ایمنیسازی ساختمان که شامل زیرشاخههایی مانند ایمنی ساده در مقابل زلزله، ایمنی در مقابل آتشسوزی و برخورداری از سیستم اطفای حریق و... سنجیده میشود. همچنین کارایی خود ساختمان با زیرشاخصهایی همچون طراحی داخلی مناسب، سهولت استفاده افراد کمتوان و... مدنظر قرار گرفته است.»
صابونی اضافه کرد: «مصرف انرژی بهینه با زیرشاخههایی همچون هزینه کم مصرف سرانه انرژی، سازگاری با محیطزیست، عایقسازی مناسب و... نیز در این طرح درنظر گرفته شده است. هویت ساختمان نیز با زیرشاخههایی همچون معماری ایرانی اسلامی، پدافند غیرعامل، معماری اقلیمی و... درنظر گرفته شده است.»
اقدامات عمرانی دانشگاه در 3 حوزه خلاصه میشود
رئیس مرکز عمران، املاک و مستغلات دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه اقدامات در دست اجرا در دانشگاه را میتوان در 3 حوزه خلاصه کرد، ادامه داد: «در وهله اول باید پروژههای راکد را تعیینتکلیف کرد و در گام دوم باید پروژههای فعال را پیگیری کنیم تا هرچه زودتر انجام شوند. همچنین در گام سوم پروژههای مصوب هستند که باید هرچه سریعتر برای انجام آنها اقدامات لازم صورت گیرد. پروژههای حقوقی دارای اختلاف نیز باید تعیینتکلیف شوند.»
او بیان کرد: «در حوزه زمین نیز باید تعاملات لازم با راهوشهرسازی و منابع طبیعی صورت بگیرد تا بتوانیم برای آنها سند قطعی اخذ کنیم. البته همانطور که گفتم برای 75درصد از قطعات زمین دانشگاه سند اخذ شده اما 25درصد باقی مانده است.»