• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۸-۱۸ - ۰۱:۵۶
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
مهرداد ویس‌کرمی، نماینده خرم‌آباد در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

طرح تعارض منافع، عدالت را به مردم بازمی‌گرداند

طبع انسان به این صورت است که وقتی تعارضی می‌بیند بین منافع شخصی خود با آنچه وظیفه دارد، به‌هرحال وسوسه می‌شود و اگر انسان ضعیفی باشد هم ممکن است منافع شخصی خود را بر انجام وظیفه‌ ترجیح دهد. در این راستا با توجه به اینکه در قانون اساسی اختیارات خیلی خوبی برای قوای سه‌گانه مخصوصا مجلس قائل شدند، لازم است ما قوانینی را داشته باشیم که این تعارض منافع را تعیین‌تکلیف کنیم.

طرح تعارض منافع، عدالت را به مردم بازمی‌گرداند

نمایندگان مجلس شورای اسلامی دو روز گذشته با کلیات طرح مدیریت تعارض منافع موافقت کردند. این طرح نقاط قوت و ابهاماتی دارد. درباره بررسی این موارد در ادامه گفت‌وگوی مهرداد ویس‌کرمی، نماینده مردم خرم‌آباد را که یکی از موافقان این طرح بود، با «فرهیختگان» می‌خوانید.

با توجه به اینکه شما از موافقان کلیات طرح تعارض منافع بودید، علت موافقت‌ شما با این طرح چه بود و نکات مثبتی که در این طرح وجود دارد، چیست؟

همان‌طور که در دفاع از طرح هم عرض کردم، طبع انسان به این صورت است که وقتی تعارضی می‌بیند بین منافع شخصی خود با آنچه وظیفه دارد، به‌هرحال وسوسه می‌شود و اگر انسان ضعیفی باشد هم ممکن است منافع شخصی خود را بر انجام وظیفه‌ ترجیح دهد. در این راستا با توجه به اینکه در قانون اساسی اختیارات خیلی خوبی برای قوای سه‌گانه مخصوصا مجلس قائل شدند، لازم است ما قوانینی را داشته باشیم که این تعارض منافع را تعیین‌تکلیف کنیم. یعنی صرفا به مسائل و توصیه‌های اخلاقی حتی امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر اکتفا نکنیم و به لحاظ حقوقی هم ما قانونی داشته باشیم. با توجه به اینکه فرهنگ دینی ما اسلامی هم هست، این ضرورت بیشتری هم دارد. این را هم باید بگویم که طرح در کمیسیون اجتماعی تصویب شده و تلاش دارد وضعیت تعارض منافع را در قوای سه‌گانه تعیین‌تکلیف کند. خلاصه بگویم که منافع و سوءاستفاده مادی مسئولان در این طرح رفع شده است. مورد دیگر مثلا انتقالی دستگاه‌های اجرایی است که بعضی رانت‌ها صورت می‌گیرد. این طرح تلاشش بر این است که اینها را تعیین‌تکلیف کند. به همین خاطر ما از کلیات این طرح دفاع کردیم و رای خیلی خوبی هم در مجلس آورد. در جزئیات البته یک‌سری مسائل وجود دارد که باید هم ابهاماتش رفع شود. در جزئیات هم یک جاهایی به‌خاطر تفسیر اشتباه از قانون یا قابل تفسیر بودن قانون یا عدم جامعیت و مانعیت یا ایجاد مشکل در روند قانونگذاری و اجرای قانون ابهام وجود دارد. در این راستا پیشنهاد ما این بود که کلیات طرح تصویب شود، که الحمدلله با بیش از 150 رای تصویب شد و برای اصلاحات به کمیسیون اجتماعی بازگشت.

در صحبت‌هایتان اشاره کردید طرح مدیریت تعارض منافع یک‌سری ابهامات و ایرادات دارد که بنا شده در کمیسیون اجتماعی این ایرادات برطرف شود. امکانش هست به‌صورت موردی بفرمایید این ایرادات جزئی چه بوده است؟

مثلا فرض کنید اینکه بستگان یک نفر به صرف نسبتش با یک نفر دیگر، مجازات شود یا برایش محدودیت ایجاد شود، درست است؟ یعنی منظورم این است که قانونا باید مشخص شود که مثلا برادر فلان مسئول از قبل او دارد به‌صورت غیرقانونی به نوایی می‌رسد، بعد که قانونی اثبات شد، مجازات شود. ابهامات این‌چنینی در این طرح وجود داشت که گویا هر فردی مسئول می‌شود، خود و تمام بستگانش در افعال محدود شوند و به نظرم در این قضیه کمی افراطی نگاه شده است. باید این طرح به‌گونه‌ای اصلاح شود که جرم کسی به پای کس دیگری نوشته نشود، یعنی اگر فردی پدرش، بستگانش یا فرزندش مشکل دارد و او نسبتی با آن مشکل ندارد، نباید مانع آن شخص بشود یا باعث ضایع‌ شدن حقوق آن شخص شود. یا خیلی گستره وسیع و مبهمی را برای هدیه در بر گرفته، مثلا فرض کنید نماینده‌ای برای بازدید به جایی می‌رود، جهاد دانشگاهی یک کیلو عسل به کمیسیونی که آنجا رفته، می‌دهد، اینکه این هدیه موردنظر این طرح هست یا نیست؟ یا مثلا فرض کنید فرد به‌عنوان دیپلمات به یک کشور دیگر می‌رود، هدیه به او قطعا می‌دهند، یک وقتی است که می‌گویند در سامانه ثبت شود مثلا به موزه تقدیم شود، اما در این طرح مشخص نشده. اینکه همه اینها را ما جرم تلقی کنیم، درست نیست. یا یک مورد دیگر در یکی از ماده‌ها که حساب‌ها را بررسی می‌کنند، برای حسابی که باید اعلام شود، مبلغ گذاشتند، یا حد و حدود هدیه را مشخص نکرده‌اند. ابهاماتی از این قبیل در این طرح وجود دارد. البته به نظرم ابهامات خیلی جدی نبود. نگرانی ما از این بود که این ابهامات در صحن هم اصلاح نشود؛ ولی با توجه به اینکه همه موارد و مواد در پیشنهادها با دلیل نوشته شده، کمیسیون حتما ان‌شاء‌الله بررسی می‌کند و اشکالات رفع خواهد شد. مثال‌های این‌طوری بود که به نظرم آمد می‌شود جملات را دقیق‌تر نوشت که درعین‌حال که ما مانع از آسیب‌های تعارض می‌شویم، از آن‌طرف در افراط نیفتیم. یعنی به‌گونه‌ای نشود که یک مسئول یا بستگانش هم مورد ظلم و جفا قرار گیرند. ممکن است هیچ نسبت کاری با بعضی بستگانش نداشته باشد، خب اگر ثابت شود که ارتباطی نداشتند و براساس شرایط خودشان بوده، این محدودیت‌ها باعث سلب حق دیگران می‌شود. اینها همه مسائل شرعی و حقوقی و فقهی‌اش کاملا مشخص است. بنابراین من فکر می‌کنم ایرادات این طرح تعارض منافع اساسی نیست و بیشتر در حد موارد خاصی است.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

محمدسعید صفاری، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع):

انقلاب خمینی کبیر؛ راهبر وارثان عالم

محسن فرجیان روزنامه‌نگار:

رسانه کارآمد و هزینه‌های آن

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

دست سردبیر، گاوبازی اپوزیسیون و پروژه ما

سیدجواد نقوی خبرنگار فرهیختگان؛

بی‌بی‌سی نمی‌تواند خودش را احیا کند؟‌ +فیلم

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار