• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۸-۱۵ - ۰۲:۰۲
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

پیگیری عدالت رسانه‌ای با تنظیم‌گری اقتصادی

ساترا به‌عنوان بخشی از حکمرانی رسانه‌ای کشور در سال ۱۳۹۹ مرکز نوآوری رسانه‌های صوت‌وتصویر فراگیر را با حضور رئیس محترم سازمان صداوسیما و معاون محترم علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در محل ایستگاه نوآوری شریف افتتاح کرد.

علیرضا بابایی: به‌دنبال رشد و نفوذ پلتفرم‌های صوت و تصویر فراگیر در سبد مصرف کاربران فضای مجازی، صنعت تبلیغات در این حوزه وارد فاز جدید شد. تبلیغات به‌عنوان یکی از ارکان اصلی مدل‌های کسب‌وکار و پیشران این صنعت محسوب می‌شود به همین دلیل در نظام مسائل صنعت صوت و تصویر فراگیر، اهمیت بالایی دارد. موضوعاتی همچون انتشار اطلاعات گمراه‌کننده، رفتار ضدرقابتی، نادیده گرفتن حقوق کاربر، تهدید سلامت روانی کودک، نادیده گرفتن رده‌بندی سنی، اخلال در تجربه کاربری و افزایش غیرمنصفانه هزینه کاربر چالش‌های اصلی این حوزه است که برای حل چالش‌های آن، ایجاد یک سازوکار برای استیفای منافع عمومی جامعه را طلب می‌کند.

در این راستا ساترا به‌عنوان نهاد قانونی تنظیم‌گر این حوزه با اولویت‌گذاری و بررسی مسائل پیش‌رو، پیش‌نویس دستورالعمل تبلیغات تجاری در رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر را تنظیم و آماده ابلاغ کرده است. این دستورالعمل با شفاف کردن حدود و چارچوب فعالیت پلتفرم‌ها در حوزه تبلیغات تجاری، تلاش می‌کند آشفتگی موجود را سامان بخشد و مرجعی برای حمایت از حقوق کاربران پلتفرم‌های صوت و تصویر فراگیر ایجاد کند.

زمینه‌سازی برای حل چالش تبلیغات در رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر

به‌دلیل پیچیدگی‌های ورود نهاد تنظیم‌گر به این حوزه، ساترا به‌موازات تدوین دستورالعمل تبلیغات تجاری، تخلفات موجود در این اکوسیستم را شناسایی و به اطلاع پلتفرم‌ها رساند. مصداق‌های این تخلفات شامل تبلیغات نامناسب برای کودک، تبلیغات گمراه‌کننده، تبلیغ محتوای بدون مجوز، عدم توجه به رده سنی، محتوای خارج از عرف، تخلفات حوزه کیفیت پخش، مسابقات برخط و... بود تا پلتفرم‌ها آمادگی لازم را برای تطبیق عملکرد خود با دستورالعمل ساترا به‌دست آورند.

 خودتنظیم‌گری در تنظیم‌گری تبلیغات

اما مسیر دیگری که ساترا با بررسی تجربیات جهانی برای حل این مسائل پلتفرم‌ها آغاز کرد، بهره‌گیری از ظرفیت هم تنظیم‌گری و خود تنظیم‌گری در صنعت تبلیغات با رویکرد مشارکت اجتماعی بود. این رویکرد به‌دلیل گستردگی محتوای موجود در پلتفرم‌ها یکی از ابزارهای موثر نهادهای تنظیم‌گر در سایر کشورهای جهان است. به همین دلیل سامانه پایش مردمی (ساپرا) به‌عنوان یکی از ارکان شناسایی تخلفات در حوزه‌های مختلف محسوب می‌شود و تخلفات تبلیغات نیز از طریق گزارش‌دهی کاربران توسط ساترا پیگیری می‌شود.

حمایت از فعالیت‌های نوآورانه در صنعت صوت و تصویر فراگیر

ساترا به‌عنوان بخشی از حکمرانی رسانه‌ای کشور در سال ۱۳۹۹ مرکز نوآوری رسانه‌های صوت‌وتصویر فراگیر را با حضور رئیس محترم سازمان صداوسیما و معاون محترم علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در محل ایستگاه نوآوری شریف افتتاح کرد.

راه‌اندازی این مرکز گامی مهم در راستای شکل‌گیری اکوسیستم نوآوری در صنعت رسانه‌ای کشور و با رویکرد ایجاد تنظیم‌گری موثر در فضای مجازی، اتصال بخش‌ها و قطعات زنجیره ارزش صنعت و همچنین برقراری ارتباط دوسویه با شرکت‌ها و شتاب‌دهنده‌های دانش‌بنیان به‌منظور گسترش تولید محتوای بومی است.

 بازاریابی و تسهیل فروش محتوا در بازارهای جهانی

بدون‌تردید یکی از ابزارهای حفاظت از مرزهای حاکمیت رسانه‌ای جمهوری اسلامی ایران، تلاش در جهت تسهیل صادرات محتوای فاخر ایرانی به بازارهای جهانی و با اولویت کشورهای منطقه و همسایگان است. ساترا در راستای توسعه بازار و کمک به بازاریابی صادرات محتوا توسط پلتفرم رسانه‌ای تسهیلاتی را پیش‌بینی کرده است و انتظار می‌رود اجرایی سازی آن موجب افزایش ضریب نفوذ محتوای ایرانی در منطقه و جهان باشد.

 تضمین رقابت منصفانه در بازار، مسئولیت خطیر ساترا

در میان وظایف تنظیم‌گری ساترا و همچنین با استناد به طرح دعاوی مختلفی که خصوصا از سمت بنگاه‌های کوچک و نوپای بازار صورت گرفته، وظیفه تقویت رقابت و جلوگیری از رفتارهای کاهش‌دهنده رقابت در بازار ازجمله سوءاستفاده از موقعیت مسلط بنگاه‌های بزرگ است.  به عقیده کارشناسان، ابزار نهایی و تکمیلی سهولت و توسعه کسب‌وکار، مساله رقابت و جلوگیری از انحصار است که نیازمند زیربنایی مستحکم از جهت قانونی و اجرایی است. براساس آیین‌نامه پیشنهادی تقویت رقابت در بازارهای صوت و تصویر فراگیر، ساترا نقش فعالی در رصد و مطالعه بازارهای صوت و تصویر، تحقیق و بررسی اولیه دعاوی مطرح‌شده در این زمینه، پژوهش و ارتباط با خبرگان این حوزه را خواهد داشت.

 تنظیم‌گری تامین مالی، چالشی چندجانبه

گرفتن هر تصمیمی در سطوح مدیریتی چالش‌های فراوانی به‌همراه خود دارد، خصوصا اگر حوزه‌ای که برای آن تصمیم‌گیری می‌شود متعلق به بستر فرهنگی کشور باشد. اگر این تصمیم‌ها مبتنی بر داده‌های بازار و نیازهای روز صنعت نباشد چه تهدیدی درپی خواهد داشت؟! بازخورد تصمیم‌های صورت گرفته در صنعت به چه صورت است؟ چگونه باید بسترهای رشد کسب‌وکارهای این صنعت طراحی شود؟ ازجمله چالش‌های موجود در بازار عدم وجود بسترهای مناسب تامین مالی جمعی، عدم وجود گزارش‌های تخصصی بازار، عدم شفافیت اطلاعاتی، نبود قوانین و مقررات مدل‌های درآمدی، تخلفات مالی و افزایش هزینه تولید محتوای ایرانی هستند. به همین منظور حوزه تامین مالی و راهبری اقتصادی به‌عنوان یک واحد پراهمیت در ساترا تلاش دارد با تقویت و توسعه کسب‌وکارها، ایجاد بسترهای تامین مالی، تدوین قوانین و مقررات مدل‌های درآمدی مجاز، نظارت مستمر بر بازیگران صنعت و تهیه گزارش‌های راهبردی مبتنی بر بازار به فعالان صنعت و همچنین تنظیم‌گر جهت تصمیم‌گیری کمک کند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار