• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۷-۲۶ - ۱۱:۲۸
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس:

ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف نمی‌شود

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف نمی‌شود، گفت: ترجیح ما این است که ارز به مصرف کننده تخصیص پیدا کند و رانت ایجاد شده حذف شود.

ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف نمی‌شود

به گزارش «فرهیختگان»، محمدرضا پورابراهیمی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر در خصوص ارز ترجیحی گفت: در سال ۹۷ که شوک ارزی به اقتصاد کشور وارد شد مجلس نگرانی‌هایی در خصوص تامین کالاهای اساسی مردم داشت و باید تصمیمی گرفته می‌شد تا در بخش کالایی که سبد مصرفی خانوار محسوب می‌شود، تغییر نرخ ارز تفاوت چندانی نکند و سفره مردم کوچک‌تر نشود؛ بنابراین مبنا این شد که کالاهای مصرفی مردم با ارز ترجیحی تامین شود و دولت هم نظارت خود را بر فرآیند تخصیص ارز، ورود کالا و شبکه توزیع و بازار خرده فروشی داشته باشد.

وی افزود: در اوایل که مابه‌التفاوت نرخ ارز خیلی زیاد نبود تاثیرات عدم نظارت جدی دولت خیلی دیده نمی‌شد، اما به مرور زمان در بررسی‌های میدانی متوجه شدیم قیمتی که مصرف‌کننده بابت کالاهای تأمین شده با ارز ترجیحی می‌پردازد با آنچه برای واردات این کالاها پرداخت شده تفاوت بسیاری دارد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مفهوم ساده این مطلب این است که ارز با نرخ پائین در اختیار دولت قرار می‌گرفت، اما مردم به جای آنکه کالا را ارزان خریداری کنند با قیمت گران می‌خریدند و این مابه‌التفاوت ارز عملا به یک رانت و فساد در اقتصاد کشور تبدیل شد.

پورابراهیمی با اشاره به اینکه به طور متوسط در چهار سال گذشته نزدیک به ۶۰۰ هزار میلیارد تومان منابع کشور برای تامین کالاهای اساسی با نرخ ارز ترجیحی اختصاص پیدا کرد، اما بخش عمده آن به دست مردم نرسیده است، ادامه داد: بر این اساس در سال ۹۸ به دولت پیشنهاد دادیم که این موضوع را در لایحه بودجه سال ۹۹ لحاظ کند؛ پیشنهاد مشخص ما این بود که دولت تعهد کند نظارت‌های خود را در شبکه واردات کالا، شبکه توزیع و خرده فروشی تقویت کند که این اتفاق رقم نخورد، لذا با آغاز دولت سیزدهم این موضوع را مجددا مطرح کردیم که ادامه این مسیر به هیچ عنوان به صلاح کشور نیست و باید در این رابطه بازنگری شود.

وی افزود: امروز اعتقاد ما این است که هم برای ادامه مسیر در سال جاری و به ویژه برای سال ۱۴۰۱ دولت حتماً باید در این رابطه تصمیم بگیرد؛ نظر ما حذف ارز ترجیحی نیست، بلکه معتقدیم روش توزیع این ارز باید اصلاح شود.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطر نشان کرد: در این شرایط ترجیح ما این است که ارز به مصرف‌کنندگان تخصیص پیدا کند و رانت ایجاد شده حذف شود.

پورابراهیمی با بیان اینکه نظر ما تخصیص مابه‌التفاوت ارز ۴۲۰۰ تومانی و آزاد به صورت کارت اعتباری به مصرف‌کننده است گفت: بسته شدن راه قاچاق معکوس اقلامی که در کشور قیمت پایین‌تری دارند، بهره‌مندی صرفاً شهروندان کشورمان از این منابع، پیشگیری از صادرات مصنوعی که عایدی برای کشور ندارد، از جمله امتیازات این طرح است.

در ادامه این بحث هادی قوامی معاون وزیر اقتصاد نیز اظهار داشت: از سال ۹۷ تا کنون حدود ۶۰ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص داده شده، اما شاهد بودیم که گوشت گوسفند ۱۸۶ درصد، گوشت گوساله ۱۷۲ درصد و مرغ ۱۹۲ درصد افزایش قیمت داشتند در حالیکه میانگین شاخص تورم در سه سال اخیر ۱۲۰ درصد بوده است.

وی ادامه داد: تخصیص این ارز خسارت‌های متعدد دیگری مانند هدر رفت منابع ارزشمند ارزی به بی‌ثمرترین شکل، توزیع وسیع رانت، ناکارآمدی نظارت بر بازار و لطمه به تولید داخل شده است.

معاون وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه حذف این ارز حتماً لطماتی به همراه خواهد داشت گفت: باید در برخی از کالاها که به واردات وابستگی شدید دارد (نهاده‌های تولید) ارز ترجیحی با نظارت دقیق به تولید کننده برسد و در کالاهایی که وابستگی چندانی به واردات ندارد با اعطای کارت اعتباری به مصرف کننده، موضوع را مدیریت کرد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

محمدباقر شیرمهنجی، سیاست‌پژوه اقتصاد:

قیدگذاری غلط برای مشارکت مردم؛ رفتن به بیراهه

لابی باکو در تهران چگونه منافع ملی را گروگان گرفته است؟

بازگشایی سفارت به قیمت مصادره املاک ایران

محمد‌صادق تراب‌زاده‌جهرمی، پژوهشگر هسته عدالت اجتماعی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

کنترل عایدی بادآورده سرمایه به‌عنوان ‌انگیزه ضد تولید

سیدمحمد صادق‌ شاهچراغ، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

کلان‌شاخص حکمرانی بانک مرکزی بر شبکه بانکی

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه‌ اقتصادی:

معمای «طبقه‌ متوسط» در ایران

اکبر احمدی، دانش آموخته اقتصاد:

ضعف و سوءتفاهم در تعریف «استقلال»

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه اقتصادی:

نقاط ضعف و قوت آقای اقتصاددان

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه اقتصادی:

«بخش خصوصی» در منظومه‌ فکر اقتصادی آیت‌الله خامنه‌ای

مجتبی توانگر، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:

زورآزمایی برای حذف یک میراث مخرب

محمدباقر شیرمهنجی، پژوهشگر پژوهشکده سیاست‌پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت:

نظام اقتصادی قانون اساسی: اسلامی، راست یا چپ؟

علی محمدی‏‏‏‌پور، مدرس دانشگاه و عضو انجمن اقتصاد انرژی ایران:

ضربه سیاستگذاری متضاد به توسعه پایدار

محمدهادی عرفان، معمار و موسس مرکز مطالعات شما:

سازمان نظام مهندسی و شهرداری‌ها، حرکت با سرعت حلزون

حمیدرضا تلخابی، دکترای جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری؛

شهرنشینی در عصر بحران‌ها

محمد نائیج‌حقیقی، پژوهشگر حوزه اقتصاد مسکن:

ماجرای مسکن ۲۵ متری ادامه دارد؟

مجتبی رجب‌زاده، کارشناس اقتصاد:

رکود از رگ گردن به اروپا نزدیک‌تر شده است!

ضرورت تفکیک بانک‌ها در راستای لایحه برنامه هفتم توسعه؛

‌انواع بانک‌ها‌ و ‌انواع مدل‌های کسب‌وکار بانکی

سیدمقداد ضیاتبار، پژوهشگر پژوهشکده سیاست‌پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت:

مولفه‌های مشترک بحران‌های اقتصادی۱

ناصر غریب‌نژاد، پژوهشگر حقوق اقتصادی:

اقتصاد شیشه‌ای

میثم رستمی، پژوهشگر اقتصاد:

حمایت از تولید ملی: بایدها و نبایدها

ناصر غریب‌نژاد، پژوهشگر حقوق اقتصادی:

دشمنِ مردم

مجتبی رجب‌زاده

بحران اقتصادی چین

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار