زهرا رمضانی، روزنامهنگار: پایین بودن ظرفیت دانشگاهها برای پذیرش اعضای هیاتعلمی، بیتوجهی به فعالیتهای عملی داوطلبان، اعمال نفوذ از خارج دانشگاه در روند بررسی صلاحیت افراد، استفاده از اساتید بازنشسته برای تامین نیروی انسانی موردنیاز، حذف بخش قابل توجهی از داوطلبان پیش از جلسه دعوت به مصاحبه از فرآیند بررسی، عدماطلاعرسانی صحیح درباره زمان و شرایط اختصاصی، کاهش سطح علمی دانشجویان دکتری در ایام کرونا و تبدیل آن به بهانه جدید برای برخی دانشگاههای دولتی در راستای حذف بخشی از داوطلبان از جمله مشکلاتی است که گریبانگیر دانشجویان دکتری و فارغالتحصیلان این مقطع شده است. مشکلاتی بهنظر میرسد ذیل شفاف نبودن و عدمپاسخگویی دانشگاهها سالهاست وجود داشته است. از این رو به سراغ محمدعلی کینژاد، رئیس هیات عالی جذب هیاتعلمی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی شورای عالی انقلاب فرهنگی رفتیم. او معتقد است نهتنها قوانین موجود مشکلی را برای داوطلبان ایجاد نمیکند، بلکه دانشگاهها ملزم به پاسخگویی به داوطلبان نیز هستند. کینژاد با تاکید بر اینکه دانشگاهها استقلال دارند و بر اساس آن، مراکز آموزش عالی در چارچوب قانون تصمیمگیری میکنند، گفت: «براساس قانون، دانشگاهها افرادی که بیش از 40 سال دارند را نمیتوانند جذب هیاتعلمی کنند، مگر اینکه شرایط خاصی وجود داشته باشد و آن هم باید به تصویب هیات اجرایی برسد و برای این کار نیز دلایل خود را ارائه کنند. چنین کارهایی از اختیارات دانشگاهها محسوب میشود و هر دانشگاه میتواند شرایط خود را ارائه کند.»
او در ادامه با تشریح وضعیت جذب فارغالتحصیلان اظهار داشت: «بعد از اعلام نیاز دانشگاهها، مرکز نهایی جذب سقفی را برای دانشگاهها اعلام میکند. تعداد مجوزهایی که امسال برای فراخوان آبانماه اعلام شده، 950 نفر است که بعد از بررسیها به هر دانشگاه سهمی تعلق میگیرد و هر کدام از مراکز طی فراخوانی، در کنار شرایط عمومی، شرایط اختصاصیشان را نیز اعلام میکنند. قطعا دانشگاهها باید دلایل خود را برای انتخاب شرایط اختصاصیشان اعلام کنند. از سوی دیگر وقتی افرادی در مرحله اول به هر دلیلی رد میشوند، باید دلیل این کار به داوطلب اعلام شود. بعد از آن پروندههایی که واجد شرایط هستند، وارد پروسه اصلی میشوند که طی آن توانایی علمی و اجرایی فرد توسط هیاتهای اجرایی که شامل 8 تا 9 نفر هستند، بررسی میشود.»
رئیس هیات عالی جذب اعضای هیاتعلمی دانشگاههای شورای عالی انقلاب فرهنگی با رد اعمال سلیقه دانشگاهها از طریق توسل به شرایط اختصاصیشان، گفت: «دانشگاهها نمیتوانند چنین کاری را انجام دهند. در هیاتهای اجرایی 8 تا 9 نفر عضو هستند که از این تعداد 2 شخصیت حقوقی و مابقی حقیقی هستند و امکان اعمال سلیقه وجود ندارد؛ چراکه وقتی فردی توسط این هیات انتخاب میشود، مشخصات فرد موردنظر وارد سیستم میشود و بعد از آن نرمافزار اعلام میکند که مثلا افراد دیگری نسبت به فرد انتخابی در اولویت بودهاند، در اینجا هیات اجرایی باید درباره انتخاب خودشان توضیحات لازم را بدهند. از سوی دیگر در کارگروه علمی 17 نمره و کارگروه عمومی هم 17 نمره برای انتخاب فرد موردنظر، درنظر گرفته شده و بعد از توضیحات هیات اجرایی، مرکز جذب با فرد معرفی شده موافقت میکند.»
کینژاد بیان داشت: «فرد قبولشده هم باید به فرم خودارزیابی که نزدیک به 150 سوال است، پاسخ دهد و تازه بعد از آن، فرد میتواند بهعنوان هیاتعلمی حقالتدریس وارد دانشگاه شده و بعد از گذشت یک ترم یا بیشتر بسته به تصمیم خود دانشگاه، مورد ارزیابی قرار گیرد.»
او درباره ارائه گواهی فارغالتحصیلی گفت: «فردی نمیتواند بگوید فارغالتحصیل شده، اما هنوز با دانشگاه خود تسویه نکرده باشد. یعنی اگر فردی میخواهد در فراخوان آبانماه شرکت کند، حتما باید قبل از این بازه مدرک خود را گرفته باشد و این موضوعی نیست که بتوان آن را اصلاح کند؛ چراکه طبق قانون تنها افرادی که فارغالتحصیل شدهاند میتوانند در فراخوانها شرکت کنند.»