• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۷-۱۰ - ۰۲:۰۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
گفت‌وگو با سیدرضا اورنگ، منتقد

اولویت با حفظ سینماگر باشد نه سینما

این یک اشتباه بزرگ است که می‌گویند یک مدیر سینمایی حتما باید سینمایی باشد، یک مدیر ورزشی حتما باید ورزشی باشد. اگر شما یک مدیر قوی پیدا کردید که سابقه سینمایی داشته باشد خیلی خوب است ولی الان چنین کسی را داریم؟ مشکل ما بخشی‌اش دولتی است و بخش بزرگ‌ترش خصوصی است.

اولویت با حفظ سینماگر باشد نه سینما

سیدرضا اورنگ، فیلمنامه‌نویس و منتقد سینما در گفت‌وگو با «فرهیختگان» با اشاره به اینکه مشکلات سینمای ایران هر روز بزرگ‌تر می‌شود، گفت: «این یک اشتباه بزرگ است که می‌گویند یک مدیر سینمایی حتما باید سینمایی باشد، یک مدیر ورزشی حتما باید ورزشی باشد. اگر شما یک مدیر قوی پیدا کردید که سابقه سینمایی داشته باشد خیلی خوب است ولی الان چنین کسی را داریم؟ مشکل ما بخشی‌اش دولتی است و بخش بزرگ‌ترش خصوصی است. دولت پول می‌دهد، تهیه‌کننده فیلم می‌سازد، این تهیه‌کننده این پول را برای چرخش سینما وارد نمی‌کند و در جیب خود می‌گذارد. مشکلات سینما هر روز بزرگ‌تر شد و بزرگ‌ترش کردند. برای حل مشکل نیاز به فرد قوی و بزرگ و صاحب کاریزما دارید. یک آدم بزرگ را بیاورید، بازوهای اجرایی او را از نیروهای کارآمد و جوان بگذارید تا کارها به صلاح برسد. الان سینماداران مشکل دارند، تهیه‌کننده‌ها مشکل دارند، کارگردانان مشکل دارند، بازیگران مشکل دارند، مخاطب مشکل دارد، کارمند مشکل دارد. در بخش سینما و هنر همه مشکل دارند. یکی نیامده بگوید مشکلات چیست؟ من بارها بیان کردم، نوشتم. این همه رئیس سازمان سینمایی آمده، این همه معاون سینمایی آمده است، یکی بگوید من کار مثبت انجام دادم.»

وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به مشکلات اکران در سینمای ایران گفت: «در اواخر دهه 60 یک‌سری آدم‌ها، چه مسئول و چه به‌عنوان تهیه کننده، تمام تلاش خود را کردند تا نگاه مردم را عوض کنند. بدترین کاری که کردند این بود که ممنوعیت و محدودیت اکران فیلم‌های خارجی را اعمال کردند. این باعث شد ذائقه‌ها عوض شود. وقتی دو نسل گذشت، این دو نسل فیلم‌های خوب سینمای جهان را روی پرده سینما ندیدند، یا روی گوشی یا روی مانیتور دیدند. یعنی فیلم دیدند اما با سینما آشنا نشدند. اکران نکردن فیلم‌های خارجی باعث شد تمام سینماهای خاطره‌انگیز تعطیل شود. الان در لاله‌زار یک سینما هم ندارید. سینماهایی که مملو از جمعیت بودند. این آسیب می‌شود. آدم‌هایی که به آنجا آمدند نیامدند که به سینمای ایران کمک کنند. آمدند تا سینما را خراب کنند که اینچنین کردند. وضعیت معیشت هنرمندان به چه صورت است؟ در سازمان سینمایی یا هر سازمان دیگر یک ستاد بحران باشد. نه اینکه کرونا بیاید چند روز بعد ستاد بحران تشکیل دهند. یک بودجه خاصی باشد که کمک کنند. یک‌سری از سینماگران در وضعیت بدی هستند. خیلی‌ها از گرسنگی فوت کردند، پول دارو نداشتند، ولی دولت به چه کسانی کمک کرد؟ به تهیه‌کننده‌ها، پخش‌کننده‌ها و... کمک کرد. به هنرمندان کمکی نکرد. به کسانی کمک شد که شکم آنها سیر بود.»

این منتقد سینمایی در بخش دیگری از صحبت‌هایش به انبوه جشنواره‌های بی‌کارکرد در سینمای ایران اشاره کرد و گفت: «اولین کار این است که جشنواره‌های اضافی را برداریم. بودجه را در اختیار هنرمندانی بگذاریم که آسیب می‌بینند و آسیب دیده‌اند. چرا باید در این اوضاع جشنواره‌های چند میلیاردی برگزار شود؟ جشنواره کودک فیلم ندارد و فیلم‌هایی که در تلویزیون پخش کردند را می‌خواهند در جشنواره نمایش دهند، چرا باید چند میلیارد خرج این جشنواره شود؟ چرا باید جشنواره فجر را دو پاره کنند و دو بودجه سنگین برای آن بگذارند؟ برگزاری این جشنواره‌ها برای کمک به سینما نیست. برای این است که عده‌ای منافع دارند و همیشه باید منافع آنها تامین شود. جشنواره کن هم در یک دوره‌ای تعطیل شد چون مشکل مالی داشت. آیا جشنواره کن آسیب دید؟ هر جشنواره دیگری اینچنین است. اولین کار باید این باشد که تجمیع بودجه شود یعنی به غیر از جشنواره فجر بقیه جشنواره‌ها تعطیل شود. خرج‌های دیگر مدیریت شود مثلا فارابی کلی خرج می‌کند و شما سودی از آن چه مادی و چه معنوی نمی‌بینید. هنوز پردیس‌سازی توسط سازمان سینمایی انجام می‌شود. آیا وقتی سینماگران شما دچار مشکل هستند، کدام کار بهتر است؟ سینما را همیشه می‌توانید بسازید، ولی سینماگر را همیشه نمی‌توانید بسازید. اولویت با سینماگر است که ابتدا سینماگر را حفظ کنیم و بعد سینما! ریشه را می‌زنیم و می‌خواهیم ظاهر را درست کنیم. در هیچ جای دنیا هیچ کسی تضمین نداده است که همه فیلم‌هایی که ساخته می‌شود نمایش داده شود. مگر ما متعهد هستیم؟ فیلمی که ضعیف است حتما باید نمایش داده شود؟ سینمای تجربه یک بودجه عظیم دارد، ولی هیچ فایده‌ای ندارد. باید مسئولیت را به پخش‌کننده و سینماداران واگذار کنید. این دو باید تصمیم بگیرند. کارها را پیچیده می‌کنیم تا بگویند ما کار می‌کنیم. کار که نمی‌کنند هیچ، خرابکاری هم می‌شود. یعنی کارهایی که روتین انجام می‌شود را خراب می‌کنند.»

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار