زهرا رمضانی، روزنامهنگار: عباس شیراوژن، معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با بیان اینکه رهبری در پیش از انقلاب اسلامی نیز بر اهمیت و اولویت دادن به تبیینگری برای افرادی که انگیزه انقلابی دارند، تاکید بعد از انقلاب هم در مقاطع زمانی مختلف بر این مقوله اشاره کردهاند، گفت: «ما امروز در شرایطی هستیم که دشمنان و عقبه رسانهای آنها اعم از مجموعههای سایبری و حتی رسانههای رسمیشان، هجمههای سنگینی را علیه ما دنبال میکنند و تلاش دارند تا در هر مسالهای شبههآفرینی کرده و افکار عمومی را تحتالشعاع قرار دهند، قطعا در چنین شرایطی دستگاههای فرهنگی و مسئول در بخشهای تبلیغاتی باید به وظایف خود عمل کنند، اما با توجه به حجم بالای حملات و همچنین تداوم آن توسط کشورهای مختلف میطلبد تا ما دفاع همهجانبهای را داشته باشیم.»
او ادامه داد: «طبیعی است که نباید موضع دفاع ما صرفا انفعالی باشد، بلکه نیاز است تا رویکرد تهاجمی را هم داشته باشیم. قطعا ضرورت اشاره رهبری در این شرایط به مقوله تبیین به خاطر هجمه همهجانبه است که با آن روبهرو هستیم و همه مردم و جوانان و دانشجویان باید وارد میدان شده و از ارزشها و آرمانها دفاع کرده و باورمندانه پای آرمانها بایستند. جوانانی که همیشه مطالبهگر بودهاند، باید در وهله اول در ضرورت تبیین آرمانها و ارزشها ورود کرده و بعد از آن برای تحقق آن مطالبهگری داشته باشند. در یک کلام باید نسل مطالبهگر، بحث تبیین را دنبال کند.»
مطالعه، تامل و آموزش الزامات جهاد تبیین
او تصریح کرد: «الزامات اصلی در این زمینه مطالعه و تامل و حتی آموزش است. قطعا در کنار اینکه دستگاههای فرهنگی هم باید در این حوزه ورود کنند، نسل جوان و دانشجو نیز باید بحث آموزش را چه به صورت فردی و چه گروهی دنبال کند. یعنی با برگزاری دورههای مطالعاتی این مهم را دنبال کنند. مساله مهم این است که این قشر باید در هر مسالهای که قرار به تبیین آن است، بحث مطالعاتی را به خوبی انجام دهند، مولفه دوم انتخاب ادبیات متناسب با مخاطبشان است. یعنی باید تبیین هر موضوعی را به اندازه فهم مخاطبان دنبال کنند.»
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت بیان داشت: «دانشجویان باید برای انجام یک تبیین اثربخش، نیازمند آموزش برخی مهارتها هستند که ازجمله آن مباحث معرفتی است، از سوی دیگر پیش از معرفتآموزی و مطالعه، دانشجویان نیاز دارند برای ورود به این مهم انگیزه کافی را داشته باشند، این انگیزه نیز زمانی ایجاد میشود که آنها بدانند در مقابل هجمههای سنگین قرار دارند و صرفا نباید به مطالبهگری بپردازند، بلکه در کنار آن به دنبال تبیین مسائل هم باشند. رهبری پیشتر نیز عنوان کردند که از نشریات دانشجویی و حتی تریبونهای نماز جمعه برای این مساله استفاده کنند؛ با توجه به اینکه امروز به دلیل کرونا نمیتوان از طریق نماز جمعه این روند را دنبال کرد، طبیعتا باید از روشهای جدید برای این کار بهره گرفت.
شیراوژن با تاکید بر اینکه یکی از ارزانترین و آسانترین مسیرها برای تحقق تبیین استفاده از همان فضای مجازی است، اظهار داشت: «امروزه بسیاری از دانشجویان ما جزء فعالان فضای مجازی بهشمار میروند و باید بعد از انگیزه، کسب مهارتهای لازم بتوانند از این بستر بهعنوان مولفهای برای ظهور و بروز دانشجویان برای دفاع از آرمانهای انقلاب را شاهد باشیم.»
جامعه به دانشجو بهعنوان یکی از مراجع فکری توجه ویژهای دارد
او بیان داشت: «از آنجایی که دانشجویان بدنه فرهیخته جامعه بهشمار میروند و معدل فهم مسائل و شرایط توسط آنها از معدل جامعه بالاتر است و همچنین در حوزه واقعبینی هم درک بهتری داشته و با توجه به شرایط سنیشان، نگاه بهتری از آرمانها دارند، حتما تبیین قویتری را نسبت به دیگر آحاد جامعه خواهند داشت. از سوی دیگر جامعه ما نیز به دانشجو بهعنوان یکی از مراجع فکری توجه ویژهای دارد.»
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه رهبری درک روشنی از فضای نخبگانی و اثرگذاری آنها بر جامعه داشته و دارند، بیان داشت: «طبیعی است که در تمام دنیا، اگر قرار باشد اتفاقی در کشورها رخ دهد این مساله توسط دانشجویان و قشر نخبگانی انجام میشود و فعالان دانشجویی میتوانند در پیشبرد برنامهها اثرگذاری ویژهای داشته باشند.»
دانشجویان تبیین و مطالبه را توامان با یکدیگر ببینند
شیراوژن اظهار داشت: «جنبش دانشجویی و جریان دانشجویی انقلابی درحال طی کردن مرحله جدیدی است و تلاش میکند تبیین آرمانها و مطالبهگری را در کنار یکدیگر داشته باشد. طبیعتا با توجه به نقشآفرینی جنبش دانشجویی در حکمرانی آن هم با روش تبیین و مطالبهگری در مرحله اولیه است، امکان خطا وجود دارد، اما حتما به تدریج خطاهای موجود در این مسیر کاهش مییابد. اما آنچه واضح است اینکه برآیند فعالیتها در این حوزه مثبت بوده و دانشجویان در دفاع از آرمانها آن هم با توجه به واقعیتها توانستند تا حدی درست عمل کنند، البته برای رسیدن به پختگی در میان دانشجویان به زمان نیاز داریم.»
او خاطرنشان کرد: «به جریان دانشجویی توصیه میکنم که تبیین و مطالبه را توامان با یکدیگر ببینند و بتوانند به یک تعادلی در این حوزه برسیم. رهبری نیز بارها طی سالهای اخیر به این مساله اشاره کردند و دانشجویان باید بتوانند از فضای مجازی برای تحقق این مساله بیش از پیش استفاده کرده تا شاهد فصل جدیدی از اثرگذاری فعالیتهای دانشجویی در همراهی با انقلاب اسلامی باشیم.»