• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۷-۰۳ - ۰۳:۰۰
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

نقدی بر «ما» در فضای مجازی

امروزه با پدیده‌هایی مواجه هستیم که به آسانی هم نمی‌توان روی آن نامگذاری کرد. دنیایی که در آن از هر دری می‌توان صحبت کرد و حتی برای عده بسیار زیادی از افراد جامعه یک مرجع بسیار مطمئن به ‌حساب می‌آید، به‌طوری که حتی از توصیه پزشکان حاذق نیز برای ایشان قابل اعتناتر است.

علی مهرآور، روزنامه‌نگار: در ابتدا به آن فکر کنید آیا فضای مجازی زمینه‌ای است که برای ما فرصت ایجاد می‌کند یا تهدیدی است برای فرهنگ یا روابط میان افراد جامعه؟ پیش‌تر، مطالعه جراید و پرداختن به فرآیند آگاهی از آنچه پیرامون ما می‌گذشت را با رصد روزنامه‌ها و قلم خبرنگاران و نویسندگان ادوار مختلف صورت می‌دادیم، اما امروزه با گسترش جهانی که مجازی است و گستره‌های آن بعضا از شعاع محور دورانی عالم نیز بیشتر شده، می‌بینیم هر فردی خود را مجاز به انتشار هرچه در اطرافش می‌گذرد، می‌داند. از نحوه صف ایستادن برای واکسیناسیون گرفته تا پیاده و سوار شدن به هواپیما برای سفر به هر نقطه‌ای در دنیا. همین‌جا یک لحظه خود را به‌عنوان یک فرد متخصص در صنعت هوانوردی بگذارید، آیا شما از مسائل مربوط به پرواز هواپیما باخبر هستید؟ یا مسافران عادی که با شرایط اقتصادی فعلی با فاصله زمانی بسیار دوری به سفر هوایی می‌روند؟ پس چگونه است که افراد از پی یک تاخیر ایجادشده برای پرواز به‌راحتی فیلم و گزارش ضبط کرده و با نجوای گزارشگرانه خود نیز آن را منتشر می‌کنند! آیا این کمکی به بالا رفتن کیفیت‌ها می‌کند؟! درحالی که به‌غلط، اطلاعاتی را منتقل می‌کنند که حتی می‌تواند زمینه التهاب را میان عموم جامعه فراهم آورد. امروزه با پدیده‌هایی مواجه هستیم که به آسانی هم نمی‌توان روی آن نامگذاری کرد. دنیایی که در آن از هر دری می‌توان صحبت کرد و حتی برای عده بسیار زیادی از افراد جامعه یک مرجع بسیار مطمئن به‌‌حساب می‌آید، به‌طوری که حتی از توصیه پزشکان حاذق نیز برای ایشان قابل اعتناتر است. یکی از قابل‌توجه‌ترین چیزهایی که می‌توان از فعالان فضای مجازی دید، آگاهی‌های بدون مطالعه است. شاید کمی این مطلب گنگ باشد اما با پدیده‌ای مواجه هستیم که به دشواری می‌توان آن را توصیف کرد. افرادی که شاید حتی یک خط کتاب در سال مطالعه نکنند اما به‌راحتی شما را مورد توصیه‌های خود قرار می‌دهند درحالی که اگر به تحلیل زندگی ایشان پرداخته شود متوجه می‌شوید که در امور روزمره خود وامانده‌اند و کماکان شعارهایی می‌دهند و هر لحظه از توفیقاتی که بالاخره روزی به‌دست می‌آورند حرف می‌زنند اما...!

خب به یک پدیده خیلی شایع اما نامفهوم بپردازیم!

عکس بذار زیرش هم یک توصیه کن!

دقت کردید این روزها در فضای مجازی مردم از خودشان عکس منتشر می‌کنند و بعد زیر عکس، مشاهده‌کنندگان و درواقع دنبال‌کنندگان خود را با چند جمله مورد توصیه قرار می‌دهند، که اغلب هم این جملات از خودشان نیست! جملاتی که زیر تصویر نوشته می‌شود صرفا چون از یک سنگینی مفهومی برخوردار است به‌جهت جلب توجه بیشتر افراد نسبت به کسی که روی صفحه پست‌شده؛ اما به‌راستی چرا؟ اگر همان فردی که عکس را منتشر ساخته در دنیای واقعی به کاری توصیه کنید، فورا با گفتار اعتراض‌آمیز می‌گوید من نیازی به نصیحت شما ندارم اما برای دیده‌شدن عکس خود، دیگران را به کاری توصیه می‌کند که بیشتر جنبه‌های انگیزشی دارد. بگذریم از آنکه جمع قلیلی به خواندن آن جمله می‌پردازند اما نکته مهم اینجاست که در میان گذاردن این‌گونه جملات چه راه‌حلی برای اجتماعی است که از بسیاری امور خسته است؟

نکته دیگر اینکه آیا حقیقتا شخصی که این جملات را همراه تصویر خود نشر می‌دهد از دلیل اصلی آن جمله و توصیه  صورت‌گرفته از راوی یا نویسنده اصلی باخبر است؟! به‌راستی افرادی که این روزها بسیار از ایشان در بخش‌های مختلف فضای مجازی جمله می‌بینیم و می‌شنویم، نشسته‌اند و تک‌جمله گفته‌اند یا چکیده تجربیات و آزمون و خطای خود را در قالب‌های مختلف مکتوب نشر داده‌اند؟  جمله‌ای از همان نشریات فقط به سمع و نظر ما رسیده است و عده‌ای بدون آگاهی از عمق کلام راوی اصلی فقط به همان تک‌جمله بسنده کرده‌اند، بی‌آنکه هدف و آنچه در ذهن او گذشته باشد. همین قسمت را مورد پردازش زیر تصاویر گل‌وبلبلی خود منتشر می‌کنند!؟ تصور کنید ایستادن کنار یک فرد و کنار یک درخت زیبا چرا باید با جمله‌ای از برتراند راسل تلفیق شود؟ درحالی که آن فرد فقط به جهت رفتن به یک پیک‌نیک این عکس را انداخته است! یعنی آنقدر اهل تفکر است که دائم در پیک‌نیک، یاد فلاسفه و جامعه‌شناسان می‌افتد؟ آیا این با روح پیک‌نیک رفتن در تضاد نیست؟ آیا اینجا مصداق ندارد بگوییم اندکی تفکر؟! یا به‌قول بازیگران فرقه ناشناخته روشنفکری، التماس تفکر! از همه اینها بگذریم چیزی که بیشتر مرا اذیت می‌کند، استفاده روزمره افراد در گفتمان‌هایشان از شکلک‌هایی است که برای یکدیگر می‌فرستند. یعنی نگرانم از روزی که نسل آینده از کاربرد دو واژه مناسب عاجز باشد و شکلک‌ها به داد ایشان برسد و در اوج عصر تکنولوژیک، چیزی که هزاران‌سال قبل به‌صورت تصاویر دیوارنوشته‌ای کشف‌شده، در این قرن ببینیم که مردم به‌صورت روزمره از آن استفاده می‌کنند. به‌جای توصیه زیر عکس‌های خود و دعوت دیگران به امری که اصلا از آن آگاه نیستیم، بیشتر فکر کنیم.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

رضا غلامی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی:

نگاهی نو به نو اندیشی دینی

زندگی برای یاد‌گیری است نه برای موارد دیگر:

کریم مجتهدی: ایرانی کیست؟

دوگانه‌سازی مانع از لذت بردن از بدیهیات روزمره شد؛

جریان مطالبه‌گر زندگی! اجازه دهید زندگی کنیم

درباره نقد اخیر آصف بیات به هابرماس؛

پروژه ناتمام یا بلوند سازی جهانی!

دانشگاه ملی از زاویه‌ای دیگر؛

معنا و دلالت‌های سیاسی یک ایده تهی

بایسته‌های عدالت و اخلاق؛

آنچه جماعت‌گرایان به شما نمی‌گویند

سیدمحمدرضا فقیه‌ایمانی، پژوهشگر اندیشه:

علامه طباطبایی علمدار جهاد تبیین قرآنی

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

فاشیسم انجمنی

مرتضی تیموریان، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

اغتشاش نقش شهر و روستا در حکمرانی توسعه

علی مومنی، دانشجوی دکتری علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه تهران:؛

«میدان شهرت در ایران» جزئیاتی از مصرف‌کننده واقعی ارائه نمی‌دهد

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه اندیشه:

شخصی‌سازی سیاست: فرد غیرسیاسی در طلب توسعه و پیشرفت!

سهیلا عباس‌پور، خبرنگار گروه اندیشه:

ایران و مساله مهاجرت

سهیلا عباس‌پور، خبرنگار گروه اندیشه:

سرقفلی‌هایی به اسم فصلنامه علمی‌پژوهشی

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه اندیشه:

چپ‌های رهایی‌بخش همان لیبرال‌های ارتجاعی هستند

سید جواد نقوی، خبرنگار گروه اندیشه:

آنچه از استقبال رونالدو گفته نمی‌شود

رسالت بوذری، مجری برنامه مخاطب خاص:

در آغوش رفیق

طیبه محمدی‌کیاعضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی:

اربعین یا چهلم به مثابه سازوکار جاودانه‌سازی سوگ

روایت‌نگاری دیدار با مجتهدان زن جهان تشیع

در حکمت و حکومت نهاد اجتهاد زنانه

یادداشت دکتر علی‌اکبر ولایتی درباره شهید ثقه‌الاسلام تبریزی

روحانی مبارز با استکبار و استبداد

وقایع اعتراضی فرانسه در چه چهارچوبی قابل صورت‌بندی است

طرد سیستماتیک، خشم شهری و جنبش‌های ریزومی

نکاتی درباره سیستم آموزش‌وپرورش

در تمنای تفکر

تأملی بر ارتباطات مجازی

چشم سوم

سیری کوتاه در کلاس مقدمه‌ای به فلسفه- 8 و پایانی

حقیقت ذوب می‌شود