• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۶-۲۷ - ۰۱:۲۶
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 2
  • 0
اقبال شاکری، استاد دانشگاه و نماینده مجلس یازدهم در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

مشکل اساسی کشور استنکاف دستگاه‌ها از اجرای شفافیت است

مبارزه با فساد یکی از اولویت‌های اصلی و اصول دولت سیزدهم است. رئیس‌جمهور به این نکته رسیده است که اگر بتوانیم منشأها و سرچشمه‌های فساد را از بین ببریم، به تبع آن مبارزه با فاسد ساده‌تر خواهد شد. پرونده‌های قوه‌قضائیه هم کمتر می‌شود.

مشکل اساسی کشور استنکاف دستگاه‌ها از اجرای شفافیت است

سیدشایان ابهری، روزنامه‌نگار: رئیس‌جمهور روز چهارشنبه، مواردی را تحت‌عنوان «اصول 12گانه مقابله با فساد اداری» به دستگاه‌های اداری و اجرایی کشور ابلاغ کرد. این ابلاغیه 12بندی، حاکم بر نقشه ملی پیشگیری و مقابله با فساد اداری و اقتصادی در دولت سیزدهم اعلام شده است. با هدف بررسی این اصول و سنجش میزان جدیت آن، گفت‌وگویی با اقبال شاکری، نماینده مجلس یازدهم داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

در قدم نخست، وجود چنین ابلاغیه 12گانه‌ را چطور ارزیابی می‌کنید و فایده آن را چه میزان می‌دانید؟

سیدابراهیم رئیسی در زمان ریاست قوه‌قضائیه هم همین رویکرد را داشت. حالا هم که در جایگاه ریاست‌جمهوری هست و مسئولیت اجرایی کشور را به‌عهده گرفته‌، این مباحث را به‌عنوان یک اولویت اعلام کرده است. این را هم در تبلیغاتش، هم در سوگندش و هم در انتخاب وزرایش مورد توجه قرار داده است.

بنابراین می‌توان گفت مبارزه با فساد یکی از اولویت‌های اصلی و اصول دولت سیزدهم است. رئیس‌جمهور به این نکته رسیده است که اگر بتوانیم منشأها و سرچشمه‌های فساد را از بین ببریم، به تبع آن مبارزه با فاسد ساده‌تر خواهد شد. پرونده‌های قوه‌قضائیه هم کمتر می‌شود. جلوی فساد را باید از سرچشمه گرفت. در جاهایی که امضا، پول و قدرت وجود دارد احتمال فساد بیشتر است. اگر مبارزه با فساد به‌صورت مشخص، سیستماتیک و با برنامه انجام شود ضمن اینکه جلوی هدررفت منابع کشور گرفته می‌شود، به تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان منابع کشور نیز خدمت بزرگی خواهد شد. از امکانات کشور با بهره‌وری بالایی استفاده خواهد شد. نکته مهم در این زمینه، این است که ما بتوانیم یک برنامه شفاف‌سازی و پایش و اندازه‌گیری مناسبی در زمینه مبارزه با فساد داشته باشیم. در این زمینه، می‌شود از گروه‌های دانش‌بنیان و فناور که در این زمینه تخصص دارند کمک گرفت. اینکه چطور امور اجرایی کشور را در قالب‌های فناورانه ارائه بدهند و این قالب، قابل رصد باشد. نکته دیگر هم اینکه، باید از مردم خواسته شود در صورت دیدن فساد اداری، آن را اطلاع دهند. درحال حاضر طرحی در مجلس وجود دارد که حمایت از سوت‌زنان تخلفات را در دستورکار دارد. در دوران حضور رئیسی در قوه‌قضائیه هم ایشان یک دستورالعملی در این حوزه صادر کردند. حضور مردم در مبارزه با فساد به‌نظر من از همه‌چیز واجب‌تر است. باید به مردم اعتماد کنیم و بتوانیم شاهد این باشیم که مردم، نماینده داوطلبانه دولت و مجلس در این زمینه باشند.

نخستین اصلی که رئیس‌جمهور در اصول 12گانه مقابله با فساد دستگاه‌های اداری اعلام و ابلاغ کرده، ایجاد سازوکارهای شفاف است؛ مهم‌ترین موانعی که برسر راه ایجاد این سازوکارها در دولت وجود دارد چیست؟

انتشار اطلاعات. دستگاه‌های دولتی اطلاعات را حبس می‌کنند؛ البته نه با هدف ایجاد فساد. باید در هدف درست دقت کرد. دستگاه‌ها چون معتقدند درصورت شفاف‌شدن، دیگران در کارشان دخالت خواهند کرد، اطلاعات را حبس می‌کنند. شاید این گزاره درباره علت حبس اطلاعات ازسوی دستگاه‌ها، دقیق‌تر باشد. معتقدند اگر اطلاعات را به‌صورت عمومی منتشر کنند، انجمن‌ها، نهادهای مردمی، مجلس و دیگر دستگاه‌های نظارتی بر آن اساس از آنان مطالباتی خواهند داشت. با خود می‌گویند برای چه اطلاعات را به‌صورت عمومی منتشر کنیم و خودمان را به دردسر بیندازیم. بر فرض مثال، مردم متوجه می‌شوند منابعی دراختیار دستگاهی بوده که از آن به‌درستی استفاده نکرده است و این باعث می‌شود درصورت وجود شفافیت برای این دستگاه، به اعتقادشان دردسر ایجاد شود. زمانی که شما اطلاعاتی را منتشر می‌کنید به زیر ذره‌بین خواهید رفت و این نه‌فقط در ایران، بلکه در تمام دنیا صادق است. بنابراین زمانی که از لزوم شفاف‌سازی صحبت به میان می‌آید، در ادامه شاهد مقاومت سنگینی در این زمینه هستیم. درصورت وجود شفافیت، اشخاص و دستگاه‌ها تحت نظارت بیشتری قرار می‌گیرند و به همین دلیل از اجرای آن استنکاف می‌کنند. این به یک مشکل اساسی تبدیل شده است و باید برای حل آن فکری کرد. باید برای همه مردم فرصت‌های یکسانی وجود داشته باشد. اگر چنین باشد، دیگر شاهد رانت، ویژه‌خواری، اختصاصی‌خواری و امثال‌ اینها در این ابعاد نخواهیم بود. در این صورت، دیگر فساد در لایه اصلی رخ نمی‌دهد. بر فرض مثال شاهد این هستیم تصمیمی که در واحدی در زیرمجموعه وزارت صمت گرفته می‌شود و اتفاقا روی اقشاری از مردم اثرگذار است، به‌صورت عمومی منتشر نمی‌شود. دلیل این عدم انتشار چیست؟ دلیل آن، وجود افراد سودجو و مافیاهاست. به این معنا که در برخی قسمت‌ها از انتشار عمومی برخی تصمیم‌ها جلوگیری می‌شود که شاهد سوءاستفاده دلالان در آن زمینه نباشیم.

نکته مهم دیگر هم استفاده برخی دستگاه‌ها از سامانه‌های قدیمی و ازکارافتاده است. هرقدر از این سامانه‌های فشل و از کارافتاده قدیمی استفاده شود، امکان فساد نیز بیشتر خواهد شد. اگر وزارت صمت بتواند میان تولیدکننده، انبارها، توزیع و مصرف‌کنندگان سامانه یکپارچه ایجاد کند، از جزئیات مهم مطلع خواهد شد. نکته آخر هم که ما با وزرا هم آن را مطرح کرده و می‌کنیم این است که باید با مردم گفت‌وگو کرد.

باید برنامه‌هایشان را دراختیار مردم قرار بدهند تا مردم هم به آنان کمک کنند. باید مشکلات را صادقانه با مردم درمیان بگذارند. مگر حضرت‌امام(ره) را فراموش کرده‌اید؟ وقتی امام اعلام کرد قرار است برای محرومان مسکن ساخته شود، مردم از ادیان مختلف، خودشان را به صف کمک‌رسانی برای ساخت مسکن رساندند. به این خاطر که امام با مردم صادق بود و مردم به ایشان اطمینان می‌کردند. اگر با مردم صادق باشیم مردم خیلی به ما کمک خواهند کرد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند