این روزها مجمع تشخیص مصلحت نظام در سکوت بهسر میبرد، این درحالی است که لوایح بسیاری زیر دست اعضای این مجمع است و سرنوشت هیچکدام از این لوایح مشخص نیست. همچنین باتوجه به حضور برخی از اعضای حقیقی ازجمله دبیر این نهاد در دولت سیزدهم، انتظار میرود تغییری در ترکیب فعلی مجمع رخ دهد. پیرامون این موضوعات و عملکرد چهارساله دوره هشتم مجمع تشخیص مصلحت نظام با محسن مجتهد شبستری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفتوگو داشتهایم. متن این مصاحبه در ادامه ازنظر شما میگذرد.
امروز پرچالشترین بحث مجمع تشخیص مصلحت نظام، بلاتکلیف ماندن وضعیت برخی از لوایح مانند FATF یا لایحه پیوستن جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون ایمنی مدیریت سوخت و ایمنی مدیریت پسماند مواد پرتوزا است. مجمع چه تصمیمی پیرامون به نتیجه رساندن این لوایح دارد؟
اگر هیاترئیسه مجمع یعنی رئیس و دبیر بررسی این لوایح را جزء دستورکار قرار بدهند، پیگیری میشود. درواقع تشخیص اولویتهای بررسی برعهده هیاترئیسه است و تا بهالان موضوعاتی مانند مسائل اجتماعی، اختلاف بین شورای نگهبان و مجلس، مساله آییننامه بر بررسی لوایحی که نام بردید مقدم شده و آنها را به تاخیر انداخته است. بهطور کلی هم دلیل خاصی را نمیتوان گفت که چرا وضعیت مسائلی که مربوط به مجمع است به تعویق افتاده است.
تغییر دولت باعث میشود این لوایح سریعتر بررسی شوند؟
فکر نمیکنم تغییر دولت در مجمع تشخیص مصلحت نظام تاثیری داشته باشد. چون افراد همان افراد قبلی هستند و نظرات، طرز فکر، دیدگاهها همانها که بود، هستند. البته اگر دبیر مجمع تغییر کند، احتمال اینکه رویه عوض شود، وجود دارد. اما اینکه تغییری در روند فعالیتها پیش خواهد آمد یا خیر، معلوم نیست. مگر اینکه یک دبیر فعال منصوب بشود و آن دبیر روند را فعالتر کند. برای دبیری مجمع نیز یکسری گزینههایی مطرح شده و گمانهزنیهایی وجود دارد که این گمانهزنیها در بیرون از فضای مجمع است و در داخل نیست، بهطوریکه در جلسات فعلی مجمع هیچ بحثی پیش نیامده که دبیر چهکسی خواهد بود.
همانطور که خودتان اشاره کردید، گمانهزنیهایی در فضای رسانهای کشور درباره دبیر آینده مجمع شده است. یکی از اسامی مطرح، محمدباقر ذوالقدر است. باتوجه به سابقه ایشان، احتمال دبیر شدنشان چه میزان است؟
او در مجمع تشخیص مصلحت نظام سابقهای نداشته و سابقهاش نظامی است و آدم موجه و شخصیت محترمی است، ولی اطلاعی ندارم که منصوب میشود یا خیر.
احتمال دبیری سعید جلیلی را چطور ارزیابی میکنید؟
سعید جلیلی چون عضو مجمع است با مسائل آشنایی دارد. احتمال دبیری او خیلی منطقیتر بهنظر میرسد. بهنظر من جلیلی بهخاطر اینکه به مسائل اشراف دارد و سالها در مجمع بوده، برای دبیری مناسبتر است. اما نظر من ملاک نیست و باید دید چه کسی منصوب میشود.
باتوجه به اینکه صادق آملیلاریجانی از شورای نگهبان استعفا داده است، گمانهزنی میشود که از مجمع هم بیرون بیاید. آیا تغییری در ریاست مجمع تشخیص خواهیم داشت؟
بعید بهنظر میرسد، زیرا لاریجانی برای استعفا از شورای نگهبان علتی داشت، ولی چنین علت و انگیزهای برای استعفا از مجمع وجود ندارد.
باتوجه به انتصابات و تغییر در اعضای مجمع، تقریبا روالی در مجمع هست که هر رئیسجمهوری که دوره ریاستجمهوریاش تمام میشود، پس از آن با انتصاب رهبر انقلاب وارد مجمع میشود، مگر اینکه خود آن رئیسجمهور نخواهد وارد مجمع شود. اکنون که دوره ریاستجمهوری حسن روحانی به اتمام رسیده، درباره او چطور پیشبینی میکنید؟ بهطورکلی فکر میکنید چنین روالی اتفاق میافتد و روحانی وارد مجمع میشود؟
مجمع به مذاق روحانی سازگار نیست، به همین خاطر حضور او در مجمع خیلی بعید است. در این هشت سال روحانی با اینکه یکی از روسای سهقوه (اعضای ثابت مجمع تشخیص مصلحت نظام) بود و باید در جلسات مجمع شرکت میکرد، ولی هیچوقت به مجمع نیامد. حتی زمان رفسنجانی هم که بنده عضو مجمع نبودم، شنیدهام که نسبتبه مجمع بیتوجه بود. وقتی او در جلسات مجمع شرکت نمیکند، یعنی مجمع را قبول ندارد. حالا اینکه یکمرتبه مسئولیت بپذیرد، امر غیرمترقبهای خواهد بود، بنابراین خیلی بعید بهنظر میرسد که بعد از این هم تشریف بیاورد. البته هیچ چیزی در این عالم نشدنی نیست.
پس بیتمایلی از سمت روحانی است که وارد مجمع نشود؟
بله، وارد شدن ایشان به مجمع خیلی بعید است.