• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۵-۲۶ - ۱۳:۴۲
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
منوچهر متکی:

امیرعبداللهیان مناسب وزارت خارجه است/ یادگار برجام، خسارت محض بود

وزیر اسبق امور خارجه، حسین امیرعبداللهیان را مناسب‌ترین گزینه برای وزارت امور خارجه دانست و گفت: رأی بالای مجلس به امیرعبداللهیان ارتباطات خارجی او را قوی‌تر و موثرتر خواهد کرد.

امیرعبداللهیان مناسب وزارت خارجه است/ یادگار برجام، خسارت محض بود

به گزارش «فرهیختگان»، منوچهر متکی وزیر اسبق امور خارجه در گفتگویی در پاسخ به این سوال که آیا وزیر پیشنهادی امور خارجه برای کابینه سیزدهم می‌تواند نقاط ضعف قبل را بهبود ببخشد، گفت: حسین امیرعبداللهیان، در بین کسانی که برای مسئولیت وزارت امور خارجه مطرح بودند، انتخاب خوبی برای آقای رئیسی است.

وی افزود: اولین ویژگی امیرعبداللهیان این است که بیش از دو دهه گذشته را در خانواده وزارت خارجه اشتغال داشته و از موضوعات مهم سیاست خارجی و روابط بین الملل آگاهی خوبی دارد؛ او در سال‌های مسؤلیت خود در امور بین الملل مجلس شورای اسلامی نیز در جریان دقیق مباحث روز قرار داشته و از مشاوران رئیس مجلس بوده است.

وزیر اسبق امور خارجه اظهار کرد: در این سال‌ها امیرعبداللهیان عهده‌دار مسؤلیت‌های مهمی بوده و به اعتقاد من در هر حوزه‌ای، آن مسئولیت را با تدبیر و موفقیت به سامان رسانیده است.

متکی با بیان اینکه لازم است به چند نکته از توفیقات وزیر پیشنهادی امور خارجه اشاره کنم، تصریح کرد: در زمان مسئولیت بنده به عنوان وزیر امور خارجه، امیرعبداللهیان سفیر ایران در بحرین بود، یکی از توفیقات او در زمان سفارتش در بحرین این بود که به واسطه تعاملات خوبی که با حکومت این کشور برقرار کرد و با دیپلماسی خوب خود توانست به جایگاه شیعیان در بحرین و وفاق عمومی در این کشورکمک کند.

وی ادامه داد: امیرعبداللهیان با تعاملات و روابط خوب خود با مقامات بحرین موجب شد که پادشاه بحرین احساس کند که باید به بخش قابل توجهی از جمعیت بحرین، یعنی شیعیان توجه داشته باشد. شیخ حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه بحرین، در دیدارهایی که با من و مقامات جمهوری اسلامی داشت این رویکرد خود را با افتخار تشریح می‌کرد.

وزیر اسبق امور خارجه این دستاورد در بحرین را نتیجه کار حرفه‌ای و دیپلماسی موفق امیرعبداللهیان به عنوان یک سفیر دانست و گفت: وظیفه اصلی یک سفیر نزد دولت محل ماموریتش، جلب توجه آن دولت به اولویت‌های دولت متبوع خود سفیر است و وفاق ملی در بحرین به عنوان عامل ثبات در همسایگی ما یک اولویت است.

متکی با تاکید بر اینکه هدایت پرونده مذاکره با آمریکایی‌ها در مسئله عراق برگ دیگری از کارنامه موفق امیر عبداللهیان در وزارت امور خارجه بود، بیان کرد: با شهید سردار سلیمانی توافق کردیم که ریاست هیئت ایرانی در سومین و آخرین دور مذاکره با هیات آمریکایی دولت جرج بوش در بغداد را امیرعبداللهیان عهده دار شود؛ او توانست به آنها بفهماند که حضور نظامی و خشونت بار سربازانشان در شهرهای عراق هرگز منجر به پیروزی و موفقیت آمریکا نمی‌شود.

وی تصریح کرد: اوباما با دریافت این پیام در مبارزات انتخاباتی خود گفت که اگر رئیس‌جمهور آمریکا شود نیروهای آمریکا را از عراق خارج خواهد کرد و چنین نیز شد.

وزیر اسبق امور خارجه ادامه داد: امیرعبداللهیان در جایگاه معاون منطقه‌ای، مذاکرات فرامنطقه‌ای مهمی با روس‌ها و کشورهای اروپایی پیرامون تحلیل واقعی از تحولات منطقه ما داشت و به نظر من اینها نشانه آن است که او گزینه مناسبی برای وزارت امور خارجه است. من باتکیه بر همه سوابقم از نمایندگان محترم درخواست می‌کنم با رای بالایی او را به عنوان وزیر امور خارجه انتخاب کنند.

متکی رای اعتماد بالا را برای وزیر امور خارجه حائز اهمیت دانست و گفت: رای بالا به وزیر امور خارجه توان مانور می‌دهد و ارتباطات خارجی او را قوی‌تر و موثرتر خواهد کرد.

وی به تحلیل نتایج سیاست خارجه در دو دوره اخیر پرداخت و گفت: متاسفانه در دولت‌های یازدهم و دوازدهم ناموفق‌ترین کارنامه را به لحاظ راهبردی در تدوین نقشه راه داشتیم؛ هرچند دیپلمات‌های بسیار حرفه‌ای از جمله محمدجواد ظریف، عباس عراقچی و مجید روانچی در این دو دوره فعالیت داشتند که مجموعاً بیش از صد سال تجربه کار وزارت خارجه در حوزه بین‌المللی داشتند.

وزیر اسبق امور خارجه ادامه داد: در این هشت سال به دلیل رویکرد و استراتژی نادرستی که اتخاذ شده بود مذاکرات و دیپلماسی ما به چنین سرانجامی ختم شد.

متکی با بیان اینکه یکی از ابعاد و نتایج نامطلوب رویکردهای نامناسب در دیپلماسی عدم توازن بین مناطق جغرافیایی مختلف جهان بود، تصریح کرد: در دو دوره اخیر ما همه تخم‌مرغ‌ها را در سبد آمریکا و اروپا قرار دادیم و آن را محدود به «برجام» کردیم؛ برجامی که تعابیری از جمله خسارت محض و اقدامی بی‌فرجام را برای کشور به یادگار گذاشت.

وی با اشاره به اینکه برجام یک تجربه مهم برای کشور بود، خاطرنشان کرد: تجربه دولت یازدهم و دوازدهم در دیپلماسی همان شد که مقام معظم رهبری در بیانات خود به آنها اشاره کردند که آمریکا قابل اعتماد نیست، و این حقیقت را ما با همه وجود لمس کردیم و البته می‌تواند چراغ راهی برای آینده باشد.

وزیر اسبق امور خارجه در پایان تاکید کرد: امیرعبداللهیان در سوابق و کارنامه خود نشان داده که رویکردهایش مبتنی بر مبانی برآمده از انقلاب، دیدگاه‌های حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری بوده و خواهد بود، لذا از نظر من او شخصیتی قابل اعتماد و اتکا است./ مهر

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

تضعیف جایگاه رئیس‌جمهور ضربه به ساختار قدرت ایران؛

دفاع از استعفای ظریف تخریب پزشکیان است

علی اکبری؛ خبرنگار:

بررسی کنش سیاسی ظریف

دردسرهای قهر و آشتی ظریف در سیاست داخلی؛

اصلاح‌طلبان رادیکال و اولین چالش پزشکیان

نه به رادیکالیسم در جست‌و‌جوی ایده؛

برداشت اول از کابینه پزشکیان در ۴ قاب

عطیه همتی، دبیر گروه نقد روز؛

با سهم‌خواهی رئیس‌جمهور را اذیت نکنید

محمدجعفر اسفندیاری، پژوهشگر علوم ارتباطات و رسانه: 

شمایل پزشکیان چگونه می‌تواند دولتش را سربلند کند؟

سیدجواد نقوی خبرنگار؛

سلطنت ترس و تحقیر ملی

مقاومت در میانه میدان جنگ فرسایشی؛

جنگ هیبریدی را ساده تصویرسازی نکنیم

پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم:

سهم پژوهش از GDP به‌صورت واقعی تخصیص داده شود

معاون علوم، مهندسی و کشاورزی دانشگاه آزاد مطرح کرد؛

قهر با رشته‌ها و علوم جدید، مسائل اصلی وزارت علوم

پیشنهادهای یک عضو هیات علمی به دولت چهاردهم؛

قبل از نسخه نوشتن برای جامعه ایرانی به این ۱۲ بند فکر کنید

مجید شاکری، پژوهشگر مطرح کرد:

7 پیشنهاد برای سیاست‌های پولی و ارزی دولت

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

قصه فعلا نه، استفاده از غوغا سالاری

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار