مجتبی جعفری، پژوهشگر بازار سرمایه: با انتشار اخبارهای ضدونقیض از مذاکرات وین و اختلافات پیرامون جوانب مختلف آن، سرمایهگذاران بازار سرمایه هنوز با دید تردید به مذاکرات نگاه میکنند. طبیعی است که درصورت حصول نتایج مناسب از این مذاکرات، میتوان به روند کاهشی قیمت دلار چشم داشت، موضوعی که حداقل از کانال نرخ ارز، بر بازار سرمایه تاثیر منفی خواهد گذاشت؛ چراکه اکثر سهامهای تاثیر گذار و غالب بازار سهام آنهایی هستند که غالب درآمد آنها از صادرات به عمل میآید. هرچند صادرات محصولات و فرآوردهها مسیر رو به رشدی خواهند گرفت، اما این امر با توجه به کاهش قیمت دلار و قدرتمند شدن پول ملی درمجموع تاثیر منفی بر بورس تهران خواهد داشت. اما باتوجه به مفاد گزارش سهماهه محمدجواد ظریف که در تاریخ 21 تیرماه به مجلس ارائه شد در آن خبر از واگذاری ادامه مذاکرات به کابینه دولت جدید توانست بازار سرمایه را تاحدودی از تنشها دور کند و پیرو آن اخبارها درجهت به بنبست رسیدن مذاکرات را علت اصلی این واگذاری به کابینه جدید دولت خواندند که این امر توانست تا حدودی مردم را به مذاکرات بدبین کند. انتشار مداوم و ضد و نقیض اخبار در راستای توافقات میتواند از تاثیر آن در آینده بکاهد یا حتی اثر آن را بر بازار بورس تهران برای کوتاهمدت خنثی کند. از عمده مشکلات بورس تهران ورود نکردن پولهای هوشمند حقیقی به بازار که از عواقب ریزش اخیر به حساب میآید، نباید غافل شد. اعتماد مجدد به این بازار قطعا زمانبر و خواهان تحرکات مثبت در جهت حفاظت و صیانت از داراییهای سرمایهگذاران است. اما در هفته گذشته با توجه به جو روانی مثبت همچنین خروج پول اشخاص حقیقی از صندوقها با درآمد ثابت و افزایش قابل توجه سرانه معاملات خرد و ثبت رکورد جدید در سال 1400 و همچنین شکست رکورد تراز سرانه معاملات پنجماهه اخیر که در 22تیرماه بهوقوع پیوست از جهتی دیگر تحرکات مثبت حقوقیها و حمایتهای قابل توجه از برخی شاخصسازها و همچنین گزارشهای
3 ماهه شرکتها با توجه به عملکرد مناسب نسبت به سال گذشته و همچنین اخبارهای خوب و تاثیرگذاری که از مجامع شرکتها پخش شد، میتواند نویدبخش روند صعودی بازار برای مدتی باشد.
با درنظر گرفتن روند رو به رشد نقدشوندگی در شرایط کنونی و و حمایتها توانسته خوشبینی را به بورس تهران بازگرداند و هیجانات ناشی از ریزش و اصلاح شاخص را به میزان چشمگیری کاهش دهد. همچنین روند صعودی قیمت کامودیتیها و قیمت نفت نیز توانسته این امر را میسر کند و وضعیت صورتهای مالی شرکتها را بهبود ببخشد. تمامی اقتصاددانها بر رشد قیمتهای جهانی با کاهش یافتن و یا از بین رفتن ویروس کرونا اتفاق نظر دارند که میتواند در جهت سرمایهگذاری درازمدت خوشبینی ایجاد کند. از جهتی دیگر رکود چشمگیر بازارهای موازی از جمله بازار املاک و خودرو توانسته حرکت پول بهسمت بازار سرمایه را نیز قوت ببخشد که پیشبینی میشود این رکود طولانیمدت نیز باشد.
حواشیها پیرامون ارزهای دیجیتال و مشکلات اخیر صرافیها تاثیر بسزایی بر رشد بازار بورس تهران و خروج پول از بازار رمز ارزها و سوق آن به بازار بورس تهران را داشته که میتوانیم به آن نیز خوشبین باشیم. دولت جدید به ریاست سیدابراهیم رئیسی نیز در سخنرانی انتخاباتی خود توجه بسزایی به بازار سرمایه داشته و وعدههای مناسبی در راستای حفظ سرمایه مردم توام با رشد آن در بازار سرمایه را داده است که همین امر نیز میتواند دید مثبت را به بازار القا کند.
اما از جهت دیگر باید توجه داشت هیات وزیرانی که به مجلس معرفی میشوند از چه اشخاصی متشکل شده آیا میتوانند رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مردم دریافت کنند یا خیر؟ کشمکش میان دولت قبل و مجلس بسیار پرحاشه دنبال میشد که با تغییر کابینه دولت میتوان به خاتمه یافتن این کشمکشها حداقل به مدت کوتاهی امیدوار بود. همچنین دولت با وعده در جهت تشکیل تیمهای ویژه اقتصادی که در مناظرهها به آن اشاره کرده بودند مردم را به بهبود وضعیت کنونی امیدوار نگه داشتند. اما از منظر تکنیکالی هم باید بورس تهران مورد بررسی قرار گیرد. باید توجه داشت شاخص کل که در روند نزولی خود که هیچ توجهی به حمایتهای خود نداشت، اما اکنون بالعکس در روند صعودی به تمامی مقاومتها خود واکنش میدهد که نشان ترس ناشی از ریزش مجدد بازار را عیان میکند که جلب اعتماد در این راستا زمانبر خواهد بود و نیاز به حمایتهای دولت دارد. اما مدتی است شاخص روند صعودی به خود گرفته و مقاومت استاتیک مهمی که شاخص کل برای ادامه روند صعودی با آن درگیر است حوالی یکمیلیونوسیصدوبیست هزار واحد است که با شکستن آن میتوان به بازار بورس تهران خوشبین بود و روند میانمدتی آن را صعودی درنظر گرفت.