با وجود شرایط قرمز کرونایی کمتر از ۲۴ ساعت دیگر، آزمون ارشد ۱۴۰۰ آغاز می‌شود
موضوع قابل‌تامل دیگر در برگزاری آزمون کارشناسی‌ارشد، تعداد شرکت‌کنندگان آن است. درحالی‌که سازمان سنجش و ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرده این آزمون همانند آزمون کارشناسی‌ارشد پزشکی در حوزه‌های امتحانی سراسر کشور برگزار می‌شود و تعداد داوطلبان این آزمون با پزشکی قابل‌قیاس نیست؛ چراکه در آزمون کارشناسی‌ارشد پزشکی تنها ۷۲هزار نفر شرکت کردند. البته براساس آمار اعلام‌شده، حدود ۳۶درصد شرکت‌کنندگان این آزمون غایب بودند!
  • ۱۴۰۰-۰۵-۰۵ - ۰۲:۲۷
  • 00
با وجود شرایط قرمز کرونایی کمتر از ۲۴ ساعت دیگر، آزمون ارشد ۱۴۰۰ آغاز می‌شود
منطق تعویق آزمون ارشد چه بود؟
منطق تعویق آزمون ارشد چه بود؟
زهرا رمضانیخبرنگار

زهرا رمضانی، روزنامه‌نگار: فردا اولین گروه از داوطلبان آزمون کارشناسی‌ارشد سر جلسه حاضر می‌شوند تا در یکی از بدترین پیک‌های بیماری کرونا، آموخته‌های خود را محک بزنند. آزمونی که ابتدا قرار بود در نیمه اول خردادماه امسال برگزار شود، اما این اتفاق به‌دلیل شیوع دوباره کرونا در بازه زمانی اردیبهشت‌ماه به تاخیر افتاد. اتفاقی که شاید در ابتدا به نفع داوطلبان این دوره از آزمون کارشناسی‌ارشد به نظر می‌رسید، اما حالا با اوج‌گیری وحشتناک این بیماری، انتقادات زیادی نسبت به تصمیم قطعی مسئولان برای برپایی این آزمون در موج پنجم کرونا ایجاد شده است.

 رقابت بیش از 600 هزار داوطلب ظرف 3 روز برای رفتن به مقطع تحصیلات تکمیلی

موضوع قابل‌تامل دیگر در برگزاری آزمون کارشناسی‌ارشد، تعداد شرکت‌کنندگان آن است. درحالی‌که سازمان سنجش و ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرده این آزمون همانند آزمون کارشناسی‌ارشد پزشکی در حوزه‌های امتحانی سراسر کشور برگزار می‌شود و تعداد داوطلبان این آزمون با پزشکی قابل‌قیاس نیست؛ چراکه در آزمون کارشناسی‌ارشد پزشکی تنها 72هزار نفر شرکت کردند. البته براساس آمار اعلام‌شده، حدود 36درصد شرکت‌کنندگان این آزمون غایب بودند! اما از فردا به‌مدت 3 روز قرار است 635 هزار داوطلب در حوزه‌های امتحانی حضور پیدا کنند. طبق گفته فاطمه زرین‌آمیزی روز اول آزمون در ۳۴ رشته شناور با حضور ۷۲هزار و ۳۰۶ نفر برگزار می‌شود. روز دوم آزمون در ۳۴رشته امتحانی با حضور ۳۰۵هزار و ۹۱۳ داوطلب و روز پایانی در ۶۳رشته امتحانی و با حضور ۲۵۵هزار و ۸۳۵داوطلب برگزار خواهد شد. بیش از 600هزار داوطلب نیز تنها می‌توانند در 367حوزه امتحانی اصلی و 179شهر حضور پیدا کنند، علی‌رغم اینکه طبق گفته این مقام مسئول تعداد شهرهای برگزاری به نسبت سال گذشته ۱۲۴درصد و در تعداد حوزه حدود ۵۶درصد افزایش داشته، اما نمی‌توان این مساله را مولفه‌ای قطعی برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی و مصون ماندن داوطلبان دانست. البته این آزمون هم مانند دیگر آزمون‌های برگزارشده در ایام کرونا، برای آن‌دسته از داوطلبانی که به بیماری کرونا مبتلا هستند، حوزه‌های جداگانه‌ای درنظر گرفته است.

 یک بام و دو هوا در تعویق آزمون‌ها

18 اردیبهشت‌ماه بود که سازمان سنجش بعد از اعتراضات داوطلبان برای تعویق زمان برگزاری آزمون، این مساله را قبول و با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد با توجه به تصمیم جلسه کمیته‌های تخصصی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا در تاریخ 16 اردیبهشت 1400 و به‌دلیل حاد شدن شرایط انتشار بیماری کرونا، این آزمون در تاریخ‌های 5، 6 و 7 خردادماه 1400 برگزار نمی‌شود و برگزاری آزمون مذکور به تاریخ‌های 6، 7 و 8 مردادماه 1400 موکول شده است. جالب اینجاست که با نگاهی به تعداد مبتلایان و مرگ‌ومیرهای ناشی از کرونا در آن بازه زمانی می‌توان نتیجه گرفت که اگر این آزمون در همان بازه مقرر خود برگزار می‌شد، نه‌تنها نگرانی از حضور داوطلبان در حوزه‌های انتخابیه به‌ شدت امروز نبود، بلکه با توجه به شرایط هوا در آن برهه، امکان رعایت پروتکل‌های بهداشتی نیز به‌مراتب بهتر از امروز بود. به‌عبارت دیگر در خردادماه در یک روز 8 تا 9 هزار نفر به کرونا مبتلا شده و از این تعداد نیز کمتر از 200 نفر فوت می‌کردند؛ اما این تعداد در آخرین روزهای مردادماه به روزانه بین 20 تا 32 هزار نفر ابتلا و مرگ‌ومیر بیش از 300 نفر رسیده است. با وجود بالا رفتن شدت بیماری در موج پنجم مشخص نیست اگر دلیل تعویق نخست اهمیت سلامت داوطلبان بود، چرا مسئولان سازمان سنجش به اعتراضاتی که از یک ماه پیش شروع شده، بی‌اعتنایی کرده و حاضر نشدند آزمون کارشناسی‌ارشد را برای دومین‌بار به تعویق بیندازند؛ این درحالی است که وضعیت گرمای هوا و قطعی برق هم شرایط را برای داوطلبان به‌مراتب سخت‌تر از گذشته کرده است. در این میان نمی‌توان اقبال دانشگاه‌ها به برگزاری این آزمون را نیز نادیده گرفت؛ چراکه به نظر می‌رسد کرونا وضعیت پذیرش در مقاطع مختلف را برای مراکز آکادمیک با مشکل مواجه کرده و به همین دلیل جامعه دانشگاهی ترجیح می‌دهد با برگزاری آزمون کارشناسی‌ارشد در برهه فعلی تکلیف خود را برای پذیرش این دانشجویان هرچه زودتر بداند.

 بی‌اعتنا به هشدارها و بی‌تفاوت نسبت به اعتراضات

با شروع موج پنجم بیماری کرونا بخشی از داوطلبان نسبت به عدم تعویق دوباره زمان برگزاری کارشناسی‌ارشد اعتراض کردند، به‌طوری‌که هشتگ #تعویق_کنکور_ارشد در توئیتر به راه افتاد و بخش اعظمی از کاربران برگزاری آن را به معنی نادیده‌گرفتن جان داوطلبان می‌دانستند. البته در کنار اعتراض‌های غیررسمی داوطلبان، دست‌اندرکاران اپلیکیشن ماسک نیز نسبت به خطرات برگزاری این آزمون در شرایط فعلی به برگزارکنندگان آزمون هشدار داده بودند. مسئولان این اپلیکیشن در صفحه رسمی خود در نوشته‌ای با عنوان سخنی با مسئولان محترم وزارت علوم و سازمان سنجش آموزش کشور، نوشتند: «۵ خرداد، زمانی که قبلا برای برگزاری آزمون کارشناسی‌ارشد درنظر گرفته شده ‌بود، تنها ۱۳ شهرستان قرمز بود. روند بستری در تقریبا همه‌ استان‌ها کاهشی بود. این هفته در شرایطی قرار است آزمون برگزار شود که ۲۳۲ شهرستان قرمز هستند، آمار بستری در چندین استان به بالاترین حد از ابتدای شیوع کرونا رسیده و قطعا بسیاری از شرکت‌کنندگان آزمون مبتلا هستند، بدون آنکه بدانند. حضور صدها نفر در فضای سرپوشیده و بدون تهویه مناسب برای چند ساعت حتی با وجود استفاده از ماسک و فاصله‌ها مخاطره‌آمیز است. بسیاری از داوطلبان در طول آزمون نگران خواهند بود و با شنیدن یک سرفه مضطرب خواهند شد. محل‌های تجمع ازجمله درها، راهروها، سرویس‌های بهداشتی محل جدی انتقال ویروس خواهند بود. پیشنهاد می‌کنیم قدری صبر کنید. امیدواریم تا یک ماه آینده اکثر نقاط کشور از خیز پنجم عبور کنند و شرایط برای برگزاری آزمون بهتر شود.» بااین‌حال سازمان‌سنجشی‌ها و ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم نهایی خود را از قبل گرفته و هشدارها و اعتراضات داوطلبان هم خللی در اجراسازی آن وارد نکرد.اما واقعیت این است که این هشدارها هم جدی گرفته نشد.

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران