• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۵-۰۳ - ۰۲:۰۶
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

سرخوشی‌های آدم‌های «دودکش» در روزگار پراسترس

رجوع به منطق مفاهمه و مکالمه در سریال «دودکش ۲»، همان حلقه مفقوده امروز جامعه ماست که با اهرم کمدی، به مخاطب ارائه می‌شود. مخاطب عصبی و فرسوده از ناملایمات روزمره، در مواجهه با این شیوه در خانواده مشتاق، ضمن اینکه نیاز خود در سرگرم شدن را برطرف می‌کند، به نرمی شاهد این شکل از رفتارهایی است که خشونت را نیز با تزریق دُز قابل توجهی از شوخی و فکاهه به تصویر می‌کشد

مهدی محمدزاده، روزنامه‌نگار: اخیرا قرار گرفتن سریال «دودکش ۲» به کارگردانی برزو نیک‌نژاد و تهیه‌کنندگی زینب تقوایی در زمره پربیننده‌ترین تولیدات اخیر تلویزیون، آن هم تنها با گذشت کمتر از نیمی از مجموعه، نشان از مطالبه و نیاز وافر مخاطبان به کمدی و طنز دارد. بینندگان در پیوند با ظرفیت‌های کمدی چنین سریال‌هایی که موفق شده‌اند ارتباط گرمی با تماشاگر برقرار کنند، خود را مواجه با اجتماعی در درسترس می‌بینند که از منظر کمدی به آن نگریسته شده است. اخلاقیات، معاشرت‌ها، مناسبات و مراوده‌های فردی و اجتماعی در «دودکش ۲» در لفافه‌ای از کمدی عرضه می‌شود. بستری که از قِبَل آن می‌توان حتی گزنده‌ترین نقدها را در ساحت‌های مختلف مطرح کرد و ضمن اثرگذاری، بعضا از معرض ممیزی و چالش‌ها و موانع غیرمترقبه نیز در امان ماند.

«دودکش ۲» همان‌طور که آسیب‌شناسی فانتزی خود را از ثروت‌های مشکوک و گاه بادآورده انجام می‌دهد و به آن ایراد می‌گیرد، بدون افتادن به ورطه شعار، در مدح قناعت هم پیام می‌دهد.  فیروز مشتاق(با بازی هومن برق‌نورد) در عین مجادله‌های مداوم کلامی، به‌عنوان لیدر و سرپرست خانواده با همان لحن شوخ و پرنوسان خود، سرعت‌گیر خرابکاری‌ها و گاف‌های برادر کوچک‌ترش بهروز(امیرحسین رستمی) است و در مقابل عادت‌های نامتناسب فرزندانش کوتاه نمی‌آید. حال آنکه خود نیز در همین مسیر نیازمند برخوردها و توصیه‌های همسرش عفت(سیما تیرانداز) گاه ناچار به عقب‌نشینی یا تجدیدنظر می‌شود. تمام اینها نیز بدون طعنه‌های گزنده و لطمه زننده صورت می‌گیرند و قوام می‌یابند.

رجوع به منطق مفاهمه و مکالمه در سریال «دودکش ۲»، همان حلقه مفقوده امروز جامعه ماست که با اهرم کمدی، به مخاطب ارائه می‌شود. مخاطب عصبی و فرسوده از ناملایمات روزمره، در مواجهه با این شیوه در خانواده مشتاق، ضمن اینکه نیاز خود در سرگرم شدن را برطرف می‌کند، به نرمی شاهد این شکل از رفتارهایی است که خشونت را نیز با تزریق دُز قابل توجهی از شوخی و فکاهه به تصویر می‌کشد و از دافعه و مخاطرات همراه آن می‌کاهد.  یک فرمول ساده برای بهره‌برداری از پتانسیل‌های سازنده و چشمگیر کمدی که در لایه‌های زیرین «دودکش ۲» جانمایی شده است کلکسیونی از منش‌های فردی و اجتماعی که در راستای قصه و به موازات ورود و رویارویی کاراکترها، صیقل می‌خورند و با هر اصطحکاک و چالش، نو می‌شوند.

ارسطو در کتاب «فن شعر» اعتقاد داشته: «کمدی تقلیدی از اطوار و اخلاق زشت است؛ البته نه اینکه توصیف و تقلید بدترین صفات انسان باشد؛ بلکه فقط تقلید و توصیف اعمال و اطوار شرم‌آوری است که موجب ریشخند و استهزا می‌شود. آنچه موجب ریشخند و استهزا می‌شود امری است که در آن عیب و زشتی هست، اما آزار و گزندی از آن به کسی نمی‌رسد.»

بر همین اساس، «دودکش ۲» نیز با تکیه بر کمدی و شاخصه‌هایش، اصلاح و نوسازی رفتاری را در دستور کار دارد. «اطوار و اخلاق زشت» را در آینه خود جای می‌دهد و سپس، با ترفندهایی آن را به دست ریشخند و بلافاصله و ناگزیر، به اصلاح می‌سپارد.  نیک‌نژاد در مقام کارگردان نیز تلاش داشته تا این فرمولاسیون به ظاهر ساده را با استفاده از دکوپاژ و میزانسنی بدون ادا و سرراست، در مقابل دوربین به نمایش بگذارد تا در مسیر اثربخشی‌اش، خدشه‌ای به آن وارد نشود، غلوآمیز به چشم نیاید و همچون لقمه‌ای حاضر و آماده و لذیذ، به آنتن برسد. سرخوشی‌هایی گاه کودکانه در «دودکش ۲»، حتی از آدم‌های پا به سن گذاشته که برای مخاطب بزرگسال نیز شاید حکم شالوده‌شکنی را داشته باشند؛ جذاب و دلپذیر جلوه می‌کنند.

هرچند در لحظاتی نیز شاهد هستیم که سازندگان در این روند به مسیر تکرار می‌افتند و از بعضی الگوها و ظرایف به افراط بهره می‌برند که طراوت آن زایل می‌شود. آسیبی که متاسفانه عمده سریال‌های تلویزیونی به دلیل شرایط تولید و پخش، معمولا از آن بی‌نصیب نیستند.   با این وجود «دودکش ۲» را می‌توان در مجموع، تلاشی کامروا برای توسل به برندها در تلویزیون ارزیابی کرد که بی‌تردید برای تکامل و سرپا ماندن در سری‌های احتمالی بعدی، باید روی اجزای مختلفش، به‌ویژه فیلمنامه و طراحی شوخی‌ها، تأمل بیشتری نیز صورت بگیرد تا همچنان برندی محبوب و مردم‌پسند باقی بماند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار