• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۴-۰۶ - ۰۱:۵۷
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0

قانون مشخص به‌جای اعمال سلیقه

درمورد کلیت فرهنگ و شاخص‌هایی که باید موردتوجه قرار بگیرد، باید این را بگویم که دولت به هیچ‌وجه نباید خود را قیم و زعیم اهل فرهنگ و هنر بداند، بلکه باید با برنامه‌ریزی بهترین شرایط را برای رشد و شکوفایی فرهنگ کشور توسط اهالی فرهنگ و هنر ایجاد کند.

قانون مشخص به‌جای اعمال سلیقه

امین اکبری، مدیر بخش نشر موسسه شهرستان ادب: امین اکبری، مدیر بخش نشر موسسه شهرستان ادب است. برای او هم بخش کتاب مهم بوده است هم مسائل دیگر در حوزه فرهنگ و در یادداشتی که برایمان نوشته، به موضوعات متعددی اشاره کرده است:

 اعتماد به اهالی فرهنگ

«درمورد کلیت فرهنگ و شاخص‌هایی که باید موردتوجه قرار بگیرد، باید این را بگویم که دولت به هیچ‌وجه نباید خود را قیم و زعیم اهل فرهنگ و هنر بداند، بلکه باید با برنامه‌ریزی بهترین شرایط را برای رشد و شکوفایی فرهنگ کشور توسط اهالی فرهنگ و هنر ایجاد کند. مسئولان باید به اهل فرهنگ اعتماد کنند و بالاتر از آن در بعضی موارد به اهل فرهنگ اقتدا کنند. تاریخ مملکت ما را سعدی‌ها، فردوسی‌ها، حافظ‌ها ساخته‌اند نه اهل قدرت. اهل قدرت در بهترین حالت بستر مناسبی برای ظهور و بروز استعداد اهل فرهنگ و هنر فراهم کرده‌اند. امیدوارم در دولت جدید به این امر مهم توجه شود.

اعمال سلیقه نباشد

نشر یک کتاب از تایید محتوا، تا تولید کتاب و سپس توزیع و انتشار کتاب باید با همراهی و کمک وزارت ارشاد انجام بگیرد. برای تایید و مجوز نشر باید از افراد فرهنگی استفاده شود که چالش‌ها و اصطکاک‌ها بین ناشر و ارشاد به حداقل برسد و حتی‌المقدور متولیان این امر از اعمال سلیقه خود در بحث ممیزی خودداری بکنند. در بخش تولید هم کمک بزرگی که در حال حاضر می‌تواند به ناشران بکند، تهیه کاغذ است و اینکه به بهترین نحو و در کوتاه‌ترین زمان دراختیار ناشران قرار بگیرد.

شبکه توزیع درست

در بحث توزیع و معرفی کتاب هم باید تحولی اساسی در شبکه توزیع کتاب در سراسر کشور صورت پذیرد. ارشاد حتما از قوی‌شدن توزیع‌کنندگان و همچنین رقابتی شدن بحث توزیع کتاب حمایت کند و همچنین با همکاری با سایر ارگان‌ها مانند شرکت پست و سوبسیدهایی که در این حوزه می‌توان اختصاص داد، بخش توزیع کتاب را به مسیر درستی هدایت کند. درحال حاضر کتاب‌های زیادی تولید می‌شود که اصلا وارد بازار کتاب نمی‌شود و در انبارها می‌ماند که البته یک دلیلش شبکه توزیع نادرست است. دلیل دیگرش که مجال بسیاری برای گفت‌وگو می‌طلبد این است که در این سال‌ها وزارتخانه‌های دولت‌های مختلف بدون هیچ ضابطه‌ای مجوز نشر صادر کردند و خیلی از نشرهای ما باوجود اینکه از سوبسیدهای ارشاد برخوردار هستند، کتاب‌های نازل و بی‌کیفیت تولید می‌کنند؛ کتاب‌هایی که اصلا موردتوجه کتابخوان ‌حرفه‌ای نیست و بیشتر در متروها و پارک‌ها با عنوان 50 درصد تخفیف فروخته می‌شود و متاسفانه هرکتاب بی‌کیفیتی که فروخته می‌شود، جلوی فروش و عرضه یک کتاب درست و باکیفیت را می‌گیرد.

 کاغذی که اساس است

نکته بعدی که باید مورد توجه قرار بگیرد، بحث کاغذ است. کاغذ به معضل بزرگی تبدیل شده و عملا صنعت نشر را متوقف کرده است، در 6 ماه گذشته به‌دلیل رشد بالای قیمت کاغذ و عدم‌تخصیص کاغذ دولتی، عناوین زیادی منتشر نشده که البته اگر ناشر با کاغذ آزاد دست به انتشار کتاب می‌زد، مجبور بود با قیمت بالا و تیراژ پایین (که همین امر هم سبب افزایش قیمت کتاب می‌شود) کتاب خود را منتشر کند. وقتی هم کتاب با قیمت بالا در جامعه‌ای که از لحاظ اقتصادی در بحران به‌سر می‌برد، منتشر ‌شود و مخاطب آن هم اغلب نسل جوان و دانشجویان هستند که روزبه‌روز قدرت خریدشان کمتر می‌شود، عملا کتابی به فروش نمی‌رسد. درواقع با این وضع نه کتابی تولید می‌شود و اگر هم تولید شد اقبال مخاطب به‌علت مسائل اقتصادی به آن کم است. اگر دولت جدید برای مساله کاغذ فکری نکند، مطمئنا در امسال و سال آینده شاهد تعطیلی برخی از فروشگاه‌های کتاب و انتشاراتی‌ها خواهیم بود.

 اشتباهی که نباید تکرار شود

نکته بعدی در مورد اشتباهی است که در دولت فعلی انجام گرفت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حمایت خود را مستقیم به خریدار کتاب اختصاص داد. یعنی بحث تخفیف در زمینه خرید کتاب را به‌صورت جدی مطرح کرد، هرچند این کار از روی خیرخواهی انجام شد و در کوتاه‌مدت برای برخی از افراد چرخه نشر را خرسند کرد، ولی در بلندمدت ضربه بسیار بدی را به چرخه نشر و توزیع کتاب زد. از این جهت که مخاطب کتاب را به تخفیف‌گرفتن عادت داد و متقابلا برخی از ناشران را مجبور کرد که قیمتی کاذب بر کتاب بیفزایند تا بحث تخفیف برای آنها ضررده نباشد و مخاطبان در دیگر روزهای سال هم که فروش‌های ویژه ارشاد هم نیست کتاب بخرند. الان وضعیتی به‌وجود آمده که ناشر ترجیح می‌دهد کتاب‌هایش را در سایت و صفحه‌های اجتماعی با تخفیف‌های آنچنانی مستقیما به مخاطب بفروشد و این امر آسیب بسیار اساسی به چرخه نشر و توزیع کتاب می‌زند؛ چراکه دیگر پخشی‌های کتاب کار چندانی نمی‌توانند برای فروش کتاب انجام دهند، پس به عرضه کتاب‌هایی رو می‌آورند که فروش‌شان تضمینی ا‌ست. به‌نظرم دولت هرحمایتی که می‌تواند و می‌خواهد در زمینه نشر انجام دهد را باید صرف تقویت ناشر، توزیع‌کننده و کتابفروش کند تا نشر به مسیر طبیعی خود بازگردد. »

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار