• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۳-۲۰ - ۱۳:۱۹
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

کتابی که برای هیچ کس مهم نیست

مطمئنا برای کسی که می‌خواهد بر مسند اجرایی کشور بنشیند، مهم‌ترین چیز دانستن مشکلات مختلف در حوزه فرهنگ و به‌ویژه حوزه کتاب است. حتی برنامه هم برای اداره و بهتر شدن شرایط این حوزه ندارند و صحبت درمورد آن را جدی نمی‌دانند.

عاطفه جعفری، روزنامه‌نگار: تیرماه سال 99 گزارشی را در «فرهیختگان» منتشر کردیم و در آن گزارش از اعضای جدید کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی درمورد آخرین کتابی که خوانده بودند، پرسیدیم و جواب‌هایشان از این منظر شگفت‌زده‌مان کرد که افرادی که در کمیسیونی به این نام گرد هم آمده‌اند، از کتاب هیچ نمی‌دانند و شاید آخرین کتابی که خوانده‌اند به سال‌ها قبل بازگردد. کتاب نخواندن به کنار، حتی مشکلات این حوزه را هم نمی‌دانستند. حالا مطمئنا برای کسی که می‌خواهد بر مسند اجرایی کشور بنشیند، مهم‌ترین چیز دانستن مشکلات مختلف در حوزه فرهنگ و به‌ویژه حوزه کتاب است. حتی برنامه هم برای اداره و بهتر شدن شرایط این حوزه ندارند و صحبت درمورد آن را جدی نمی‌دانند.

درحال‌حاضر مشکل اصلی در حوزه نشر، کاغذ است، کاغذی که سال‌هاست همه برای بهبود اوضاعش فقط حرف می‌زنند و درنهایت هیچ‌کاری هم انجام نمی‌گیرد و قیمت کاغذ همین‌طور بالا می‌رود. وقتی با اهالی مختلف این حوزه صحبت می‌کنیم همه آنها خواستار این هستند که دولتی که بر سرکار می‌آید برنامه داشته باشد تا اوضاع کاغذ را بسامان کند. کارخانه‌های کاغذ داخلی را راه بیندازد تا کمبودی که از واردات داریم، این مساله را جبران کند.  یکی دیگر از مشکلات این حوزه بحث مالیات است. قرار بود کتابفروش و ناشر از پرداخت مالیات معاف باشند اما درنهایت می‌بینیم که هر ماه برای برخی ناشران و کتابفروشان درخواست پرداخت مالیات می‌آید و نمی‌توانند کاری برای این موضوع انجام بدهند چون قانون در هر دفتر مالیاتی متفاوت است. وجود یک قانون مشخص برای این موضوع و ثبت آن در همه دفاتر مالیاتی می‌تواند کمک‌کننده باشد تا دیگر این دو قشر حوزه نشر درگیر مشکلات مالیاتی نشوند.

موضوع کاغذ و افزایش آن بسیار در قیمت کتاب تاثیرگذار بوده و تقریبا در این 4 سال اخیر با توجه به آماری که خانه کتاب منتشر کرده است، حدود 68درصد قیمت کتاب به نسبت سال 96 گران‌تر شده و این موضوع مخاطبی را که عاشق خواندن کتاب است، دچار مشکل می‌کند. به‌طور متوسط قیمت یک کتاب با حدود 300 صفحه حدودا 100 هزارتومان است و این باعث می‌شود کسی که هر ماه عادت به خرید کتاب دارد نتواند این کار را انجام بدهد.

موضوع نگران‌کننده دیگر در حوزه کتاب بحث تیراژ کتاب است؛ چیزی که حتی مسئولان هم فراموش کرده‌اند. شاید اگر روزی می‌شنیدیم که به تیراژ تک‌نسخه‌ای خواهیم رسید، حتی حرفش ما را متعجب و نگران می‌کرد اما حالا این اتفاق افتاده و چند سالی است که با کاهش عجیب در حوزه تیراژ مواجه هستیم. اما دیگر برای همه عادی شده است و حتی مسئولان دیگر درمورد آن صحبت نمی‌کنند.
مشکلات حوزه کتاب و نشر را نمی‌توان از هم تفکیک کرد چون همه زنجیروار به هم وابسته هستند. اگر مشکل گرانی کاغذ حل نشود، بالطبع مشکل قیمت کتاب و تیراژ هم همچنان باقی می‌ماند. مطمئنا این مجموعه مشکلات باید رصد شود و بعد از آن به فکر چاره برای حل آن بود. کتاب در حوزه فرهنگ بسیار مظلوم است و هیچ‌وقت موردتوجه قرار نمی‌گیرد. باشد که در دولت آینده راه‌حل‌های منطقی و شدنی برای حوزه نشر پیدا شود و همه‌چیز فقط در حد حرف باقی نماند.

بودجه‌هایی برای فرهنگ اما...

بهمن‌ماه هر سال زمانی که لایحه بودجه پیشنهادی دولت به مجلس داده می‌شود، همه شروع به گشتن در مفاد بودجه می‌کنند تا بدانند قرار است چه بودجه‌ای برای نهادهای مختلف درنظر گرفته شود، بودجه نهادهای فرهنگی هم همیشه یکی از چیزهایی است که زیرذره‌بین خبرنگاران قرار می‌گیرد و همه به‌دنبال این هستند تا بدانند چقدر بودجه برای نهادهای مختلف گذاشته شده و بعد هم تحلیل‌هایی صورت می‌گیرد.

مطمئنا یکی از سوالاتی که جای آن در مناظره فرهنگی خالی بود همین موضوع بودجه نهادهای فرهنگی است. نهادهایی که با ردیف بودجه‌های زیاد می‌خواهند کار فرهنگی انجام بدهند و درنهایت هیچ خروجی‌ای ندارند. یکی از کارهایی که در دولت جدید می‌تواند انجام شود این است که ابتدا زیرساخت‌های هر نهاد فرهنگی همراه با بودجه و خروجی‌اش بررسی شود و بعد از رصد کردن نتایج این کار، بودجه مناسب با خروجی برای هر نهاد تخصیص یابد.

این نکته مهم را سال‌هاست که کارشناسان حوزه فرهنگ می‌گویند و تقریبا همه دولت‌ها به آن بی‌توجه هستند. نهادی فرهنگی که می‌تواند خود تولیدکننده باشد و با همین تولیدات، خودکفا، اما به جای خودکفا بودن همه بودجه را می‌گیرد و همان را خرج هر ماه کارمندانش می‌کند بدون اینکه در قبال آن بودجه مسئولیت داشته باشد. از این قبیل نهادها در حوزه فرهنگ زیاد داریم و حل شدن همه این مشکلات در گرو این است که برنامه درست برای بودجه فرهنگی وجود داشته باشد و هرکسی که بر مسند ریاست‌جمهوری می‌نشیند، با نگاهی متفاوت به بودجه می‌تواند اتفاق دیگری رقم بزند و بودجه برای فرهنگ را در جای خود و با هوشمندی بیشتری درنظر بگیرد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار