

براساس مفاد این تفاهمنامه که بین الکساندر لاورنتسیف، نماینده ویژه رئیسجمهوری روسیه در امور سوریه، حسین جابریانصاری رئیس هیات ایران و سدات اونال، رئیس هیات ترکیهای در پایتخت قزاقستان به امضا رسید در چهار منطقه کاهش تنش در استان ادلب، منطقه شمال شهر حمص غوطه شرقی و جنوب سوریه درگیریهای مستقیم مسلحانه بین طرفین در سوریه کاهش یابد که البته رعایت قطع عملیات نظامی ارتش سوریه در این چهار منطقه به اقدام متقابل گروههای مسلح معارض و همچنین تروریستی در این مناطق بستگی خواهد داشت.
قابل ذکر است که این یادداشت تفاهم که در چهارمین دور برگزاری مذاکرات آستانه امضا شده با هدف ایجاد مناطق کاهش مناقشه در چهار نقطه شمالی، مرکزی و جنوبی سوریه که صحنه بیشترین درگیریهای میان نیروهای دولتی سوریه و معارضان مسلح است طراحی شده است. پس از حصول این توافق برخی از اعضای هیات معارضان سوری در سالن مذاکرات در آستانه فریاد اعتراض سرداده و محل گفتوگوها را ترک کردند.
«استفان دوژاریک»، سخنگوی آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد دیروز ضمن قرائت بیانیه دبیرکل که بیانگر خشنودی سازمان ملل از توافق به دست آمده روز پنجشنبه میان سه کشور روسیه، ایران و ترکیه برای ایجاد مناطق امن و کاهش تنش است، گفت: «اکنون مساله حیاتی این است که این توافق بتواند بهطور واقعی زندگی سوریها را بهبود بخشد. »
براساس مفاد این تفاهمنامه انتظار میرود که زمینه ایجاد آتشبس بین نیروهای درگیر به وجود آمده، هرگونه درگیری منع، کمکهای بشردوستانه فورا تحویل مردم شده و آوارگان به مناطق اصلی خود برگردند.
روز چهارشنبه، یک روز قبل از امضای این تفاهمنامه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در نشست خبری مشترک با رجبطیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه اعلام کرد که موضع مشترک دو کشور روسیه و ترکیه این است که ایجاد منطقه امن به آرامش بیشتر و متوقف شدن تنشها منجر شود و اینکه نهایتا این فرآیند باید درنهایت به برقراری کامل تمامیت ارضی سوریه منتهی شود. پوتین همچنین اظهار داشت درباره این طرح و دیگر روشها برای تقویت آتشبس در سوریه روز سهشنبه با دونالد ترامپ همتای آمریکایی خود تلفنی گفتوگو کرده و خاطرنشان کرد تاجایی که میدانم دولت آمریکا از این گونه طرحها حمایت میکند. باید اذعان کرد دستاوردهای منطقهای این مذاکرات که به ابتکار روسیه، ایران و ترکیه شکل گرفته و دربرگیرنده حل مسائل مختلف بحران سیاسی و نظامی سوریه است قابل تحسین بوده و واجد این امر مهم است که میتواند گامی جدی برای دستیابی به آتشبس واقعی در سوریه بردارد.
طبق اعلام مقامات شرکتکننده در توافق آستانه باوجود پایان نشست عمومی مذاکرات، هیاتهای وابسته هنوز روی اسناد دیگر توافق ازجمله تشکیل گروههای کاری برای تبادل بازداشتکنندگان، نظارت بر آتشبس و ثبت موارد نقض آن و اعزام ناظران به مناطق پیشبینی در حال تلاش، مشارکت و کار هستند.
